måndag 1 april 2013

Chokladtäckta mini-proteinbars (no bake)

Jag tycker om att hitta på egna recept och brukar inte så ofta göra recept som andra gjort, men ibland så får jag syn på ett recept som jag bara måste prova och detta är ett av dem.
Jag har ju berättat om min vän Anna som driver bloggen Proteinpow förut, och hon är en av anledningarna till att jag startade den här bloggen. Hon är enormt kreativ när det gäller att baka med proteinpulver och jag har följt henne länge och förundrats över alla kakor, bars och muffins som hon trollar fram :)
bild från www.proteinpow.com
När vi ändå pratar om Anna måste jag nämna att hon precis släppt sin första kokbok som är en samling av många av hennes bästa recept, samt några nya. För er som frågat mig om tips på kokböcker med nyttiga bakverk är detta ett hett tips! Ni kan köpa den HÄR.
Jag kan också berätta att jag och Anna kommer att hålla en Protein Pow/Tasty Health-workshop i Stockholm i början av maj. Vi kommer ha plats för ca 15-20 bak-glada hälsoentusiaster och vi kommer bland annat att baka proteinmuffins, proteinbröd, proteinbars och proteinpizzor. Så håll utkik efter mer info om denna workshop, den vill ni inte missa!!

Jag tittade in på Annas sida för ett par dagar sedan och fick syn på dessa: "The World's Smallest Most Delicious Vanilla & Dark Chocolate Protein Bars" som verkade helt underbara. Jag var bara tvungen att testa och de blev såååå goda!! Lite nötig smak från paranötterna, seg vaniljfyllning och toppen av i:t, ett täcke av mörk choklad. De är jätteenkla att göra och perfekta att ha med sig som snacks (även om man kanske inte ska äta choklad varje dag) eller som nyttigt godis om man blir lite sugen. Självklart kan man använda andra smaker på proteinpulvret och använda olika smaktillsättare (citronskal, kakao, vaniljessens, steviadroppar men smak osv), men det är ett riktigt bra grundrecept på proteinbars.
 The World's Smallest Most Delicious Vanilla & Dark Chocolate Protein Bars
8 små bars
orginalreceptet hittar ni HÄR

1,25 dl (50g) Whey complete vanilj
0,3 dl (18g) vanilj casein (orginalreceptet använder ärtprotein)
0,25 dl (12g) havremjöl
10 paranötter, malda till ett mjöl
0,5 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
40 g mörk choklad (jag använde sockerfri 70% choklad)

1. Blanda ihop alla ingredienser (utom chokladen)  i en bunke, använd gärna händerna. Är degen för kladdig, tillsätt lite mer casein, för hård, tillsätt mer mjölk.
2. Forma degen till 8 små bars och ställ i kylen en stund.
3. Smält chokladen i en skål i micron. Doppa barsen, en i taget, i chokladen och lägg dem på en tallrik. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat. Förvara dem i kylen tills du ska äta dem.
Näringsvärde per bar:
92 kcal
8 g protein
3 g kolhydrater
5 g fett

14 kommentarer:

 1. Oj oj. Ser ut som äkta praliner =) Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är riktigt goda!! Nästan farligt goda så de här får bli "lördags-godis" för mig :)

   Radera
 2. Hej! Jag undrar om det är relevant att äta din choklad mugg-kaka innan en träning och äta en äggomelett lr liknande efter träning? Jag tränar alltid på kvällen och vill minska på kolhydraterna på kvällen, eller ska man äta en tallrik gröt efter träningen sent på kvällen? tack på förhand!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad ditt mål med träningen är. Vill du bygga muskler bör du få i dig någon form av kolhydrater efter träning (som tex gröt). Vill du däremot minska i fett% kan det ibland vara befogat att dra ner på kolhydraterna på kvällen, så länge du får i dig protein och lite bra fett.

   Radera
 3. Du fortsätter att inspirera!!!! Igår till middag, hade jag ditt tänk i bakhuvudet. Resten av familjen åt spagetti och köttfärssås. Själv blandade jag ut köttfärssåsen med kidneybönor och matris och fyllde paprikor. Serverade med örtkryddad kesella. Tror det blev ca 350 kcal och riktigt gott!!!

  Och nu några frågor :-D

  - har du provat att göra brownies med svarta bönor? Har du något recept?
  - Beräkningen av grundmetabolismen, är en sådan beräkning hyffsat trovärdig?
  - Om jag vill äta något "glassliknande" vad ska jag välja då? Mixa frusna bär med yoghurt, kesella eller vad?

  tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingalill, vad roligt! Det låter som en kanonmiddag!!

   1. Ja det har jag, har inget recept som jag lagt upp men kan göra det så småningom.
   2. Det beror på hur du mätt den (finns olika metoder). Men rent generellt är det väl en hyfsad måttstock på din metabolism.
   3. Ja exakt, mixa kesella (och lite keso i, bli gott) med frusna bär. Ställ in i frysen en stund så blir det som glass :)

   Radera
 4. Gjorde dessa igår och YES smakade som fransk nougat :) livsfarliga blir att göra en sats till och ha på lut.. Hur klarade jag mig innan jag hittade dinna recept???/: L8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de goda!? Jag fick nog i mig 5 stycken igår...oopps ;)

   Radera
 5. Åh jag kommer på er workshop! Vilket roligt och uppskattat initiativ!

  Håller tummarna för att det inte är under kontorstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer att vara på kvällstid, mer info kommer snart :)

   Radera
 6. Läser, "bakar", fluffar och förundras!!! Vad duktig du är, och vilken inspirationskälla!!
  Jag vill gå på Workshopen! Väntar ivrigt på info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, blir verkligen glad av att höra att du blir inspirerad!
   Mer info kommer snart :)

   Radera
 7. Hej. Måste man använda casein, jag har bara whey hemma.. hur tror du att det blir om jag ersätter caseinet med whey?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Om du ersätter caseinet måste du nästan tillsätta kokosmjöl eller liknande för att göra smeten tjockare, whey suger inte åt sig lika mycket vätska som casein.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...