söndag 21 oktober 2012

Nyttig mjuk pepparkaka (glutenfri, proteinrik)

Oj vad helgen har gått snabbt! I fredags var jag och några vänner på en indisk restaurang på söder i Stockholm som heter Indian Garden och ligger på Västgötagatan 18. Jag kan varmt rekommendera den, jättegod indisk mat och mysig lokal!
Bara för att man äter ute på restaurang behöver inte det betyda att man måste äta "onyttigt". Jag hade redan innan kollat på deras meny vad jag tyckte såg bra ut. Det finns en massa rätter som är dränkta i kokosmjölk, grädde och olja (säkert jättegoda men lite för kaloristinna för min smak), men det finns även mycket grillade rätter som är jättebra. Jag tog en "Mixed grilled sizzlar": grillade jätteräkor, lamm och kyckling med grönsaker. Riset och såsen kommer vid sidan om så man kan själv välja hur mycket man vill ha. Perfekt!!

Självklart har det också blivit lite träning. Så skönt att energin är tillbaka och att jag kan ta i på gymet! Dags att börja fokusera på att förbättra mina svagheter, axlar, armar och rumpa :-)
Till dagens recept. Vi börjar ju närma sig vintermånaderna och det har redan dykt upp julpynt och julmat i butikerna, galet! Jag längtar faktiskt lite till jul, jag älskar att pyssla och baka (otippat va?). Något jag verkligen gillar är mjuk pepparkaka, något jag och min pappa ofta gjorde tillsammans när jag var liten. Då gjorde vi den från en kakmix, men det luktade alltid fantastiskt hemma när man bakade.
Det här är en nyttig variant gjord på bland annat havremjöl, proteinpulver och såklart pepparkakskryddor. Kakan blev riktigt saftig och jag gillar den faktiskt bättre än vanlig mjuk pepparkaka. Jag gjorde en liten sats i en mindre form (ca 13 diameter). Detta ger 4 stora bitar som endast innehåller drygt 100 kcal styck! Vill du göra den i en normalstor form, dubbla satsen och förläng tiden i ugnen något. 
 Nyttig mjuk pepparkaka
1 liten form, ca 4 bitar

1,5 dl havremjöl
1,5 skopa (ca 30g) whey proteinpulver vanilj
2/3 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
2,5 msk stevia strö
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
2 msk osötat äppelmos
1 dl havremjölk (eller valfri mjölk)
1 äggvita

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunken och mixa ihop med en stavmixer. Häll i en smord liten form med löstagbara kanter (min form är ca 13 cm i diameter).
3. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. (Grädda inte för länge, då blir kakan torr). Ta ut och lår svalna. Går bra att frysa.
Näringsvärde per bit (av 4 bitar):
107 kcal
9,5 protein
13 g kolhydrater
1,5 g fett


33 kommentarer:

 1. Hejsan! Du har verkligen en toppenblogg med alla goda recept =) Något jag undrar är vad äppelmos fungerar som i recept?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket :-)
   Äppelmos använder jag istället för olja/fett i bakverk för att få dem saftiga om jag vill ha dem fettsnåla. Det brukar även funka med mosad banan eller pumpa/morotspuré.
   /Susanna

   Radera
 2. Om man inte vill ha proteinpulver i kakan, funkar det då att byta ut mängden proteinpulver med havremjöl? Gillar verkligen tanken att ha proteinpulver i bakverk, men jag gillar inte smaken på whey proteinpulver (i alla fall inte smaken vanilj som är den enda jag har testat). Gillar för övrigt din blogg jättemycket, kollar typ varje dag om det har kommit in något nytt recept. Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat men jag kan tänka mig att du kan byta ut mot havremjöl (eller hälften havremjöl, hälften mandelmjöl för att få dem lite saftigare). Kanske kan behövas lite mer sötningsmedel och vaniljpulver, smaka av smeten och känn efter.
   Ja det finns ju en massa olika märken på proteinpulver och vissa smakar jätteilla! Det jag använder (whey complete från Proteinbutiken) är jättegott och ger en god vaniljsmak när jag bakar. Även chokladen är jättegod. Du får testa lite olika proteinpulver så du hittar något du gillar :-)

   Radera
 3. Kanongoda, bytte havremjöl mot 1 dl mandelmjöl och 0,5 dl profiber.
  Blev 4 fina muffins i silikonformar.
  Tack igen!
  Ps. Kokade svenska skalade äpplen med lite steviaströ, mixade till äppelmos.
  Har inte hittat någon funktion via iPhone web att följa din blogg. Kan man det någonstans?
  Assnygga armar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pepparkaksmuffins, låter riktigt gott! :-)
   Jag vet faktiskt inte, vet att blogger har en mobilversion av sidan i iPhone men vet inte om det går att följa den. Ska kolla det.
   Tack!! :-)))

   Radera
 4. Måste prova!!! En fundering kring kolhydrater som jag hoppas du kan reda ut åt mig. Havremjöl innehåller 57g kolhydrater per 100g medan havregrynsgröt bara innehåller 11g (källa dreamfix.se) hur kommer det sig? Förändras värdet när havre värms upp eller bereds på annat sätt, eller hur funkar det?

  Stort tack på förhand / ingalill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Havremjöl och havregryn innehåller lika mycket kolhydrater per 100 g, däremot blir värdet annorlunda om du mäter i dl i och med att du får plats med mer havremjöl per dl än havregryn.
   Om du räknar färdig mängd havregrynsgröt (med vatten) så blir det ju annorlunda i och med att vattnet väger, och att havregrynen sväller i vätskan. Detta gör att du inte använder 100g havregryn till 100g färdig gröt (man använder väl oftast ca 35g per portion), och därigenom blir det mindre kolhydrater. Du skulle behöva äta en STOR portion färdig gröt för att få i dig 100g havregryn!!
   Hoppas det gav lite klarhet :-)

   Radera
  2. Pinsamt..... Så klart, logiskt när du lägger fram det på det sättet ;-) fast jag tycker att det vore ännu bättre om kolhydraterna försvinner när man hettar upp mjöl och gryn ;-)

   Radera
  3. Ha ha, nej då...man kan bli alldeles snurrig av kolhydrater hit och dit ibland :-) Ja jag håller med. Fast kolhydrater är ju faktiskt väldigt bra som energikälla, bara man väljer rätt kolhydrater vid rätt tillfälle ;-)

   Radera
 5. Wow! Du har precis räddat den här gottegrisens hela höst å vinter, stort tack för detta smarriga recept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag julen och allt adventsfikande blir ju lättare när man har ett nyttigare alternativ ;-)

   Radera
 6. Din blogg är fullkomligt underbar! :)

  SvaraRadera
 7. Hej fina du!

  Hittade till din blogg i veckan, och är SÅ glad för det! Den är helt underbar med alla goda/nyttiga recept, passar mig perfekt som älskar att baka OCH att äta nyttigt, att kunna kombinera dom två är helt perfekt! :) Men vart ska man börja?! Vill göra allt samtidigt! Någon riktig favorit som du verkligen rekommenderar? ;)
  Sen en grej angående den här mjuka pepparkakan, om man gör den i en avlång brödform, behövs det dubbel sats eller enkel sats då? (har ingen sockerkaksform tyvärr)

  Hoppas du fortsätter med massa underbara recept! :)
  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Hej !
  Jag älskar verkligen din blogg och alla dessa härliga recept.
  Fast jag använder inte proteinpulver när jag bakar så ofta byter jag ut det mot sojamjöl eller annat mjöl.
  Det är så underbart att även vi som äter 100 procent nyttig mat kan få njuta av det goda som smakar minst lika bra som originalen :)
  Jag tänkte fråga om du kunde kombinera ihop ett par nyttiga och spröda pepparkakor?
  Jag försökte en gång men mitt recept så blev de inte spröda mer bara sega då var degen godare att rulla till bollar och ära som de var.
  Skulle vara tacksam för ett sådant recept nu när julen snart är här :)
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tusen tack, så roligt att få såna här kommentarer!
   Jag ska absolut försöka göra en nyttig version av pepparkakor, det kommer så småningom :-)

   Radera
 9. Du är en enorm inspirationskälla! Tack för att du gör vardagen roligare för oss och tack för alla nyttiga tips såhär inför julefirandet!

  En liten fråga, vart finner man pepparkakskrydda? Vanlig livsmedelsbutik? Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack snälla :)
   Ja precis, finns i små påsar (märke Santa Maria) i kryddhyllan i vanliga livsmedelsbutiker.

   Radera
 10. I don't know if anyone else asked this yet, but where do you buy "pepparkakskrydda"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi!
   It's a Swedish spice mix and I think you can only get it in Sweden. You can use ground cloves, ginger, cinnamon and cardamom instead, about 1/4 tsp each....or after taste :)

   Radera
 11. hej! tack för en superbra blogg. ville bara säga att jag precis provade detta receptet med lite modifikation inför ostbrickan ikväll:) bytade ut whey till casein, morotspuren till sockerfri lingonsylt, 1,5 dl havremjöl till 1 dl havre och 0,5 dl pofiber och mjölken till vatten. MIN GUD säger jag så gott och saftigt det blev!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linn och tack så mycket!
   Vad roligt att det blev bra, det är alltid kul att höra hur olika modifikationer funkar :)
   Tack för tips!

   Radera
 12. Hej! Jag tänkte testa att baka dessa med typ mandelmjöl istället för proteinpulver. Men min matvåg har lagt av, så jag kan inte väga upp mängden. På ett ungefär hur mycket mandelmjöl/havremjöl (i typ msk) skulle du uppskatta att jag ska hålla mig kring? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag skulle tippa på 0,5 dl ungefär :)

   Radera
  2. Tack så mycket! Då ska jag testa att baka någon dag när jag får tid, för det låter verkligen supergott! :)

   Radera
 13. OJ vad god denna var! Är mållös! Kommer definitivt att baka denna och bjuda på till jul!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar den, den här är absolut en av mina favorit-kakor till julen :)

   Radera
 14. Hej! Jag älskar din sida och alla dina recept och fina bilder, inspiration!
  Allt jag bakat har blivit så bra när jag följer dina recept :)
  En fråga, vart köper du pepparkakskryddor och xanthan gum?
  Kram Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket :)
   Pepparkakskryddor finns i vanliga livsmedelsbutiker, märket är Santa Maria. Xanthangum köper jag från www.iherb.se

   Radera
 15. Kan man använda något annat istället för stevian? något naturligt sött? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad du menar med naturligt. Du kan ju använda socker men det är inte mer naturligt än stevia :) Men honung kan du använda :)

   Radera
  2. Aa menade typ honung eller banan/ mer äpplemos? :) får nämligen ont i magen av stevia.. tack!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...