lördag 9 november 2013

Vanilj & kanelpannkakor med karamelliserade äpplen och vaniljsås (och lite om sömn)

Jag tror att jag har en liten besatthet av pannkakor! Redan på måndagen längtar jag till helgen då jag kan göra pannkakor i lugn och ro. Det tar ju trots allt lite längre tid att göra dem än att sleva ihop en tallrik med gröt, göra en macka (även om det är väldigt sällan jag gör en macka, jag är en gröt-tjej) eller en skål med kesella och bär  Det händer att jag gör pannkakor på vardagar men då måste jag ställa klockan lite tidigare, och jag har (efter många år av tjatande från David) insett att sömnen är enormt viktig om man vill kunna prestera i gymmet och framförallt om man går på diet och försöker sänka sin fettprocent (nu tänker jag på alla som dietar inför vinterns tävlingar på Decemebercupen och Luciapokalen).
Han visade mig den HÄR forskningsrapporten för några veckor sedan och för er som inte orkar läsa den (den är på engelska) så kom man fram till att:

Mängden sömn bidrar till bibehållen fettfri massa då man ligger på energiminus (om man går på diet och försöker gå ner i vikt/fettprocent). Brist på tillräcklig sömn kan kompromissa med, och negativt påverka de förändringar man gjort för att gå ner i vikt och det påverkar även på så sätt att hungern ökar och den basala ämnesomsättningen (resting metabolic rate) sjunker om man sover för lite. Så trots att man ligger på energiminus kan för lite sömn hindra en från att gå ner i vikt.

Med andra ord är sömnen otroligt viktig om man vill försäkra sig om att man får "utdelning" av allt jobb man lagt ner på kost och träning för att komma i form.
Ok, åter till pannkakorna. I dag kändes det lite burrigt och höstigt och när jag tänker på hösten tänker jag på äpplen....och pumpa såklart men just idag ville jag göra något som inte innehöll pumpa. Resultatet blev ett härligt "torn" med Vanilj och kanelpannkakor med karamelliserade äpplen, vaniljsås och hackade mandlar.
Fantastisk smakkombination och en riktigt härlig start på dagen. Och gör man dem på helgen när man har mer tid (om man nu har mer tid på helgen såklart) behöver man inte kompromissa med den välbehövliga sömnen.
Vanilj & kanelpannkakor med karamelliserade äpplen, vaniljsås och hackade mandlar
1 port

1,25 dl (40 g) havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö/sukrin
1 tsk vaniljarom
1-2 tsk kanel
2 msk osötat äppelmos
2,5 msk osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
2 äggvitor

Vaniljsås:
125 g lättkvarg/kesella
1 tsk vaniljarom
2 tsk stevia strö/sukrin
4 msk osötad mandelmjölk, eller valfri vätska

Topping:
100 g äpple, hackat
1 msk sukrin gold (eller honung)
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
15 g hackade mandlar

1. Blanda ihop alla ingredienser till pannkakorna med en stavmixer. Stek i lite kokosolja i en stekpanna, ca 1 minut per sida. Jag fick fyra pannkakor.
2. Blanda ihop alla ingredienser till vaniljsåsen med en sked.
3. Hacka äpplet och lägg i en het stekpanna. Häll över Sukrin Gold (eller honung) och stek tills äpplena blivit lite mjuka.
4. Stapla upp pannkakorna, häll över såsen och toppa med äpplena och mandlarna.
Näringsvärde per portion (inklusive allt):
488 kcal
40 g protein
51 g kolhydrater
13 g fett

30 kommentarer:

 1. Jaaaa, sömn är tokviktigt! Jag sov nästan 11 timmar inatt. De kvällar jag kan så går jag och lägger mig 20.30 och läser för att sedan somna. Jag är sååå trött denna höst..
  Håller med dig om pannkakor, allt blir bättre med pannkakor i magen. Jag gör smeten dagen före och tar ut bunken ur kylen när jag går in i gymmet, steker dem medan jag duschar och vänder medan jag tar på mig:) Stekte till och med pannkakor och åt i bilen till flyget i torsdags:) kram och ha bästa dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj 11 timmar, vet inte när jag sov så länge senast :) Men jag håller med, man blir trött av mörkret!
   Smart, vad duktigt du är på att planera!

   Radera
 2. Ser och låter gott :D
  Vad menas med vaniljarom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten flaska med flytande vaniljarom, märket heter Dr Oetker och kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker...finns i bakhyllan :)

   Radera
 3. Anser du att kvarg är bra att äta om man vill gå ner i vikt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, framförallt lättvarianterna och den utan smak.

   Radera
  2. Jag har hört att man ska undvika light produkter och hålla sig till de naturella/orginalen, för att light produkterna är inte bra, stämmer det?

   Radera
  3. Det är skillnad på lightprodukter (typ lightläsk osv) och lättvarianter av mjölk, kesella osv. Där är fetthalten lägre men det är inget annat tillsatt. Mjölkfett är inte en bra fettkälla utan det är bättre att välja magra varianter och tillsätta fett från bättre källor som nötter, frön osv.

   Radera
  4. Den utan smak skriver du, den vanliga naturella menar du?
   Jag kan inte hitta lättvarianterna i butik.

   Radera
  5. Ja de utan smak. Lättkesella och minikeso finns i varenda livsmedelsbutik.

   Radera
  6. Då är jag med, jag tänkte på kvargen :) Finns väl inte lättkvarg ?

   Radera
  7. Jo absolut! Och kvarg och kesella är i stort sett samma sak :)

   Radera
 4. Så frestad jag blev av dessa pannkakor! Sömn är verkligen viktigt. Försöker få mellan 7½ -8 timmar varje kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles perfekt, jag försöker också få minst 7 timmar :)

   Radera
 5. Vad är det bästa/nyttigaste man kan äta om man vill gå ner i vikt?

  Och är kolsyrat smaksatt vatten nyttigt anser du? Innehåller det kcal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fråga som inte går att svara rakt av på eftersom det är helheten och mängden av vad du äter som spelar roll. Om du tittar på olika tips på min blogg och på mina recept så får du en bra bild av vad som är bra att äta.

   Ja, det är ju vatten! Det innehåller inga kalorier...

   Radera
 6. Hej, skulle du kunna lägga ut nåt recept på ett riktigt grovt och nyttigt frukost bröd? helst utan proteinpulver! skulle vara jätte bra :) tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har en del brödrecept på bloggen redan, kolla där. Proteinpulvret går att byta ut mot valfritt mjöl :)

   Radera
 7. Pannkakor/våfflor är ofta middagsräddningen när jag kommer hem sent efter jobb och träning. Då vill jag helst ha någonting gott och näringsrikt men som ändå går snabbt att göra. Pannkakor går ju att variera i det oändliga. Men visst är de goda att äta under en sen helgfrukost/brunch också.
  Hoppas du haft en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, så smidigt att göra när man är hungrig och man kommer hem sent :) Men jag äter dem helst på helgen till frukost, känns så lyxigt på något sätt.

   Trevlig vecka!

   Radera
 8. hej!
  skulle du kunna finurla på recept på 1. naturgodis de med yoghurt och 2. smågodis? det måste ju gå att göra typ karameller och fudge och sånt som är nyttigt. så man kan ha en skål och plocka bland nyttiga godisar!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har försökt några gånger men det är svårt att få yoghurt-lagret torrt om man inte har i massa konstigheter i det.
   Jag har ett recept på pepparkaksfudge på bloggen, kolla det! Men jag ska se om jag kan hitta på någon mer fudge eller liknande ;)

   Radera
 9. underbar blogg! jag kikar in varje dag, nu undrar jag om dry kommer komma upp någon fprm av nyttig pepparkaksdeg inför svärföräldrarnas pepparkaksbak, så jag kan vara med å inte va den som som vanligt tackar nej till allt sött :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har ett recept på nyttiga pepparkakor på bloggen, leta i rutan "sök på den här bloggen" i den högra spalten :)

   Radera
 10. Är det viktigt att man sover 8 timmar eller att man sover tills man vaknar, även om det är 10-12 timmar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar säga att 7-8 timmar är lagom, men behöver du sova mer ska du göra det :)

   Radera
 11. Hur ser du på periodisk fasta (inte 5:2 dieten)? Är det möjligt att gå ner med PF? Förlorar man någonting genom att inte äta frukost och förmiddagsmellanmål? Avstannar förbränningen? Finns det något man ska tänka på för att på bästa sätt gå ner med PF? (Gå ner i vikt, inte bygga muskler)

  (jag har disciplin att inte äta större portioner till lunch och middag)

  SvaraRadera
 12. Hur ställer du dig till periodisk fasta (inte 5:2 dieten)? Det passar min livsstil perfekt att äta mellan 12-20 och fasta 20-12. Påverkar det ens livsstil negativt? Påverkar det viktminskning negativt? Blir det svårare att gå ner i vikt? Avstannar ämnesomsättningen? Avstannar fettförbränningen? Förlorar man någonting genom PF i viktminskningssyfte eftersom frukost och förmiddagsmellanmål uteblir?

  (jag har disciplin att äta rätt mängd mat till lunch och middag trots fasta)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det passar din livsstil och du har disciplin att äta rätt mängd, ser jag inget problem med periodisk fasta. Det är trots allt helheten av vad du äter per dag som spelar roll när det gäller viktminskning. Ämnesomsättningen stannar inte av och det påverkar inte viktminskningen negativt. Om det påverkar livsstilen negativ är det bara du som kan svara på. Det är olika för alla.

   Jag har däremot haft flera kunder som kört periodisk fasta som fått bättre resultat utan fasta, men man måste känna själv vad som passar in i ditt liv.

   Radera
  2. Tack för bra svar!
   Har de fått bättre resultat i viktminskning eller i muskelbyggnad? Kan förstå att man bygger bättre utan periodisk fasta nämligen..

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...