måndag 2 september 2013

Gör ditt eget (sockerfria/osötade) äppelmos

I helgen var jag och David på Davids föräldrars gård utanför Gävle för att hjälpa dem bygga en hundgård där vi ska kunna ha hundarna på somrarna. Tanken var att vi bara skulle vara där på lördagen och jag hade planerat att köra ett hårt cirkelpass ute på gården som vi skulle filma och lägga upp på bloggen, men jag började känna mig hängig på lördagen så det slutade med att vi stannade där hela helgen....och såklart blev jag dunderförkyld och är hemma från jobbet idag. Ingen träning för mig med andra ord.

Men jag hann med lite friluftsliv både fredagen och lördagen. Vi plockade bland annat upp morötter och potatis från landet som vi använde både till lunch och middag. Otroligt vad mycket godare grönsaker smakar när man odlat och plockat dem själv! Morötterna var så krispiga och saftiga att det var som att äta godis :) 
Jag gjorde till och med morotskaka-pannkakor till frukost på lördagen.
Receptet hittar ni på mitt Instagram, klicka HÄR för att komma till receptet (på engelska).

Jag och Davids mamma tog en härlig promenad i skogen och hittade både hasselnötter, blåbär, lingon och trattkantareller!
Vi hann också med att göra eget äppelmos och det blev riktigt bra.
Jag använder, som ni kanske vet vid det här laget, mycket osötat äppelmos i min bakning. Äppelmoset ersätter smör/olja i bakverk och gör att de blir saftiga utan tillsatt fett. Osötat äppelmos kan vara lite svårt att få tag i, framförallt om man bor i mindre städer. Jag använder oftast DETTA och hittar det på min lokala Coop-butik men finns att köpa på nätet också. Det går också jättebra att köpa barnmatsburkar med äppelmos.
Önos har ett lågkalori äppelmos man kan använda, men det innehåller sötningsmedlet aspartam som inte är bra.

Därför tänkte jag visa hur man lätt kan göra sitt egna osötade äppelmos och man då själv bestämma om man vill söta det med stevia eller låta det vara naturellt.

Det här behöver du:


 • Valfri mängd äpplen. Jag använde ca 10 stycken äpplen från ett äppelträd på gården som är bra att göra äppelmos på (kommer inte ihåg vad sorten heter, men jag antar att ju mosigare äpplen, desto bättre).
 • 0,75 tsk askorbinsyra (detta är helt enkelt c-vitamin och gör att äppelmoset inte blir brunt och har en konserverande effekt)
 • Valfritt: Stevia strö/sukrin och vaniljarom/vaniljpulver


Du kan nu göra på två sätt. Antingen skalar du och skär äpplena i mindre bitar, tar bort kärnhus och kokar allt i kastrull med lock tills det blir mosigt. Därefter mixar du med stavmixer eller mosar allt ordentligt med en gaffel eller slev.
Eller så gör du som jag gjorde, dvs skär äpplena i mindre bitar och kokar allt i kastrull med lock (med skal och kärnhus) tills det blir mosigt. Sedan silar du bort skal och kärnor i en fin sil. Såhär ser det ut när det fått koka i ca 10-15 minuter:
 Häll över moset i en sil, rör om och pressa ut äppelmoset med en slickepott. Detta tar ett par minuter.
När du fått bort skal och kärnor, koka upp äppelmoset igen och smaksätt eventuellt med stevia/sukrin och vaniljarom efter smak. Äpplena jag använde var ganska syrliga så jag behövde tillsätta 4-5 msk sukrin och ca 1,5 tsk vaniljarom tills det smakade bra. Koka i ett par minuter, låt svalna något och häll sedan över i en glasburk.
Äppelmoset bör förvaras i kylen och håller flera veckor (kanske till och med längre). Perfekt att använda på gröten, på kesellan eller i de flesta av mina recept :)
Näringsvärdet beror på hur mycket äpplen du använder. För att räkna ut det är det lättast att först väga upp äpplena (utan skal och kärnhus). Lägg in vikten äpplen i en app som tex Shape-up. Skriv ner näringsvärdet. Exempel: 500 g äpplen = 260 kcal, 1 g protein, 69 g kolhydrater och 1 g fett. När du sedan gjort äppelmoset väger du den totala mängden äppelmos. Denna mängd motsvarar alltså det näringsvärde du först fått fram.
Använder du sedan en matsked, väg mängden och dela vikten på det totala näringsvärdet. Hänger ni med?

Så enkelt är det alltså att göra sitt eget äppelmos :)

19 kommentarer:

 1. Vad härligt att kunna äta egenodlade rotfrukter och grönsaker! Bra tips om äppelmoset, det vill jag testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det smakar så mycket godare när man odlat det själv. Åh vad jag önskar att jag hade en trädgård :)

   Radera
 2. Vad roligt att du är i Gävletrakten ibland. Bor själv här nämligen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ofta i Gävle :) Säkert 4-5 ggr per halvår!

   Radera
 3. Det går även att frysa i äppelmoset om man gör väldigt mycket, så håller det hela vintern. Jag ska kanske prova göra äppelmos, jag gillar det inte, men det kan ju vara bra när man bakar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, bra tips!
   Jag är inte heller så förtjust att äta det rakt av men det är perfekt att baka med!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Oooh, nu vet jag vad jag ska göra i helgen :D Ska nog leka med lite olika varianter och kombinationer... äpple/päron-mos vore nog gott till gröten... eller med morot i moset, kanske kan vara något? Undrar om det blir bra ifall man "rostar" äpplena i ugnen först? Å kanske har i nötter? ajajajajaaaj caramba va mat-fantasin exploderade nu! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, eller hur! Dina idéer låter helt fantastiska!! Päron/äpple/kanel låter helt otroligt och även nötter i...mmmm!!

   Radera
 6. HEJ! Har blivit beroende av din blogg. Den är ju fantastisk om man älskar att baka nyttigt. En diet behöver verkligen inte vara tråkig!
  Mitt dilemma just nu är att jag behöver sy en bikini till nästa tävling. Vet du vem jag kan fråga? Mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!? En diet ska vara god, annars blir det så tråkigt :)

   Jag låter alltid Anita på AK skrädderi och design (finns i Solna, Stockholm) göra mina bikinis, hon är grymt bra!!

   Radera
 7. Hej. Vad anser du om vegankost? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det beror på i vilket syfte? För hälsan? För att komma i form?
   I och med att vegankost är mer begränsad gäller det att ha bra koll på vilka veganska proteinkällor som förser dig med protein. Det krävs lite planering och mycket kunskap för att få i dig den näring du behöver.

   Men är man duktig på att planera sin mat så ser jag inga hinder att äta vegankost, det svåra är bara att få i sig tillräckligt med protein, framförallt om du tränar mycket.

   Radera
 8. Hoppas du fått en bra start på veckan,om inte annat så få du ha en bra resterande vecka! Du har en fin blogg btw! :) Kolla gärna in hos mig om du har lust.

  SvaraRadera
 9. Supergott :) Tack för en mycket bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott!! Mycket godare än köpt :)

   Radera
 10. Har du något vatten i kastrullen när du kokar? hur mycket isf? Här går det åt mycket äppelmos speciellt till dina recept :D

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...