söndag 21 juli 2013

Raspberry cheesecake mugcake, Grönan och mer OIAJ

Dagarna går så fort nu när man har semester! Börjar nästan få lite resfeber inför NY-resan på onsdag och även om jag vet att jag kommer handla mer saker och kläder än vad jag tror att jag kommer göra (brukar bli att man i panik försöker hoppa på väskan för att den ska gå att stänga när det är dags att åka hem!), så måste man ju packa med sig lite saker ändå. Måste försöka hinna tvätta och fixa lite innan vi åker.

Igår var jag och David på Gröna Lund med våra vänner Rebecka och Christoffer. Jag har nog inte varit där på typ 5 år (jag sommarjobbade ändå på Gröna Lund i nästan 5 år) och det var mycket mindre än jag kom ihåg det.
Rebecka är gravid så det blev inte så mycket åkande, men vi körde lite femkamp och gick runt och tittade på folk. Gröna Lund (eller nöjesparker överlag) är inte direkt känt för att erbjuda någon hälsomat utan det som finns är mest pizza, hamburgare, nachos, fish & chips, popcorn och sockervadd. Jag hade med mig Questbars, frukt och nötter i väskan men vi hittade faktiskt ett matställe som heter "Holy Monkey", som ligger nere vid den lilla slänggungan, som hade bra wokad mat. Pannkakshuset mittemot hade lite olika sallader så det gick faktiskt att få tag på bra mat som inte var skräp. Jag ska faktiskt erkänna att det slank ner en kula Ben & Jerrys-glass efter maten också. Inte ofta det händer men ibland, när jag verkligen känner för det, väljer jag att fuska lite :)

Jag märker att jag läser mindre bloggar på semestern (inte för att jag läser så mycket bloggar annars heller men nu blir det ännu mindre), trots att man egentligen har mer tid till att göra det. Är det så för er också?
Jag antar att det kan vara skönt att ha semester från internet-världen lite också, det är ju annars ett väldigt stort fokus på att man ska uppdatera, lägga upp bilder och hålla sig informerad om vad som händer hela tiden. Misstolka mig inte, jag tycker det är otroligt roligt att blogga och att posta på Instagram (nästan lite för roligt) men ibland måste man faktisk lägga ner mobilen och vårda de relationer man har i den "riktiga" världen också, de får vi inte glömma.
Det går lite snabbare att uppdatera på Instagram så många recept som jag lägger upp där hamnar inte här på bloggen, men vissa recept är för härliga för att inte hamna här också :) Detta OIAJ(Oats in a jar)-recept är ett av dem, och jag avnjöt det igår på balkongen efter en härlig lugn promenad med Dexter vid vattnet här på Lidingö. Jag hittade lite smultron och hallon på vägen hem och de fick toppa denna svalkande frukost.
Banan & kokos overnight OIAJ
1 port

1,2 dl havregryn (40g)
1/4 mosad banan (ca 35g)
1/2 msk psyllium- eller chiafrön
1/2 dl lätt kokosmjölk
1,5 dl lättkesella (150g)
1 dl osötad mandelmjölk (eller vanlig mjölk)
10 g whey complete vanilj (kan uteslutas)

1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked och häll över i en burk med lock. Ställ in i kylen över natten och njut av den kall på morgonen.

Näringsvärde per portion:
363 kcal, 34 g protein, 38 g kolhydrater, 9 g fett

Idag är det ju egentligen pannkakssöndag, men när jag kollade igenom mina recept såg jag att jag har en väldans massa pannkaksrecept men inte så många mugg-kaksrecept så det måste det bli ändring på.
Detta recept lade jag upp på Instagram för ett par dagar sedan så några av er kanske känner igen det redan :) En härligt saftig, luftig muggkaka med en krämig cream cheese-fyllning....Perfekt till frukost eller mellanmål.
Raspberry cheesecake mugcake
1 port

1,25 dl havregryn (50g)
1/2 banan (50)
2 äggvitor
1/2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk stevia strö
2 msk valfri mjölk (jag använde mandelmjölk)

Fyllning:
2 msk Philadelphia extra light
5 hallon
1/2 tsk vaniljarom
1 tsk stevia strö

Frosting:
75 g lättkesella/kvarg
75 g minikeso
1 kapsyl vaniljarom
2 tsk stevia strö

1. Blanda ihop ingredienserna till muggkakan med en stavmixer tills det blir en slät smet. Häll smsten i en smord skål eller stor mugg.
2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen med en sked och lägg i fyllningen i mitten av smeten. Ställ in i micron och laga på full effekt i ca 1-1,5 minut. Håll koll så det inte svämmar över och laga i 10-sekunders intervaller mot slutet om det håller på att välla över. Lägg över på en tallrik.
3. Mixa ingredienserna till frostingen med en stavmixer tills det blir slätt. Bred frostingen över kakan och dekorera med hallon.
Näringsvärde per portion, bara muggkakan:
285 kcal, 18 g protein, 43 g kolhydrater, 5 g fett
Med frosting:
374 kcal, 32 g protein, 46 g kolhydrater, 7 g fett

Nu är det dags att dricka lite kaffe innan det är dags att åka till gymmet, trevlig dag på er!

8 kommentarer:

 1. Åh, vilja ljuvliga skapelser du bjuder på! Blir lite frestad. Och så kul med grönan! jag är tyvärr jättesällan där, fats jag bor så nära och älskar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marja!
   Vi borde nästan träffas och ha en liten bak-"date" du och jag (vi bor ju trots allt båda i Stockholm)...tänk vilka kreationer vi skulle kunna skapa :)

   Radera
 2. Satt och letade efter nått pajrecept. och tänkte att det hittar man ju hos dig.
  men icke. har du inge precept på paj?
  jag hittade sojamjöl och tänkte göra nån botten på det.
  men du som är så duktig kan väl knåpa ihop nått med sojamjöl och dela med dig av sen ??:)

  helt underbar blogg :)
  ha en bra dag
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jo, jag har 2 recept på paj (smulpaj i och för sig) men de ligger där under efterrätter.
   Jag har gjort ett matigare recept med kikärtsmjöl som jag inte lagt upp än...kommer snart.

   Radera
 3. Hej,
  Kanske är jag som är blind, men måste fråga :) Hur gjorde du frostingen till muggkakan?
  Tack för en underbar blogg!!
  // Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte blind, jag har missat det. Frostingen är 75 g lättkesella mixat med 75 g minikeso, lite stevia strö samt lite vaniljpulver/vaniljarom :)

   Radera
 4. Går det att använda enbart mandelmjölk istället för kokosmjölk eller har kokosmjölken ngn speciell funktion? //Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej!

   Det går bra, kokosmjölken ger lots mer smak bara :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...