tisdag 18 december 2012

Nyttigare griljering till julskinkan och lite tips på bra julmat

Bild från mabra.com
Julen närmar sig med stormsteg och det börjar snart bli dags att förbereda julskinkan :) Jag har fått några förfrågningar på en nyttig variant av griljering till julskinkan. Orginalrecepten kan man lätt göra ännu bättre genom att byta ut sockret mot honung eller Stevia strö samt ströbrödet mot fullkornsströbröd eller glutenfritt ströbröd om man är allergisk/känslig mot gluten. Ströbrödet (även fullkornsvarianten) är kanske inte det bästa i och med att det innehåller mjöl (som inte är så bra ur näringssynpunkt) men är svårt att ersätta. Jag har testat med havregryn men det blev inte gott. Det är en så liten mängd ströbröd man får i sig så jag kör ändå på det när jag gör griljeringen.
Jag köper alltid färdigkokt skinka men försöker välja ekologiskt.
Bild från ica.se
Detta är ett recept som jag använt många gånger och som jag gillar jättemycket:

Nyttigare variant av griljering till julskinka
Till en normalstor skinka

2 msk dijonsenap
2 msk grov dijonsenap (märket jag använder heter Druvan)
1 äggula
2 msk Stevia strö eller 1,5 msk honung
2 tsk Colemans senapspulver
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1,5 dl ströbröd**

**Jag gör eget genom att antingen köra mitt egna glutenfria bröd, rosta det och sedan köra det i en matberedare, eller köpa glutenfritt knäckebröd och krossa det.
** Har fått info av en läsare att havrekli funkar bra också

Sätt ugnen på 225C. Blanda alla ingredienser utom ströbrödet. Smeta ut blandningen på skinkan och strö sedan över ströbrödet. Griljera i ugnen i ca 10 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Bild från dinavitaminer.se
Många förknippar julen med mat i överflöd, en massa extra kilon på vågen och ångest för vad man ska äta eller kanske inte äta. Det behöver inte vara så krångligt! Det finns gott om bra mat på julborden och äter man bara förnuftiga portionsstorlekar och försöker undvika att tänka: "det är ju bara jul en gång om året, bästa att passa på för imorgon ska jag äta nyttigt igen" så kommer man klara helgen galant.

Här kommer lite tips på vad som är bra alternativ att välja på julbordet:
Lax i alla dess former
Ål
Sill i klara inläggningar (dvs inte majonnäs eller créme fraiche)
Ägg
Skaldjur
Kalkon/kyckling/magert kött
Potatis
Rotfrukter
Grönsaker (kål i alla varianter, rödbetor, brysselkål osv) Se till att de inte blandats med majonnäs eller feta mejeriprodukter
Julskinka
Hemmagjorda köttbullar (gjorda utan grädde och ströbröd)
Lutfisk
ost med max 10%

Baserar du din tallrik på detta tycker jag det är helt ok att ta en liten smakbit av sånt du verkligen gillar och inte vanligtvis brukar äta, som tex Janssons frestelse, potatisgratäng osv. En liten bit kommer inte förstöra något, däremot handlar det om att prioritera och göra medvetna val. Är ditt mål att gå ner i vikt gäller det att välja sådan mat som kommer föra dig närmre ditt mål! Väljer du däremot att njuta lite extra under julen tycker jag att du ska njuta fullt ut och sedan fortsätta äta hälsosamt vid nästa måltid.

På dessertbordet är det mesta fullproppat med socker och fett så vill du hålla vikten kan ett bättre alternativ vara:
Fruktsallad med egengjord vaniljkesella (kesella, stevia, vaniljpulver)
Några bitar mörk choklad
Frukt- och nötbollar (Recept på dessa kommer imorgon :)
Nötter (en liten kupad handflata är en lagom mängd)
Egengjorda proteintryfflar
Proteinfudge
Snabb proteincheesecake med nutella-kräm
No-bake chokladfudge med minttopping
Ris á la Malta gjord på kesella istället för grädde
Eller några av mina andra efterrättsrecept :)

Här kommer ytterligare några tips på hur du hanterar julångesten :)

1. Ät bara det du verkligen tycker om!! Gå gärna en vända runt bordet innan du tar mat och välj ut det du tycker om, du behöver inte äta av allt på julbordet. Det är oftast okynnesätande, att man äter fast man egentligen är mätt eller bara för att det finns, som orsakar viktuppgång.
2. Ät bara tills du är mätt. Maten finns kvar imorgon också, du kommer inte svälta ihjäl om du inte äter upp allt som finns på tallriken :) Tänk hellre: det här var jättegott men nu är jag mätt. Vill jag ha mer så finns det kvar senare.
3. Din kropp vill ha bra mat, oavsett om det är jul eller inte. Det finns ingen anledning att proppa i dig en massa choklad, godsaker och fet mat bara för att det är jul. Du kommer bara må dåligt om du överäter och äter sånt som inte är bra för dig. Välj bra mat och känn dig nöjd att du klarat dig igenom julen utan att känna dig proppmätt och att vågen visar +.
4. Tro på dig själv! Det är fullt möjligt att klara dig igenom julhelgen utan att gå upp i vikt, det är trots allt DU som väljer vad du stoppar i munnen, ingen annan. Det är inte ett straff att äta nyttig mat, känn dig nöjd över att du vinner en snyggare kropp som du kan vara nöjd över och känn dig starkare att du klarat av att stå emot alla frestelser.
5. Skulle du "trilla dit" och äta för mycket, få inte skuldkänslor utan ryck upp dig och börja äta nyttigt igen vid nästa måltid.
6. Rör på dig! Kör gärna ett hårt träningspass innan julmiddagen så går den extra energin till muskeluppbyggnad. Har du inte tillgång till gym, ta en rask promenad, en löptur eller kör ett cirkelträningspass hemma :)

Imorgon kommer som sagt recept på nyttiga frukt- och nötproteinbollar :)

14 kommentarer:

  1. Jag brukar ersätta ströbröd med havrekli, har använt det tidigare vid griljering och tycker att det fungerar bra :)

    Tack för en otroligt inspirerande blogg! Du får verkligen nyttigt och hälsosamt till att vara roligt och gott!

    Jag slängde ihop ett eget experiment idag, nämligen mjöl- och sockerfria saffransbiscotti

    100 g kokosfett
    3 dl kokosmjöl
    2 skopor onebake proteinpulver från fitnessguru
    0,5 g saffran
    1,5 dl steviaströ
    1 dl kokande vatten
    fiberhusk
    2 ägg
    hackade mandlar

    Resultatet blev långt över förväntan! :) MEN, får inte alls till "torrheten" i biscottin, blir lite mjukt och mer "mjöligt", vilket jag tänker beror på kokosmjölet (?)

    Några ideer på vad man skulle kunna ev ersätta delar av kokosmjölet med? (som förövrigt gjorde sig väldigt fint i smaken tillsammans med saffran)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som ett gott recept! Men hur är fetthalten?
      Jag är lite nyfiken på din, Susanna, åsikt om detta onebake från fitnessguru, är det att rekommendera? Vad hade du använt i stället? :)

      Radera
    2. Låter gott!
      Det kan vara kokosmjölet som gör att de inte blir torra. Kanske att du kan testa att byta ut hälften mot mandelmjöl? Iblnad kan det också behöva "torkas" i ugnen, dvs ha dem inne på låg temperatur i upp till 30 minuter för att de ska bli torra.

      Jag har själv inte testat onebake från Fitnessguru, jag tycker det fungerar alldeles utmärkt att baka med vanliga proteinpulver :)

      Radera
  2. Riktigt bra inlägg. Perfekt för alla att läsa innan jul :)

    SvaraRadera
  3. Vad brukar du äta för kolhydrater och när? Hur tänker du angående kolhydrater runt träning o vad brukar du äta innan / efter. Använder du Bcaa eller eaa? Hur mycket o när tar du dem i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter mest havregryn, ris, sötpotatis, rotfrukter, grönsaker och bär. Jag äter kolhydrater till frukost och under (sippar på lite Vitargo)och efter träning. Ju mer muskler jag får desto mer kolhydrater kan min kropp hantera så det varierar väldigt hur mycket kolhydrater jag äter.
      Jag dricker BCAA under passet och ibland till mellanmål (det är ju trots allt protein :) om jag ont om tid. Jag tar 10 g under träning.

      Radera
  4. Fantastiskt inlägg!! :D
    Hur gör du dina köttbullar? Vad ersätter du mjölken med? Tips på bra och nyttig gratäng? Eller tomtegröt? :)

    Jag misstänker att rödbetssalladen i butik inte är att rekommendera men den är ju så himla god på vörtbröd! Finns det något nyttigt köpealternativ? Eller har du något recept på detta?

    Hur är det med ost? Vilken procent bör man ha på julbordet? Hur är det med finost (ädelost, brieost och liknande)? Någon särskild procent man ska leta efter eller det ska undvikas helt?

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket :)

      Jag ska göra lite köttbullar på fredag så jag kommer lägga ut receptet då :)
      Recept på gröt kommer i dagarna, potatisgratäng däremot är något jag aldrig testat att göra en nyttig variant på. Får se om jag hinner :)

      Röbetssallad kan du lätt göra själv genom att blanda rödbetor med turkisk yoghurt 3,5% (eller 10 % om du gillar det bättre) och sedan blanda i de kryddor du gillar.

      För att vara hälsosam tycker jag inte att du ska välja en ost med mer än 10% fett. Men vill du äta ost (finns ju inte direkt några nyttigare/magrare varianter på dessertostar) så ät en LITEN bit :) Så länge du äter bra mat och i lagom portioner kommer en liten ostbit inte göra någon skada. Det handlar ju trots allt om mängden man äter också, inte bara valet av mat :)

      Radera
    2. :)

      Jag ser fram emot receptet på köttbullarna och gröten :)

      Jaha okej, det lät enkelt! :) Ska man koka rödbetorna först då?

      Tack!

      Radera
    3. Ja precis, koka dem först eller använd inlagda, det du gillar bäst :)

      Radera
  5. Hej!
    FFörra julen griljerade jag min skinka med mandel som körts i mixern till "ströbröd". Ingen märkte någonting så detta upprepas även i år.
    God Jul!

    SvaraRadera
  6. Kanonbra tips på griljering! Ska jag definitivt testa nästa gång jag gör julskinka, brukar bli ett par gånger innan jul varje år. Så gott!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...