lördag 26 januari 2013

Nyttiga proteinrika glutenfria semlor

Semlan, denna klassiker som de börjar sälja redan i november nuförtiden. Jag har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i semlor, tycker de mest är torra och stabbiga och jag tror aldrig jag ätit upp en hel semla i hela mitt liv. Men jag gillar tanken: en saftig bulle med härlig mandelmassa och krämig fyllning. Och det är precis vad dessa semlor är!
Jag bytte ut mjölet mot havre- och rismjöl, hade i kesella i bullsmeten vilket gör dem väldigt saftiga och tillsatte även lite proteinpulver så att de ska mätta bättre samt öka proteininnehållet. Har du inte proteinpulver kan du bara använda lite mer mjöl. Mandelmassan är helt sockerfri och gjord på mandelmjöl och mjölk och fyllningen är en kesokräm med härlig vaniljsmak. Prova, det är verkligen ett bra alternativ till de traditionella semlorna :)
Nyttiga semlor
6 små semlor eller 3 stora

Bullarna:
250 g lättkesella
1 dl (50g) havremjöl
0,5 dl (30 g) rismjöl**
0,5 dl (20g) whey complete vanilj
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö

**det går bra med annat mjöl också, ex bovetemjöl, dinkel.

1. Sätt på ugnen på 175C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en sked.
3. Forma (med händerna) 6 små bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sockerfri mandelmassa:
0,75 dl (30g) mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 msk valfri mjölk
valfritt: kanel och kardemumma

1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked tills du får en kletig massa. Låt stå och dra till sig i ca 10-15 minuter.

Keso-krämen:
250 g minikeso (eller lättkesella)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk stevia strö

1. Mixa allt till en slät kräm med en stavmixer.

Nu ska du bara sätta ihop semlan. Även om de flesta redan vet hur man gör får ni här en liten instruktion :)
 Baka bullarna.
Gör fyllningarna
Skär av "locket"
Gröt ur ett hål i och fyll med mandelmassa
 Lägg på kesokräm
 Lägg på locket och pudra med sockerfritt florsocker (Sukrin melis)
 Brygg lite gott kaffe och häll upp i en mugg (och mjölk om du som jag inte kan dricka kaffe utan mjölk)
 Ta en tugga och njut!

Näringsvärde per semla (av 6 små):
152 kcal
15 g protein
12 g kolhydrater
4,5 g fett

Av 3 stora semlor:
304 kcal
30 g protein
24 g kolhydrater
9 g fett

36 kommentarer:

  1. Du är fantastisk på remake på onyttiga saker:) Tack:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, är man en sån som gillar att äta sötsaker (som jag) men fortfarande vill äta bra grejer så är det ju kanon att kunna hitta på lite alternativ ;)

      Radera
  2. Tycker verkligen om att du har börjat lägga ut alternativ på ingredienser, tack! :)

    Jag lyckas aldrig få min kesokräm så härligt slät och fin som din är på bilden, min har alltid klumpar kvar :/ Även om jag använder stavmixer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen, tack för feedbacken!
      Hmmm, konstigt. Du kanske får hålla på nån minut och verkligen försöka få bort klumparna. Det brukar hjälpa om man gör ganska mycket kräm åt gången, det är svårare att få bort klumparna om du mixar lite keso...

      Radera
  3. Jag är så glad att jag hittade den här recpeten! :) Det här ska jag testa snart!! :)

    SvaraRadera
  4. vilket underbart recept, riktiga godbitar som faktiskt kan has som mellanmål! himla toppen!! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis...åt en till mellanmål efter träningen igår ;)

      Radera
  5. Ser jättesmarrigt ut, skulle vilja ta en själv! Kul med kesoröra i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan spara en åt dig ;) Det är svårt att hitta nyttiga alternativ till grädde men keso-krämen fick duga :)

      Radera
    2. Hej!
      Blir resultatet lika bra med lättkesella? Brukar aldrig lyckas få bort klumparna i minikeson :(

      Radera
    3. Kesella är lite syrligare men det funkar säkert lika bra. Konstigt, jag kör bara keson med stavmixer i nån minut så försvinner alla klumpar (du måste mixa minst 100g keso så det blir något att mixa, annars blir det bara kladdigt ;)

      Radera
  6. Susanne, har du provat mandelgrädde? Borde funka super till. Jag har provat ecomil mandelgrädde från veganlife.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det har jag aldrig testat, låter verkligen spännande. Det måste jag se till att införskaffa :) Tack för tipset!!

      Radera
  7. Det är NÄSTAN så att jag började gråta av lättnad av hur goda dessa är! Jag ÄLSKARRRRR semlor, seriöst, Ä L S K A R och mår superdåligt av att inte kunna köpa riktiga typ var och varannan dag. Började också nästan gråta när min sambo sa att han glömt köpa keso igår ;P HEHE, dags för andra laddningen med semlor! Supertack för ett grymt recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofie!
      Åh vad glad jag blir att höra att de blev bra!!! Då är det inte bara jag som gillar dessa ;)
      Ja keso är ett måste, får nästan panik när det tar slut hemma :)
      Tack för din fina kommentar!

      Radera
  8. Hej ! Ser väldigt gott ut , perfekt mellis !! Nu till min fråga jag måste äta mellis med minst 250 kalorier som innehåll alltså undrar jag om man äter alla 6 små själv eller de tre lite större så får man i sig 305 kalorier stämmer det att hela satsen innehållet 305 kalorier ? För det hade varit ett perfekt mellanmål för mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Om du gör 6 små semlor innehåller 1 semla 152 kcal så du kan äta 2 st små då kanske så du får i dig ca 300 kcal.
      Om du gör 3 stora semlor innehåller 1 semla ca 300 kcal så då är en semla perfekt för dig :)

      Radera
  9. Hej!
    En lite svår(are) fråga kanske, men om man vill göra två stycken mellanstora semlor, hur skulle du skriva receptet då? Jag har försökt att dela alla ingredienser med 5 (då det var enklast), men det blir väldigt konstiga resultat, som t.ex 0,10 tsk och liknande, haha! Har du något tips till mig så här på fettisdagen? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, svår fråga. Jag skulle nog göra hela receptet men göra så många som du vill äta. Alltså kanske göra 4 st av receptet men äta 2 st. Räkna ut hur många du behöver äta för att få i dig rätt mängd och sen gör du så många semlor...hänger du med? :)

      Radera
  10. Hej,

    sag precis att en annan bloggare hade exakt samma bilder och recept som dig utan referrens... :-( Tyckte jag kande igen receptet eftersom jag last din blogg innan.

    se nedan lank. http://fitnessbyisabelle.shapemeup.se/page/2/

    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!

      Tack så mycket, jag ska kontakta henne.
      Tusen tack igen!

      Radera
    2. Var sa lite sa... alskar alla dina recept, kollar dagligen fran Dubai. :-)

      Anita

      Radera
    3. Oj vad skönt det låter...skicka gärna över lite sol hit ;)

      Radera
  11. Just det har glömt att fråga dig om detta recept, gjorde det för ett tag sedan.
    Dem blev helt kompakta och geggiga när jag bytte ut whey mot mer havre mjöl men för övrig var allt annat gott :). Finns det något mjöl som man alltid kan byta ut mot istället för whey?
    Undrar även om zucchinibröden som du lagt ut där det är protein pulver, om dem går att ersätta?

    Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag vet faktiskt inte, jag har aldrig testat att göra dem utan proteinpulver. Testa dinkelmjöl eller liknande istället, havremjöl är mer kompakt än andra mjölsorter.
      Hade jag i proteinpulver i zucchinibröden? jag tror inte det ;)

      Kram

      Radera
    2. Okej, synd för jag tycker semlor är så himla goda men dem är ju så damn onyttiga. Ja det var tyvärr det jag ersatte det med :(.

      Ja du hade vasslepulver i dem kesella och havrefrallorna samt de Glutenfria & proteinrika frukostfrallor ^^. Tror du dem går att ersätta?(a)

      Kram
      Ps. tacksam för att du tar din tid att besvarar på min jobbiga frågor! ^^

      Radera
    3. Prova att göra halva satsen och ersätt med dinkel eller mandelmjöl. Om du gör halva satsen så behöver du ju inte "slösa" på så mycket ingredienser :)

      Radera
  12. Kan man använda proteinpulver som är gjort på soja? Eller hur blir det med konsistensen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sojaisolat brukar gå bra om du byter det mos vassleprotein. Smaken blir inte riktigt samma, men konsistensen blir hyfsat lika. Kanske att du måste tillsätta lite mer proteinpulver....du får kolla hur smeten blir och justera om den blir för blöt/torr.

      Radera
  13. Jag brukar spendera vissa fredagskvällar med att testa olika nyttiga recept och din blogg har just gett mig material för hela året. Mången tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag det finns en hel del recept på bloggen att testa :)
      Det var så lite så, bara kul att dela med mig!

      Radera
  14. Jag säger bara- aldrig mer vanliga semlor (eller cheesecake.. eller chokladbollar för den delen, haha)! Tusen tack för alla spännande recept, verkligen uppskattat :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej när det blir lika gott (eller godare) än de traditionella varianterna är det roligare att äta nyttiga versioner :)

      Radera
  15. mmmmmm testade de precis o de blev så FREAKING goda!!!! Nu kan jag äta semlor året runt utan dåligt samvete. Tusen tack för en grymt bra blogg! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra, tack! :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...