tisdag 13 augusti 2013

50 kcal mjuk chokladglass (laktosfri)

En av anledningarna tills att det är så kul att gå runt i livsmedelsbutiker i New York/USA är utbudet. Det finns något för alla och för mig som älskar hälsokost och nyttiga alternativ är det himmelriket att gå runt på Whole Foods, Fairways, Trader Joes och alla hälsokostbutiker. Det finns minst 30 olika sorters nötsmör, multigrain/low carb/groddade tortillas, glutenfri pasta i miljarder olika varianter, nyttig glass i alla dess former, som den här som innehåller 150 kcal per burk, utan en massa konstiga tillsatser eller E-ämnen:
Det är lite trist att utbudet är så begränsat i Sverige men det finns ändå betydligt mer hälso-produkter nu än för 5 år sedan. Då visste ingen vad kokosmjöl var men nu finns det att köpa i nästan varje livsmedelsbutik. Det finns massor med laktos- och glutenfria produkter och det är roligt att se att det blir fler och fler, vilket betyder att efterfrågan ökar.

Jag önskar att det fanns lite roligare alternativa livsmedel för oss som gillar att äta hälsosamt men ändå vill lyxa till det lite utan att behöva stå och laga eller baka själva. Men jag antar att efterfrågan är så pass liten och att man inte skulle tjäna på att tillverka såna produkter. Det bor trots allt 9 miljoner människor i New York och det är klart att fler människor köper nyttigare livsmedel. Åker man ett par timmar utanför New York kan jag lova att utbudet inte är lika stort, samma sak är det ju i Sverige. Det är mycket svårare att få tag i hälsosamma produkter utanför storstäderna.

Man kanske helt enkelt får starta ett företag själv som tillverkar hälsosamma, nyttiga och goda produkter. Vad tror ni? :)
Detta är min variant på glassen ovan, en laktosfri krämig mjukglass med knappt 50 kcal per portion. För bra för att vara sant?? Nästan! Jag blev förvånad över hur god den är och det här är mitt nya favorit-kvällsmål. Den kräver att man förbereder den några timmar innan i och med att den måste frysa, men total tid att göra är mindre än 5 minuter (om man inte räknar med tiden i frysen). Ingrediensen som gör glassen så krämig är xanthan gum, som jag även har i mina "Nyttiga kanelbullar". Xanthan gum håller ihop bakverk och livsmedel precis som gluten gör i vetemjöl och används därför ofta när man bakar glutenfritt. Det finns att köpa på Iherb (använd min rabattkod TMC 520 för rabatt om du är förstgångskund) och i Stockholm finns det bland annat på Ecoist. Jag tror att det går att byta xanthan gum mot guar gum som funkar på nästan samma sätt men det går inte att utesluta, xanthan gum gör glassen krämig och mjuk istället för att bara bli en ismassa.

Glassen går att variera i oändlighet och det går att använda vilken mjölk som helst, man kan ha i olika smakessenser, frukt och bär och till och med proteinpulver för att få en läskande proteinrik glass (jag provade det igår....helt suveränt gott). Tänk att kunna njuta av en god glass även på diet eller om man vill hålla kalorierna nere.
Ok, nog pratat, över till receptet!

Mjuk chokladglass
1 port
Inspirerad av @pbeechie på Instagram

2 + 0,5 dl osötad mandelmjölk (jag använde Alpro almond milk unsweetened)
2 tsk kakao
1 msk stevia strö eller annan sötning
1/2 tsk Xanthangum
Valfritt: smakessenser, frukt, bär, proteinpulver

Steg 1: Blanda försiktigt ihop 2 dl mandelmjölk med kakao och sötning. Ha i proteinpulver i det här steget om du vill ha det. Jag använde 20 g Whey complete choklad från Proteinbutiken (blir såååå gott!). Häll i en iskubsform och ställ i frysen tills det stelnat helt.
Steg 2: Ta ut formen ut frysen (duh!)
Steg 3: Tryck ut isbitarna i en skål eller bunke och häll över 0,5 dl mandemjölk och 1/2 tsk xanthangum.
Steg 4: Mixa med en stavmixer. Det tar någon till några minuter att få den krämig, ge inte upp :) Det går nog att köra allt i en matberedare också.
Steg 5: Lägg över i en skål och toppa med valfria tillbehör. Jag hade banan och jordnötssmör på...killer combo!
Näringsvärde per portion, gjord med osötad mandelmjölk (utan proteinpulver):
52 kcal, 2 g protein, 1 g kolhydrater, 4 g fett 

Vill också passa på att tipsa om att Proteinbutiken fått en stor laddning med Quesbars, till och med den nya smaken Raspberry white chocolate, så skynda er och beställ, de tar slut på nolltid!

43 kommentarer:

  1. Låter supergott! Ska prova till helgen! Förresten.. var kan man hitta osötat äppelmos? Finns ej på hälsokost där jag bor:/ Trevlig kväll!
    // Jess

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt gott, min nya favorit-efterrätt på kvällen :)
      Om du inte har något emot sötningsmedel finns det ju alltid Önos lågkalori äppelmos. Annars finns det på vissa Coop-butiker, hälsokost eller på nätet. Har en länk under fliken "ingredienser".

      Detsamma! :)

      Radera
  2. Fasiken den nya raspberry white chocolat är redan slut :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det sant?! De är verkligen populära :)

      Radera
  3. Fasiken den nya raspberry white chocolat är redan slut :/

    SvaraRadera
  4. Aj aj, tänkte beställa. Men de underbara barerna tar snabbt slut :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de gör det :( Det kommer nog mer snart.

      Radera
  5. Ta mig till New York, jag vill också spana in utbudet! fats jag skulle nog bli pank ganska snabbt ;) Ska ta och titta närmare på xanthangum tror jag allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du skulle älska det!!Ja jag överskred nog budgeten ganska rejält, ha ha!
      Gör det, riktigt roligt att "leka" och experimentera med.

      Radera
  6. Ja, ja, JA! Starta upp det, grym affärsidé och vet att intresset för detta bara växer, jag skulle bli en trogen kund!

    Toppen att jag såg ditt inlägg nu ikväll, gjort en beställning på massa questbars bl a som jag inte smakat tidigare, spännande! :)

    Och detta recept sen! Ska testas i dagarna. Vet du om hur bra din blogg är?! Om inte, så vet du det nu! Bäst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se vad som häner, men det skulle vara superroligt :)

      ack snälla, vad gullig du är...det värmer verkligen!

      Radera
  7. Slickade just skålen.. Bokstavligt talat. En chokladälskares dröm! Tack för alla underbara recept och motivationen du bjuder på i din blogg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god!!?? Jag har ätit den varje kväll denna vecka, ha ha.
      Tack snälla, det värmer :)

      Radera
  8. Svar
    1. Det står i inlägget ;)
      På Ecoist i Stockholm eller på nätet. Googla så borde det komma fram, jag vet att www.iherb.com har det.

      Radera
    2. Haha åh jag missade att det var länkat till iHerb, ibland missar jag länkarna. Tack så mycket!

      Radera
  9. Sanna!!!! :)
    En fundering, tror du det är ok att göra isbitarna kvällen innan för att ätas dagen efter på kvällen? Eller kommer isen bli för hård för att kunna mixas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja det tror jag går jättebra. Låt dem bara tina i ca 10 minuter om de är för "isiga" :)

      Radera
  10. Tror du det går att göra någon vaniljvariant av denna? Hur skulle man då kunna göra, vaniljpulver + proteinpulver vanilj kanske? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det gjorde jag igår. Jag tog i vaniljarom i mandelmjölken och lite vaniljvassle....ta da! Vaniljglass :)

      Radera
  11. Tänkte beställa hem xanthan gum för att testa :), men vilka kvantiteter går det åt? och är det något annat man borde passa på att beställa hem för att testa när man ändå lägger en order? gillar att experimentera med mat och bak :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Xanthangum är väldigt drygt så det räcker länge med en liten förpackning.. Man använder max 1/2 tsk åt gången.
      Jag gillar PB2, coconut manna, ezekiel cereal, sockerfri lönnsirap och Questbars....det är det jag alltid beställer :)

      Radera
    2. Toppen då blir det en beställning :) Hur fungerar det med moms och tullavgift när man beställer från USA?

      Radera
    3. Om man beställer saker utanför Europa tillkommer alltid moms med 12% plus en tullavgift som jag inte kommer ihåg vad den brukar vara på....

      Radera
  12. hej hej!
    Vill först passa på att tacka dig för en underbar blogg och helt magiska recept:)!!

    Sen funderade jag om du tror att man kan använda agar agar istället för xanthangum i detta receptet?

    Tack på förhand!
    MVH//Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack så mycket :)
      Jag har faktiskt aldrig testat Agar agar så jag vet inte om det funkar. Du kan alltid testa :)

      Radera
  13. Kanske är en dum fråga men det skulle la gå bra att blanda allt på en gång och slänga i en glassmaskin istället va? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen dum fråga :)
      Det borde gå men jag har inte testat så jag är inte helt säker :)

      Radera
  14. 2dl hasselnötsmjölk, 1/2 tsk guarkrnmjölk och lite sötning. Körde direkt i glassmaskin och det blev krämigt och fint. Guarkärnmjöl går alltså utmärkt att ha istället för xanthan gum. Glassmaskin funkar också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, då vet jag att det funkar också. Tack! :)

      Radera
  15. Jag provade detta igår med dessa:
    500g lättmjölk, laktosfri
    2 msk sötningsmedel
    20 g Vaniljprotein, vassle
    1 tsk xanthan gum

    Blandade jag i en shaker och ner i en glassmaskin direkt.
    Tyckte resultatet blev rätt skummigt istället för krämigt.

    Så tänkte se om du vet / kan gissa vad det är som gör det?
    Är det mjölken som inte passar bra här? Eller för mycket / lite Xanthan gum?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog för att du gjorde det i glassmaskin, det borde inte spela någon roll att du använde vanlig mjölk. Jag har bara gjort den på det sättet jag beskrev i receptet så jag vet inte hur det blir om man gör det i glassmaskin....

      Radera
  16. Hej! Jag har en liten fråga, har precis köpt vaniljextrakt och tänkt ha det i glassen. Är det samma sak som vaniljarom och hur mycket tror du jag kan ha i?

    Älskar din blogg, du är grym!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är samma sak. Börja med 1/2 tsk och smaka av :)
      Tack så mycket!!

      Radera
  17. Tack för en bra recept! Har satt in en laddning i frysen med vaniljproteinpulver, en matsked av det krämiga i kokosmjölken och kokosflingor. Ska bli kul att prova, och hoppas stavmixern orkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det blev bra! :)
      Jag har jobbat mig igenom många stavmixrar i mina dagar...inte många som klarar frusna bär och glass ;)

      Radera
  18. Jag tycker absolut du borde starta ett företag och sälja sunda produkter till butiker och på postorder, som nyttig osockrad glass utan en massa tillsatser och dina underbara bakverk :) Go for it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bara spara ihop ett startkapital först ;)

      Radera
  19. Gillar denna skarpt! Gjorde en variant idag med hallon, lakrits och pecan. Yum!! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm hallon, lakrits och pecan låter fantastiskt!!

      Radera
  20. Snälla starta det företaget, jag skulle handla majoriteten av min kost från dig!! allt utom mjölk och sådant haha helt klart. Skulle vara ett mycket vinnande koncept. Älskar dina recept, har blivit lite smått okontrollerad (bakar något nytt varje dag) haha tur att det är så bra innehåll i dina muffins :D Tack igen kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det vore ju helt fantastiskt. Undra bara om det skulle funka, majoriteten av svenskarna äter nog hellre vanlig glass ;)

      Jag vet hur det är, det är ju sååå himla kul att baka :)

      Radera
  21. Hej fina du
    Älskar denna glass😱
    Hur mkt kan man äta utan att gå upp i vikt äter lätt 3- 4 portioner galen i denna!!!
    Tänkte det är ju en del fett ändå eller hur ska jag tänka?
    Älskar dina chokladbollar och wrap mums bästa du!!!!!!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...