onsdag 4 september 2013

Superenkel saftig äppelkaka (glutenfri och sockerfri)

Jag börjar blir riktigt rastlös nu, är fortfarande hemma och är sjuk. Hittills har jag bara suttit inne och tittat på film  (inte så roligt när det är så fint väder ute) och jobbat med mina onlinekunder men igår tog jag mig ut och gick 100 m till el-butiken som ligger precis runt hörnet där jag bor. Mitt uppdrag: Att köpa en ny stavmixer eftersom min gamla precis gått sönder...RIP min fina Wilfa-mixerstav.

Jag har nog säkert köpt 10 mixerstavar senaste 7 åren och jag använder dem nog mer än man bör göra. Men den jag köpte senast (märke Wilfa, 700 W) har hållit i nästan 2 år, rekord!! I och med att jag ofta mixar isbitar och frysta bär och använder den flera gånger per dag kanske det inte är så konstigt att de inte håller hur länge som helst. Den här fick det bli denna gång och nu får vi se hur länge den håller.
Till den här kakan behövs det däremot ingen stavmixer. Davids mamma hade gjort en äppelkaka i helgen efter ett recept hon hittat i en tidning. Det skulle vara som en sort paj men var mer som en sockerkaka med äpplen. Jag smakade en liten bit och jag gillade verkligen konsistensen och smaken, men jag gillade inte att det var vetemjöl, socker och smör i. Så när jag kom hem testade att göra en nyttigare version.
 Den blev fantastiskt bra! Saftig, lagom söt, superenkel att göra och med väldigt få ingredienser.
Jag hade ingen glass hemma och hade inte förberett någon mandelmjölks-glass, så det fick bli en vaniljsås gjord på lättkesella, stevia strö, lite vaniljcasein och en nypa vaniljpulver till. Det var jättegott, men serverar man den varm är det inget som kan slå en sked vaniljglass som tillbehör. Vi åt kakan på en gång (ja vi åt upp hela) men jag tror faktiskt att den till och med är godare dagen efter, när den fått "satt" sig och blivit ännu saftigare.
Jag gjorde en liten sats och gräddade kakan i en liten ugnsform från IKEA, ca 10x10 cm. Vill du göra en större kaka skulle jag nog dubbla eller till och med tredubbla receptet och grädda i en "normalstor" ugnsform eller pajform.
Superenkel saftig äppelkaka
4 port

1 stort sött äpple (ca 200g)
2 ägg
1 msk kokosolja
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk whey complete vanilj (eller motsvarande mängd valfritt mjöl)
1-2 msk stevia strö/sukrin eller ca 1 msk honung om du gillar det bättre (näringsvärdet ändras då)
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel + lite att strö på kakan
1 nypa vaniljpulver eller 1/2 tsk vaniljarom

**är smeten FÖR tjock (kan variera beroende på märke på proteinpulver och kokosmjöl) kan du tillsätta 2-3 msk vätska (mjölk, mandelmjölk, vatten osv).

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Skär äpplet i tunna skivor och lägg dem i botten av en smord (jag använde kokosolja) liten ugnsform. Spara några skivor att dekorera med.
3. Smält kokosoljan och häll över i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa med en elvisp en minut eller så. Häll smeten över äpplena och dekorera med äppelskivorna. Strö över lite kanel och ställ in i ugnen. Baka i ca 20-25 minuter, eller tills kakan stelnat något. Ta ut och servera varm eller låt den svalna. Servera med glass eller vaniljsås.
Näringsvärde per portion (1 av 4 bitar):
150 kcal
7,5 g protein
8,5 g kolhydrater
8,75 g fett

40 kommentarer:

 1. Åh, tack för infon!!! Jag har också pajat en del stavmixrar genom åren, även om jag inte använder dem flera gånger om dagen. I min maskinpark bor trotjänarna kvar: en stor mixer (Braun) som min pappa köpte typ 1981, och en stavmixer (också Braun) som jag köpte när jag precis hade flyttat hemifrån för 15 år sedan. Däremellan har jag haft sönder några som påstods vara "bättre"... Och sedan igår har jag en Tribest Personal Blender 250XL, som jag hoppas mycket på. Den har fått väldigt bra kritik och påstås klara nästan lika mycket som Vitamix. Ska bli MYCKET intressant att provköra - och jag hoppas att jag slipper få proteinpulver i halva köket (som jag ofta får med stavmixern när jag har lite för bråttom och inte tänker efter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den är bra! Det är så trist när de går sönder på en gång, de kostar ändå en hel del! Håller tummarna att den nya du köpte är bättre :)

   Radera
  2. Nu har jag testkört, och den är helt fantastisk!!! Mina smoothies och powerbowls blir helt silkessläta och lena i konsistensen, inte alls så gryniga som om jag använder stavmixern. Blomkålschokladpuddingen t.ex. som du har publicerat här, den gjorde jag igår med liten tillsats av hallon. SUPERGOTT! Så även om mixern/blendern var dyr (dock mycket billigare än Vitamix) verkar den vara värd pengarna! Synd bara att man inte kan göra så stora satser av godsaker i taget...

   Radera
  3. Var kul att den var bra, det är ju så mycket roligare att köpa saker som verkligen är värda pengarna :)

   Radera
 2. Vilken häftig mixer, hoppas att den håller lika länge (om inte längre än den förra)! Tidigare köpte jag kanske tre stycken av något dåligt märke, för de gick sönder väldigt snabbt. Jag är nöjd med min Braun som jag har idag :)Kakan ser supergod ut! Börjar ju bli dags att baka extra mycket med äpple nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller tummarna för att den är bättre :) Jag har också haft en Braun, de är jättebra.
   Ja äpplena är perfekta nu så nu får man börja experimentera!

   Radera
 3. Stackare !! Krya på dig...
  Åh den mixern, den såg inte dum ut... vilken butik köpte du den på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte den på en elbutik som ligger precis vid Lidingö centrum. Men den finns att köpa på nätet :)

   Radera
 4. Utgår från att energivärdet är utan glass/vaniljsås??

  SvaraRadera
 5. Igenkänningsfaktorn är hög gällande förstörda stavmixers. Min senaste mixer höll i hela fyra månader, som tur var gick kortslutning/överhettning på garantin;) Äppelkakan låter verkligen ljuvlig och ska berövas inom kort. Tack för en underbar sida som är fylld med kreativ matinspiration av nyttigare karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, 4 månader?! Tur att du hade garanti!

   Tack så mycket :)

   Radera
 6. Jag köpte en ny stavmixer, men gillade den inte alls då knappen var jättetrög att hålla in, samt att den var tung, tänk att det kan vara skillnad på dem. Nu får jag väl slita ut denna....
  Äppelkakan ser jättegod ut!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sjukt att de är så olika. Min senaste var helt fantastisk men jag hittade den inte denna gång. Nu får jag testa denna ett tag :)

   Radera
  2. Galet god äppelkaka!! Dock tog jag smör och honung, men mycket godare än sliskiga äppelpajer. Jo jag fuskade med vaniljkesella också, men det var mest för att jag bjöd på den till gäster. Jag har hittat en ny favorit!

   Radera
  3. Kul att den blev bra! Man får fuska lite ibland för att gästerna ska gilla det också ;)

   Radera
 7. Finns det något man kan byta ut kokosmjöl emot ? Blev grymt sugen på att baka denna men har inget kokosmjöl hemma :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte. Du kan testa med havremjöl men jag tror inte det blir riktigt lika bra.

   Radera
 8. jeg skriver på dansk. håber du forstår. Din kage ser rigtig lækker ud. jeg vil snart prøve at bage den!

  /samantha fotheringham

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Samantha, jag förstår dig perfekt, trots danskan ;)

   Radera
 9. Åh så god! Svängde ihop den till mellanmål idag och hade även i lite hackade nötter i smeten. Toppade min med kesella blandat med lite vaniljprotein. Succé :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra!! Alltid lika kul när andra testar receptet och det blir lika bra :)

   Radera
 10. Den ser jättegod ut! Har suttit och småkollat lite vad jag ska baka när dottern fyller år. Jag älskar att baka tårtor med sockerpasta, så blir en onyttig sådan. Men sen ville jag ha något nyttigt som kanske inte ser så nyttigt ut och som jag kan lura i gästerna samt äta själv - denna verkar ju passa perfekt in på det! :) Ska provbakas snart och är den lika god som den ser ut så blir det en stor sats när hon fyller år! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gör den med söta äpplen så är det definitivt ingen som kommer märka att den är "nyttig" :)

   Radera
 11. Hoppas du fått ha en bra vecka hitentills,om inte annat så få du ha en bra resterande vecka! Du har en fin blogg btw! :) Kolla gärna in hos mig om du har lust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag har tittat in hos dig, men om jag ska vara ärlig så blir jag bara ledsen. Du svälter ju dig själv!

   Radera
 12. Detta måste jag absolut prova på! :)

  SvaraRadera
 13. Jag har en fundering angående jäsningen av dina bakverk, jag har testat en hel del av dina recept. Mest muffins för de är så smidiga och även dina kesellafrallor. Angående kesellafrallorna så tycker jag att de jäser dåligt, vad beror det på? Det kanske bara är så, jag är ingen expert så att säga :-)

  Din blogg är förresten en väldigt stor inspirationskälla för mig, jag är väldigt glad att jag hittade den för ett tag sen! Den har hjälpt mig många gånger när jag varit sötsugen bland annat.

  Tack! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att jag inte bakar med vetemjöl eller jäst så kommer bakverken inte blir lika luftiga som vanliga muffins/bröd, det blir så när man bakar glutenfritt. Jag använder bakpulver vilket gör att de ska bli luftiga men bakar man med havremjöl osv blir det mer kompakt.

   Radera
 14. Tack för ännu ett smarrigt recept! Jag tripplade satsen och fick sex fina bitar, mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Ska också testa att göra en större kaka nästa gång :)

   Radera
 15. I dessa tider ska det bjudas på äppelpajer med massa socker å annat. Glad att jag såg detta recept som jag ska bjuda min 9 årige son på imorgon! Han kommer bli så glad. Han har diabetes sen 3 år tbx. Försöker hela tiden tänka på vad jag kan ändra i recept när jag bakar å lagar själv. Hittade ett recept på dadelbollar istället för chokladbollar å det gillades skarpt :) Tack ännu en gång!

  Mvh Dessan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du kan bjuda honom på bakverk som han kan äta!
   Det är ju fantastiskt om han kan äta och gillar nyttigare varianter (som chokladbollarna) av det andra barn kan äta :)

   Tack för din kommentar :)

   Radera
 16. Vad roligt! Jag måste nästan testa att göra om den med de fantastiskt goda svenska äpplena man kan köpa nu :)

  SvaraRadera
 17. Smart! Det låter riktigt gott :)

  SvaraRadera
 18. Jag undrar hur stor form man bör använda till detta äppelkaksrecept? :) Ser fantastiskt ut!

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Har du nå tips på alternativ för mandel ifall man är allergisk? tårtan låter jättegod. du har jättebra recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag skulle ta antingen sesammjöl eller havremjöl istället för mandelmjöl :)

   Tack så mycket!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...