Borta bra men hemma bäst, imorse började jag dagen som vanligt på min bästa vän trappmaskinen. Jag har börjat trappa ner konditionsträningen mer och mer efter SM men jag tycker fortfarande att det är skönt att börja dagen med ett kort cardio-pass.
Bild från www.persgarden.se |
Hon tog över Persgården 2010 tillsammans med sin man Anders och där har de bland annat en müslifabrik (eller myslifabrik som de själva stavar det) , säljer hackade/strödadlar och har ett ekocafé och galleri. Så har ni vägarna förbi Jönköping och Visingsö så hälsa på Susanne :-) Müslin och dadlarna finns i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Jag gillar den verkligen och myslin innehåller biodynamiskt oldlade korn & veteflingor, hackade solmogna dadlar, bananchips, rostade hasselnötter och rostat sojamjöl från ekologiska odlingar. Myslin innehåller inget tillsatt socker och är både Kravmärkt och Nyckelhålsmärkt.
Dagen recept är ett av mina favoritrecept, framför allt på en fredag-eller lördagskväll när man har lite mer tid och när man hinner sitta ner och njuta av maten. Laxburgarna är superenkla att göra och hela måltiden tog inte mer än 30 minuter med förberedelser och tillagning. Som bröd till laxburgarna använde jag Nystart från Carbzone (detta bröd är inte glutenfritt), men du väljer själv vilket bröd som passar dig.
Laxburgare på lowcarb-bröd
med palsternacks pommes frites
4 portioner, 4 laxburgare
Laxburgare:
400 g färsk laxfilé utan skinn
1 röd paprika
2 salladslökar
1 msk hackad färsk persilja
1/2 msk färsk timjan
salt & peppar
1. Skär laxfilén i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa tills du får en "färs"-liknande konsistens. Skär paprikan och salladslöken i mindre bitar och tillsätt detta tillsammans med kryddorna till laxfärsen och kör ca 1 minut i matberedaren. Smaksätt med salt & peppar. Häll över smeten i en bunke och forma sedan till biffar, ca 4 stycken stora burgare. Stek i stekpanna, ca 3-4 minuter per sida.
Dressing:
200g lättkesella
1 tsk rivet citronskal
1/2 kruka hackad dill
1 msk hackad färsk persilja
1 tsk färsk timjan
örtsalt och peppar
Tillbehör:
2 lowcarb-bröd per person (8 bröd totalt)
1 tomat
röd eller gul lök
ketchup & senap
Palsternacks pommesfrites:
3 stora palsternackor
1 msk olivolja
1 msk färsk rosmarin
havssalt & peppar
1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Skala palsternackan och skär den i stavar. Lägg i en skål, ringla över olivoljan och kryddorna, blanda om med händerna så oljan och kryddorna fördelas jämnt. Häll ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, ca 25 minuter eller tills de blivit mjuka i mitten och lite krispiga i kanterna.
Bygg ihop laxburgaren och servera med palsternacks pommes fritesen.
Näringsvärde för 1 laxburgare och 2 lowcarbbröd + 1/4 av dressingen och 1/4 av pommes fritesen:493 kcal
41 g protein
25 g kolhydrater (främst från palsternackan
20 g fett (från laxen, nyttigt fett)
Den här ska jag göra ikväll till mig och sambon efter ett väntande hårt pass på gymet, dock med kyckling. ;)
SvaraRaderaDet låter grymt, hoppas passet gick bra! Ska bli kul att höra hur veckan gått i uppdateringen, du kommer rocka ;-)
RaderaHej, denna gjorde jag ikväll och vi tog sweet chili sås till istället för ketchup och senap! Tyvärr hade vi inge low card brö, men jag tog en skiva istället. Sanna gudomligt gott...de två äldsta barnen rullade maten i munnen, men våran lill fis åt med god aptit. Tack du räddade min fredags kväll. Nettan
SvaraRaderaHej Nettan!
RaderaSå kul att höra, blir alldeles glad i magen :-) Roligt att den lilla gillade "burgarna" också.
Trevlig fortsatt fredag kväll!
Kram