onsdag 17 juli 2013

Deload-vecka och recept på nyttig "Skagenröra" på Low carb bröd

Idag är jag verkligen helt mörbultad! Jag har kört en period med ganska tung styrketräning ett tag nu och igår var tanken att jag skulle göra ett maxlyft i marklyft (110 kgx1 rep). Jag har känt mig lite sliten senaste dagarna men jag ville testa ändå. Kände mig hyfsat stark under uppvärmningen men efter att jag jobbat mig upp till 105 kg var det tvärstopp! Ja ja, man kan inte lyckas varje gång, och jag hade på känn att det inte skulle gå i och med att jag kände mig så sliten.
När man styrketränar är det viktigt att man hela tiden försöker bli starkare, dvs att man vecka för vecka försöker lyfta tyngre eller göra fler reps. Kroppen är expert på att anpassa sig och går du till gymmet och gör samma övningar och använder samma vikter vecka för vecka, år ut och år in så kommer kroppen inte finna någon anledning att bli starkare...den klarar ju av det du ber den att göra. Du kommer absolut att göra av med energi när du tränar men du kommer nödvändigtvis inte bygga muskler. Försöker du däremot hela tiden öka belastningen så kommer musklerna behöva anpassa sig och växa och bli större och starkare.

När man tränar tungt belastar man både muskler och nervsystemet och det senare behöver längre återhämtning. Även om man ska försöka öka belastningen när man tränar vore det orimligt att hela tiden kunna göra ökningar. Jag menar, det finns ju en gräns för hur stark man kan bli. Därför är det bra att periodisera sin träning genom att bland annat lägga in så kallade "deload veckor", veckor då man drar ner på volymen (antingen tränar färre set eller minskar vikterna). Detta ska jag göra nu och en vecka framåt för att ge kroppen en chans att återhämta sig efter den tunga träningsperioden jag haft i ca 5 veckor.
Igår var jag också på en kiropraktorbehandling hos min kollega Pernilla och det var välbehövligt! Jag hade en hel del låsningar i bröstryggen, nacken, ländryggen och revbenen och var även väldigt sned i höften (kan vara en av anledningarna till att det inte gick att göra maxlyft i marklyft). Tränar man hårt är det otroligt viktigt att ta hand om musklerna och jag brukar gå och ta massagebehandling eller kiropraktik ett par gånger i kvartalet. En enda liten obalans kan skapa stora problem om man inte tar hand om det i tid! Och ofta kan man (om man inte är skadad såklart) lösa små problem genom en massagebehandling. Jag vet inte hur många av mina kunder på gymmet som kommit till mig och sagt att de måste gå till läkaren för att de har ont i en axel eller liknande.  Jag brukar då kolla av lite snabbt och i många fall kan jag fixa till det med stretching och lite stabiliseringsövningar. Om inte så brukar oftast en behandling hos en duktig kiropraktor eller en massör kunna hjälpa (tänk om sjukvården, alternativa behandlingsmetoder och träningsbranschen kunde samarbeta, hur mycket pengar samhället skulle kunna spara in!).

Väl hemma efter behandlingen gjorde jag i ordning en liten "förrätt" till mig och David innan vi tog en långpromenad med hundarna (vi skulle äta middag efter promenaden).
Detta recept brukar jag ofta göra när vi ska lyxa till det lite på helgerna eller bjuda på middag och det är alltid lika uppskattat. Jag är själv inte så förtjust i majonnäs så att byta ut den mot kesella är ett riktigt lyft. Det blir väldigt gott om man använder handskalade räkor! Du kan använda vilket bröd som helst, men jag hade Nystart från Carb Zone hemma så det fick bli det denna gång.
Nyttig skagenröra på low carb bröd
2 port

170 g handskalade räkor
50 g lättkesella
1,5 msk finhackad röd lök
0,75 tsk dijonsenap
0,5 tsk rivet citronskal
2 msk finhackad dill (eller persilja, det är nästan godare tycker jag)
örtsalt och peppar
2 skivor Nystart från Carb zone
0,5 avocado

1. Blanda ihop alla ingredienser till räkröran i en skål.
2. Rosta brödet och fördela hälften av avokadon på varsitt bröd och toppa sedan med räkröran.

Näringsvärde per portion:
ca 190 kcal
24 g protein
8 g kolhydrater
7 g fett

Idag ska jag och David åka till Fjäderholmarna med min mamma och hennes kille (säger man kille när man är i 50-60 års åldern?). Vi ska äta lunch där är det tänkt men jag är alltid förberedd om det skulle vara så att det inte finns något bra att äta.
I min lilla kylväska har jag med mig en burk kikärtor, en burk tonfisk, en apelsin, lite nötter och en Questbar. Finns det inget bra att äta så tar jag det minst dåliga och äter något av det jag har med mig lite senare :)
Trevlig dag på er!

4 kommentarer:

 1. Hej Susanna

  Jag vill börja med att tacka dig från botten av mitt hjärta!!!
  Jag har haft ett väldigt väldigt dåligt förhållande till mat hela mitt liv, jag har sett det som något onödigt ont, hade det funnits ett piller man kunde ta till varje måltid, som i framtidsfilmerna, så hade jag gladeligen gjort det :) att stå i köket har för mig alltid varit den värsta sortens straff :( baka var roligt när jag var yngre men med en väldigt stor familj och många syskon så "bakade jag ihjäl mig" till slut kändes det som. Plus att bakning inte riktigt gick ihop med mitt lite svåra förhållande till socker, fett etc etc. Har gjort dom flesta felen när jag var yngre, tränat för mycket, ätit för lite mm. Det enda jag fick av det var dåliga knän och förstörd mage till slut. Det är lätt att vara efterklok ;)
  Jag har under två år, efter min sista graviditet, börjat träna och försökt utforska denna komplexa värld lite i taget, det är så förfärligt mycket kunskap att ta in så det tar verkligen sin tid! Maten har jag gradvis ändrat då jag läst och lärt och förstått att den gör större skillnad än vad väldigt många verkar tro! Att äta annorlunda verkar också vara ett laddat ämne "där ute" tycker jag, jag har redan fått både positiva och negativa kommentarer och åsikter om att jag nu ändrat mitt sätt att tänka och då även äta!
  Jag sökte på nätet efter "proteinpannkakor" för inte så länge sedan då jag hittade till din blogg. Du har, som så många andra har skrivat redan innan, öppnat en ny värld för mig och jag är dig evigt tacksam!!! Att läsa det du skriver är som healing för min själ :) Jag har blivit mer och mer och mer intresserad av mat och vad den gör med våra kroppar och hur och varför!!! Mitt mål nu är att gå en kostrådgivningsutbildning själv. För att säkert veta vad jag pratar om, att ha den rätta kunskapen är oerhört viktigt tycker jag. Helt plötsligt ser jag på världen annorlunda, det finns så många att hjälpa, så många råd man kan ge om man bara vet exakt vad man pratar om! Jag har dig att tacka för denna passion jag nu upplever i köket :)
  Jag är numera en flitig läsare som oftast börjar min dag med att läsa dina recept och planera min "matdag" utifrån dom.
  En liten fråga också, om man skulle vilja göra en tonfiskröra istället för skagenröran ovan, kan man bara byta ut räkorna rakt av då? Skaldjur är ingen favorit tyvärr :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vilken otroligt fin kommentar, blir så glad av att höra att du intresserat dig för hur maten verkligen påverkar oss, för det gör den verkligen (i större utsträckning än vad de flesta tror).
   Jag kan nästan få gåshud när jag läser historier om hur folk blivit av med magproblem, förbättrat blodfetter, kunnat sluta ta blodtrycksmediciner osv, enbart genom att de lagt om kosten. Det är helt otroligt!!

   Behöver du hjälp med att hitta utbildningar eller liknande så är det bara att du hör av dig!

   Och ja, det går jättebra att byta räkor mot tonfisk :)

   Radera
 2. Kan man ta kvarj eller turkisk youghurt ist för kesella?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kvarg och kesella är samma sak så det går jättebra. Funkar med turkisk eller grekisk yoghurt också :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...