tisdag 16 oktober 2012

Morotskaka-gröt med vaniljfrosting

Jag har ju berättat tidigare att jag ÄLSKAR gröt på morgonen. Under min långa diet (20 veckor) har jag inte ätit gröt en enda gång, kan ni förstå att jag längtat?!
Jag har börjat introducera lite mer kolhydrater i kosten igen för att ha energi till att träna och bygga muskler, men då framför allt innan och efter träning. Innan träning för att ha energi till passet och efter träning för att optimera återhämtningen. Ju mer muskler man har desto mer förbränner kroppen under dagen och den effekten vill i alla fall jag åt :-) Det är bland annat därför är det så bra att man styrketränar. Andra skäl till att styrketräning är bra:

För att bygga muskler så att man får en högre förbränning (och kan äta mer)
För att bli starkare och för att kroppen ska hålla hela livet
För att få bättre hållning
För att forma musklerna, det är ju trevligt att se vältränad ut
För att stärka skelettet
För att må bra (träning gör att kroppen utsöndrar "må-bra-hormoner")
För att din insulinkänslighet ökar (=bra, din kropps förmåga att hantera kolhydrater/stabilisera blodsockret)
För att du förbränner fett, även en lång tid efter passet
För att det är roligt :-))
I morse så blev det i alla fall gröt i och med att jag skulle styrketräna på förmiddagen. Och det här är ett av mina favorit-recept när det gäller gröt: morotskaka-gröt. Det är riktigt gott och påminner nästan om "riktig" morotskaka...tycker jag i alla fall. Krämig gröt med lite sötma från morötterna, lite kanel och sedan en topping med vaniljsmak. Jag gillar att ha lite valnötter på och ibland även russin men det är ju valfritt :-) Tänk på att justera mängderna efter ditt behov.

Morotskaka-gröt med vaniljfrosting
1 portion

Morotskaka-gröt:
ca 1 dl (30g) havregryn
1 liten finriven morot
1/2 tsk kanel
1,5 dl vatten
2 msk valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 krm salt
1/2 skopa (ca 15g) Whey proteinpulver vanilj (kan uteslutas)
Valfritt: 1 msk stevia, 1 msk russin

Vaniljtopping:
65 g minikeso
1/2-1 msk stevia strö
2 krm vaniljpulver

1. Ha i havregryn, morot, kanel, salt, vatten och mjölk (och stevia strö) i en kastrull. Koka upp och rör om, lår koka på svag värme i ca 4-5 minuter. Om du använder proteinpulver har du i det nu, tillsammans med russinen. Smaka av och häll upp i en tallrik.
2. Mixa keson, vaniljpulvret och stevia strö med en stavmixer tills det blir en slät kräm.
3. Klicka vaniljfrostingen över gröten, ha på lite mer rivna morötter och ev lite valnötter. Njut!
 Näringsvärde per portion (utan russin och valnötter):
244 kcal
23 g protein
27 g kolhydrater
4 g fett

Någon mer än jag som gillar gröt? :-)24 kommentarer:

 1. Hej,

  Tänkte kolla om du sitter på något bra recept på ugnspannkaka?
  Tack för en superb blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Inget som jag har på lager men jag ska absolut testa fram något gott :-)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Har nyligen upptäckt din suveräna blogg! Testade alldeles nyss denna läckra morots-gröt och jag lovar-det var bland den godaste gröt jag ätit någonsin...och då är jag en stooor grötälskare! Stort TACK för receptet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofi!
   Då är vi två....jag ÄLSKAR gröt!! :) Så roligt att du gillade receptet! Det är en av mina favorit-frukostar...förutom mina morotkaka-proteinpannkakor :)

   Radera
 4. Hej Susanna! Undrar bara vad du äter till frukost och mellanmål under diet? Äter du samma som annars fast mindre? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det varierar ju närmare tävling jag kommer, jag drar successivt ner på kalorierna/kolhydraterna. I början är det gröt och någon proteinkälla till frukost och mellanmålen kan även de bestå av havregryn, proteindrink och nötter. Mot slutet av dieten blir det mycket ägg + grönsaker till frukost och proteindrink/keso/kesella + nötter till mellanmål.

   Radera
 5. Hej! Jag har en kanske lite dum fråga. Jag undrar var du köper vaniljpulver och vad det är. Det enda "vaniljpulver" jag hört talas om är vaniljsocker, och det kan ju omöjligt vara samma sak? Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga frågor är dumma ;)
   'Vaniljpulver är mald vaniljstång och finns på de flesta matbutikerna, typ ICA och Coop. Brukar finnas i bakhyllan, där vaniljsocker och liknande står :)

   Radera
 6. Jättegod gröt! Ett tips är att även ta i lite malen kardemumma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kardemumma slår aldrig fel! En av mina favoritkryddor :) Tack för tipset!!

   Radera
 7. Detta är mitt nya favoritrecept, RIKTIGT gott, tack! Själv lägger jag i 10g mandelmjöl i gröten på slutet vilket ger en härlig smak av bittermandel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Detta är ett av mina favoritrecept också :) Låter kanongott, ska absolut testas!

   Radera
 8. MUMSFILIBABBA! Den här var sååå god!<3 printade ut ett helt häfte av dina recept, kommer att testa under sommaren nä sötsuget överraskar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här är nog min favoritgröt :)
   Vad kul, önskar dig en fin sommar med massa goda nyttiga maträtter och bakverk ;)

   Radera
 9. Detta har nog blivit min favoritgröt just nu. ÄLSKAR KANEL :D Ska ge mig in och testa din carrot cake OIAJ. Men morötterna har tagit slut. Tur att bondens marknad har kommit igång i alla fall så man kan köpa på sig lite lokalodlat :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt med närodlade morötter, de är ju faktiskt mycket saftigare och har mer smak.
   Det är är definitivt min favoritgröt också...mycket kanel ska det vara!! :)

   Radera
 10. Testade denna gröt imorse. Mycket god och smakar verkligen kaka! Nästan för bra för att smaklökarna ska jubla på morgonen. Tack för en underbart bra och inspirerande läsning!!


  Här är min blogg och inlägget jag skrev om gröten:
  http://emmakrantz.net/2013/october/morotskaka-grot.html

  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Jag ska genast kika in på din blogg :)

   Radera
 11. hur mycket är 65g keso då? 1-2msk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 dl keso är 100 g, så 65 g är ca 0,65 dl keso :)

   Radera
 12. Mycket gott, men nästa gång ska jag ha i lite mer kanel och prova att koka gröten i mikron :)

  SvaraRadera
 13. du är så OTROLIGT duktig, jag förstår inte hur du lyckas göra så extremt goda och ändå nyttiga recept! :D jag har testat din morotskaka gröt nu på morgonen, och den är ju helt underbar!! tusen tusen tack för en så underbar blogg och massa superroliga recept! :D <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rebecca!
   Visst är det gott? Det här är min favoritgröt! :)
   Tack, vad du är gullig!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...