måndag 29 oktober 2012

Saftig blåbär & kokoskaka och bilder från strongman-workshop

I lördags var jag på en workshop i "strongman-träning" i Gävle tillsammans med 9 av mina kollegor från gymet. Det var sååå kul!! Och jag har haft sån träningsvärk både igår och idag. Jag och min sambo David åkte till Gävle redan i fredags för att åka till Proteinbutiken för att hämta lite bars och drickor som de var snälla nog att sponsra oss med.
På lördagen var det samling kl 9.45 i Valbo för att sedan åka till Böle Strongteam en liten bit utanför Valbo. De som höll i workshopen heter Anna och Göran Rosén och Anna vann förra veckan SM i Strongwoman.
Det var fantastiskt väder och efter att vi fått lite fika och information om dagens upplägg började vi värma upp med en jogg utomhus.
Efter uppvärmningen var alla helt slut! Man började ana hur vi skulle känna efter dagen var slut :-) Vi fick en genomgång i tekniken i bland annat stockpress, välta däck, lyfta ok/ok-gång, lyfta kors, farmers walk och lyfta atlasstenar.

Däcket som vi tjejer fick välta väger 175 kg och jag lyckades välta det 4 ggr...så nöjd!! Jag gick också med två vikter i händerna som vägde 60 kg styck. Det känns i trapsen/nacken nu vill jag lova.
Jag i färd med att välta ett 175 kg tungt däck, Anna peppar vid sidan om.
Det var en fantastiskt rolig dag och det var så kul att se alla ta i efter sin förmåga och alla hejade på varandra och gav peppning när man ville ge upp. Anna och Göran var fantastiskt pedagogiska och jag blev väldigt inspirerad över deras inställning till träning och till kroppen. Jag kan verkligen rekommendera er att åka dit, antingen för att träna själv, eller att dra ihop ett gäng och gör en workshop...det är så kul! Och träningen är otroligt givande...jag känner att varenda liten muskel har jobbat.
Min sargade hand efter dagens lyft och vält
Till dagens recept. Jag är ju som sagt ledig nu måndag och tisdag och har haft lite tid över så spisen har stått varm :-) Det fanns en massa blåbär i frysen och jag fick genast idén att göra en blåbärs-kaka. Jag provade även att ha lite kesella i och det gjorde kakan fantastiskt saftig. Den är kompakt men väldigt saftig, har en friskhet från blåbären och lite tuggmotstånd från kokosflingorna. Jag blev riktigt nöjd med denna. Som vanligt innehåller den bara långsamma kolhydrater från havregrynen, protein från ägg och proteinpulver och den är såklart sockerfri. Om du skär den i 16 skivor innehåller en skiva endast ca 50 kcal!!

 Saftig blåbär & kokoskaka
1 kaka, ca 16 skivor

2 dl (75g) havregryn malt till ett mjöl
0,5 dl (30g) kokosmjöl
1 skopa (25g)  Whey complete vanilj
4 msk riven kokos
3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1,25 dl lättkesella
2,5 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
1,25 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i de blöta, utom blåbären och rör om ordentligt. Vänd sedan försiktigt i blåbären.
3. Häll smeten i en brödform som du klätt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter eller tills den känns fast i mitten.
4. Ta ut och låt svalna. Går bra att frysa.
Näringsvärde per skiva (av 16 skivor):
52 kcal
4 g protein
4,5 g kolhydrater
1,75 g fett


18 kommentarer:

 1. Ser gott ut, ska absolut prova. Du har inga recept på typ småkakor??? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt ut 2 recpet på hårda småkakakor: choklad & paranötskakor och havre & russin-kakor- Kolla på dem, annars kommer det fler recept snart :-)

   Radera
 2. Bakar detta just nu. Ser ut att bli bra. Provat några av dina recept tidigare och jag är så glad att jag hittat till din blogg. Jag är glutenintolerant och vill äta hälsosamt. Då är din blogg perfekt. Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt, hoppas kakan blir bra! Jättekul att recepten passar dig och din intolerans! Även vi som är känsliga/intoleranta måste ju få kunna njuta av goda bakverk :-)

   Radera
 3. Åh, om man inte har proteinpulver, kan man göra kakan med något annat då? :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte har proteinpulver kan du testa att ta valfritt mjöl, förslagsvis havremjöl, i motsvarande mängd. Konsistensen ska vara tjockare än pannkakssmet men inte kletig, så du kan behöva ha i mer mjölk.

   Radera
 4. Mmm, testade detta recept imorse, blev såå gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den god!? En av mina favoriter just nu!

   Radera
 5. Detta är en syndigt god kaka, skulle trycka i mig hela limpan xD.
  Byte ut protein pulvret mot fullkorns dinkel, blev jätte god och saftig dock så tog det ungefär 70 minuter för min att bli klar. Så fick inte äta den som mellanmål som jag tänkt :(, men fick äta den idag iaf! :D

  Förresten vad använde du för storlek på din form?

  Kika in på bloggen så kan du se, ifall du är nyfiken på mitt resultat ^^.

  Många kramar!
  Ps, Beundrar dina kunskaper du har i köket och kring hälsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna!
   Visst är den god?! :)
   Jag använde en normalstor brödform, en sådan där lite gammaldags.
   Ska kika in direkt ;)
   Kram

   Radera
 6. Hej! Älskar dina recept! Den här kakan bakas flitigt hemma hos mig :))!! Jag har gjort den här kakan i två varianter till också! En med hallon å rivet citronskal och en variant med äppelbitar å kanel!! Lika goda de också! Tack för att du delar med dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin!
   Det är så kul att man kan variera kryddor och smaker efter smak och tycke! :) Kul att du gillar det!

   Radera
 7. Har nyss bakat denna kaka fast med hallon då jag inte hade blåbär hemma. Blev helt klart god, inte alls så tråkig som jag kan uppleva vissa nyttigare bakverk. Ska ta med en bit hem till mina föräldrar ikväll och bjuda dom :)
  Upplever den dock lite kletig, bara lite men det kanske ska vara så? Aja, den går ju absolut att äta så då gör det nog inget :D
  Får nog kolla upp fler av dina recept ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kletig/kompakt är den nog, men den ska inte vara lös och supekletig. Det blir ganska kompakt då man inte bakar med mjöl :)

   Radera
 8. Tusen tack för detta recept! Smakar som helt vanliga muffins enligt mig, skulle verkligen kunna trycka i mig allt som jag läste ovan haha ;) hade i jordgubbsproteinpulve istället och varierade med blåbär och jordgubbar i olika muffins forma mums!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar dem. Det här är nog faktiskt ett av mina favoritrecept :)

   Radera
 9. Går det bra om man utesluter kesella eller måste man tillsätta något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste tillsätta något annat, kesellan gör att den blir saftig. Men kakan smakar inte kesella alls :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...