torsdag 20 december 2012

Julrecept: Nyttigare tomtegröt och frukt och nötproteinbollar

Börjar ni få några julkänslor än? Jag börjar nog komma in i det lite ändå :) Imorgon är sista jobbdagen för mig på nästan 2 veckor och många av mina kunder har redan sagt God Jul och Gott Nytt År. En av mina fina kollegor överraskade oss med dessa i förrgår, så gulligt!
Fick även lite jul-känsla när jag gick med en av vovvarna på promenad igår kväll. Vi var helt ensamma, det var massor med snö, krispigt i luften och det lyste massa ljus från villorna omkring. Mysigt!
Fick lite tidsbrist igår, jobbade hela dagen och höll sedan på att provbaka lite recept så jag hann inte lägga ut något så idag bjuder jag på två recept :) Det första är den klassiska Tomtegröten. Egentligen är hemmagjord risgrynsgröt inte onyttigt, den innehåller ju mest ris och mjölk. Däremot innehåller grötriset lite  snabbare kolhydrater än t.ex råris så för att få gröten lite nyttigare brukar jag göra den på både råris och risottoris/arborioris. Gröten får lite mer tuggmotstånd, GI´t blir lite lägre och du håller dig mättare lite längre (på grund av fiberinnehållet). För att få måltiden ännu bättre är det kanon att äta någon form av proteinkälla till, t.ex proteinpulver som du rör ner i gröten, lite keso eller kesella till en kanske ett ägg eller två vid sidan om.
Som jag pratat om tidigare handlar mycket på julen om portionsstorlekar så äter man en liten portion gröt så är det inte så farligt så länge man äter bra mat i övrigt.
 Nyttigare Tomtegröt
3-4 portioner

1 dl (90g) risotto/arborio ris (jag använde Saltå Kvarn)
2 dl vatten
1 krm salt
5 dl lättmjölk
0.6 dl (50g) råris (jag använde Freebaco 10 min-ris)**
2 msk Stevia strö
1 krm vaniljpulver

**Använder du ett råris med längre koktid måste du koka gröten längre och eventuellt ha i mer mjölk.

1. Ha i arborioriset, vattnet och saltet i en kastrull. Koka upp, sänk sedan värmen och låt koka med lock i ca 10 minuter. 
2. Häll på mjölken, stevia strö och vaniljpulver, rör om och höj värmen lite så att det kokar upp igen (akta så mjölken inte kokar över eller bränns i botten!!). Sänk värmen igen och låt koka i ca 15 minuter.
3. Häll i råriset, rör om lite och låt koka i ytterligare 15-20 minuter under lock på svag värme.
4. Är gröten för lös, låt stå ett tag till, är den för hård, ha i mer mjölk.
5. Sleva upp i talllrik, ös på lite kanel, stevia strö och toppa med mjölk.

TIPS! Vill du ha mer protein till gröten går det jättebra att röra ner lite vaniljproteinpulver (helst whey)  i gröten eller till och med blanda proteinpulver med mjölken och hälla på gröten.
Näringsvärde per portion (av 3, bara gröten):
220 kcal
10,3 g protein
43 g kolhydrater
1,3 g fett
Nästa recept är ett av mina favoritrecept och jag brukar ofta göra dessa och äta till mellanmål (framför allt efter träning då musklerna behöver kolhydrater som mest). De går att variera i oändlighet men detta är nog min favorit-version. De är naturligt söta, lite sega och smakar gudomligt!! En klar favorit bland julgodiset :)
Frukt och nötproteinbollar
12 bollar

8 urkärnade dadlar (ca 90g)
1/2 skopa (20g) whey complete vanilj**
1 dl (60g) mandlar
1 tsk kanel

**Proteinpulvret kan uteslutas och bytas ut mot havregryn, lite kokosmjöl eller lite mer mandlar. Näringsvärdet kommer då inte stämma dock.

1. Ha i mandlarna i en matberedare/mixer tills de blivit finhackade. Kör inte för länge utan lämna gärna lite bitar som ger bollarna lite mer tuggmotstånd.
2. Ha i dadlarna, proteinpulvret och kanelen och kör tills du fått en finfördelad massa.
3. Häll över smeten i en skål och jobba ihop den för hand tills du fått en deg som du kan forma. Rulla till 12 bollar, ställ i kylen ett tag och ta sedan fram dem när de ska ätas.

TIPS! Bollarna håller sig upp till 1,5 vecka i kylen och kan även frysas.
Näringsvärde per boll (av 12):
57 kcal
2,5 g protein
6 g kolhydrater
2,5 g fett

Jag forsätter bjuda på lite nyttigare varianter av julklassiker nu fram till jul och jag kommer lägga upp nyttig Ris á la Malta, mandelmusslor med keso-vaniljkräm och hjortron, jul-köttbullar och en lite uppiffad variant av brysselkål :) 

8 kommentarer:

  1. Finns hur många versioner som helst av nöt- och fruktbollar. Tror aldrig att jag någon gång lyckats göra exat de samma och då gör jag dem ändå ganska ofta. Brukar ta vad jag hemma i nöt- och fruktväg. Favoriten är dock mandlar, dadlar och pepparkakskrydda, vilka sedan rullas i sesamfrön. Smakar precis som pepparkaksdeg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst gör det! Det är det som gör de så fantastiska, man tröttnar aldrig :)
      Håller med, pepparkakskrydda är oslagbart!!
      Kram

      Radera
  2. Mmm, massa smaskiga saker =) proteinbollarna måste jag ge mig på.
    Vad jobbar du med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa, de är riktigt goda :)
      Jag är personlig tränare, Kostrådgivare och skriver recept åt www.isodieten.se
      :)

      Radera
  3. Hej!
    Om man vill ha i proteinpulver i gröten, hur mycket rekommenderar du att ta till 8 personer? Ska man minska på någonting annat? :)

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ca 2 skopor är lagom, för mycket proteinpulver kommer göra att vaniljsmaken tar över och att gröten blir för klistrig/kletig. Tillsätt proteinpulvret då du kokat klart gröten och tillsätt eventuellt lite mer mjölk :)

      Radera
  4. den kaloriberegningen for julegrøten kan vel ikke stemme? 43g karbohydrater vil jo bli 172kcal bare det, også 9kcal for fett og 40kcal for proteinet? mente du 210 kcal? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Stämmer bra, jag har skrivit fel, 220 kcal ska det vara ;)
      Sorry :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...