torsdag 29 augusti 2013

Den omtalade 5:2-dieten

Jag får hela tiden frågor om vad jag tycker om 5:2-dieten, både av vänner och bekanta, av kunder på gymmet och från läsare. Det är inget tvivel om att 5:2-dieten är den nya "trend-dieten". Och inget skapar så mycket rubriker, debatter och åsikter som nya dieter och jag log lite inombords när jag läste Alex Schulmans krönika här i veckan för den sätter fingret på vad mycket av det hela handlar om: sunt förnuft. En annan artikel som tar upp i stort sett samma sak är Alexandra Dahlbergs krönika, även den i Aftonbladet. Som med alla trender så försöker folk tjäna så mycket pengar som möjligt, och på noll-tid har det dykt upp en massa kokböcker som toppar försäljningslistorna. Författare som tidigare skrivit böcker om Atkins och LCHF ger helt plötsligt ut kokböcker om 5:2 dieten.
bild: www.mirror.co.uk

bild: www.kostdoktorn.se
Att fasta är egentligen inget nytt, 8:16-fastan har funnits länge och har varit populär bland träningsfolk och paleo-anhängare. Att 5:2 blivit så populär är med all sannolikhet för att den uppmärksammats så mycket i media. Jag tänkte skriva lite om vad jag tycker men vill poängtera att detta är MIN åsikt, jag dömer ingen och det finns inga rätt eller fel. Man måste själv hitta det sätt som man tycker passar med en livsstil och ens smak.

Enligt mig finns det en anledning till att det hela tiden dyker upp nya trend-dieter och det är för att ingen av dem funkar i längden. De flesta som hoppar på en av dessa dieter klarar inte av att hålla den, antingen för att den är för restriktiv eller så funkar den inte ihop med ens livsstil.
Många som vill gå ner i vikt vill hitta den där "perfekta" dieten som gör att man går ner i vikt utan ansträngning och som gärna tillåter att man kan äta som vanligt dvs godsaker, pizza, pasta och bröd. Man är helt enkelt inte beredd att lägga om sina vanor och beteenden utan vill hitta genvägar. Jag är ledsen att behöva säga det, men det finns inga sådana dieter. Visst kan man gå ner några kilon på att äta lågkolhydratkost, pulversoppor eller genom att fasta, men oftast är det inget som man kan hålla i längden. Många vill ha en "kick-start" genom att äta en extrem-kost men man saknar kunskapen om hur man ska övergå till att äta hälsosamt när man väl gått ner några kilon, vilket gör att man börjar äta "som vanligt" och man går upp i vikt igen (till och med mer än tidigare i och med att ämnesomsättningen sjunkit av att äta så lite kalorier). Många är också för otåliga och man förväntar sig att gå ner 3-4 kg per vecka, vilket är orimligt om man vill ha en hållbar viktnedgång. Ca 0,5 kg i veckan är alldeles lagom och går man ner 0, 5 kg varje vecka i 3 månader har man gått ner 6 kg, det är väl ingen dålig viktnedgång...eller?? Allt för många ger upp om de inte ser resultat på 1-2 veckor, vilket är på tok för kort tid för kroppen att hinna förändras. Ju kortare och extremare diet, desto mindre är sannolikheten att det ska vara hållbart.
bild: www.hellomagazine.com
Ok, nu börjar jag babbla och komma ifrån ämnet som faktiskt är 5:2-dieten....
Jag börjar med att lista några för- och nackdelar.

Fördelar:

 • Den är enkel att följa
 • Den får personer som har problem med överätning förstå att det är ok att vara lite hungrig, man klarar sig
 • Minskar tillväxthormon som IGF-1
 • Lämnar utrymme för att äta lite godsaker om man vill det
 • Man minskar energiintaget (om man äter med sunt förnuft de dagar man äter)
 • Förbättrad insulinkänslighet


Nackdelar:

 • Den kan tolkas fel genom att personer med ett ätstört beteende tror att det är fritt fram att äta hur mycket skräpmat som helst under dagarna man får äta.
 • Inget för sockerberoende eller personer med ätstörningar (risk för återfall)
 • Risk för överträning och skador för de som tränar mycket och ofta
 • Enligt mig inte en diet som många kommer kunna hålla hela livet

Ett av de främsta skälen till att förespråka fasta är för att forskningen trots allt visat att man kan förbättra hälsan genom att fasta. Det man inte tar upp är man kan få samma positiva hälsoeffekter genom att minska på sitt kaloriintag under hela veckan, utan att fasta. Jag ser inget fel att minska sitt energiintag under de två dagar man fastar och sedan äta ganska fritt (men ändå sunt) under 5 dagar. Det är inte värre än någon annan av alla dieter och metoder som finns på marknaden. Jag vet däremot inte om man kan kalla det att man fastar i två dagar i och med att man äter 500-600 kcal, vilket kan vara så mycket som 1/3 av mångas dagsbehov.
Det som känns mest skrämmande är att sådana här dieter lockar de som redan har ett onormalt/stört förhållande till mat. Många ser den här dieten som den perfekta dieten i och med att man "bara" behöver lida sig igenom två dagars fasta för att sedan kunna frossa och äta kanelbullar till frukost och ändå gå ner i vikt...helt perfekt!! Hallå, var kommer det sunda förnuftet in??!! Ser man på denna diet som en två dagars svält och sedan 5 dagars obegränsat ätande, är man inne på en farlig väg.
bild: www.nutribuy.com
Missförstå mig inte, jag menar absolut inte att man aldrig ska eller kan äta godis, glass, pizza eller tårta. Det är en del av livet och det skulle vara trist att aldrig kunna äta tårta på födelsedagar, ta en pizza med kompisarna eller en glass med barnen. Äter man bra och näringsrik mat 80-90 % av tiden samt rör på sig så finns det absolut utrymme för lite godsaker då och då. Antingen äter man lite sådant då och då med MÅTTA, eller så gör man som jag gillar att göra: hitta på nyttigare versioner och äta det lite oftare :)

Återigen, detta är mina åsikter och det råder inga tvivel om att många som testat 5:2 -dieten tycker den är helt fantastisk och har fått jättebra resultat med förbättrade hälsovärden, minskat sötsug och viktnedgång. Jag skulle själv aldrig testa i och med att jag trivs med min livsstil, jag mår bra, jag äter varierat, jag rör på mig och jag gillar att äta näringsrik mat varje dag. Jag tror inte att 5:2 dieten är optimalt för unga, friska människor som vill komma i bättre form, då finns det bättre sätt.

Vad har ni för åsikter om 5:2-dieten? Någon som testat? Vad har ni märkt för skillnad?

39 kommentarer:

 1. Jag gillar mat alldeles för mycket för att kunna ge upp att äta, även för en dag. Vad tråkigt liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, älskar mat och skulle inte vilja fasta två dagar. Jag älskar den maten jag äter.

   Radera
 2. Väldigt bra skrivet! håller med till 100 procent. Passar på att tacka för alla härliga recept, särskilt godsakerna ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så, bara roligt att kunna inspirera till att baka nyttigt ;)

   Radera
 3. Haha fan Sanna! Satt precis och skrev ett inlägg om detta då en del i min närhet hakat på denna trend utan att lyssna på det jag har att säga och som du också beskriver! Känns lite onödigt nu så delar det istället. Bra skrivet babe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, såklart! Skriv gärna klart ditt, vore roligt att läsa dina tankar (även om vi kanske tänker lika) ;)

   Radera
 4. Håller med det du skriver! Tror inte heller det är något som man kan leva med resten av livet. Många som vill gå ner i vikt vill ju gärna göra det snabbt eller "inför" något. Då kan det kanske funka men inte som en livsstil. Inget jag kommer testa, håller mig nog till mina regelbundna måltider :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. För de som har ett bra förhållande till mat men vill gå ner några kilon kan detta absolut vara bra att testa kortsiktigt. Men som en livsstil tror jag inte det är hållbart.

   Radera
 5. Haha attraktionslagen levererar.. ;) hade precis funderat på att klicka in på din sida o ställa just denna fråga.. Har varit nyfiken på vad du tycker om just 5:2 och nu fick jag ju svar på det utan att behöva fråga. ;)

  Jag är inne på min femte vecka med 5:2. Just varit o fikat hos en kompis. Hade med mig en nyttigen morotsmuffins för att hålla mig under mina 500kcal. Dina recept med kcal innehåll utskrivet är verkligen toppen vare sig det är fastedag eller inte!! Tusen tack för att du delar med dej!


  Vet ej om jag kommer fortsätta med 5:2 framöver. Det finns precis som du skriver både för- och nackdelar. Största nackdelen tkr jag är att jag inte orkar träna på fastedagarna och det blir därför lite stressigt att hinna med den veckoträningen jag vill. Sen kan det även kännas lite som att man vill att fastedagarna ska gå så man liksom slipper dem. Ingen carpe diem här inte..

  Fördelarna är att jag känner mig lättare både mentalt o fysiskt efter en fastedag.. Håller det i längden? Vet faktiskt inte det.. Ett annat alternativ hade för mig varit att ta träninen till en högre nivå o satsa på riktigt.. Det är frågan?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du testat ändå, man lär sig alltid något :) Precis som du säger tror jag det är svårt att kombinera denna typ av fasta med hård träning och vill man ta sin fysik och träning till en högre nivå måste man nog tänka om :)

   Radera
 6. Jag måste erkänna att jag tyvärr funderat på att sluta läsa din blogg p.g.a. att jag upplever att det mesta i mellanmålsväg innehåller proteinpulver/tillskott, vilket jag inte anser att jag, eller de flesta vanliga människor, behöver sätta i mig. Det var nämligen den största anledningen till att jag började läsa din blogg.
  Detta inlägg var dock PRECIS vad jag behövde och vad jag själv skulle velat ha sagt om detta fenomen. Tycker också att det är upp till var och en, men det faktat du presenterar är ju "spot-on".
  Däremot undrar jag hur du ställer dig till att presentera så mycket bakning och mellanmål med just tillskott som innehåll? Anser du att en vanlig vardagstränarSvensson behöver äta det? :) Är nyfiken på vad du har att säga om detta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser att de flesta människor, både de som tränar och de som vardagsmotionerar skulle gynnas av ett högre proteinintag. Protein mättar bättre än de andra näringsämnena och kan på så vis minska sötsug mellan måltider om man äter proteinrika mellanmål.
   Vassleprotein (proteinpulver är de enda "tillskott" jag använder i bakningen) kommer från mjölk och är faktiskt helt naturligt, sedan tillsätter ju de flesta märkena lite sötning och smakämnen men vassle i sig är en naturlig produkt och innehåller samma aminosyror (protein) som tex kesella och keso. Protein som protein. Sedan är det såklart alltid bättre att äta mat än pulver, det säger jag inget om.

   Anledningen till att jag tillsätter proteinpulver är att det är ett smidigt sätt att få i sig protein. Visst kan man äta en kycklingfilé, ägg eller keso/kesella istället, men är man på språng eller på jobbet kan det kanske vara lite obekvämt att ta fram en kycklingfilé att tugga på. Att då äta en hemgjord proteinbar eller proteinmuffins kan vara betydligt enklare.

   Proteinpulver är inget farligt eller onaturligt och inget man behöver vara rädd för, även om man inte tränar mycket. Men det är helt upp till var och en hur man vill ställa sig i frågan. Jag tar kanske 1 skopa proteinpulver per dag som mellanmål, just för att jag inte hinner äta mat då jag har många kunder på rad. Jag vill ändå ha i mig protein och då kommer proteinpulver bra till hands :) Men man BEHÖVER inte äta proteinpulver, du kan lika gärna äta en skål med keso, bär och lite nötter på (det är ju till och med godare) ;)

   Radera
 7. word.
  Behöver väl inte ens säga att jag har ett inlägg om 5:2 liggandes i utkastet nej... alltså suck jag får börja posta direkt om jag vill hinna före dig när det gäller saker som jag vet att vi tycker exakt lika om... eh, typ allt då... ;) nä men WORD som sagt. Du är himla bra, kram fina <3

  SvaraRadera
 8. Jag tror att det kan vara bra för kroppen att fasta ibland och inte hela tiden jobba med maten mer än halva dygnet men jag tycker att själva poängen med fastan försvinner i den här "nya" fastetrenden..eftersom man just inte fastar utan bara äter mindre kalorier två dagar i veckan.
  Jag har provat att göra det här fast innan hajpet började, då åt jag två dagar i veckan enbart middag och hade alltså 24h total fasta. Jag tror nog att det kan passa dom som inte tränar men jag hade ingen lust att träna fastedagarna så det kändes inte värt det, förutom det kändes det väldigt bra :)

  SvaraRadera
 9. och sen är det ju som vanligt när det kommer en ny mirakeldiet, "Åh vad bra nu kan jag äta skit resten av veckan och behöver inte bry mig". Det är lite irriterande faktiskt att det är också så dom har gått ut med det.."fasta" två dagar och du kan äta skit resten..samma med LCHF..åh nu kan jag fortsätta vräka i mig grädde och bacon och ändå gå ner i vikt. Som du säger ingen vill anstränga sig.

  SvaraRadera
 10. Jag är av princip emot allt som heter dieter men jag har två kollegor som har kört med 5:2 dieten ett tag och jag måste erkänna att för dem har det blivit positiva resultat. De har bägge gått ner i vikt och blivit piggare MEN den bästa bieffekten har blivit att de tänker mer på vad de äter även "ät-dagarna". Det blir äpplen istället för kanelbullar på eftermiddagfikat mm. De tränar även mer nu när de gått ner i vikt. En av kollegorna har nu slutat med fastedagarna och har istället sundare matvanor. Hon tycker att 5.2 dieten har varit en bra början till sundare livstil - en "skuldfri diet" har hon kallat det - dieten är inte extrem och man behöver inte ha dåligt samvete för att man äter den där glassen med ungarna. Jag tror inte att så många frossar i sig på ät-dagarna utan att man kanske klarar att hålla dieten på lång sikt eftersom man inte får samma känsla av misslyckande om man äter fel en dag som med extremare dieter.

  Lustigt i sammanhanget att Alex Schuman ondgör sig över dieten eftersom hans fru använder sig av dieten, ivrigt påhejad av honom själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju i och för sig hans bror som är gift med damen som pratar vitt och brett om 5:2...

   Radera
 11. Jag har egentligen ingen åsikt om 5:2 i sig, det som gör att jag tar avstånd från den är mediahypen. Att det liksom blir en kommersiell cirkus där aktiva aktörer tjänar pengar på andra människors okunskap. Nu menar jag absolut inte att det gäller alla, men precis som du nämner tror jag att just denna diet tilltalar många som kanske redan har ett stört förhållande till mat i och med att den ses som förhållandevis lätt att följa. Två fastedagar där du ändå får äta en del och sedan "fritt fram" resten av veckan, låter minst sagt som en mirakelkur. Tror dessutom, att det för vissa, kan trigga igång ett mera osunt ätbeteende. Men för dem som det fungerar för, fantastiskt!

  En annan tanke som dock slår mig varje gång en ny diet blåses upp; om alla dieter nu är så bra som de framställs i media, varför måste det då komma nya hela tiden?

  Jag körde på 16/8 i våras och början av sommaren och trivdes väldigt bra med detta. Inte så mycket för att jag önskade gå ner i vikt utan mer av nyfikenhet och se hur min kropp reagerade. Under sommaren föll de strikta förhållningsreglerna dock bort men jag märker att ändå att kroppen vant sig vid detta ätfönster och att jag fortfarande, omedvetet håller mig däromkring. För mig är det viktigaste att mat och ätande inte blir ett schemalagt tvång då det banar väg till.

  Summa summarum; det är upp till var och en att känna efter vad som passar en själv. Det finns inget rätt eller fel så länge det fungerar och vi mår bra.

  Som alltid intressant att ta del av dina tankar och funderingar.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag är en av de som skulle göra mer skada än nytta med denna diet. Jag skulle inte orka träna fastedagarna och jag skulle inte kunna träna ätar-dagarna för jag skulle vara proppmätt hela tiden. Jag är en av dem som får kämpa med vad jag äter varje dag. Är därför tacksam för din blogg och dina recept som sätter guldkant på vardagen. TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att mina recept hjälper dig! Jag hade enormt sötsug för några år sedan när jag undvek allt vad godsaker hette, men nu när jag äter gör nyttigare alternativ känner jag inte det suget längre utan njuter av god och näringsrik mat varje dag :)

   Radera
 13. Kanon bra skrivit. jag delar den hos mig på Levdittliv. Att du tog upp både för och nackdelar är kanoners.
  Sen alla som tar pulver dessa 2 dagar i stället för att äta riktig mat även de dagarna.
  Det finns ju inge genvägar som håller livet ut. då är det lika bra att lära sig en bra hållbar väg....
  Tack för klokord//Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är det stora problemet...de flesta är för otåliga och vill ha resultat på en gång. Kroppen funkar inte så...inte om man vill att det ska vara hållbart...

   Radera
 14. Som f.d anorektiker förstår jag precis vad alla menar med hur mycket "piggare" och "lättare" de känner sig när de fastar. Vår hjärna fungerar nämligen så: den blir ganska lätt hög på svält (för att vi ska bli hyperaktiva i vår jakt på mat).

  Det enda jag ibland kan sakna med min (fruktansvärda!!) sjukdom är just denna totala euforin. Den var nog en av de största orsakerna till att det tog så lång tid att bli frisk - jag var ju beroende.

  Att börja leka med sådana känslor känns väldigt riskabelt. Jag vet att inte alla inte är lagda för att falla dit lika lätt som jag, men det känns ändå lite som att "om jag bara super mig full lite då och då för att må bra kommer jag ju aldrig bli alkoholist"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste vara svårt. Man får försöka hitta euforin i annat istället. Jag kan få det om jag lyckas lyfta en vikt jag aldrig lyft förut...eller klarar av något jag aldrig klarat förut :)

   Mat och känslor är så sammanbundna hos de flesta och man ser mat som något som dövar känslor (om man äter eller låter bli) istället som energi för att man ska må bra.

   Radera
 15. Hos många (folk kan ju inte sluta prata om hur bra deras nya/senaste diet är) så verkar det finnas rätt mycket "kompensationstänk". Fastedagarna skall kompensera för de övriga dagarna. Där ligger grunden för ett misslyckande, tror jag.

  Sen gäller det förstås att hålla sig till att äta lite (jag vill inte kalla det fasta om en äter) även om det sociala sammanhanget förespråkar att det är en måltid en bör delta i.

  Min förutsägelse är att de flesta kommer att gå ned i vikt i början och sen sakta krypa upp i vikt tills de är tillbaka på startvikten. Ungefär som med de flesta andra dieter. Sen är det dags att hoppa på nästa trend-diet och berätta för världen hur fantastisk den är.

  Själv kör jag 16:8, men följer det inte slaviskt.

  SvaraRadera
 16. Du är klok som en bok. Gillar dina ord !!!!

  SvaraRadera
 17. Jag tycker också att det är synd att det blir en sån medaiboom. Jag tror att 5:2 kan vara en bra kickstart för friska, vuxna, normalaktiva individer. Jag tror absolut att äta minde (för det är ju det folk gör om de ligger under 500/600 kcal- inte fastar) kan vara av både nytta och av ondo. Allt beror på individen! Får man ett större matfokus de dagar man äter mindre kanske det blir fel i slutändan, då man "passar på" mer när man får äta. Men för vissa skapar det en ganska bra matnonchalans. Många äter av vana- fikar på jobbet etc för att andra gör det, och att bryta denna vana och göra annat istället för att äta, kan ge en viktig insikt- att vara hungrig är inte farligt och hunger och sug är inte samma sak.
  Sen tror jag faktiskt inte att det är så himla många som svullar på sina ätardagar som flera bloggare i din kategori framhäver. Jag har ingen sådan i min närhet, utan de som provat 5:2 gör ett ryck med kosten allmänt och med fasta/ kalorirestriktion vissa dagar för en extra boost.
  Själv har jag fastat, men då flera dagar som en detox. Det har människan gjort i tusentals år, så det är inget nytt. Jag mådde bra och kommer göra det igen, men kanske nån/ några gånger per år och då framför allt inte i viktminskningssyfte.
  I slutändan handlar allt om att hitta den väg som fungerar för en själv. Om folk var bättre på att lyssna på sina kroppar så skulle inte alla behöva fråga varandra, eller lyssna på varenda ny diet som kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att det kan funka för de som redan har en bra förhållande till mat och som vill lära sig få bättre vanor.

   Men bara på gymmet jag jobbar på är det jättemånga som börjat 5:2 dieten och hela tiden hör jag saker som: "imorgon är det fastedag så det är bäst att passa på att njuta idag". Redan där har man misslyckats tycker jag. Men det finns som sagt de som lyckats riktigt bra med att förändra sina vanor till det bättre... och det är kanon! :)

   Radera
 18. Har själv kört 5:2 dieten nästan hela detta året, men håller fullständigt med dig. Varför jag kör den är för att jag normalt kör World of Shapes kostschema och håller mig till ca 1500 kcal per dag + träning. Men eftersom jag bo i Thailand och det är fruktansvärt svårt att hålla det när man oftast äter ute och det mesta är ris och nudlar, så valde vi att 2 dagar i veckan fasta. De andra dagarna försöker vi äta så nyttigt vi kan, både ute och hemma. Alltså inget vräka i sig, för jag håller med dig, det är meningen att man ska äta nyttigt och sunt 7 dagar i veckan och röra sig!!!
  Men eftersom det är mycket svårt att hitta en stor del av de svenska "nyttiga" livsmedel, så valde vi 5:2 och det har fungerat bra. Men jag har kommit fram till att om jag bara minskar intaget av alkohol så är allt mycket lättare!!! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja kombinationen alkohol + fettminskning går liksom inte riktigt ihop ;)

   Radera
 19. hets åt hela helgen pga detta och nu måste jag fasta i 3 dagar för att kompensera... åt helvete med detta!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj, ja det låter som du måste hitta ett annat sätt. Börja med att äta bra och näringsrik mat varje dag!

   Radera
 20. Jag äter inte enligt 5:2 dieten, men däremot äter jag enl. Martin Berkhans leangains meetod, och jag har aldrig mått bättre. Jag känner mig pigg, alert och har supermycket energi, mina styrkeresultat bara ökar trotts att jag tappar fettprocent. Jag kan hålla mig koncentrerad på mina föreläsningar i skolan och hela mitt liv handlar inte längre om mat!!! Det är det allra skönaste, att inte behöva tänka på "åh fan va ja e hungrig jag måste äta NUUUUU" , den känslan får jag aldrig numera! bästa jag gjort i mitt liv, men jag håller med dig om nästan allt du skrev i ditt inlägg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul när man känner att maten inte "kontrollerar" en, när man mår bra och hittar en balans! Härligt att höra att du hittat något som funkar för dig :)

   Radera
  2. Det är ju ändå lite spännande att det tycks påverka värden i kroppen rejält bara genom att äta mindre i två dagar. Jag testar just nu och är bara på andra veckan. Har inte märkt nåt särskilt förutom att det inte alls leder till nån känsla av att jag behöver kompenseras. Dan efter lågkal äter jag frukost som vanligt, sen är allt normalt igen. Ska fortsätta för att se vad effekten blir på längre sikt

   Radera
  3. Spännande att testa :) Du får gärna dela med dig hur det funkar!

   Radera
 21. Det är så himla lätt för media-människor att tjäna pengar på alla dieter också, kändisar och hälsoprofiler och de lyckas ju övertala många. Ulrika Davidsson måste vara värst, hon skriver ju kokböcker för varenda jäkla trend-diet som kommer. Har hon liksom ingen väg att gå, eller en egen kost-filosofi? Man tappar ju trovärdigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, de som tjänar pengar på alla trend-dieter är ju alla som skriver kokböcker och artiklar och gör produkter.
   Och ja, Ulrika Davidsson känns inte trovärdig alls, hon verkar göra allt för att tjäna pengar....trist!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...