onsdag 14 augusti 2013

Lite tips på enkla och snabba luncher

Jag har "turen" att ha ett väldigt flexibelt jobb och jag har lagt mitt schema så att jag kan åka hem på mina luncher i och med att vi måste hem och gå ut med hundarna. Detta gör att jag i stort sett alltid lagar och äter min lunch hemma och slipper tänka på att ha med mig matlåda till jobbet (har alltid med mig mellanmål dock). Trots detta behöver jag ha mat som går snabbt att göra (lunchen är trots allt inte så lång) men som ändå ger mig bra näring samtidigt som den smakar gott.

Här har ni lite förslag på lättlagade luncher som tar mindre än 10 minuter att göra (om man redan har lite färdigt i kylen)**
**Jag rekommenderar verkligen att en eller två dagar i veckan göra "storkok" där man lagar ett gäng kycklingfiléer (jag lagar 1 kg åt gången), kokar en massa ris/quinoa/bulgur och kanske ugnsrostar en plåt med grönsaker så att man har färdig mat i kylen som man kan plocka ihop och värma.

Kokt ris, krossade tomater (värm dessa i micron), haricot vert, riven rödkål, vitlök, persilja och valfria kryddor som blandas ihop i en skål. Servera med kyckling/fisk eller lax.

Färdiglagad kycklingfilé, hackade eller krossade tomater, färsk broccoli, röd paprika, gul lök och vitlök fräses ihop i en stekpanna i några minuter. Servera med råris och ringla lite olivolja över maten.
Stek lövbiff i lite sesamolja. Tillsätt frysta (eller färska) wokgrönsaker. Krydda med soja, riven ingefära, vitlök, hackad röd chili och lite peppar. Servera med ris.
Kycklingfilé med kikärtor, vitlöksyoghurt (Fage Total 2% grekisk yoghurt, vitlök och örtsalt) och snabb ratatouille (röd paprika, aubergine, zucchini, gul lök, några hackade tomater, timjan, lite olivolja och vitlök som får koka ihop i kastrull i 10-15 minuter).
 Kycklingfilé, ris, kokta rödbetor och örtkesella (kesella, Findus frysta franska örter, örtsalt, peppar).

Svart rispasta (köpt i USA, men vanliga risnudlar eller bönpasta går lika bra) kokas och läggs i en skål/bunke. Häll i gröna ärter, röd paprika, en skvätt soja, en skvätt lime juice, några droppar fisksås, hackad koriander och lite pressad vitlök och blanda om. Servera med kycklingfilé eller laxfilé.
Varm quinoasallad (kokt quinoa steks ihop med riven zucchini, ärter och lite kryddor) med 1/2 burk tonfisk blandat med lite keso och hackad röd lök, samt böngroddar och tomat.
Ugnsrostad sötpotatis, rotfrukter med rostbiff, lite keso och ruccola.

Har ni några bra tips på snabba luncher?

16 kommentarer:

 1. Hej!
  Fin blogg du har.:-)
  Fage Total 2% grekisk yoghurt - var hittar du den?
  Mvh
  Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns i välsorterade livsmedelbutiker (i Stockholm i alla fall), tex sabis, Ica Esplanad, Coop Lidingö.

   Radera
 2. När jag äter själv och vill ha något snabbt och gott faller valet oftast på omelett med grönsakspytt. Färska grönsaker, typ svamp, zucchini, färsk spenat, tomat, blomkål, lök fräses med lite salt och peppar. En naturell omelett med peppar och lite keso. En grönsallad och en skiva danskt rågbröd med philadlephia, skivad kalkon och paprikaringar. Sedan är jag nöjd och glad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter helt fantastiskt gott!! Blir nog en omelett för mig ikväll, tack för inspirationen!

   Radera
 3. Försvinner inte lite av näringen om man förkokar/tillagar maten? Har hört att det är bäst med näring när man äter direkt efter tillagningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näringen i maten försvinner inte när du tillagar den, vart har du hört det? Då skulle den ju försvinna om du lagade den och åt den på en gång också, om det skulle vara så att näringen förstörs av att tillagas.
   Så maten skulle förstöras av att vara i kylen efter att den tillagats då? Det stämmer inte alls :)

   Radera
 4. Hej!
  Jag har en fråga som jag tror många funderar över.
  Vad är skillnaden när man springer, kör crosstrainer etc.
  Jag har fått ont i mitt knä när jag springer. Springer ej så mycket, 1-2 ggr/v och vet inte hur jag ska träna kondition nu?
  Har du tips?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!
   Det är ingen skillnad mer än att rörelsemönstret är annorlunda då du springer mot när du kör crosstrainer. Du använder lite andra muskler men du får ju upp pulsen av att träna både löpning och crosstrainer.
   Att träna kondition handlar om att få upp pulsen (träna hjärta och lungor) och det gör du genom allt typ av aktivitet som du får upp pulsen av.
   Det kan vara spinning, motionscykel, gå på löpband i uppförsbacke, roddmaskin, hugga ved, trappmaskin osv.
   Man behöver inte springa för att träna konditionen :)

   Radera
 5. Hej!
  Tycker att du har en hel del härliga recept :)
  Jag har dock några frågor:
  1) Varför använder du mikrovågsugn till ex dina muggcakes? Det är ju inte hälsosamt med den strålningen och påverkan på maten..
  2) Om man inte är gluten och ogillar havre, quinoa, ris, amaranth, bovete och potatis- vart kan man då hitta schyssta kolhydratkällor? Vill boosta min metabolism :)

  Kramar till dig och tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   1) Jag har inte hittat EN ENDA forskningsrapport som visar att microvågsugnar påverkar maten negativt. Står man inte precis framför micron då man värmer/lagar maten ger den inte mer strålning än vad mobiltelefoner. Läs denna rapport:http://www.precisionnutrition.com/all-about-microwave-cooking
   2) Oj, om du inte gillar något av de kolhydratskällorna är du verkligen begränsad. Sötpotatis, grönsaker, frukt, rotfrukter, bär, bönor och linser är bra kolhydratskällor.

   Radera
 6. *Om man inte ÄTER gluten ska det stå!

  SvaraRadera
 7. Jag vill bara säga att jag är besatt av dina proteinvåfflor! Har provat både med pumpa,banan och idag med mosat äpple och herregud säger jag bara..tack :D
  var tvungen att dra iväg och köpa ett våffeljärn på Kjell&Co och det har gått varmt ända sen dess kan jag säga både till frukostar och luncher!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fia!
   Jag är helt såld på våfflorna själv, har säkert testat 5-6 olika recept hittills :)

   Jag testade faktiskt att göra en matigare variant med spenat i smeten och sedan rökt kalkon och tomat på...sååå gott :)

   Radera
 8. åh matvåfflor har jag inte ens tänkt på än..jag kommer kunna leva på våfflor :D

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...