fredag 21 december 2012

Julrecept: Magra julköttbullar och nyttig Ris á la malta

Sista jobb dagen idag, nu är jag ledig i nästan två veckor!!! Idag har jag gått runt och ojat mig hela dagen, körde ett riktigt tungt pass med min vän Malin igår och idag är träningsvärken brutal. Malin är förövrigt en av tjejerna som är med i Team Proteinbutikens utvecklingsteam 2013 och ni kommer få följa henne och de andra tjejerna i teamet (som jag kommer presentera senare) under deras resa mot sina mål och tävlingar under nästa år.
Malin in action
Nu till dagens julrecept. Mina favoritköttbullar gjordes av min lilla farmor, som tyvärr inte finns i livet, och jag vet fortfarande inte idag hur hon fick dem så goda men jag anar att det var både grädde, ströbröd och blandfärs i dem. Jag kunde trycka i mig en hel tallrik full av hennes köttbullar och det var nog nästan det enda jag åt på julbordet :) Det här är min, lite nyttigare version av julköttbullar och de är gjorda på 5% nötfärs som jag tycker är riktigt god trots att den är så fettsnål. Självklart går det bra att göra dem på 10% också, då blir de ännu lite saftigare...
 Magra julköttbullar
1 sats, ca 50 köttbullar

400 g 5% nötfärs (finns på Ica)
1/2 finhackad gul lök
1 ägg
1,5 msk dijon senap
2 msk fibrex
2 msk mjölk (jag använder mellanmjölk)
1 tsk fond, brynt scharlottenlök
1 tsk salt
1 tsk pepparmix (finns i kryddhyllan)
1/4 söndersmulad grönsaksbuljongtärning

1. Blanda fibrex och mjölk i en skål och låt stå och svälla i ca 5 -10 minuter.
2. Bryn löken i lite olivolja i en stekpanna tills den blivit glansig och mjuk.
3. Blanda nötfärs, ägg, senap, salt & peppar, fond och buljongtärning. Ha i löken och fibrex-blandningen och blanda ihop allt väl. Rulla till små köttbullar.
4. Stek köttbullarna i lite olivolja i omgångar tills de är klara. det går också bra att bryna dem först och sedan lägga över i en ugnsform och steka dem i ugnen på 200 C i ca 10-15 minuter.
Näringsvärde för 10 köttbullar:
127 kcal
18 g protein
1,5 g kolhydrater
6 g fett

Nästa recept är också en riktig julklassiker. Min sambo fick smaka på den här (jag äter oftast upp allt själv, ha ha) och gillade den skarpt. Jag är inte så förtjust i grädde så jag tycker den här är mycket godare :) Jag gjorde två versioner, en med råris i och en "low carb"-variant med keso istället för ris. Den här Ris á la maltan kan du verkligen njuta av med gott samvete.
Nyttig Ris á la malta
1 portion

Med ris:
100 g lätt kesella
2 msk (10g) whey complete vanilj
1 krm vaniljpulver
1 msk Stevia strö
0.75 dl kokt råris
1/2 clementin

Blanda alla ingredienser utom clementinen i en skål. Låt stå i kylskåp i minst 45 minuter så att riset blir mjukare och suger åt sig alla smaker. Ta ut och toppa med clementinen.

Utan ris:
100 g kesella lätt
100g minikeso
1 krm vaniljpulver
1 msk Stevia strö
1/2 clementin

Blanda alla ingredienser utom clementinen. Toppa med clementinen innan servering.
Näringsvärde per portion med ris:
199 kcal
22 g protein
22 g kolhydrater
2 g fett

utan ris:
204 kcal
32 g protein
11 g kolhydrater
2 g fett


 Önskar alla en jättefin fredagskväll!!


14 kommentarer:

 1. Finns det någonting man kan ersätta fibrex med i köttbullarna? Jag bor i Storbritannien och jag tror inte de har fibrex, inte som jag kan hitta i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid köra den klassiska varianten med ströbröd (fullkorns- eller glutenfritt). Havrekli (oatbran) eller kruskakli funkar också. Har inte testat med mandelmjöl men kan tänka mig att det funkar också. Fibrex har jag i för att få dem lite saftigare, kan tänka mig att du till och med skulle kunna ha lite kokta bönor eller linser som puréar och har i (typ 2 msk) för att få till saftigheten :)

   Radera
  2. Tack för tipsen! Jag ska definitivt prova nåt av alternativen! :)

   Radera
 2. Är inte så insatt i alla baktillbehör hehe. Är det någon skillnad på fiberhusk och fibrex? Kan man använda fiberhusk istället? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skillnad :) Fiberhusk är malda psylliumfrön och binder ihop degar precis som gluten gör i mjöl (bildas en geléliknande yta runt fröna/husken vid kontakt med vatten). Fibrex är en kostfiber gjort av betfiber, den är glutenfri och sväller bra vilket gör att bakverk blir lite grövre och saftigare.
   Jag tror inte på att använda fiberhusk istället, hellre havrekli eller pofiber (potatisfiber).

   Radera
 3. Jag gjorde Ris à la Malta på lättkeso med proteinfluff serverade med bär jordgubbar eller hallon riktigt gott!! Proteinpulvret hade vaniljsmak


  SvaraRadera
 4. Hej,

  jag bor utomlands och vill hitta nagot som kan ersatta svensk kesella. Vad kan du rekommendera?

  Finns ingen Kesella har :-(

  Tack.

  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Vart bor du? Ofta brukar det finnas någon form av grekisk yoghurt att hitta utomlands. En fettsnål sådan skulle vara ett bra alternativ :) Eller så kan du mixa ihop naturell yoghurt med keso med stavmixer så klumparna försvinner, det funkar också bra.

   Radera
 5. Hej igen,

  jag bor I Dubai och ja dem har Grekisk yoghurt :-).

  Super, nu kan jag gora denna underbara juleris med gott samvete :-)

  Tusen tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt...lite bättre väder än här kan jag tänka mig (fast just nu är det ganska fint med all snö).
   Vad bra, grekisk yoghurt är i stort sett samma som kesella, framförallt om du hittar en fettsnål variant som innehåller mer protein.

   God jul!!

   Radera
 6. Ja det ar ca 23 grader och sol har just nu. Helt underbart, men ingen sno dock :-(

  Tack for en super bra sida, alla halsosamma tips och fina ord.

  God jul!! Keep up the good work :-)

  Anita

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...