onsdag 6 november 2013

Fudgy chokladbrownie med pumpa swirl

Jag är verkligen helt pumpa-galen just nu! Det är något speciellt med smaken...en blandning mellan sötpotatis och morot som passar perfekt både i söta bakverk och lite matigare rätter. I USA är de ännu mer pumpa-galna än här i Sverige men det verkar komma hit mer och mer, precis som Halloween-firandet. Det är inte bara jag som är galen i pumpa, Fanny, Kitty och Annie har alla hittat på en massa godsaker med pumpa och jag har gjort en hel del recept redan. Ni har väl inte missat mina Pumpa proteinmuffins, Pumpa & cream cheese mumsbitar, Pumpacrepe med kokosfyllning eller Pumpa cinnamon roll muggkaka?
I helgen var jag ju i Gävle hos Davids föräldrar, och i och med att jag alltid brukar hinna baka mer där än hemma så hade jag packat ner ingredienser som jag trodde skulle kunna komma till användning: Pumpapuré, kokosmjöl, vaniljarom och mandelmjölk. I söndags morse gick jag upp lite tidigare och började skissa lite i mitt anteckningsblock på vad jag skulle kunna baka. I blocket har jag en hel lista med idéer på saker att baka, många är era förslag och jag försöker beta av dem ett efter ett :) Någonstans på listan hittade jag brownie och en idé klickade till i huvudet. Jag har några olika recept på brownies på bloggen, men ingen av dem är speciellt "fudgy". Hur ska man förklara det ordet på svenska? Ni vet, lite seg men ändå ganska kladdig.
Efter att ha skurit i brownien fick jag bekräftelse på att den blev precis så "fudgy" som jag ville ha den! Brownien har en rik chokladsmak och pumpaswirlen ger en härligt krämig brytning med en touch av kanel. Har man ingen pumpa skulle det gå lika bra att bara köra på cream cheese-swirl och kanske smaksätta med apelsin, kanel, saffran, vit choklad eller liknande. Bara att experimentera lite med smaker du gillar!
Fudgy chokladbrownie med pumpaswirl
9 bitar

2 dl (60g) havregryn
1 dl (30 g) kakao
5 msk stevia strö/sukrin (eller valfri sötning)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljarom
200 g lättkvarg/kesella
2 äggvitor (spara en gula) EDIT: Jag har testat att göra både med och utan äggvita och båda versionerna blir lika bra, den utan blir nästan lite mer seg
0,5 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)

Pumpaswirl:
1/2 dl (40g) pumpapuré**
100 g Philadelphia 3% (eller valfri fetthalt)
1 äggula
2 tsk stevia strö/sukrin
1 tsk kanel

**Jag använder DENNA pumpapuré, men det är superenkelt att göra egen pumpapuré genom koka eller ugnsrosta butternut squash tills den är mjuk och sedan puréa den med stavmixer eller i en matberedare.
1. Ha i alla ingredienser till brownien i en en bunke/skål. Mixa ihop allt med en stavmixer (eller använd en matberedare). Häll smeten i en ugnsform (ca 25x20 cm). För att undvika att brownien fastnar i formen rekommenderar jag att lägga bakplåtspapper i formen. Bred ut smeten med en slickepott eller liknande.
2. Mixa ihop ingredienserna till pumpaswirlen och häll smeten över browniesmeten. Dra några "swirls" genom brownien med en kniv.
3. Baka i ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde per bit (av 9):
66 kcal
6 g protein
6 g kolhydrater
2 g fett

22 kommentarer:

 1. Ser jätte gott ut, det ska absolut testas! Men om man inte vill ha med pumpa pure, ska man göra exakt samma sak fast istället för pumpa puren tillsätta tex apelsin? och om man vill ha apelsin river man apelsin skal då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan bara utesluta pumpan och ha i rivet apelsinskal eller vad du nu tycker om :)

   Radera
 2. Hej!
  Tack för en informativ blogg, jag älskar teorin och fakta bakom träningen! Läste om skadad matsmältning osv och tyckte det var mycket intressant, tack för du delar med dig.
  Nu till en fråga: Du skriver alltid ut näringsvärdet vilket jag tycker är himla smidigt. Är det bara att väga och räkna eller hur får man fram sifforna på sådant man bakar själv? Jag bakar en del bröd men har ingen aning var jag landar med kalorierna för en hemmabakad skiva bröd.

  Ha det fint!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag väger allt jag bakar och lägger sedan in det i appen shape-up. Då får du enkelt ut innehållet i det du lagar/bakar.

   Radera
 3. Ser riktigt gott ut! Detta måste jag testa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan gjort denna flera gånger, så gott! :)

   Radera
 4. Hej Sanna!
  Den ser kanongod ut och verkar enkel att göra. Men vad tror du om morotspuré istället för pumpa :)
  Jag ska försöka hinna göra denna i helgen.

  Mvh
  Maria C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar säkert. Morot + choklad...varför inte? :)

   Radera
 5. Denna måste jag baka, den ser himmelsk ut :) En liten fråga ang pumpa swirl ska det oxå in i ugnen tillsammans med brownien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du häller pumpasmeten på brownien och sedan in i ugnen.

   Radera
 6. Ooh, köpte faktiskt hem en butternut pumpa igår och var på jakt efter recept på tillagning! Även fast jag hade nåt mer matigt i tanken så tror jag ändå att jag måste testa detta recept;)

  Tänkte jag skulle fråga dig ang. intervaller. Vet inte om du brukar köra cykelintervaller någon gång? Och hur lägger du upp dem då? Jag brukar köra 30sek trampa utav bara fan / 30 sek vila, i tio min. Räcker som ett litet pulshöjande inslag efter gymträningen någon gång då och då.
  Men nu under vintern måste man väl börja köra mer inomhus.. Såå trist, älskar ju mina backintervaller i skogen.. Ska iofs ut nu och testa i 5cm snö, man vet ju inte om det går förrän man testat! :)

  Älskar din verkligen din blogg. Både recept och dina "artiklar", fortsätt så! :)

  ps. Du skulle inte vilja laga till nån nyttigare Flygande Jakob eller en ugnspannkaka någon gång? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör alltid samma upplägg:
   20 sekunder spurt/allt vad jag har och sedan 1 minut och 40 sekunder aktiv vila (lite lugnare tempo). Men det går lika bra att köra på det du skrev också, bara du tar i allt du har och blir ordentligt tröt :)

   Ska se vad jag kan göra ;)

   Radera
 7. Pumpapuré, finns det att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en länk i inlägget till vart jag köper pumpapuré :) Men du kan också göra egen...

   Radera
 8. Gud vilket grymt recept!!
  Har du något tips på något mer "naturligt" man kan byta ut stevian mot?

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Tack för en jättebra blogg med otroligt fina och inspirerande recept! Jag hade en tanke om du tror att man kan byta ut pumpan mot jordnötssmör istället i swirlen? Har du i sådana fall förslag på vilken mängd? Sedan funderade jag på om äggulan är nödvändig då eftersom jordnötssmöret redan innehåller en hel del fett?
  Återigen, tack för en grym blogg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket :) Ja det går lika bra med jordnötssmör, jag skulle tro att 4-5 msk är lagom. Och nej, du behöver inte äggulan då :)

   Radera
  2. Tack för snabbt svar! Detta ska med största sannolikhet testas under morgondagen ;) Ha en trevlig helg! :)

   Radera
 10. Jag är ganska dålig på att laga mat och baka, men de här klarade till och med jag av :). Supergoda, försvann alldeles för snabbt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt!! Nej, man behöver inte vara kock för att klara av de flesta av recepten jag gör...bara mixa ihop allt och baka :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...