lördag 31 augusti 2013

Smal, krämig ärtrisotto med ugnsstekt kyckling

När jag var yngre var jag aldrig speciellt förtjust i italiensk mat, visst älskade jag spaghetti med köttfärssås och lasagne, men vilket barn gör inte det? Men det där typiskt italienska: soltorkade tomater, olivolja, salami, parmaskinka, parmesan, pesto, ostar....ni vet vad jag menar...nej, det var inget för mig.

Jag har däremot alltid tyckt att det ser så gott ut när man ställer fram en bricka med kallskuret, ostar, kex och vindruvor men det är aldrig något som lockat...tills för 2-3 år sedan. Då var det som att mina smaklökar tog en helomvändning och allt det jag tidigare hoppat över är nu något jag använder ofta i min matlagning. Soltorkade tomater (de som inte ligger i marinad), pesto och parmesan är otroligt gott att smaksätta mat med och i och med att det smakar så mycket behöver man inte använda så mycket.
Jag är fortfarande inget fan av gräddiga pastarätter eller pasta överhuvudtaget för den delen (jag kanske är konstig men jag gillar faktiskt inte pasta så mycket....jag äter hellre sötpotatis, potatis, ris och quinoa), men något jag är löjligt förtjust i är kombinationen krämigt ris, parmesan och vitt vin = risotto!!
Traditionell risotto innehåller både smör, olivolja och ganska mycket parmesan så jag beslutade mig för att testa en lite magrare variant utan smör och mindre parmesan för att se om jag kunde få till smakerna ändå. Det blev kanongott!

Risottoriset är ett vitt ris och bara ordet "vitt" kan få många som är rädda för kolhydrater att rysa. Det har varit mycket diskussioner senaste åren när det gäller kolhydraternas vara eller icke vara och påståenden som att: "vitt ris är bara socker", "man blir tjock av ris" osv osv är fortfarande något som LCHF:are använder flitigt.
Jag säger det en gång för alla: man blir tjock av ett kaloriöverskott, inte av enstaka livsmedel! 

Jag äter ofta ris och använder många olika sorter för att variera mig lite. Jag väljer oftast råris eller fullkornsris för att det innehåller med näring och fibrer, det mättar längre och har lägre GI. Det är i stort sett lika mycket kolhydrater och kalorier i vitt ris och fullkorns/råris så gillar du vitt ris finns det inget som säger att du inte kan äta det ibland, framförallt inte om du är aktiv och tränar. Allt handlar om mängden och portionsstorleken! Den här måltiden passar perfekt som en lite lyxigare lunch eller middag :) 
Smal, krämig ärtrisotto med ugnsstekt kyckling
2 port

Risotto:
80 g avorio/arborioris (jag använde Risentas)
1 charlottenlök, fint hackad
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsvin
3 dl vatten + mer allteftersom, om det behövs
100 g frysta ärter
30 g (ca 5-6 msk) riven parmesan

Tillbehör: 250 g kycklingfilé

1. Stek lök och vitlök i en kastrull i någon minut. Jag använde en kastrull med teflonbotten så jag behövde inget fett men har du en vanlig kastrull, stek i några droppar olivolja.
2. Häll i riset och stek i någon minut. Häll sedan på vattnet, matlagningsvinet och buljongtärningen och rör om tills bungjongtärningen lösts upp. Dra ner värmen och låt putta 5-10 minuter. Rör om och häll på ca 05 dl vatten åt gången om det blir för torrt i kastrullen. Läs på förpackningen hur länge riset behöver för att bli färdigt, men för mig tog det ca 20-25 minuter. Titta till riset då och då och häll på mer mer vatten om det behövs.
3. När riset börjar bli klart, ha i ärterna och rör om försiktigt. Ha till sist i parmesanen och smaka sedan av med salt och peppar.

Kycklingen: Sätt ugen på 225 C. Lägg kycklingen på folie i en ugnsfast form. Salta och peppra och ha på valfria kryddor som persilja, rivet citronskal, timjan eller rosmarin. Ställ in i ugnen och laga i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.

Servera risotto med kyckling och lite strimlad rödkål samt lite riven parmesan på.
Näringsvärde per portion (risotto och kyckling):
414 kcal
41 g protein
42 g kolhydrater
10 g fett

11 kommentarer:

 1. Så himla viktigt att du lyfter fram just det här med portionstorlek! Jag måste säga att det här hjälpte mig så otroligt mycket då jag vill bli mätt på mina måltider, men känner att jag måste fylla ut mängden med andra livsmedel än kolhydrater just för att alla tycks säga att man blir "tjock" av dem. Nu känns det mycket bättre att veta att så mycket också hänger på den egna mättnadskänslan! Tacktacktack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det så. Hur mycket kolhydrater du "kan" äta hänger mycket på hur mycket muskelmassa du har och hur mycket du tränar. Jag äter betydligt mer kolhydrater nu än vad jag gjorde för ett par år sedan, just för att jag har mer muskler och tränar hårdare.
   Man måste själv känna hur mycket man behöver för att bli mätt men visst kan det vara smart att fylla ut med grönsaker om det är så att du inte kan äta fullt så mycket kolhydrater för att hålla vikten. Man får prova sig fram helt enkelt :)

   Radera
 2. Risotton lät väldigt god, det här receptet ska jag spara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var kanongod, smakar nästan precis som vanlig risotto :)

   Radera
 3. Ser jättegott ut!!
  Undrar över en grej, köpte en dunk äggvita häromdagen på Willys men det står inget om hur länge den håller efter man öppnat det, vet du (eller någon annan här) vad som gäller för hållbarhet på den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar stå på förpackningen men det är flera månader :)

   Radera
 4. -"vitt ris är bara socker", "man blir tjock av ris" osv osv är fortfarande något som LCHF:are använder flitigt.
  Jag säger det en gång för alla: man blir tjock av ett kaloriöverskott, inte av enstaka livsmedel!-

  Superbra kommenterat och skrivet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Många snöar liksom in sig på småsaker (typ att morötter har högt GI och därför måste vara onyttigt osv) istället för att se helheten :)

   Radera
 5. Vilket härligt recept! Mycket färg och fina råvaror, måste testas :) har faktiskt inte ätit risotto någonsin så det blir ju kanon att prova din version som premiär :) tack igen för barerna, hade inte testat peanutbuttercups förut - SÅÅÅ UNDERBARA!!! :D
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar det :) "riktig" risotto kan lätt bli lite stabbigt och "för mycket" men den här versionen blev smakrik men ändå inte tung, om du förstår vad jag menar :)

   Radera
 6. Ett av mina favoritrecept! Ligger ofta i mina matlådor. Räknar kalorier med lifesum och dina recept gör mitt liv väldigt mycket roligare ;)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...