onsdag 12 december 2012

En-portions blåbärscheesecake med chokladbotten

Jag blev för några veckor sedan kontaktad av en tjej som heter Kate Horney och som driver bloggen Beyondfitphysiques.com. Hon gillade mitt recept på nyttig mjuk proteinpepparkaka och ville dela den på sin tillsammans med en kortare intervju. Självklart tackade jag ja till det (alltid roligt att kunna inspirera fler till att baka nyttigare varianter av fikabröd). Resultatet ser ni HÄR. Kika gärna vidare på hennes blogg, hon har mycket bra inspiration till att leva ett hälsosammare liv.
Det har blivit en hel del jul-recept på sista tiden och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är mindre än två veckor till jul, men ibland måste man ju bara äta någonting annat!

Dagens recept är superenkelt att göra och behöver inte bakas. Du blandar helt enkelt ihop ingredienserna till botten och sedan till fyllningen, "komponerar ihop" dem, ställer in i frysen och sedan är det klart. Den är krämig, fräsch och fyllig i smaken samtidigt som den är kalorisnål och innehåller endast 120 kcal och 11g protein per cheesecake! I och med att den för ätas lite halvfryst är den kanske inte optimal att äta som mellanmål, men till fikat eller som efterrätt passar den perfekt!
En-portions blåbärscheesecake med chokladbotten
3 cheesecakes, 1 per portion

Botten:
1.5 msk Whey complete choklad (casein går säkert också bra)
2.5 tsk mandelsmör
1 tsk kakao
1 msk stevia strö
ca 1 tsk vatten

Fyllning:
0.4 dl (40 g) minikeso
0.75 dl (75 g) lättkesella
ca 2,5 msk (ca 20 g) 5% cream cheese
1.5 msk whey complete vanilj
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 tsk snabbgelatin
2 msk frysta eller färska blåbär

1. Blanda ihop alla ingredienserna till botten med händerna och jobba ihop dem tills det blir en smulig massa. Tryck ner botten i en muffinsform (helst silikon så lossnar de lättast).
2. Blanda ingredienserna till fyllningen utom blåbären och gelatinet i en skål och mixa med en stavmixer tills du får en slät kräm. Rör i gelatinet och vänd sedan försiktigt i blåbären och häll krämen i muffinsformarna. Ställ in i frysen i minst 45 minuter, tills cheesecaken stelnat. Ta ut dem ca 10 minuter innan servering så de tinar lite i kanterna men fortfarande är lite fryst i mitten.
Näringsvärde per cheesecake (av 3 st):
120 kcal
11 g protein
4 g kolhydrater
6 g fett




12 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag har whey 80. Är det någon skillnad på den och complete?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen skillnad mer än kvalitet på pulvret och smaken (jag kan tycka att whey 80 kan smaka lite kemiskt men det är ju en smaksak) :)

      Radera
  2. Hej! Kan man baka utan gelatin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja det går att skippa gelatinet eftersom du ändå fryser cheesecaken...:)

      Radera
  3. Om man vill baka utan protein/casein pulvret... har du något bra förslag på något annat man kan stoppa i istället?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I bitten kan du ha i lite havremjöl men i fyllningen kan du bara skippa det :)

      Radera
  4. Hej!

    Tack för massa bra recept :)
    Finns de något alternativ för en nötallergiker? Tänkte på mandelmjölet/smöret och jordnötssmöret. Min sambo är nämligen otroligt allergisk :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Testa att ha i honung istället och kanske någon form av mjöl så att det håller ihop ordentligt, typ havremjöl eller kanske bovete/dinkelmjöl. Du får experimentera dig fram lite med konsistensen :)

      Radera
    2. funkar vanligt gelatin tror du eller måste de vara snabb :)?

      Radera
  5. Vilket fantastiskt recept :) ! Ska prova detta och ta med till mitt middagssällskap inför Nyår då jag står för dessert, perfekt med portionsstorlekar då :)

    Tror du förresten att man kan byta ut mandelsmöret mot peanut butter med mörk choklad i från peanut butter och Co ? För det är väll nötsmöret som b.l.a. bygger ihop botten :) ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :)

      Absolut, du kan använda vilket nötsmör du vill! :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...