fredag 12 oktober 2012

Blåbär & vanilj proteinscones

Jäklar vad veckan gått snabbt! Gymet där jag jobbar har bytt lokaler och jag måste säga att jag är så grymt imponerad av det "nya" stället. Jag jobbar på världens bästa och snyggaste gym! Så roligt att gå till jobbet och känna att man är stolt över gymet :-)

Den här veckan har jag kört på med dieten och med samma upplägg som inför tävling i och med att jag ska fotas imorgon. Ska bli riktigt spännande! Däremot tänker jag INTE gå upp kl 04.00 och trycka i mig en cheeseburgare *skratt* utan kommer göra en brakfrukost för att ladda upp...det ser jag verkligen fram emot ;-)

På helgerna, när jag inte dietar, brukar jag ofta baka något gott och det blir ofta någon form av nyttigt bröd, muffins eller scones. Detta är mitt favoritrecept och det är mycket nyttigare än vanliga scones som ofta är fulla med vitt mjöl, socker och dåliga fetter. Jag har använt havremjöl, mandelmjöl och proteinpulver, bytt ut sockret mot Stevia strö och kokosolja mot smör. Men trots de nyttigare ingredienserna smakar de gudomligt! Lite frasiga och smuliga och supergoda att äta direkt från ugnen med lite cream cheese 5% och sockerfri lemon curd. Självklart kan du ha i andra bär om du inte gillar blåbär.
Trots att dessa scones är nyttigare än vanliga, måste man fortfarande tänka på portionsstorleken i och med att de innehåller relativt mycket kalorier. Jag testade två versioner av dessa, en med havremjöl och mandelmjöl och en med enbart havremjöl. Den första versionen var något smakrikare medan den andra innehåller mindre kalorier. Bara att välja vad du gillar bäst :-)
Blåbär & vanilj proteinscones
6 st

2.5 skopa whey proteinpulver vanilj
2 dl havremjöl (mal eget av havregryn)
1.5 dl mandelmjöl (eller mer havremjöl)
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
0,75 dl kokosolja (Kung Markatta)
2 msk osötat äppelmos
0.5 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 dl blåbär + 1 tsk potatismjöl
1 krm vaniljpulver
Valfritt: 2-3 msk stevia strö


1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Blanda blåbär med potatismjöl, ställ åt sidan.
4. Ha i de blöta ingredienserna i de torra och blanda ihop med händerna. Ha till sist i blåbären. Forma till en stor boll. Lägg på ett bakplåtspapper, strö över lite havremjöl och platta till bollen så den blir ca 1.5 cm tjock. Skär i 6 st trianglar, överför dem till en bakpappers-klädd bakplåt och grädda i 13-14 minuter. Ta ut och låt svalna. Går jättebra att frysa.
Näringsvärde per scones (versionen med endast havremjöl inom parantes):
284 kcal (250 kcal)
13 g protein (11.5 g protein)
13 g kolhydrater (18 g kolhydrater)
21.5 g fett (15.6 g fett)

Önskar alla fina läsare en trevlig fredag!!

10 kommentarer:

 1. Hej, supergoda scones! Använde 2 dl havremjöl och 1 dl mandelmjöl och istället för havremjölk tog jag 1 äggvita! (Kanske ett tips:))! Gillar dina recept! / Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de goda!?
   Jag ska absolut testa att göra dem med äggvita nästa gång, tack för tipset :-)

   Radera
 2. Tror du dessa blir goda om man använder kokosmjöl istället för mandelmjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tveksamt, kokosmjöl är väldigt annorlunda om man jämför med mandelmjöl och det suger åt sig betydligt mer vätska, så det går inte att byta ut dem mot varandra rakt av....

   Radera
 3. Vill jättegärna testa detta men eftersom jag slutat helt med kosttillskott nu under graviditeten så undrar jag om det går att ersätta proteinpulvret? Och om du tror de funkar i de flesta av dina recept? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har inte testat själv, men det brukar gå att ersätta med mjöl som rismjöl, bovetemjöl, fullkornsmjöl osv :)

   Radera
  2. Tack då ska jag testa! Känns så tråkigt att måste avstå från dina fantastiska recept! :) Så jag hoppas de funkar!

   Radera
 4. Kan man använda rapsolja med neutral smak istället för kokosolja?

  SvaraRadera
 5. kan man använda rapsolja i neutral smak iställlet för kokosolja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt, tror inte att konsistensen kommer bli bra. Smör och kokosolja är ju hårdare i konsistensen i fast form vilket gör att degen går att jobba med...

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...