måndag 11 november 2013

Mindre än 3 veckor kvar! och "Banan & kanelfylld kardemummakaka"

Veckorna och helgerna går så himla fort och nu är det mindre än 3 veckor kvar till Luciapokalen och Fitnessfestivalen!! Det är betydligt fler mail i inkorgen nu när de flesta i teamet börjar bli lite nervösa och få "form-noja". Men det är inte så konstigt att det är mycket som snurrar i huvudet på dem sista veckorna. Inte nog med att de är trötta och tomma på energi av all träning och den strikta kosten, det är bikini-fix, öva posering, öva på att gå i 12 cm (!!) höga klackar (för tjejerna alltså, killarna slipper, ha ha), tänka på sminkning, naglar, hår, matlådor mm.

I lördags åkte jag och David hem till Marie  för att kolla formen, fettmäta och poseringsträna med Elaine, Pernilla och Marie såklart. Alla tre ser jättebra ut och nu är det bara för dem att kämpa sista tiden fram till mål. Poseringen sitter där den ska och fettprocenten låg där den skulle. Vi avslutade kvällen med en mysig (diet)middag och det var glatt humör trots att de var otroligt trötta. 
I helgen har jag hunnit med att baka en hel del vilket känns riktigt kul. Har inte riktigt haft tid senaste veckorna men nu när jag tog mig tiden, känner jag hur mycket jag saknar det. Att baka är verkligen min terapi!

I veckan kommer det ett recept på "blueberry cornbread muffins" och jag har lite annat smått och gott på lager. Jag försöker beta av "önskelistan" som jag har i mitt anteckningsblock, där jag skriver ner alla de recept ni önskar, men det är lite hektiskt just nu och även om jag skulle vilja stå hemma i köket och baka dagarna i ändå så har jag ju ett jobb att sköta också :)

I lördags gjorde jag ett lite annorlunda pre-workout mål. Jag ser alltid till att få i mig rejält med kolhydrater och protein innan ett styrkepass och när man har en massa mogna bananer som håller på att bli dåliga, finns det väl inget bättre än att göra en "Banan & kanelfylld vaniljkaka"?
Med lite vaniljsås på blir det bara bättre :)
 En riktigt kompakt och mättande kaka med varm och krämig bananfyllning.
Banan & kanelfylld kardemummakaka
1 liten kaka

2 dl (60g) havregryn
2 msk valfritt mjöl, jag använde bovetemjöl vilket ger en lite "grövre smak"
1 tsk bakpulver
1-2 msk stevia strö/sukrin, eller valfri sötning
1 tsk vaniljarom
0,5 tsk kardemumma
50 g (ca 0,5 dl) osötat äppelmos (eller banan)
3,5 msk osötad mandelmjölk
2 äggvitor
Fyllning: 50 g mosad banan + 1 tsk kanel

1. Blanda ihop alla ingredienser till kakan med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll smeten i en smord liten form (jag använde en hjärtformad form med löstagbara kanter, ca 10x10 cm).
2. Klicka ner bananfyllningen i mitten av smeten och täck över med smet. Grädda i ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter.
Jag gjorde en vaniljsås på 75 g lättkvarg/kesella, 2 msk Philadelphia 3%, 1/2 tsk vaniljarom, 2 tsk stevia strö och några droppar mandelmjölk.
Näringsvärde för hela kakan:
408 kcal
70 g kolhydrater
20 g protein,
6 g fett

9 kommentarer:

 1. Jag är lite nyfiken på vad de ligger på ungefär i fettprocent om du har möjlighet att berätta;)
  Jag vill så gärna åka till fitnessfestivalen och kolla in alla grymma människor som kämpat så, får se om jag kommer iväg!
  Testade din äppelkaka idag och den var helt underbar!
  Tusen tack för en underbar blogg!
  Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta tjejer brukar ligga mellan 6-10%.
   Hoppas du kommer ner, då måste du komma till Proteinbutikens monter och säga hej! :)

   Radera
 2. Gud vad god den ser ut, att den är hjärtformad gör ju att den ser ännu smaskigare ut!

  Jag har hört att det finns sockerfritt vaniljsåspulver, vet du om det kan finnas i Sverige någonstans eller om man kan beställa på iHerb?

  Jag har hittat grönärtsmjöl på ICA där jag bor (Karlstad), märket heter Sellton. Det funkar utmärkt att använda till exempelvis pizzapotten och pajdeg. Du borde testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, det har jag inte sett någonstans. Och det är inte sockerfri vanilj-jello du tänker på?

   Kul! Jag har testat vanligt ärtprotein och bakat pizza med, det blir kanongott!!! :) Hampa är också riktigt gott i lite mer matiga bakverk och maträtter.

   Radera
 3. Åh va gott det lät, måste provas!! :) Är lite nyfiken på ungefär hur lång tid behöver man på sig med träning o diet för att komma i tävlingsform om man är hyfsat vältränad o normalviktig vid start?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på utgångsläge men vi brukar ofta börja minst 16 veckor innan tävling, till och med 20 veckor innan för att man ska slippa stressa..

   Radera
 4. "valfritt mjöl", innebär det att jag även kan byta ut det mot kokosmjöl eller mandelmjöl? Har fått för mig att de typerna av mjöl inte går så bra att ersätta "vanliga" mjölsorter (havre, vete etc) med. Jag kanske har fått det om bakfoten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar mjöl med samma konsistens som bovetemjöl, dvs dinkelmjöl, fullkornsmjöl, quinoamjöl osv. Kokosmjöl, mandelmjöl och havremjöl ger en annan konsistens och funkar inte att byta rakt av :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...