onsdag 11 september 2013

Citronproteinmuffins med blåbärsfyllning och vaniljfrosting

Av alla proteinmuffins jag har gjort är nog detta ett av mina absoluta favoritrecept! Det är någonting med kombinationen citron, blåbär och vanilj som är helt oslagbar.

Jag älskar verkligen proteinmuffins! Jag började göra dem för några år sedan då jag tröttnat på att dricka proteinshakes till mellanmål och jag ville ha något man kunde tugga på (jag blir sällan mätt på att dricka en proteinshake). Muffins är så himla smidiga att ha med sig om man reser eller på jobbet/skolan i och med att de inte behöver förvaras i kylen. Det är dessutom mer "accepterat" att äta en muffins till mellanmål än att ta upp en burk med keso/kesella, ett kokt ägg eller en bit kyckling. När jag jobbade i USA hade jag ofta med mig proteinmuffins till jobbet (jobbade på gym) och många kommenterade med: "hur kan du äta muffins varje dag och ändå hålla formen?"....Det var lite kul att låta dem tro att det var vanliga muffins jag åt, men jag gav dem självklart receptet senare :)
De flesta proteinmuffins jag gjort hittills har varit ganska enkla, i den mening att de inte har någon fyllning och oftast bara har en smak. Dessa är däremot lite roligare och det är definitivt en muffins man kan bjuda kollegor/familjen på i och med att de ser ut som "traditionella" muffins och, enligt mig, smakar precis lika gott (om inte godare!) än muffins gjorda på smör, socker och vetemjöl.
Jag gillar när muffinsen är lite kletiga i mitten så jag gräddade dem lite kortare tid (ca 17-18 minuter) men gillar du dem torrare så  rekommenderar jag att du gräddar dem något längre. Håll koll på dem dock, alltid när man bakar med vassleprotein måste man vara försiktig så man inte gräddar bakverken för varmt eller för länge då vasslet har en tendens att "torka ut" smeten och det blir torrt, kartongliknande och smaklöst.

Om det är något av muffinsrecepten från min blogg du måste testa, är det definitivt detta!!
Citronproteinmuffins med blåbärsfyllning
6 stycken

Muffins:
1 dl (40g) mandelmjöl
3 dl (100g) havregryn malt till ett mjöl (använd en matberedare)
1 tsk bakpulver
1 skopa (20g) whey complete vanilj
1-1,5 msk stevia strö/sukrin
3 msk osötat äppelmos
2 äggvitor
2 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
2 tsk rivet citronskal

Blåbärsfyllning:
100 g frysta eller färska blåbär
1 tsk potatismjöl (gör att "sylten" blir tjockare och inte så rinnig)
någon nypa stevia strö/sukrin om blåbären är sura

Frosting:
150 g lättkvarg/kesella
50 g philadelphia extra light (eller valfri fetthalt)
1 tsk vaniljarom
2-3 tsk stevia strö/sukrin

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa ihop alla ingredienser till muffinsen med en stavmixer. Häll smeten i muffinsformar (silikon eller papper, dessa formar köpte jag på Claes Ohlson) och ställ in i ugnen i ca 18-20 minuter. Övergrädda inte, då blir de torra!
Låt muffinsen svalna på galler.
Blanda ihop blåbär, potatismjöl och sötning och mosa blåbären lite. Låt stå i ett par minuter.
 Fyll en spritspåse med blåbärssylten. Se till att hålet i spritsen är tillräckligt stort så att blåbären inte fastnar.
 Gör ett litet hål i mitten av muffinsen med en kniv. Stick ner spritsen i hålet och fyll upp med blåbärssylten
 Blanda ihop ingredienserna till frostingen och använd en sprits för att toppa muffinsen.
Näringsvärde per muffins med frosting:
164 kcal
12 g protein
16 g kolhydrater
6 g fett

utan frosting:
139 kcal
7,5 g protein
15 g kolhydrater
5 g fett20 kommentarer:

 1. Super fina recept har bakat mycket från dina goda recept

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, riktigt roligt att höra! :)

   Radera
 2. Hej! Tack för en jättefin blogg, jag har precis hittat hit :) Jag undrar om du använder "vanligt" vassleprotein eller om det är värmetåligt? Tusen tack! Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag använder alltid vanligt vassleprotein, det går lika bra (om inte bättre) att baka med :) Och det är billigare!

   Radera
 3. Det ser jättegott ut! Det får jag komma ihåg att testa! Idag tänkte jag faktiskt baka ytterligare en sats av dina äpple- och kanel muffins samt prova att göra din mjuka pepparkaka i muffinsformar, jag har lingon liggandes och tänker att det borde vara gott att ha i. Jag har också väldigt svårt för att dricka vassle rakt upp och ner, det vänder sig i magen av bara tanken faktiskt. Därför brukar jag göra äppelmuffinsen och äta ett sådant efter mina styrkepass innan jag åker hem och fyller på med riktigt mat några timmar senare. Passar den här typen av muffins att äta efter träning eller har du andra tips? Förut drack jag alltid mjölk och åt en frukt efteråt eller gjorde en smoothie men det är så skönt att inte behöva tänka på att hålla det kallt. Det vore intressant att få veta mer om vad man bör äta efter ett pass!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Den här muffinsen passar absolut efter träning, kan bli lite kladdigt med blåbärsfyllningen bara ;) Men utan fyllning är muffinsen perfekta att ta med. Och precis som du säger är det viktigt att fylla på med mat ca 1-2 timmar efter passet.

   Det kommer ett inlägg om det idag (söndag) :)

   Radera
 4. Dina recept slår aldrig fel och även dessa ser fantastisk goda ut. Skall jag testa vid tillfälle!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Jag ska baka ett helt gäng och ta med till dig efter tävlingen :)

   Radera
 6. Hej! Ser sååå gott ut, måste verkligen testa dem! Angående havremjölet, kan det göras i större mängd och förvaras? I sådant fall, bör det förvaras i kylskåp eller skafferi?
  Jag hittade din blogg för någon månad sedan, då jag i sommarvärmen letade efter ett nyttigare glassrecept och ramlade in på din sida. Föll verkligen pladask direkt, superbra blogg! Du är en riktig inspirationskälla och ger så bra recept, träningstips och motivation till en hälsosam livsstil. Fortsätt med det du gör och tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja havremjölet kan göras och förvaras i skafferiet precis som vanliga havregryn.

   Tack snälla, blir verkligen glad att höra att jag inspirerar! Jag gör det jag tycker är roligt och det är ännu roligare att kunna dela med sig :)

   Radera
 7. Riktigt goda!
  Tips på muffins med kardemumma i? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan göra dessa och skippa citronen och blåbär och ha kardemumma i istället :)

   Radera
  2. Ja de skulle vara något!! Tack för att du delar med dig av dessa underbara recept! !! :-)

   Radera
 8. Lycka att jag hittat din blogg! Älskar citronmuffins men vill hålla figuren, har inte vågat mig på alls mycket bakning med proteinpulver men nu så =) Så trött på kesella och keso med bär som mellis... Tack så mycket för att du delar med dig av dessa fantastiska recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man tröttnar ganska snabbt på keso och kesella och det är smidigt att baka proteinmuffins och ha med sig :)

   Radera
 9. Jättebra recept! Jag gjorde en enklare variant och 'pluppade ' i 3-4 frysta blåbär i varje muffin innan jag satte in dom i ugnen. Blev riktigt gott så ikväll ska jag baka en till sats för att frysa in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie!

   Åh vad roligt att du testat och gillade receptet! Smart med att ploppa i hela blåbär, kan tänka mig att de blir riktigt saftiga och goda då! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...