onsdag 31 oktober 2012

Laxburgare på lowcarb-bröd med palsternacks-pommes frites

 Träningsvärken efter lördagen sitter fortfarande i, helt otroligt! Var ändå skönt att röra på sig efter så jag var ute och tog en lugnt joggingtur i Gävle i söndags och det var fantastiskt mysigt att komma ut i det fina vädret. Jag och min sambo var även och träna på Gävle Kraftsportsklubb, riktigt bra gym tycker jag :-)
Borta bra men hemma bäst, imorse började jag dagen som vanligt på min bästa vän trappmaskinen. Jag har börjat trappa ner konditionsträningen mer och mer efter SM men jag tycker fortfarande att det är skönt att börja dagen med ett kort cardio-pass.

Bild från www.persgarden.se
Till något helt annat. Nu i dagarna trycks Persgårdens nya förpackningar till deras hackade dadlar och jag har tagit fram ett brödrecept som kommer stå på baksidan av förpackningen. Det känns jättekul att ha fått vara med och utveckla ett recept åt ett så bra företag. Jag lärde känna ägarinnan Susanne Dalsätt på min kostrådgivarutbildning och jag fick genast upp ögonen för hennes pigga och inspirerande föreläsning.
Hon tog över Persgården 2010 tillsammans med sin man Anders och där har de bland annat en müslifabrik (eller myslifabrik som de själva stavar det) , säljer hackade/strödadlar och har ett ekocafé och galleri. Så har ni vägarna förbi Jönköping och Visingsö så hälsa på Susanne :-) Müslin och dadlarna finns i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Jag gillar den verkligen och myslin innehåller biodynamiskt oldlade korn & veteflingor, hackade solmogna dadlar, bananchips, rostade hasselnötter och rostat sojamjöl från ekologiska odlingar. Myslin innehåller inget tillsatt socker och är både Kravmärkt och Nyckelhålsmärkt.

Dagen recept är ett av mina favoritrecept, framför allt på en fredag-eller lördagskväll när man har lite mer tid och när man hinner sitta ner och njuta av maten. Laxburgarna är superenkla att göra och hela måltiden tog inte mer än 30 minuter med förberedelser och tillagning. Som bröd till laxburgarna använde jag Nystart från Carbzone (detta bröd är inte glutenfritt), men du väljer själv vilket bröd som passar dig.
Laxburgare på lowcarb-bröd
med palsternacks pommes frites
4 portioner, 4 laxburgare

Laxburgare:
400 g färsk laxfilé utan skinn
1 röd paprika
2 salladslökar
1 msk hackad färsk persilja
1/2 msk färsk timjan
salt & peppar
1. Skär laxfilén i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa tills du får en "färs"-liknande konsistens. Skär paprikan och salladslöken i mindre bitar och tillsätt detta tillsammans med kryddorna till laxfärsen och kör ca 1 minut i matberedaren. Smaksätt med salt & peppar. Häll över smeten i en bunke och forma sedan till biffar, ca 4 stycken stora burgare. Stek i stekpanna, ca 3-4 minuter per sida.

Dressing:
200g lättkesella
1 tsk rivet citronskal
1/2 kruka hackad dill
1 msk hackad färsk persilja
1 tsk färsk timjan
örtsalt och peppar

Tillbehör:
2 lowcarb-bröd per person (8 bröd totalt)
1 tomat
röd eller gul lök
ketchup & senap
salladsblad
Palsternacks pommesfrites:
3 stora palsternackor
1 msk olivolja
1 msk färsk rosmarin
havssalt & peppar

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Skala palsternackan och skär den i stavar. Lägg i en skål, ringla över olivoljan och kryddorna, blanda om med händerna så oljan och kryddorna fördelas jämnt. Häll ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, ca 25 minuter eller tills de blivit mjuka i mitten och lite krispiga i kanterna.
Bygg ihop laxburgaren och servera med palsternacks pommes fritesen.
 Näringsvärde för 1 laxburgare och 2 lowcarbbröd + 1/4 av dressingen och 1/4 av pommes fritesen:
493 kcal
41 g protein
25 g kolhydrater (främst från palsternackan
20 g fett (från laxen, nyttigt fett)





4 kommentarer:

  1. Den här ska jag göra ikväll till mig och sambon efter ett väntande hårt pass på gymet, dock med kyckling. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter grymt, hoppas passet gick bra! Ska bli kul att höra hur veckan gått i uppdateringen, du kommer rocka ;-)

      Radera
  2. Hej, denna gjorde jag ikväll och vi tog sweet chili sås till istället för ketchup och senap! Tyvärr hade vi inge low card brö, men jag tog en skiva istället. Sanna gudomligt gott...de två äldsta barnen rullade maten i munnen, men våran lill fis åt med god aptit. Tack du räddade min fredags kväll. Nettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nettan!
      Så kul att höra, blir alldeles glad i magen :-) Roligt att den lilla gillade "burgarna" också.
      Trevlig fortsatt fredag kväll!
      Kram

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...