tisdag 17 september 2013

Plötsligt händer det....

Ja, alltså, jag har inte vunnit på triss (även om det hade varit väldigt trevligt), utan plötsligt har man en sån där dag när allt blir nästan helt perfekt. Ni vet...när man sover gott och vaknar helt utvilad, när all mat man lagar smakar så jäkla bra, när jobbet känns bra och när man gör roliga saker. En sån dag hade jag igår!

Oftast när man slänger ihop matlådor kan det smaka ganska trist och när jag inte lägger ner speciellt mycket tid och energi på det blir det mest kycklingfilé, frysta grönsaker och kokt ris. Igår hade jag inte speciellt mycket mer tid än vanligt men det jag lagade blev bara så gott! Det började med att jag gjorde den perfekta muggkakan :)
Pumpkin cinnamon roll muggkaka med vanilj- och chokladsås
1 port

1,25 dl (40g) havregryn, malt till ett mjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö/sukrin
1 tsk kanel
1/2 dl (50g) pumpapuré (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på www.usagodis.se)
2 äggvitor
2,5 msk osötad mandelmjölk
1/2 cinnamon roll Questbar (kan uteslutas)

1. Blanda ihop alla ingredienser utom Questbaren med en stavmixer. Bryt Questbaren i bitar och blanda i smeten. Häll i en smord stor mugg eller skål. Ställ in i micron och kör på full effekt i ca 1-2 minuter. håll koll så det inte svämmar över. Lägg över på en tallrik och toppa med vaniljsås (75 g lättkvarg/kesella, 2 msk Philadelphia extra light, 1 tsk vaniljarom, 1 tsk stevia strö). Chokladsåsen är Walden Farms chokladsås men det går lika bra med kakao blandat med lite mandelmjölk.
Näringsvärde för allt:
370 kcal, 37g protein, 38 g kolhydrater, 9 g fett

Jag fortsatte till jobbet och jag hade en sån dag när timmarna bara flög iväg och alla kunder gjorde fina framsteg. Hem igen på lunchen för att gå ut med hundarna samt lite jobb med onlinekunder. Precis innan jag skulle tillbaka till jobbet testade jag en ny grej till lunch och det blev syndigt gott!!!!
Fylld sötpotatis med en krämig garam masala kyckling. Mina smaklökar dansade macarena!! Den söta potatisen tillsammans med den lite syrliga kycklingen passade helt perfekt ihop. Det här kommer jag göra fler gånger!

Sötpotatis:
220 g sötpotatis med skal på
2 msk lättkvarg
1 tsk honung
1 tsk kanel
3 g mandelspån
Garam masala kyckling:
100 g färdiglagad kycklingfilé
1 hackad röd paprika (ca 100g)
3 skivade champinjoner
125 g turkisk lättyoghurt (3,5%, använd fetare yoghurt för en fylligare smak)
2 tsk Santa Maria garam masala kryddmix
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar

1. Börja med att stoppa in sötpotatisen med skal i micron (på en tallrik). Sätt på full effekt och laga potatisen i ca 5 minuter. Känn på den om den är mjuk, annars vänder du på den och kör den i några minuter till. Ta ut och låt svalna något medan du gör kycklingen.
2. Fräs paprika och champinjon i en stekpanna. Skär kycklingen i mindre bitar och tillsätt den till stekpannan. Blanda yoghurten med kryddor, tomatpuré och soja och häll det i pannan. Sänk värmen så det inte stormkokar utan sjuder lite lätt. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär ett snitt i mitten av potatisen. Skopa ut innehållet i en skål och ha i kesella, honung och kanel. Mosa ihop och fyll sedan skalet med blandningen. Toppa med mandlar.
4. Lägg upp kycklingen på en tallrik eller i en skål och servera med potatisen och lite sallad.

Näringsvärde per portion:
523 kcal
45 g protein
62 g kolhydrater (för mindre kolhydrater, ta mindre sötpotatis)
10 g fett

Efter ytterligare några kunder på jobbet begav jag mig, tillsammans med David och några kollegor på releasefest! Min kollega Åsa Söderberg aka Fyscoachen, har precis släppt sin första bok "Paleo" och bjöd in till en superfin release-kväll. Jag är så stolt över henne och boken är helt fantastisk! Inga hokuspokusdieter, pulver eller mirakelmetoder utan det är fokus på näringsrik mat, träning, den är väldigt pedagogisk och lätt att förstå. Det vattnades i munnen när jag bläddrade igenom alla fina recept!
Åsa bjöd på supergoda paleo-chokladbollar, snacks och champagne (jag hoppade över den och tog en extra chokladboll istället, ha ha) och vi fick en fantastisk goodiebag med saker från Holistic och gymmet Balance.
Tack Åsa för en trevlig kväll!
Väl hemma var det dags för middag och även här överraskade jag mig själv med en middag som var helt gudomlig. Jag och David var och storhandlade i söndags och jag hade tänkt köpa 5% nötfärs på Ica, eller möjligen kycklingfärs att göra hamburgare på. Men det var helt slut och jag höll på att överge mina planer när David hittade fryst kronhjortsfärs för 89 kr kilot! Jag lät den tina över natten och gjorde så himla goda hamburgare av den!
Brödet är en Ezekiel English muffin som jag köpte i New York men mina glutenfria hamburgerbröd funkar lika bra.
Hamburgaren gjorde jag på hjortfärsen, lite dijonsenap (efter smak), pressad vitlök, några droppar kantarellfond och salt & peppar.

Till hamburgaren gjorde jag en "sallad" på riven rå rödbeta, körsbärstomater, riven rödkål, lite dijonsenap, några droppar balsamico och örtsalt. Hade även sallad, några skivor 5% Västan ost och en klick kesella blandat med vitlökspeppar och örtsalt på burgaren.

Vilken dag va? Om jag bara hade haft ett träningspass på schemat hade den här dagen gått till historien som en av de bättre dagarna hittills :)

6 kommentarer:

 1. Hej Susanna!

  Jag är så himla glad att jag hittat din blogg, den är fantastisk! Och jag tycker det är så kul att du delar med dig av dina fantastiska recept :)

  Jag har en liten fråga bara, när du t.ex. bakar och använder proteinpulver, kan man byta ut det mot något annat? Kanske slänga i ett ägg eller något som kan ersätta den lilla protein delen..

  Samma gäller när man t.ex. har jordnötssmör, kan man ta mandel smör istället eller något annat liknande nyttigt? Är relativt ny på det här med att äta lite nyttigare, så håller på att lära mig vad bovete, kokosolja m.m. är för något haha.

  Vore superkul om jag fick lite tips!
  Ha en fortsatt trevlig kväll :) // Nyfiken tjej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida!

   Istället för proteinpulver kan du använda någon annan mjölsort (mandelmjöl, dinkelmjöl, havremjöl osv), ungefär motsvarande mängd.

   Du kan använda vilket nötsmör du vill, så länge det inte har tillsatt socker eller olja.

   Du lär dig allteftersom du experimenterar. Kokosolja är en bra olja att baka och steka med i och med att den tål värme bättre än andra oljor.
   Bovete är glutenfritt och innehåller mer näring än vanligt vetemjöl :)

   Radera
  2. Till att börja med vill jag verkligen tacka att du tog din tid och svarade! :)

   Jag ska absolut inte ta din tid, och förstår om du inte orkar svara på detta. Men det vore en liten bra ledtråd för mig, så jag vet lite vad jag håller på med.

   Jag är en tjej på 20år som tränar ungefär 5-6dagar i veckan, blandat styrka med kondition. Mitt mål är att bli fit och få mer synliga muskler. För att kunna nå det målet, är det bra att ändra kost lite som att byta ut pasta, potatis, ris mot t.ex. råris, couscous, quinoa, bulgur. Välja fisk och fågel istället för nöt och sen byta ut saker som vetemjöl, smör och rapsolja mot mandelmjöl, olivolja, kokosolja, bovete, havremjöl och annat som kan behövas inom bakningen?

   Faller lätt för sötsaker så därför är det lite viktigt att jag kan baka, men baka nyttigt. Kanske inte behöver tänka på gluten men bara få lite tips på vad man kan byta ut. Eller finns det någon hemsida som man kan kolla vad olika saker innehåller?

   Tack igen för ditt tidigare svar, suger in information av dig!
   Med vänliga hälsningar Ida

   Radera
 2. Det finns en massa sidor på nätet och en massa böcker där du kan lära dig grunderna i näringslära :) Jag rekommenderar dig att börja med "allt om näringslära" av Martin Brunnberg :)
  Fredrik Paulüns böcker är också jättebra!

  SvaraRadera
 3. Har du nån kategori där du endast har recep på kvällsmål eller går alla muggkakor o pannkakor bra som kvällsmål ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt handlar om vad du äter totalt under hela dagen. Tränar du på kvällen behöver du kolhydrater efter träningen och då går alla muggkakor med havregryn bra. Har du inte rört på dig så mycket och ätit en hel del kolhydrater under dagen, då kanske du ska välja en muggkaka med mindre kolhydrater :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...