torsdag 27 december 2012

Tips på förrätt till nyår: Laxrulle på low carb bröd med pepparrot och cream cheese-fyllning

Jag är fortfarande sjuk och det är så trist att inte kunna träna! För att se det på den ljusa sidan så är det bra för mig att vila ett par dagar i och med att jag slitigt ganska hårt på kroppen under så pass lång tid på diet. Suget för att gå in på gymmet och köra ett stenhårt pass bara växer för varje dag jag inte kan träna, så jag hoppas jag blir frisk snart. Den extra maten från julhelgen gör att det bara spritter i benen, ha ha!

Har ni hållit i träningen under juldagarna? Det kan ibland vara svårt att hitta tillbaka till träningen om man vilat lite för länge och ätit lite för mycket. Det jobbigaste är nästan alltid att ta första steget att gå och träna. När man väl gjort det är det så skönt och man mår ju så mycket bättre av att röra på sig!
Och tränar man brukar man komma in i bra matvanor igen ganska snabbt. När jag kommit ur mina vanliga rutiner (ja, det händer mig också ibland) så brukar jag ofta gå in på Facebook eller på Instagram och kolla på tjejer som jag ser upp till och blir inspirerad av. Det har hänt att jag stått där med en chokladbit i handen, gått in på Facebook och kollat på en av mina inspirations-källor Andreia Brazier (så snygg fysik!!). Precis då har hon lagt upp en bild på en av sina måltider: kyckling-bröst, råris och grönsaker tillsammans med orden "du väljer själv vem du vill vara, har du ett mål är det bara att bestämma sig". Då känns det helt plötsligt inte lika lockande att äta den där chokladbiten ;) Så det är ett tips, kolla runt på sidor och på bilder som inspirerar dig när du känner sug. De tjejerna du ser upp till äter antagligen inte choklad eller godsaker så ofta för att kunna se ut som de gör...

Idag åkte vi ut till Davids familjs "gård" utanför Gävle och skottade snö och lät hundarna springa lösa. Vilken fin dag det var!
Jag bakade en nyttig chokladkaka till fikat men jag måste göra om receptet lite innan jag kan dela det med er ;)
Nu är det snart nyår och dags att planera nyårsmaten och allt runt omkring. Jag och David kommer åka till några vänner i Norrköping där vi ska träna, gå långpromenader med hundarna (de har också två amstaff, men har tikar så det kommer bli kaos, ha ha), äta god mat och bara umgås. Mysigt!
Vi har inte riktigt planerat vad vi ska äta än men här kommer i alla fall ett tips på en jättegod och nyttig förrätt som man kan ha på nyår. Lätt att göra och väldigt smakrik!
Laxrulle på low carb bröd med pepparrot och cream cheese-fyllning
4 port

200 g kallrökt lax i skivor
2 skivor Nystart eller annat valfritt bröd
100g 5% Philadelphiaost
riven pepparrot efter smak
nymalen svartpeppar
gurka till garnering

1. Blanda Philadelphiaost med pepparrot och svartpeppar.
2. Riv av en stor bit platsfolie och lägg på ett platt utrymme. Lägg laxskivorna omlott på bredden på platsfolien, ca 15 cm brett. Bred ut Philadelphiaost-röran på laxen. Ta tag i långändan på platsfolien och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i fyra tjocka skivor.
3. Rosta brödet och skär ut fyra små cirklar (eller fyrkanter). Lägg en rulle på varje brödskiva och dekorera med gurkremsor.
Näringsvärde per portion:
152 kcal
16 g protein
5 g kolhydrater
7 g fett


6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har en liten fråga angående kosthållning. Jag vet att du tidigare nämnt att man efter det att man har dragit ner på kalorierna/gått på diet bör öka långsamt igen för att ämnesomsättningen ska anpassa sig och öka igen (om jag förstått rätt). Jag undrar lite hur du ser på det, hur mycket anser du att man bör öka med? Tex öka med 200 kcal/ vecka eller dylikt?
  Krya på dig,
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det stämmer. Har du legat lågt i kalorier under dieten är det viktigt att du ökar kalorierna långsamt, annars är risken stor att du lägger på dig mycket vikt snabbt.
   Ca 150 kcal/vecka brukar vara lagom. Alla svarar olika så man får helt enkelt hålla koll på vikten. Går du upp för snabbt, sänk kalorierna. Går du inte upp, öka kalorierna.
   Upp i vikt måste du så småningom, framförallt om du vill lägga på dig mer muskler. Och det går ju inte att var i tävlingsform året runt (även om man skulle vilja ;). Det viktigaste är att hålla koll att du går upp i vikt sakta men säkert och att den mesta av viktuppgången är muskelmassa.

   Radera
 2. Det är viktigt att lyssna på kroppen och ibland tillåta sig en längre vila för att den skall få chansen att återhämta sig ordentligt. Själv har jag på något paradoxalt sätt lyckats att både ta det lugnare än vanligt och samtidigt träna mer och tuffare än vanligt. Antar att frånvaron av jobb och den energi det kräver kan ha gjort sitt till. Har tränat tuffa pass hela veckan och känner mig full av energi, vilket bara blir en extra sporre. Detta bådar gott inför 2013. Nu gäller det dock att börja sätta de där målen som jag så länge tänkt att jag skall skaffa...Några tips på hur man kan tänka? Har ingen direkt önskan om att gå ner i vikt eller klara några särskilda vikter (ett mål är dock att kunna göra en chin innan januari är slut...), men jag behöver något mer konkret än att "träna för att det är kul".
  Kram och krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så brukar det bli för mig också när jag är ledig. Att jobba och samtidigt försöka pressa på till 100% i gymmet kräver mycket energi så det brukar gå lättare när man är ledig, kan sova mer och lägga energin på träning :)

   Ja det kan vara bra att sätta upp mål även om man inte vill ner i vikt eller liknande. Prestations-mål tycker jag är roliga i och med att man kan tävla mot sig själv hela tiden. Så att klara en chins eller dips är ett kanonmål!! Ett annat skulle kunna vara att springa 1 km på tid...
   Vad tycker du är kul och vad skulle kunna motivera dig att bli bra på? :)

   Kram!

   Radera
  2. Efter en träningsdipp tidigare i höstas "skolade" jag om mig till att fokusera mer på styrketräningar och har nu, några månader sedan börjat se resultatet av detta. Jag gillar hur kroppen svarar på träningen, hur musklerna nu börjar bli allt mer synligare och att jag faktiskt blir starkare och orkar mer. I och med detta nyvunna intresse för denna typ av träning, tänker jag att mina mål för 2013 nog kommer att bli viktrelaterade ändå (inte min egen). Jag börjar som sagt med en chin nu i januari och efter det så får jag väl öka på antalet :) Som start tänkte jag även jobba mot att klara av vikterna i Fitness Five (inte för att jag skall tävla, utan mest för att ha ett mål) och därefter försöka öka antalet reps. Tänker även ta upp löpningen i vår efter ett års stiltje. Där är det desto lättare att sätta mål och mäta förbättring.
   När jag nu tänker efter så har jag nog en del mål/ambitioner i bakhuvudet trots allt, behöver bara att någon får mig att uttala dem ;) Med dessa rader skrivna finns de nu arkiverade svart på vitt dessutom!

   Radera
  3. Ja det låter verkligen som att du har en hel del mål som du skulle kunan sätta upp :) Ofta behöver man som du säger bara gå igenom tankarna och få ner dem på papper.
   Nu har du ju dem här som påminnelse ;)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...