söndag 11 augusti 2013

Bananpannkakor med jordgubbs frozen-yoghurt och bipollen

Äntligen hemma! Det var en lång hemresa (trots att flygresan hem tar kortare tid) och jetlaggen är inte att leka med. I förrgår var jag ändå hyfsat pigg när vi kom hem men igår morse vaknade jag kl 04.00 och igår kväll satt jag och klippte med ögonen redan kl 21. Men jag tror det är viktigt att komma in i rutinerna som vanligt så vi var och tränade och försökte hålla oss sysselsatta så man inte skulle känna av tröttheten.

Det var så kul att träffa vovvarna igen och jag och Dexter tog en härlig kvällspromenad tillsammans i bostadsområdet där vi bor och det slog mig vilken kontrast det var att gå på de lugna och tysta gatorna här hemma mot de stökiga och bullriga New York.
Vi är fortfarande lite inne i amerikanskt "mode" så gårdagens middag blev en mager hamburgare på mitt glutenfria hamburgerbröd (som jag hade i frysen, så smidigt att ha färdigt och bara ta fram när man behöver) med babyspenat, tomat, röd lök, 10% ost, ketchup och lite fettfria sötpotatischips som jag gjorde med min TopChips maker som jag berättat om HÄR.
Hamburgaren är Ica's 5% nötfärs blandat med vitlök, 1 ägg, salt och peppar.
Det bästa med att vara hemma är att kunna laga mat igen. Visst är det mysigt att gå ut och äta när man har semester men det är svårt att veta vad och hur mycket man får i sig. Det har ändå gått jättebra och bara man bestämmer sig så går det att äta nyttigt trots att man är utomlands. Jag lyckades till och med fixa en riktigt bra lunch på flygplatsen på väg hem:
Vi hittade en Chili's restaurang som mest är känt för sina hamburgare och nachos men de har även sallader (dränkta med fet dressing) och enligt menyn innehöll de flesta salladerna över 700 kcal! Jag beställde en "Tropical chicken salad" men utan bacon och torkade tranbär (för att jag inte gillar det) och med dressingen vid sidan om. Vips blev det en nyttig och fräsch sallad med bra näringsvärde!

Bland det första jag lagade när jag kom hem var pannkakor. Som jag har saknat mina pannkakor! Igår morse blev det "Bananpannkakor med jordgubbs frozen yoghurt toppat med bipollen".
Bipollen är ett fantastiskt livsmedel med massor av bra hälsoeffekter!

Bipollen är egentligen blompollenkorn som samlas in av bin när de landar på blommor för att suga i sig nektar. Pollenkornen fastnar på binas ben och ser till att blommorna befruktas (pollineras) så att växtarten förökar sig och sprider sig. Tillbaka i bikupan blir pollenkornen mat till de unga bilarverna, som ska växa snabbt.
Bipollen betraktas som ett av naturens mest näringsrika födoämnen i och med att det innehåller nästan all näring som människan behöver. Bi-samlad pollen är proteinrikt (ca 40% protein) och innehåller mycket fria aminosyror (hela 22 olika aminosyror!), vitaminer (inklusive B-komplex) och folsyra. Bipollen är en komplett föda och innehåller mer protein än mat från animaliska källor. Det innehåller mer aminosyror än nötkött, ägg och ost i motsvarande mängd!
   Bipollen innehåller alla enzymer som kroppen behöver för bland annat matsmältning och det bidrar till muskeltillväxt, ökar energi och styrka, stärker immunförsvaret, slätar ut rynkor, förbättrar minnessvikt och koncentrationssvårigheter och stimulerar syreupptagningen.
bild från www.foodmatters.tv
Bipollen finns att köpa i hälsokostbutiker eller på nätet. Det har en söt men ganska stark honungsliknande smak och jag gillar att strö det över kesella, gröten eller ha det i smoothies.
De här pannkakorna är riktigt mättande och passar perfekt som uppladdning till ett träningspass eller som återhämtning efter passet!

Bananapannkakor med jordgubbs frozen yoghurt och bipollen
1 port, 4 pannkakor

Bananpannkakor:
1,25 dl (50g) havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö
2 äggvitor
1/3 stor banan (50g)
1/2 tsk lönnsirapextrakt (kan uteslutas, jag köpte det på www.iherb.com)
1/2 tsk vaniljextrakt
0,5 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)

Jordgubbs frozen yoghurt:
75 g lättkesella
50-75 g frusna jordgubbar
2 tsk stevia strö
1/2 tsk vaniljextrakt

1. Blanda ihop ingredienserna till pannkakorna med en stavmixer. Smeten blir ganska tjock! Klicka ut smeten i en stekpanna (jag hade lite kokosolja i) och bred ut smeten lite med en sked. Stek i ca 1-2 minuter, vänd och stek i ytterligare 1 minut.
2. Mixa ihop kesella med jordgubbar och vanilj + sötning med en stavmixer.
3. Stapla upp pannkakorna varvat med lite banan och lägg på all frozen yoghurt. Toppa med lite bipollen.
Näringsvärde för endast pannkakorna:
304 kcal, 19 g protein, 44 g kolhydrater, 6 g fett
(använd appen Shape-up för att räkna ut näringsvärdet med frozen yoghurt, superlätt app och bra för att hålla koll på hur mycket man får i sig)

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag hittade din fantastiska blogg för några dagar sedan. Så bra med massa receptförslag på "nyttig" mat. Jag har de senaste dagarna inhandlat diverse ingredienser som jag knappt hade hört talas om innan (fiberhusk, kokosmjöl, mandelmjölk mm) Igår och idag har jag testat flera av dina godsaker och idag gjorde jag pannkakor enligt ditt recept "saftiga bärpannkakor med vaniljkräm". Oj vad goda och mättande! Nästa gång testar jag bananpannkakorna du skrev om idag =) Jag gjorde även chokladbollar, snabb vanij- och jordgubbsglass, glutenfri wrap med kalkon & kesofyllning...så tack för en väldigt bra och inspirerande blogg! Imorgon ska jag skaffa proteinpulver, det enda jag har hemma är ett dietpulver och det är nog inte bra att ha i bakning. Fortsätt att inspirera oss som inte är lika kreativa i köket =) //Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna!
   Oj vad du har stått i, köksutrustningen måste ha gått varm :)
   Precis, dietpulvret är nog inte så lyckat utan köp ett vassleproteinpulver så kommer du kunna baka en massa andra roliga recept.

   Vad roligt att du hittat hit, välkommen in i bakstugan hi hi :)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Provade att göra dessa pannkakor till lunch idag åt min 13-åring. Han såg nog lite skeptisk ut när han såg "degen". Ska du steka detdär? undrade han. Men det smakade så bra att jag fick knappt smaka en sked :) Jättegott!

   Radera
  4. Åh vad roligt att höra! Det är ju kalas att även barn gillar dem! Bra betyg :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...