söndag 1 september 2013

Glass i stora lass!

Ända sedan jag upptäckte @pbeechie's (på Instagram) recept på mandelmjölks-glass för några veckor sedan har frysen fått jobba på högvarv. Jag vet inte hur många olika glassvarianter jag testat och alla har varit helt underbart goda!
Så synd att jag inte upptäckte det tidigare i sommar när det verkligen varit glass-väder...eller det kanske var bra, annars hade jag nog levt på glass tror jag ;)

För er som inte sett receptet så hittar ni det HÄR. Det kräver dock en ingrediens som kanske inte är så vanlig och det är xanthan gum, vilket gör glassen krämig och så att den håller ihop istället för att bli en tjock isklump. Jag köpte mitt på Ecoist i Stockholm men när jag och Fanny var där för 2 veckor sedan var det helt utsålt! (gissar att fler än jag ville testa receptet, hi hi). Vi hittade efter lite letande xanthan gum på en liten hälsokostbutik på Nybrogatan (nära Karlavägen) men det går även att beställa på Iherb. Googla på det så går det nog att hitta sidor här i Sverige som också säljer det.

Här kommer några varianter som jag testat plus ett nytt, extremt gott och väldigt enkelt recept på Banan & kokos-glass.
Vanilj & kokos glass: Grundreceptet på glassen (ni hittar länken högre upp i inlägget) men jag skippade kakaon och hade i 1/2 tsk vaniljarom samt 2 msk riven kokos i mandelmjölken innan jag stoppade den i frysen.
Choklad och jordnötssmörsglass: Grundreceptet med lade till 1 msk PB2 samt 1/2 skopa choklad proteinpulver i smeten innan jag frös den. Serverades med banan, rostade kokosflarn och 1 Quest Peanut butter cup.
Päron & vaniljglass: Grundreceptet men utan kakao och med 1/2 skopa päron/vanilj-proteinpulver i smeten. Serverades med blåbär, jordnötssmör och Cacao bliss

Och slutligen...en RIKTIGT god, helt naturlig och enkel glass som är perfekt för stora som små!

Banan och kokosglass
1 portion

100 g fryst banan
1 msk kokossmöreller ca 2 msk riven kokos
1-2 msk (ca 25 g) lättkesella för att göra det lite krämigare

1. Mixa ihop allt med en stavmixer och servera på en gång.
Jag hade frysta hallon, banan och Chia Moxie. Det går jättebra att tillsätta lite proteinpulver i om man vill få upp proteinmängden.Näringsvärde: 203 kcal, 6 g protein, 23 g kolhydrater, 10 g fett

Har ni testat några roliga varianter på glass i sommar?

18 kommentarer:

 1. Oj, det ser så gott ut! Måste absolut beställa nån xanthan :) jag såg på Instagram att någon hade gjort en ice cream sandwich (vet inte vad det är på svenska) av bakat Quest bar och xanthanglass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lustigt, jag gjorde precis en ice cream cookie av en coconut cashew questbar och chokladglass....mums säger jag bara! :)

   Radera
 2. Hej, tror du det går att byta ut mandelmjölken mot vanlig mjölk? Tack för en toppen blogg med massa bra recept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det tror jag går superbra :)
   Tack så mycket!!

   Radera
 3. Gud så mkt gott =)härifrån går man aldrig missnöjd =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, mycket godsaker blir det ;)

   Radera
  2. Mm, men det du bjuder på kan man inte få nog av =)

   Radera
 4. Jag hittade xantangummi bland de glutenfria produkterna på "min" välsorterade ica kvantum-butik i Lidköping, så det kan säkert finnas på fler ica eller annan kedja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det sant?! Vad coolt, har aldrig sett det i vanliga livsmedelsbutiker :) Perfekt!

   Radera
 5. Köpte precis xanthan gum på allergeko.se ! Kostade 59 kr! Underbar blogg och ska snart testa på min första glass, när jag får min leverans :D

  SvaraRadera
 6. Här hittade jag xantham gum: http://www.albeda-glutenfritt.se

  SvaraRadera
 7. Här hittade jag xantham gum: http://www.albeda-glutenfritt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! Vad bra att det finns att köpa på fler ställen.

   Radera
 8. Vad för vaniljarom använder du? Helt underbar blogg med supergoda recept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper Dr Oetkers vaniljarom som finns i bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker.

   Tack! :)

   Radera
 9. Hej! Kommer du ihåg vad hälsokostbutiken på Nybrogatan hette? Eller har du något annat tips på butik som säljer Xanthangummi? :) Tack så mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Den heter bara Hälsokost tror jag. Ligger nästan precis vid Karlavägen, på höger sida om du går mot Karlavägen. Annars kan du köpa det på iherb....eller kolla kommentarerna ovan, någon hade köpt det i Sverige :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...