fredag 16 augusti 2013

Matig Edamame & fetaostpaj (glutenfri)

Jag har fått en hel del förfrågningar på recept på matpajer och det förstår jag, paj är ju såååå gott! Det här är definitivt en av mina favoritpajer! Den är smakrik, lätt, fräsch och passar perfekt såhär på sensommaren. Jag fick inspiration till detta recept efter att ha sett en liknande paj i tidningen Ica Buffé för ett bra tag sedan och jag modifierade den genom att göra en glutenfri botten, använda mager fetaost och (mindre) olivolja istället för smör.
Jag upptäckte kikärtsmjöl för ungefär ett år sedan efter att ha sett ett recept på "Glutenfria tortillachips" på Proteinpow. Jag testade receptet (det hittar ni HÄR) och det blev jättebra! Kikärtsmjöl är glutenfritt, proteinrikt och innehåller långsamma kolhydrater vilket gör det ett perfekt alternativ till vetemjöl och passar utmärkt till pajbottnar, pizzabottnar och i bröd. Nu för tiden finns det i vanliga livsmedelsbutiker i hälsokosthyllan eller i hälsokostbutiker men det går även att beställa på nätet.

Pajer kan vara svåra att få nyttiga men genom att använda äggstanning blir pajen proteinrik och mättande utan att man behöver använda en massa smör eller grädde. Fetaosten ger en salt brytning till de lite söta edamamebönorna och myntan är verkligen toppen över i:t!
Edamame & fetostpaj (glutenfri)
10 bitar

Botten:
2,75 dl (175g) kikärtsmjöl (eller valfritt mjöl, typ bovete, mandelmjöl, havremjöl)
1/2 msk olivolja
0,75 dl vatten
Salt & peppar
Valfritt: Oregano, timjan

Grönsaker:
2 salladslökar
150 g minisparris eller broccolibuketter
125 g skalade och förvällda edamamebönor (finns i frysdisken)
1/2 tsk olivolja
1 liten vitlöksklyfta, finhackad

Äggstanning:
6 hela ägg
2 dl lättmjölk
salt & peppar

Topping:
0,25 dl hackad mynta
150 g 10% fetaost
några droppar olivolja
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut degen (den kan vara något smulig) i en pajform. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan.
3. Hacka lök och vitlök och dela minisparrisen/broccolibuketterna i lite mindre bitar. Stek grönsakerna lite snabbt i olivoljan och lägg sedan i pajformen.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar med en visp och häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Ta ut pajen och strö över fetaost och ringla över lite olivolja. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut pajen och strö över den hackade myntan. Servera!
Näringsvärde per bit (av 10):
166 kcal
13 g protein
12 g kolhydrater
7,5 g fett

42 kommentarer:

 1. Åhhh helt underbart :) har längtat så efter ett pajrecept :) ser såå gott ut. Ska genast testas! Kram till underbara du :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog första pajreceptet jag lägger upp :)

   Radera
 2. bad gott!!! Är den kalorisnål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser näringsvärdet sist i inlägget ;)

   Radera
 3. Ska göra denna idag, men kommer köra på havremjöl :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat själv men det borde gå minst lika bra. Degen kanske blir liiiite smuligare, men den borde hålla ihop fint :)

   Radera
 4. Pajen ser helt underbar ut! Det här receptet ska absolut sparas och testas så snart tillfälle ges :) Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar bloggen, tack så mycket!

   Radera
 5. Hej!
  Pajen ser god ut :) I början på sommaren skrev du och bad oss läsare att önska rätter som du skulle försöka dig på under semestern. Vaniljdrömmar var en kaka som flera läsare önskade en nyttigare variant på. Själv önskade jag en nyttigare variant på kycklingrulle med vitlökssås, som inte var av wrap-variant. Det hade uppskattats om lite fler av läsarnas önskemål kom upp på bloggen, eftersom du faktiskt sa att de skulle det och bad oss att delge våra önskemål :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Anledningen till att det inte dykt upp några vaniljdrömmar är att jag inte lyckats få fram något bra recept. Jag har testat ett par ggr men det har inte blivit bra. Det kostar en hel del för mig att köpa ingredienser så jag kan inte prova hur mycket som helst ;)
   Kycklingrullen har jag helt enkelt inte hunnit prova göra.
   Jag försöker verkligen göra recept efter önskemål men inland hinner jag helt enkelt inte med. Jag tjänar inga pengar på bloggen utan testar recept på min fritid och ibland måste jag tyvärr prioritera mitt jobb :)
   Jag uppskattar verkligen all feedback och önskemålen och tipsen jag får, och jag försöker göra så gott jag kan för att få fram recept som är bra och som jag kan posta på bloggen.
   Jag ska försöka med kycklingrullen, men det är svårt att göra brödet om det inte ska vara som en wrap.... :)

   Radera
  2. Hej igen!

   En fråga bra på din kycklingrulle...Det måste ju vara någon typ av tortilla bröd och de jag har på min blogg är de bästa och nyttigaste wrap-bröden som jag kommit på. När det gäller kycklingköttet så måste det ju nästan vara kycklingfilé i och med att kebabkött är riktigt dåligt.
   Vad tänkte du dig annars för kött och typ av bröd?

   Radera
  3. Hej!
   Jag förstår aboslut att du har mycket att göra och jag menade inte det som något klagomål, jag uppskattar denna blogg väldigt mycket och jag tycker att det är snällt av dig att dela med dig till oss trots att du inte har det som ditt arbete.

   Vi är många som uppskattar det som du lägger upp! :)

   När jag har provat göra dem wrapsen som du har så får de mer "pannkaka-konsistens", så för mig blir det lite annorlunda att äta pannkaka med kyckling. Så jag tänkte mig ett bröd som mer var likt det som man får på pizzerier, mer brödlikt och mindre pannkakslikt. Jag menar absolut ingenting illa med denna kritik!

   Radera
  4. Ingen fara! Ville bara förklara varför de inte kommit upp några av recepten.
   Det är supersvårt att göra ett nyttigt wrapbröd som inte smular sönder om man inte använder ägg....men då smakar det ju lite som pannkaka, precis som du säger. Har du testat mitt wrapbröd med havregryn i? Det är det som smakar minst pannkaka :)

   Radera
 6. Hej!
  Jag har läst mycket om detox-kurer och många verkar innebära olika piller som man kan köpa på apotek eller i hälsokostbutiker. Jag vet att det finns hemmakurer också, där man endast dricker vätska under en viss tid, stämmer det? Drycken ska bestå av bland annat cayennepeppar(?) om jag inte minns fel..? Detta ska bland annat vara bra för att rensa magen, vilket jag verkligen behöver nu av diverse anledningar men jag gillar inte tanken på att behöva använda piller för det, så jag hade gärna mottagit tips om detox-kurer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Om jag ska vara ärlig så är jag lite "emot" detox-kurer. Jag har alltid känt att vi har vår lever för just den funktionen: att rena kroppen.
   Jag tror däremot att det kan vara bra att "rena" kroppen från kemikalier, mjölkprodukter, mjölprodukter, E-ämnen osv genom att under en vecka ta bort ALLT som är processat, alla mjölkprodukter, allt som innehåller kemikaler osv genom att ära frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, ägg, nötter osv. Allt som kommer från naturen som inte är processat, bara för att se hur kroppen mår utan allt detta.
   Då slipper du betala en massa för piller och pulver :)

   Radera
  2. Tack för hjälpen, det låter rimligt! Har du provat saltvattenrening någon gång? Det ska tydligen vara bra då det förbereder kroppen för att gå ner i vikt, men är det hälsosamt att få i sig så pass mycket salt? (2 tsk på 1 liter vatten)

   Jag är inte så hemma på det hälsosamma planet, ännu, så vad betyder processat? :$

   Tack igen!

   Radera
  3. Det låter inte helt hälsosamt, och det låter konstigt att det skulle förbereda kroppen för att gå ner i vikt....ologiskt.
   Processat är då livsmedlen på något sätt förändrats från sitt ursprung. Pasta är tex processat då det först är vete som malts till mjöl för att sedan blandas med olika ingredienser och sedan torkas = flera olika processer. Chips är processat då det ursprungligen är potatis som friteras och får en massa tillsatser/kryddor på.
   Ett äpple är ett äpple= har inte genomgått någon kemisk process för att bli ett äpple :)

   Radera
 7. Hej! :) Jag läser din blogg dagligen och har provat många av dina recept, med stor förtjusning :) Något som jag saknar på bloggen är träningstips, kanske att det inte är ditt fokus, men jag skulle i alla fall tycka att det var intressant med olika övningar, kanske till och med videoinlägg på basövningar. Själv är jag ny på gymmet och skulle verkligen dra nytta av sån info! :)

  Hur gör man benböj korrekt? När jag söker på internet verkar det finnas många olika sätt att utföra övningen på, djupa knäböj och "vanliga" knäböj.. :/ Gör de någon större skillnad?

  Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Om du tittar under fliken träning och tips så har jag gjort en hel del inlägg om övningar, träningspass, och tips :)

   Men jag kan absolut göra fler inlägg om träning :)
   Knäböj är en väldigt komplex övning och man bör nästan få en instruktion av någon så att man inte gör fel, vilket kan leda till skador. Ett knäböj borde egentligen heta höftböj, för det är egentligen i höften du gör "böjningen". Du ska helt enkelt tänka dig att du ska sitta bak med höfterna som att du ska sätta dig ner, överkroppen lutas lite framåt (men du bör vara rak i ryggen, ingen rundning) och se till att knäna inte gå över tårna.
   Hur djupt du kan gå har med din rörlighet att göra och du jobbar lite med olika muskler beroende på hur djupt du går. Börja med att gå ner till parallellt så att du får in tekniken. Känner du dig bekväm där kan du testa att gå lite djupare.

   Radera
  2. Tack för hjälpen! :)

   Radera
 8. Havremjöl funkade, men precis som du trodde blev det smuligt, höll ihop okej men inte toppen - lika gott för det! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Kanske att du skulle kunna ha lite fiberhusk (typ 1-2 tsk) i degen nästa gång så håller den ihop bättre :)

   Radera
 9. Tack för inspirationen! Jag tog en förpackning konserverade kikärtor istället för kikärtsmjöl och tillsatte lite pofiber och 1 msk vetemjöl för att hålla ihop "degen". Vetemjölet hade nog kunnat ersättas av annat mjöl dock, men det var ju så liten mängd att det fick duga :) Sen delade jag sockerärtor i bitar istället för broccoli/sparris. Tog med pajen på kräftskiva och den blev väldigt uppskattad! :)
  /Linnéa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kanongott! Smart att använda kikärtor :)

   Radera
 10. Vilket toppen recept ska göra pajen imorgon med kyckling, sambal, kvarg och mindre ägg. Jag längtar!/ Veronica

  SvaraRadera
 11. Mmmm...tusen tack! Älskar precis som många andra paj. Perfekt att göra med vad man har i kyl och frys samtidigt som man brukar få några extra portioner, vilket blir fina matlådor. Tummen upp för att den dessutom är vegetarisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har inte blivit många vegetariska lunch/middags-recept hittills....tänkte att det var dags ;)

   Radera
 12. Heej ser jättegott ut :) Undrar vad en låda med questbars kostar på iherb i svenska kronor om du vet det :)

  SvaraRadera
 13. Jag gjorde eget kikärtsmjöl igår (väldigt mycket billigare, och mycket enkelt). Det gjorde jag visserligen till ett fröknäcke. Perfekt att prova detta receptet med dock! Och härligt högt proteininnehåll trots att den är vegetarisk. Kul att skippa kött ibland!

  Tack för en underbar blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland är det roligt att äta något annat än kyckling, kött och fisk. Vegetariskt är ju sååå gott!!

   Radera
 14. Hej Susanna!
  Jag har kikat runt på din blogg ganska mycket det senaste och har velat testa så mycket gott men har varken ugn eller micro för tillfället då jag flyttar på lördag. Men sedan då blir det baka av!!! Längtar massa! Jag har dragit mig lite för att köpa mandelmjöl och kokosmjöl och diverse ingredienser som inte brukar stå i mitt skafferi, men nu ser jag verkligen fram emot att testa lite nya grejer. Speciellt det du bakat på casein då jag har ett otroligt äckligt pulver här hemma som jag ändå vill använda mig av haha!
  Detta paj-receptet såg ju inte helt fel ut. Det ska jag absolut testa också. Kikärter älskar jag men kikärtsmjöl har jag aldrig använt mig av. En fråga: Kan man använda "färdiga" kikärtor på burk och mixa med lite vatten och få samma resultat som med mjölet? Vätskan och sånt får ju regleras såklart.
  Tack för att du är så go! Du verkar så trevlig. Bara första intrycket hur snäll du är mot alla läsare och tar dig tid och svarar. Jättefin blogg med fantastiska bilder och inspiration! BRA JOBBAT! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Om du har ett äckligt proteinpulver kan jag nästan garantera att det du bakar blir äckligt också ;)
   Tror inte det funkar med kikärtor på burk till detta recept, det blir bara kletigt och konstigt. Kanske om du blandar med kokosmjöl men jag är inte säker.

   Tack snälla, det värmer att höra :)

   Radera
 15. Hej Susanna!
  Jag har kikat runt på din blogg ganska mycket det senaste och har velat testa så mycket gott men har varken ugn eller micro för tillfället då jag flyttar på lördag. Men sedan då blir det baka av!!! Längtar massa! Jag har dragit mig lite för att köpa mandelmjöl och kokosmjöl och diverse ingredienser som inte brukar stå i mitt skafferi, men nu ser jag verkligen fram emot att testa lite nya grejer. Speciellt det du bakat på casein då jag har ett otroligt äckligt pulver här hemma som jag ändå vill använda mig av haha!
  Detta paj-receptet såg ju inte helt fel ut. Det ska jag absolut testa också. Kikärter älskar jag men kikärtsmjöl har jag aldrig använt mig av. En fråga: Kan man använda "färdiga" kikärtor på burk och mixa med lite vatten och få samma resultat som med mjölet? Vätskan och sånt får ju regleras såklart.
  Tack för att du är så go! Du verkar så trevlig. Bara första intrycket hur snäll du är mot alla läsare och tar dig tid och svarar. Jättefin blogg med fantastiska bilder och inspiration! BRA JOBBAT! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej!

   Jag såg nu att jag missat att svara på din kommentar, superledsen!

   Jag vet faktiskt inte om det går att använda kikärtor, kanske blir lite för kletigt så man måste nog ha i något som håller ihop smeten :)

   Radera
 16. Blev väldigt god, men min lossnade tyvärr inte ur formen, tänkte inte på att olja den... :/ Men god var den!! :D Bra gjort! Hela familjen tyckte om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt mig en massa gånger också :) Tur att det blir gott i alla fall!

   Radera
 17. Hej, jag vill gärna laga pajer men jag tål inte ägg. Mår illa av ägg så vad ska jag ha istället för äggstanning?
  Plus vad kan jag äta istället för ägg till frukost. Brukar äta müsli och bröd men det räcker inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag vet faktiskt inte, jag brukar inte göra paj så ofta. Googla och kolla om det finns något bra alternativ.

   Du kan äta kesella, keso, proteinpulver, kalkon....alla är bra proteinrika alternativ :)

   Radera
 18. Gjorde denna paj idag med havremjöl. Hade ocskå i 1,5 tsk fiberhusk samt 0.75dl kvarg i degen för att få den mindre smulig.
  HELT UNDERBART resultat! Alla barn och man älskade den och hela pajen gick åt till middagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Det gläder mig att hela familjen gillade den! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...