måndag 30 september 2013

Beroende...

Jag har en tendens att fastna för vissa maträtter, smaker och livsmedel. När jag väl gillar något äter jag det typ varje dag tills jag tröttnar på det eller tills jag hittar något som är mer spännande...nästan som ett beroende. Eller det kanske är lite att ta i, men ni kanske förstår vad jag menar. Är ni likadana?

Jag har haft perioder då jag ätit mugcakes till förbannelse, zoats, chokladbollar, pannkakor, kalorisnål chokladpudding, morotskakagröt och nu senast pumpa i alla dess former.

Just nu har jag 3 saker som jag verkligen älskar och som jag äter ofta:
 • Crêpes med olika fyllningar och toppings
 • Kalla sallader med massa godsaker i
 • Questbars och alla roliga sätt man kan äta questbars på
För att ge er lite tips och recept på ovanstående börjar jag mina helt fantastiskt goda crêpes som jag gjorde igår till frukost.
Marie Ewers som är med i Team Proteinbutiken kom över igår för att få hjälp med poseringen (det ser riktigt bra ut och det är massa tid kvar att slipa formen på), och jag fick nästan dåligt samvete då jag satt och mumsade på denna nu när hon går på diet.
Vaniljcrêpe med kokosfyllning och stekta äpplen
1 port

1,2 dl (40g) havregryn, malt till ett mjöl
1/2 msk kokosmjöl
1/2 tsk fiberhusk (malt psylliumfröskal, finns bland glutenfria bakprodukter i affärer)
2 tsk stevia strö/sukrin
1/3 tsk vaniljarom
1/2 tsk bakpulver
2 äggvitor
2 msk osötat äppelmos
2 msk osötad mandemjölk (eller valfri mjölk)
Fyllning:
150 g lättkesella/kvarg
2 msk lätt kokosmjölk
0,5 msk fettreducerad riven kokos (eller vanlig riven kokos)
2 tsk stevia strö/sukrin

Topping:
50 g äpple
1-2 tsk sukrin gold

1. Blanda ihop ingredienserna till crêpen med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och häll smeten i pannan. Vrid lite på pannan så att smeten sprids ut och blir tunn. Stek i ca 1 minut per sida.
2. Hacka äpplet och stek i en stekpanna tillsammans med sukrin gold tills äpplena fått färg.
3. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen med en sked och bred den sedan längst med mitten av crêpen. Vik över sidorna och toppa med äpplet och lite sockerfri pannkakssirap.
Näringsvärde per portion:
422 kcal
36 g protein, 46 g kolhydrater, 10 g fett

Nästa lilla "beroende" jag har är sallader av alla de slag. Nu menar jag inte sallad med bara isbergssallad, gurka och tomat utan matiga, krämiga sallader:
Sallad gjord på kokt matkorn, rivna morötter, svenskt äpple (de är ju såååå goda!), gurka, rå rödbeta, bladspenat, några droppar olivolja och örtsalt & peppar. Serverat tillsammans med kycklingfilé och en sås på kesella, dijonsenap, honung, salt och peppar.
Kall krämig sallad på: kikärtor (färdigkokta på tetrapak), tonfisk, körsbärstomater, röd paprika, gurka, 5% Fage Total grekisk yoghurt (köpt på Coop där jag bor) men Lindahls 3% turkiska yoghurt funkar också bra.
Keso, svenska äpplen, avokado, handskalade räkor, purjolök serverat på bladspenat med kokta ägg och tomater.
Hackad sallad gjord i matberedaren på morot, gurka, röd lök, bladspenat och paprika. Serverad tillsammans med min "Nyttiga skagenröra".
Tropisk sallad på mango, tomat, röd chili, koriander och rödvinsvinäger. Serverat med bladspenat och kycklingfilé.

Och så kommer vi till mina älskade Questbars. Har  ni sett att de precis släppt en ny smak som heter Double chocolate chunk?
bild från www.syack3d.com
Mina favoriter är fortfarande Chocolate chip cookie dough, cinnamon roll, coconut cashew och vanilla almond.
Den senare smaken gjorde jag ett fantastiskt gott mellanmål på idag, nämligen "Vanilla almond questbar cookie sandwich".
Så enkelt:
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Skär en Vanilla almond Questbar i 4 bitar och rulla till små bollar som du plattar ut till kakor. Baka i ugnen i ca 4-5 minuter, tills de är krispiga på ytan men mjuka inuti.
3. Blanda ihop 50 lättkesella/kvar med 2 msk Philadelphia 3%, 2 tsk kakao och valfri sötning.
4. Bred halva smeten på två av kakorna och lägg på den översta delen.
Här har ni ett annat recept gjort med Questbars, nämligen min "Chocolate chip cookie dough roll up".

Nu får vi se hur länge dessa "beroenden" håller i sig. Jag undrar vad det blir härnäst :) Saffran kanske? Eller pepparkakskrydda...brukar alltid bli så när det är vinter.
20 kommentarer:

 1. Men oj så mkt gott, massa bra varianter. tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kan inte få nog av alla goda sallader :) Så gott och jag har svenska äpplen i allt nu för tiden ;)

   Radera
 2. åh, va sugen jag blev på allt möjligt nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det var en salig blandning av allt ;)

   Radera
 3. Ja, din frukost, Vaniljcrêpe med kokosfyllning och stekta äpplen, såg himmelsk ut!!! Skall testas så snart tävlingen är avklarad :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har försökt att värma questbar i ugnen men den blev då bara stenhård, vad gjorde jag för fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att du värmde den för länge. Den behöver bara någon minut :)

   Radera
 5. Wow! Testade att göra "vit chokladmousse" på blomkål och vaniljproteinpulver till frukosten! Hjälp vad gott! Är så himla peppad på din e-kokbok!! Jag hänger på låset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott?! Min favorit är med vaniljproteinpulver och saffran, mums!

   Radera
 6. Jag var tidigare väldigt sockerberoende men ligger nu i hårdträning och går på kaloriunderskott. Ibland kryper sockersuget på och då provade jag dina chokladbollar, supergoda! Tröttnade dock lite på dem, o nu i helgen provade jag att baka din äpplekaka som du la upp för ett tag sedan, så god! Till och med min familj som inte äter som jag och tycker att det här med sockerfria saker är tråkigt, tyckte att den var riktigt god! så, tack! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är likadan, äter samma sak ett tag och sedan tröttnar jag och hittar något annat jag fastnar för :)
   Kul att din familj gillade den också, det ser jag som ett bra betyg ;)

   Radera
 7. Din klänning som du har på dig på din header är helt underbar, snälla säg vart den kommer ifrån?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag köpte den i New York för drygt 5 år sedan, tror det var på Forever 21 :)

   Radera
 8. Jag älskar den här typen av inlägg när du ger lunch/middag inspiration:) Det är verkligen guld värt!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul. Då blir det mer sånt i framtiden :)

   Radera
 9. Jag är precis likadan! Man kör på det som är gott så länge det går, sedan hittar man något nytt :)
  Efter ett tag längtar man tillbaka till det gamla. Kul det med!

  Förresten en fråga. Om man ska baka något och göra om ett recept så det blir nyttig. Exempelvis byta ut 1,5 dl vetemjöl. Kan man ta kokosmjöl då, fast typ hälften av mängden eller hur ska man räkna där? Tar man exempelvis havre och gör mjöl av det upplever jag det som att det ändå suger upp mer vätska även om man gör ett mjöl av det. Krävs det både mindre av havremjölet som av kokosmjölet?
  Kram på dig. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är svårt och man måste nästan testa sig fram. Kokosmjöl suger åt sig mer vätska och kräver mer "fuktiga" ingredienser för att inte torka ut bakverket. Havremjöl är också mer kompakt än vanligt mjöl så det behövs ingredienser som äppelmos/banan/kesella/pumpa osv för att det ska bli saftigt.

   Jag har ingen formel för hur man byter ut, jag experimenterar mycket och kollar av hur smetens konsistens är.

   Radera
 10. Hej Susanna!
  Du har verkligen en toppenblogg! Älskar alla dina recept men bara hunnit provat en del. ;)
  Jag undrar lite hur du räknar ut näringsvärdet när du gör ett nytt recept med alla ingredienser. Har läst du använder ShapeUp-appen, men har du betalversionen då och får göra/lägga till flera olika recept/måltider? Eller lägger du bara in och ser vad värdet blir, sen tar bort? (Skulle själv vilja kunna räkna ut om man gör en middag ex;köttfärsås och har i olika ingredienser och sen få ut värdet/100g..)
  Tack för bra inspiration!:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att lägga in recept med ingredienser på shape-up. Jag har betalversionen men jag tror att man kan lägga in recept även i gratisversionen.
   Ofta lägger jag bara in recept och tar bort dem sen :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...