onsdag 3 oktober 2012

Havre & russin proteinkakor

3 dagar kvar till tävling och jag hinkar vatten som det inte finns någon morgondag! *skratt* Det är en del av uppladdningen nu dagarna innan tävling för att toppa formen till lördag. Överdrivet med salt och vatten i ett par dagar, sedan skär man ner på både salt och vatten ju närmare tävlingen man kommer, till att helt utesluta salt dagen innan och endast dricka ett par dl vatten tillsammans med maten. Utöver detta kommer det också laddas med lite kolhydrater under fredagen för att fylla upp musklerna och för att vätskan under huden ska "försvinna" (eller i alla fall minska).
När man pratar om det såhär låter det ju helt sjukt vad man gör mot kroppen egentligen men jag tycker att det är otroligt fascinerande hur man kan manipulera kroppen till att se ut på ett visst sätt genom mat och dryck. Det är ett av skälen till att jag gör det...och för att jag älskar att träna och att utmana mig själv såklart! :-)

Jag mår bättre men är fortfarande väldigt trött men jag hoppas att dagarna av vila nu innan tävlingen samt lite mer mat ska ändra på detta.
Och apropå mat så måste jag bara dela med mig av det här receptet! Jag är egentligen ett litet kakmonster (nuförtiden endast nyttiga kakor dock). Till och med så mycket att när min bästa kompis, som också är ett kakmonster, hälsade på mig när jag bodde i New York, gav vi oss på jakt för att hitta den ULTIMATA chocolate chip-kakan. Vi hittade den på ett café som heter The Grey Dog och ligger i Greenwitch Village. Knaprig på utsidan och mjuk och saftig på insidan...de var lite varma också så chokladen smälte...farligt farligt! :-)
Den här kakan är lite mer åt det knapriga hållet och smakar gudomligt men utan socker, mjöl och dåliga fetter. Med endast drygt 50 kcal per kaka, kan det inte bli bättre!
 Havre & russin proteinkakor
8 st

1,5 dl havregryn
2 msk whey proteinpulver vanilj (kan uteslutas)
1 msk kokosolja
2-2,5 msk havremjölk (eller valfri mjölk)
1 msk russin
1 krm salt
1 msk stevia strö
1 krm bikarbonat
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i de blöta och "mosa" ihop allt med händerna. Forma 8 små bollar, lägg dem på en bakplåt och tryck till dem lite (de flyter inte ut i ugnen).
3. Grädda i ca 10-12 minuter. Ta gärna ut dem ta ut dem och låt svalna, de stelnar när de svalnar.
Näringsvärde per kaka:
51 kcal
2,5 g protein
5 gkolhydrater
2 g fett
18 kommentarer:

 1. Hittade din blogg av en slump när jag skulle googla fram nyttiga chokladbollar, men fastnade för en massa andra recept också! :)
  Uppskattar verkligen att du skriver kalorier, kolhydrater, osv men även när du skriver att man tex kan byta ut eller utesluta någon produkt!
  Keep it up:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack snälla för den fina kommentaren!
   Jag lovar, ska fortsätta lägga ut nyttiga recept med näringsberäkningar och eventuella substitut :-)

   Radera
 2. Så goda dessa var! Smakar mycket bättre än vanliga socker-havrekakor, mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul att höra! Jag håller med, jag kommer aldrig köpa eller äta "vanliga" havrekakor igen, när det finns så många bra nyttiga alternativ :)

   Radera
 3. Om man skulle vilja lägga i krossad choklad eller nötter i kakorna istället för russin, hur skulle det fungera? Går det att blanda i smeten på samma sätt som med russinen?
  Tack för en inspirerande och hälsosamt blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det går jättebra och du tillsätter bara det i smeten/degen :)

   Radera
 4. Tack, de blev jättesmarriga. Lagom sega men ändå knapriga på utsidan. :-) Jag undrar förresten var du hittar havremjölk? Havredryck har jag sett men det är inte samma väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt!
   Havremjölk (eller dryck kanske det kallas) finner jag i vanliga livsmedelsbutiker. Märket är antingen Oatly eller Coop eller ICA's egna märken. Se bara till att de är naturella och inte innehåller socker (som vaniljsmakerna kan göra).

   Radera
 5. Himmelska! Du räddar mitt liv och får mig att tro på "det jag tror på" det vill säga sockerfritt och - glutenfritt. Tack för du finns och inspirera oss! Tack tack tack

  SvaraRadera
 6. Hej och tack för en underbar sida!
  Får inte mina kakor riktigt knapriga, samma blev det när jag provade biscottin, lite mjuka. Kan det bero på proteinpulvret eller måste kakorna ligga och kallna längre än en timma innan man stoppar i burk? Kanske behöver en bakkurs....!!?? MVH Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Testa att ha dem inne lite längre i ugnen så att det verkligen är torra och de måste absolut svalna helt så att de inte är det minsta fuktiga innan du stoppar i dem i en burk. Använde du vassleprotein? Alltså inte en blandning av vassle/casein eller casein?

   Radera
  2. Hade proteinpulver från annan leverantör, har nu beställt det du använder....:) /Lotta

   Radera
 7. Sjukt goda!!!!! Gjorde en test enligt ditt recept först, otroligt goda. Till och med att bara äta degen var god ;) Sen gick jag loss och gjorde olika satser.. Kanel, kardemumma. Citron, hallon m.m
  Godare än köpkakor!

  SvaraRadera
 8. Kan man använda honung istället för stevia? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Honung är ju flytande och kommer ge en annan konsistens så jag vet faktiskt inte riktigt om det funkar. Du kan alltid testa :)

   Radera
 9. Vilket härligt recept! Provade en sats med torkade tranbär och en med hackade mandlar, riktigt smaskiga :-)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...