onsdag 27 november 2013

Frukostcrêpe och det här med att träna när man är sjuk....

Har känt mig lite småruggig och extremt trött senaste dagarna och vaknade i morse med halsont. Vill INTE bli sjuk nu när vi åker till Göteborg och Fitnessfestivalen på fredag! Det blev en härlig frukost och total vila från träning för mig idag.

Frukosten bestod av en "kaffe mocca crêpe med vaniljfyllning, hasselnötssås och färska hallon". Jag hade sovmorgon i dag (verkar som många kunder är sjuka också) och hade lite mer tid till att fixa frukosten. Den tog i och för sig inte mer än 10 minuter att göra, men jag hade längre tid att sitta och njuta av den än vanligt :) Jag skulle fixa lite kaffe innan jag började med frukosten men insåg till min förskräckelse att kaffet var slut! Det fanns en liten skvätt kvar i kannan från gårdagens frukost men riktigt så desperat är jag inte att jag dricker gammalt kaffe men däremot passar gammalt kaffe utmärkt att ha i crêpes-smeten.
För 1 portion:
1,25 (40g) dl havregryn
2 tsk stevia strö
2 tsk kakao
2/3 tsk bakpulver
2 msk osötat äppelmos
2 äggvitor
2,5 msk kallt kaffe (eller mjölk om du inte gillar kaffe)

1. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer tills du får en slät smet. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och häll smeten i pannan. "Vippa" på stekpannan så att smeten sprids ut och crêpen blir tunn. Stek på medelhög värme, ca 1 minut per sida.
2. Gör fyllningen: Mixa ihop 75 g minikeso, 75 g lättkesella, 1/4 tsk vaniljpulver och 2 tsk stevia strö med en stavmixer tills det blir slätt. Lägg fyllningen i mitten av crêpen och vik ihop den.
3. Ringla över hasselnötssås: 1/2 msk hasselnötssmör utblandat med 1-2 msk mandelmjölk till önskad konsistens.
Näringsvärde per portion: 374 kcal, 32 g kolhydrater, 34 g protein, 12 g fett.

Det känns riktigt trist att vila nu när träningen går så bra, men jag tar hellre det säkra före det osäkra och vilar någon/några dagar. Jag vet inte hur många gånger jag får frågan av både kunder och vänner hur man ska göra med träning när man är sjuk. Om man har sjukdomskänningar i kroppen är det onekligen något som är "på G" och att träna med en bakterie/virus i kroppen är extremt onödigt och kan vara farligt.

Har man en lätt förkylning (lite snorig men inget halsont) men känner sig pigg i övrigt brukar det inte vara någon fara att träna. Har man däremot ont i halsen ska man ABSOLUT INTE träna. Cirkulationen sprider bakterierna eller viruset i kroppen och du kan i värsta fall få hjärtmuskelinflammation. Då blir det vila från träning en väldigt lång tid framöver och då är det väl bättre att ta den där extra vilodagen, eller hur?! Om man känner sig matt är det inte heller någon bra idé att träna. Och varför ska man egentligen träna om man känner sig matt? Man kommer definitivt inte kunna ta i, och tar man inte i allt vad man kan efter sin förmåga, då är det ganska onödigt, framförallt om man vill bli bättre.

Ingenting kommer bli förstört om man tar en eller några extra vilodagar, det är trots allt när man vilar som kroppen växer och blir starkare. Jag boostar kroppen med en massa näringsrik mat och håller tummarna att det går över snabbt så att jag kan ge all min energi till vårt härliga team som kommer glänsa på scenen i helgen!

7 kommentarer:

 1. Hej! Vet att det antagligen blir svårt för dig att svara på det här, men jag undrar om du har några tips som hjälper om man sträckt en muskel? Jag har sträckt muskler i nacke/rygg/axel 4 ggr på bara 5 månader. De första gångerna blev det bra på ca 2 veckor, men nu efter senast har det inte blivit bra fast det har gått 1 månad. Jag har inte tränat överkroppen sen jag sträckte den utan bara kört kondition och ben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nästan att du ska gå till en kiropraktor eller naprapat och kolla varför du sträcker dig så mycket. Onekligen har du obalanser i muskulaturen som skapar felbelastning. Du bör absolut ta det lite lugnt om du sträckt dig men du ändå få cirkulation och blod till muskeln så att den läker snabbare.

   Radera
 2. Jag brukar alltid avstå helt från träningen när jag känner mig hängig. Och ta en "vilodag" för att bara friska till, dricka mycket vatten, apelsiner (c-vitamin) och så vidare. Känner jag mig ändå okej, så brukar jag gå ut på promenad för att få den friska luften! Men inte anstränga mig, sedan brukar jag aldrig vara "sjuk" i mer än 1-2 dagar på grund av att jag vilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här!
   Bättre vila en dag extra så blir man frisk snabbare :)

   Radera
 3. Hej! Först vill jag säga att du har en riktigt fin och inspirerande blogg, med sunda recept och tankar!

  Jag har precis kommit fram till att jag nog har IBS, känslig tarm. Jag undrar vilka livsmedel mår magen bra av respektive mindre bra av när man har det? Blir det skillnad på magproblem om man tillagar ett livsmedel på olika sätt (äter det rått, steker, /mixar, kokar det osv)? Kan du ge konkreta måltidsförslag på hur man kan äta under en dag?

  Mycket tacksam för svar! Tjej 21 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS! (Och jag vet att jag inte är gluten- eller laktosintolerant.)

   Radera
  2. Hej!

   IBS är lite svårt i och med att "sjukdomen" ger olika besvär från person till person. Alla är olika.
   Det man brukar säga är att man ska undvika stark mat, lök, svårsmält mat, mycket råa grönsaker, för mycket olösliga fiber (som kli mm), för lite lösliga fiber (som linfrön och psylliumfrön).
   Samma sak med tillagningssätt, det är olika för alla.

   Det är viktigt att sova mycket, försöka äta på ungefär samma tider under dagen, äta regelbundet och försöka undvika sånt som ger dig besvär.

   Att ge förslag på vad du ska äta är svårt då det är olika för alla.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...