onsdag 24 juli 2013

Tips för att hålla formen under semester

Imorgon åker jag och David till New York och jag är i full färd med att packa och baka. Baka? Japp, jag håller på att baka lite proteinmuffins och mina kesella & havre-bullar som jag ska ha med på flyget i och med att flygplansmaten inte brukar vara så bra. Väl framme i New York finns det ju massvis med bra mat och hälsokostbutiker så där är jag inte orolig att jag inte ska hitta bra mat :)
Det fanns massor med bra mat och träningsmöjligheter på Royal Caribbean-kryssningen jag och David var på 2010
Jag får många frågor på hur man ska tänka när man är på semester men ändå vill fortsätta äta hälsosamt och hålla formen och det är egentligen inte så krångligt, det gäller bara att bestämma sig. Semester brukar för många innebära sovmornar, mycket mat, vindrickande och svalkande glassar. Visst kan man unna sig sådant ibland men det är viktigt att inte komma ur sina rutiner helt. Är man van vid att äta mellanmål och hoppar över dem på semestern kommer hungern och sötsuget komma som ett brev på posten, så tappa inte alla rutiner bara för att du är på semester!

Allt går om man bara bestämmer sig för det! Jag var på semester på Kap Verde under min diet inför Luciapokalen 2008. Jag gick morgonpromenader på stranden varje morgon med min kompis, letade upp ett hotell-gym (det fanns inget på det hotellet vi bodde på) som jag tränade på, jag hade med mig havregryn och proteinpulver som jag åt till frukost och mellanmål, jag köpte tonfiskburkar och champinjoner på burk (det var det enda nyttiga som fanns i livsmedelsbutiken där) och åt till lunch på stranden och jag åt grillat kött/fisk med sallad till middag medan mina vänner åt pizza. Nu menar jag inte att man behöver vara SÅ extrem, men allt går om man bara vill.

Här kommer några av mina tips på hur man håller formen på semestern:

1. Planera
Det viktigaste när man åker iväg är att man planerar och undersöker träningsmöjligheter och vad det finns för typ av mat dit man ska. Många hotell utomlands har gym men finns det inget gym i närheten får man kanske ta med sig lite lättare utrustning som gummiband eller TRX. Leta upp lite roliga träningsupplägg på nätet som du kan göra med din kroppsvikt eller med enklare redskap eller kör intervaller som jag tipsat om HÄR. Det finns otroligt många sätt att träna på, det gäller bara att vara lite kreativ.
Planera in dagarna du ska träna och enligt min erfarenhet brukar det vara bäst att träna på morgonen då det inte hunnit bli så varmt och så har man resten av dagen fri till att umgås med familj och vänner.

2. Rör på dig!
Det spelar inte så stor roll vad du gör, bara du rör på dig. Kör ett kort och intensivt cirkelpass, ta en härlig långpromenad, jogga, simma, cykla. Sommaren är en härlig årstid att vara ute och röra på sig så hitta en träningsform som passar dig och "boka in" träningen med dig själv så att den verkligen blir gjord. Ofta tar man med sig träningskläder men så fort man kommit in i semester-lunket så tappar man motivationen. Boka in träning och gör den, din kropp kommer tacka dig!

3. Ta med dig mat och ät regelbundet
Kolla vad det är för typ av ställe du ska till. Vad brukar det finnas för mat? Vad finns det för restauranger? Finns det affärer i närheten?
Jag brukar ofta packa med mig proteinpulver och havregryn i min väska så att jag kan äta det till frukost eller mellanmål om det inte finns någon bra mat att få tag i. Semestrar man i Sverige går det oftast att få tag i bra mat i vanliga livsmedelsbutiker, men i utlandet kan det vara lite värre, framförallt när det gäller proteinrika mellanmål och där kan ett proteinpulver komma bra till hands.
Även om du inte är lika hungrig på dagarna så är det bra att äta mindre måltider ofta, för att förhindra att blodsockret sjunker och att du blir sötsugen. Satsa på proteinrika mellanmål samt frukt, bär, grönsaker och osaltade nötter (håll koll på portionsstorleken, en kupad handflata är en lagom mängd).

4. Välj bort skräpmat
Även fast du är på semester går det att välja bra mat. På restauranger finns det ofta sallader, grillat och  kött/fågel/fisk på menyn. Undvik friterat, såser, panerat och sallader dränkta med dressing. Det går att vara lite "besvärlig" och beställa såser och dressingar vid sidan om, extra grönsaker istället för pommes frites och vinägrett istället för dressingar gjorda på majonnäs. Ät frukt och bär till efterrätt och mellanmål och köp lite nötter att tugga på om du är sugen mellan måltiderna (igen, håll koll på portionsstorleken!). I vissa länder finns det proteinrik grekisk yoghurt eller keso som man kan äta till frukost/mellanmål tillsammans med lite färsk frukt. Bor du på ett ställe med möjligheter att laga mat kan man köpa ägg och koka och ha med sig som mellanmål.


5. Undvik att dricka dina kalorier
Ofta när det är varmt brukar man vara mindre hungrig, men man dricker desto mer. Har du för vana att dricka juicer, läsk och drinkar, tänk om! Juice och läsk (om det inte är lightläsk) innehåller mycket socker och ger mycket energi utan att tillföra så mycket näring. Flytande föda ger inte samma mättnadskänsla och det är lätt att dricka mycket vilket gör att man snabbt får i sig mer kalorier än vad man kan tro. Håll dig till vatten, mineralvatten och om du tycker det är ok med sötningsmedel så är lightläsk ett bättre alternativ. Lyxa till vattnet genom att ha i bär, mynta, fruktskivor eller citron.
Många dricker ofta mer alkohol på semestern vilket definitivt kan bidra till viktökning, drinkar och öl är riktiga kaloribomber!! Ska man dricka alkohol är vin ett bättre alternativ...i måttliga mängder såklart!
bild från www.observer.com

6. Kom ihåg ditt mål
Visst ska man slappna av och njuta av semestern men om du har ett mål att gå ner i vikt eller hålla formen så gäller det att bestämma sig. Vad är viktigt för dig? Är det värt att gå miste om flera månaders hårt slit genom att du vill unna dig allt "gott" under semestern?

Har ni några bra knep på hur man håller sig aktiv och håller sig till bra mat på sommaren? Alltid lika roligt att höra andras tips!
Nu är det snart dags för mig och David att åka, men jag kommer hålla er uppdaterade med tips på bra ställen i New York :)

10 kommentarer:

 1. Tack för dina kanontips Sanna, bär med mig dessa nu :) Ha en underbar semester!

  SvaraRadera
 2. Superbra tips :) Härligt !! Ha det toppen nu =)

  SvaraRadera
 3. Vill bara säga att jag älskar din blogg och kanske framförallt instagram! Jag är ett riktigt fitnessfreak som älskar allt som har med träning och hälsa att göra och idag när jag är sjuk och hemma från jobbet så ville jag lyxa till det lite så jag testade dina nyttiga chokladbollar som blev SÅ goda! :D La upp dem på bloggen och länkade till dig såklart. Tack så jättemycket för allt du gör och för all inspiration! Kolla gärna in min blogg eller instagram om du vill :)

  Hoppas du har en underbar sommar hittills!

  Kram, Nicole!

  Blogg: smallbuttough.myshowroom.se
  instagram: nicolenoren

  SvaraRadera
 4. Tack. kämpar med detta just nu. ha det bra i new York

  SvaraRadera
 5. Tack. kämpar med detta just nu. ha det bra i new York

  SvaraRadera
 6. Tack. kämpar med detta just nu. ha det bra i new York

  SvaraRadera
 7. Robin Andersson24 juli 2013 kl. 11:32

  Man kan alltid välja nyttigare alternativ :) En smoothie med spenat, fil, frysta bär och proteinpulver är minst lika gott som en onyttig med massa socker i :-)

  Håller på att försöka göra om lite onyttiga rätter till något nyttigt som man ej behöver känna sig skyldig för att man äter och som samtidigt ska smaka gottigt :-)

  Ra.blogg.se

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Måste bara tacka för tipsen inför min Greklandsresa! Hade med mig proteinpulver, havregryn, egengjorda bars och äpple o kanelproteinmuffins och några questbars.
  Köpte fettfri/fettsnål grekisk yoghurt som jag blandade med lite vatten och havregryn som fick stå i kylen över natten, toppat med lite frukt + en proteindrink eller ägg beroende på om vi hade tillgång till spis. Barsen, och muffinsen eller en proteindrink+lite nötter var perfekta mellanmål på stranden eller vart man än var, så slapp jag gå runt som ett åskmoln mellan måltiderna och slapp blodsockerfallen, perfekt! :)

  Hoppas ni får en underbar resa!

  SvaraRadera
 9. Jag o dottern ska iväg imgn och nu inser jag att jag glömt packa ner proteinet.

  Och baka egna mellis kunde vi ju gjort! Så jäkla korkat av mig att släpa runt en 3åring i butikerna för att hitta Raw-bite-bars, nötter, frukt och annat "så naturligt som möjligt" att packa ner....
  Jag har nog haft semester för länge. Min hjärna funkar ju inte mer... =P Väl på plats har vi eget hus så då görs ju det mesta hemma. :)

  SvaraRadera
 10. Hej vänner, jag är Maclver Caroline. min situation ser ut som det jag läste här online. 6 år av att vara i relation till min man, han bröt upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom och för vår skull barn, jag frågade honom allt, jag gjorde löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en kärleksspellare som kunde hjälpa mig Lucnh Love-spell för att få honom tillbaka, men jag har kontaktat någon annan online spellcaster i det förflutna men ingen av dem kunde kunna att få tillbaka mannen, de alla efterfrågar pengar och gör ingenting för att hjälpa, jag förlorar hoppet på spellcasters eftersom jag trodde att det inte finns någon kraft i stavningen. Fram till min vän introducerade mig till Oduduwa, jag är den typ som aldrig trodde jag hade stavat igen, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade Oduduwa stavningskanalen och han sa att det inte var något problem att allt kommer att bli bra för tre dagar som min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar kastade han stavningen och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess lovade jag att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla kärleksspellkasten Oduduwa som hjälpt mig med mitt eget problem.
  E-post: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
  Du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall problem som, ... 1) älska spel stavar 2) Return Lost Love Spells 3) Skilsmässa Spells
  4) Vigsel roller 5) bindande stavning, 6) Återförtroende till ditt förhållande stava
  6) Breakup Spells, 7) Bevis en tidigare älskare,
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare, 10) Magic Spell to Command respekt och rädsla i din partner.
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en befintlig lösning
  kontakta Oduduwa via: Tel: +13019658857
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...