lördag 15 december 2012

Magra hamburgare på hemgjort glutenfritt hamburgerbröd

Tack alla som gett kommentarer på torsdagens inlägg om vad man ska göra när folk i sin omgivning inte stöttar en. Det märks att det är en situation som många av er har råkat ut för och det är jättekul att läsa hur ni hanterar detta. Det är fortfarande ett mysterium för mig hur många kan säga att man är tråkig och måste leva ett tråkigt liv bara för att man äter nyttigt?! Mat är ju i grund och botten byggstenar för våra kroppar så att de ska kunna fungera optimalt. Stoppar man i den en massa processad mat och gifter så blir det ju tvärtom! Många i dagens samhälle lever i förnekelse kring sin hälsa och bara för att kroppen klarar av att hantera ganska mycket skit, betyder inte det att den kommer göra det för alltid. Med ökade fall av diabetes, fetma och allmänn ohälsa måste vi ju börja tänka om. Att folk sen klagar och hackar på en för att man vill äta sunt och att man ses som konstig är ju helt sjukt. Jag tror fortfarande att mycket handlar om okunskap och att de själva känner sig sämre som äter och medan andra tackar nej.

Från skräpmat till något helt annat :) Jag har fått några förfrågningar på att lägga ut receptet på de magra hamburgarna på glutenfritt bröd som jag lade upp en bild på för några veckor sen. Jag gillar verkligen hamburgare och de behöver inte vara onyttiga. Väljer man ett bra bröd, magert kött, magrare ost och egen dressing är det tvärtom riktigt bra mat!
Hamburgerbröden är superenkla att göra och de behöver inte jäsa vilket gör att de går ganska snabbt att knåda ihop. Du kan variera kryddningen i dem efter din smak och du kan även använda annat mjöl om du inte har tillgång till bovetemjöl som jag använt. Bröden är ganska mättande och det räckte gott och väl med en hamburgare för att göra mig riktigt mätt :)
Magra hamburgare på hemgjort glutenfritt hamburgerbröd
3 hamburgare

Bröd:
250 g lättkesella
50 g havregryn malt till ett mjöl (1 dl havremjöl)
1 dl (55g) bovetemjöl)**
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk pizzakrydda
1/2 msk sesamfrön

**Du kan använda annat mjöl, tex rismjöl, sojamjöl, fullkornsmjöl osv.

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Ha i alla ingredienser i en skål och blanda ihop allt till en ganska kletig massa.
3. Forma till 3 lika stora bullar och lätt på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite sesamfrön på bullarna.
4. Grädda i ca 15-20 minuter, eller tills de fått en fin brun färg. Ta ut och knacka på botten. Låter de ihåliga är de klara. Låt svalna.
Magra hamburgare:
300 g mager nötfärs 5% fett, finns på ICA
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/4 hackad röd chili
salt & peppar
1 tsk timjan

Blanda alla ingredienser i en bunke och forma till 3 hamburgare. Stek i teflonpanna i lite olivolja, ca 4 minuter per sida.

Tillbehör:
45 g 10% ost (jag använde Wästan)
isbergssallad
tomat
röd lök
ketchup & senat
bild från justataste.com
Ugnsrostade potatisklyftor:
200 g potatis
1 msk olivolja
timjan och havssalt

Skär potatisen i klyftor. Lägg i en stor ugnsform, ringla över olivoljan och strö över kryddorna. Rosta i ugnen på 225C i ca 30 minuter eller tills de blivit knapriga på utsidan och mjuka på insidan.
Näringsvärde för 1 hamburgare (utan potatis):
343 kcal
39 g protein
27 g kolhydrater
9 g fett

För bara hamburgerbrödet, 1 bröd:
189 kcal
14 g protein
27 g kolhydrater
2 g fett





26 kommentarer:

  1. Är det 45 g ost för 3 burgare som gäller?15 för person?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, så det blir en skiva per hamburgare ungefär, det räckte för mig ;) Självklart kan du ta mer men detta var det jag räknade ut näringsvärdet efter :)

      Radera
  2. Tror du det skulle funka med turkisk yogurt istället för kesella i bröden,om man räknar till dom extra kalorierna?:)

    SvaraRadera
  3. Gjorde dessa burgare idag och de blev superbra! Goda och mättande!
    Hade lite sötpotatisfrites till istället :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, det låter kanongott! Jag har faktiskt precis köpt hem 5% nötfärs så det blir nog hamburgare för mig också idag :)

      Radera
  4. Hej, det här receptet ska jag testa imorgon, låter jättebra :-) Men en fråga vad gör du för dressing till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag har någon dressing till brukar jag göra den på kesella och ha i lite olika kryddor som senap, vitlök, timjan, salt och peppar :)

      Radera
  5. Tror du mandelmjöl fungerar eller är rismjöl bättre? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan kanske köra hälften av varje...tror inte det blir lika bra med endast mandelmjöl :)

      Radera
  6. Mums vad gott!
    Ska göras ikväll, helt klart.

    Du skriver att man kan ha fullkornmjöl eller liknande.
    Tror du dinkel, siktat eller fullkorn funkar bra istället för bovete? :)

    SvaraRadera
  7. Hej
    Jag är allergisk mot mjölkprotein, tror du att det går lika bra med soja yougurt som kesella?
    /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag vet faktiskt inte, jag har inte testat.

      Radera
    2. Hej
      Jag provade med soja yougurt igår och de blev jättebra, ska göra dessa fler gånger, saftiga, smakrika och mättande. Och nyttigare än vanliga bröd.

      Kram
      /Maria

      Radera
    3. Toppen, vad kul att du testade och att det blev bra. Då vet jag att det går att ersätta med soja yoghurt :)

      Kram

      Radera
  8. Hej, funkar bröden bra att frysa ner? /Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det går jättebra att frysa bröden! :)

      Radera
  9. Jag gjorde dessa igår kväll och de var riktigt uppskattade! Killen hade käkat på Hardrock dagen innan och sa att dessa burgarna var mycket godare. Så väldigt bra betyg :) Bröden smakade väldigt gott och jag kommer definitivt att göra dem igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var verkligen ett bra betyg, tack snälla! :)

      Radera
  10. Hej kan man förbereda degen på exempelvis morgonen för att strax innan middagen grädda dom så de är så nybakta de bara kan bli När man äter dom? Tänkte om de är någon process i degen som kan bli förstörd om de inte gräddas direkt? har lite dålig koll på sånt även om jag bakar en del �� tänkte att om man lägger plast över och ställer i kylen tills dom ska gräddas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Eftersom det är bakpulver i och inte jäst skulle jag nog rekommendera dig att inte blanda ihop de blöta och torra ingredienserna om du inte ska grädda dem på en gång. Blanda torra och blöta för sig och blanda ihop dem precis innan du ska grädda dem :)

      Radera
    2. Tack :) har en till fråga föresten, pizzakrydda är de någon färdig blandning man kan köpa? Eller var innehåller den kryddan? Kunde inte hitta någe sånt i affären så köpte vanliga brödkryddor som bakup ^^

      Radera
  11. Ja, det är en färdig kryddblandning (Santa Maria) som finns i kryddhyllan i vanliga livsmedelsbutiker :)

    SvaraRadera
  12. Tur jag inte läste kommentarerna innan, jag hade bara mandelmjöl hemma.. och det blev sjuuukt goda hamburgerbröd!! Både i smak, konstisens och färg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra, vad glad jag blir :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...