måndag 22 oktober 2012

Kalorisnål chokladproteinpudding med mandlar, kokos & kakonibs

Jag kan säga direkt att den här proteinpuddingen räddade mig under dieten inför SM! I mitt matschema hade jag som sista måltid innan läggdags en proteinshake (proteinpulver och vatten). Det kan lätt bli lite tråkigt och jag tycker det är gott att äta något med lite med "substans" innan jag går och lägger mig :-) Svårt när det sista målet ska innehålla lite eller inga kolhydrater. Det är där grönsaker kommer in i bilden.
Jag hittade inspirationen till det här receptet från min vän Annas blogg Protein Pow (hennes inlägg hittar ni här).
Nu kommer ni tycka att jag är helt knasigt! Att använda blomkål i något som ska vara sött??!! Men tro mig, man känner inte blomkålssmaken alls utan den tillför endast en krämig och len konsistens. Puddingen är jättegod och en portion (utan topping) innehåller endast 152 kcal!!  Man kan variera med olika kryddning, t.ex pepparkakskrydda, arraksarom, kanel, vaniljpulver/extrakt, kokosmjölk osv. Även toppingen kan du variera hur du vill, det brukar jag göra:
Med mandlar
Med jordnötssmör och stevia strö
Med en pumpa-proteinmuffins och chokladsås (proteinpulver, kakao, PB2)

Blomkål är definitivt en av mina favoritgrönsaker och ni har kanske sett att jag använt den i flera recept på bloggen, exempelvis Blomkålsris med kyckling & rostade nötterSushirullar med blomkålsris och Lax & blomkålsmos. Nedan har du några av hälsoeffekterna:
Chokladproteinpudding
med mandlar, kokos & kakaonibs
1 portion

100-125 g kokt blomkål
1 skopa valfritt proteinpulver chokladsmak** (jag använde casein)
1 msk kakao
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
Valfri topping: mandlar, kokos, kakaonibs

**puddingen blir krämigare om du använder casein. Använder du whey behövs det ca 1-2 msk kokosmjöl för att göra puddingen tjockare.

1. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa till en slät pudding med en stavmixer. Ställ i kylskåpet en stund, ta ut puddingen och toppa med valfri topping.

Du kan också göra små chokladbollar av puddingen genom att tillsätta mer kokosmjöl tills konsistensen blir så fast att du kan rulla bollarna. Ställ in i kylskåpet eller frysen en stund och ta sedan ut dem när du ska äta dem.
Näringsvärde per portion (utan topping):
152 kcal
24 g protein
7 g kolhydrater
3 g fett16 kommentarer:

 1. Ser supergott ut, ska genast köpa hem blomkål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är verkligen oväntat gott!

   Radera
 2. Såååå himla god, du är ett geni !:) Superbra och inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du också gillar den, då är det inte jag som är konstig :-)
   Tack så mycket!

   Radera
 3. Den er sååååå god :-) Den er genial til nat-mad og jeg er næsten blevet afhængig. Tak for endnu en fantastisk opskrift!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Jag äter den ofta (om jag inte äter min casein fudge kladdkaka) innan jag går och lägger mig, perfekt kvällsmål!!

   Radera
 4. Nyfiken på denna men slår inte blomkålens smak igenom? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog gör den inte det, så länge man inte använder för mycket blomkål och för lite kakao ;)
   Jag gjorde det misstaget en gång då jag dietade och var så sjukt hungrig så jag tog typ 250 g blomkål, 20 g casein och lite för lite kakao. Blev inte så vidare gott men det gick ner...Gott att ha i kanel eller pepparkakskrydda också!

   Radera
  2. Då blir det till att testa! =)

   Har testat kikärtsbakverk från någon annan blogg o det var verkligen ingen höjdare för mig eller min fru. Båda tyckte det smakade just kikärtor... Ingen cookiedough som vi hoppats på....=D (Kan ha berott på att vi modifierade receptet rejält då vi ville ha ner fett- och kolhydratshalten...

   Jag återkommer med tyckandet, har testat lite på din sida nu o du gör grymt goda saker (brukar vara en indikation på att man har liknande smaklökar..) så jag är rätt säker på att dom där questbarsen är supergoda också. Verkligen nyfiken på dom! =)
   Kanel, pepparkaka och kardemumma är goa' kryddor!

   Radera
 5. Hej, hur mycket är en skopa? Casein (har märkt att det är lite olika, när det står antal skopor och motsvarande gram så stämmer det inte överens med min medföljande skopa.. )

  Tack förresten för alla superbra recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   I detta recept använde jag nog ca 30 g men jag håller med, det kan vara lite olika. Jag brukar annars räkna på ca 20g, skriver det i de flesta recept :)

   Radera
 6. Jag testade en veganiserad version av det här receptet härom dagen - och resultatet kommer på min blogg om några veckor (med länk hit, såklart). LÅNGT över förväntan, även om jag tror att puddingen kan bli ÄNNU bättre om man har en bättre mixer som gör puddingen lite slätare i konsistensen (har läst en del om Vitamix, men inte investerat i någon själv, fast jag är väldigt sugen). Istället för chokladprotein använde jag raw hampaprotein (1 skopa där motsvarar 15 g tror jag) som dock har lite lägre halt protein än vassle och kasein. Tillsatte dessutom några matskedar mandeldryck (osötad, Alpros), sötade med flytande stevia första gången och använde vaniljarom istället för vaniljpulver. Blivit flera repriser efter första försöket. MUMS, säger jag bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra!! Jag har själv inte testat med hampaprotein, tycker de kan smaka lite grynigt.
   Min stavmixer (Wilfa) är grymt bra och allt man mixar blir superslätt, men jag har också haft tankar på att köpa en Vitamix. Får se om man har råd ;)

   Radera
 7. Susanna, Du måste testa Delicious Protein Pudding från XXL Nutrition. Den är riktigt god. Näringsvärde per 100 gram. Energi 368,1 kcal, Protein 53,6 gram, Fett 0,9 gram. http://b5sports.com/nutrition/delicious-protein-pudding.htm

  SvaraRadera
 8. Jag tror att jag älskar dig!!! ;).

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...