torsdag 11 juli 2013

Tips på härlig sallad och 100K på Instagram

Borta bra men hemma bäst, det slår aldrig fel!
Igår åkte vi hem från Gävle och nu ska vi vara hemma i ca 2 veckor innan vi åker till New York. Det ska bli så skönt att bara vara hemma, träna, gå promenader med hundarna och njuta av Stockholm. Jag och David har också startat upp en litet projekt med online coaching som vi ska jobba lite med, men jag berättar mer om det i veckan.

Jag pratar ju ofta om att det är viktigt att planera sin mat och ta med sig mat om man inte vet vad som finns tillgängligt på vägen, och många av er är redan experter på matlådor och att ta med er mat när ni reser. För er som inte är det tänkte jag tipsa er om en riktigt god och krämig sallad som jag ofta brukar göra och ta med mig som matlåda (som ni ser på bilden så åt jag den i bilen igår på vägen hem, jag var hungrig och you gotta do what you gotta do).
Krämig kikärts- och tonfisksallad
1 port

1/2 box kikärtor
0,75 burk tonfisk i vatten
1 tomat
5 cm gurka
1/2 röd paprika
2,5 cm purjolök
lite isbergssallad
1 näve färsk bladspenat
2 soltorkade tomater (inte marinerade i olja utan de som är "torra").
3 msk lättkesella
2 tsk dijonsenap
örtsalt och peppar

Hacka grönsakerna och ha i allt i en skål. Rör om ordentligt och häll över i en matlåda. Förvara kallt (gärna i kylväska, det finns små nätta kylväskor att köpa nuförtiden) tills du ska äta.

Näringsvärde för denna portion:
354 kcal
44 g protein
34 g kolhydrater
4 g fett

I morse vaknade jag upp till 100 000 följare på Instagram (behöver jag säga att jag tycker Instagram är så himla roligt?!) och jag tänkte bjuda på en liten före och efter-bild på mig (som ni kanske sett tidigare?).
Första bilden är då jag var relativt tung (och väldigt olycklig och obekväm med hur jag såg ut. Detta var ändå efter att jag gått ner några kilon) efter lite för mycket festande och godsaker i gymnasiet, och den andra bilden är dagarna före Luciapokalen 2011. Det har tagit år att forma kroppen och lära sig vad som funkar för mig men det har varit en otroligt lärorik resa. Nu ser jag självklart inte ut som på den andra bilden jämnt, jag hade dietat i ca 20 veckor för att se ut så. Men jag vill visa vad man kan (om man vill) göra med kroppen. Just nu älskar jag att äta bra mat, att experimentera i köket och att bli starkare och få mer muskler i gymmet. Jag älskar att coacha andra men när min kropp är redo så kommer jag tävla igen :)

24 kommentarer:

 1. Först vill jag bara tacka för en superbra blogg!
  Du skriver i ditt inlägg att du ska till new york snart. Jag undrar om du har några tips på vad man ska tänka på när det gäller mat när man är ute och reser. Själv ska jag till Spanien om några veckor och jag vill inte äta onyttigt bara för att jag är ute och reser och jag vill inte förstöra min hälsosamma livsstil som jag har kämpat med i några månader. Vad kan man tänka på när man är ute på restaurang och kan man ta med sig något hemifrån som mellanmål? proteinbars? En till fråga också: Hur brukar du träna när du är ute och reser?

  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag reser brukar jag alltid ha med mig proteinpulver och havregryn. Frukt och grönsaker brukar alltid gå att få tag på, det svåra tycker jag är mellanmålen och då kan det vara bra att ha med sig ett proteinpulver. Jag har oftast med mig Questbars också i och med att de håller bra och det är den bästa proteinbaren på marknaden.

   På restaurang väljer jag alltid kött, fisk eller fågel, gärna grillat och väljer bort feta såser och friterat. Ofta kan man be att få wokade grönsaker till, en sallad och ibland brukar det finnas ris, kokt potatis, rostade grönsaker, bulgur och liknande som kolhydratskälla.
   Jag ber oftast om fruktsallad till efterrätt.

   Jag har med mig min TRX och sedan brukar jag springa, eller så lägger vi upp ett cirkelpass som vi kör tillsammans jag och David.

   Radera
 2. Oj vilka inspererade bilder som verkligen visar att man kan om.man vill :) jag har ganska nyligen hittat hit. Har du skrivit om din resa? Annars skulle de va väldigt intressant o läsa om den, om du vill dela med dig såklart! Tack för all insperation o alla underbara recept! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Om du tittar under fliken "träning och tips" så har jag skrivit ett inlägg om Min historia :)

   Radera
 3. Oj, vilken resa. Grymt !!
  Skönt med några veckor hemma också, hälsa Lidingö från mig, befinner mig i Sundsvall ett tag till =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag göra. Ha det så bra i Sundsvall ;)

   Radera
 4. Jag tror inte att jag skulle kunna få en sådan kropp hur mycket jag än skulle vara villig att kämpa för det, det skulle tyvärr krävas en bukplastik för att få till en platt mage (annars kommer magmusklerna aldrig, någonsin, att synas och det blir mycket arbete för gäves) :( min hud på magen veckar inte dra ihop sig mer, eller tror du att den kan göra det med hjälp av träning och god kosthållning? Det känns ibland lite hopplöst, jag har gått ned 30 kg genom att äta bättre och träna men det liksom går inte längre. Jag håller mig till en normal vikt men jag är inte nöjd, det är ju fortfarande en del fett kvar på kroppen men det gör mig egentligen inte så mycket. Det värsta är ju magen och att brösten ju faktiskt minskar när man går ned i vikt!

  Har du något tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle nog gå att tighta till dig lite mer, men då måste du vara ännu mer noggrann och strikt med maten (alternativt träna mer). Det tar tid för huden att tighta till sig, framförallt om man tappat ganska mycket i vikt.
   Tyvärr går det ju inte att punktförbränna och det är genetiskt var man tappar fett först. Brösten brukar vara det första som försvinner (tyvärr) och det är inte så mycket att göra åt. Fortsätter du gå ner i vikt så kommer det tar från resten av kroppen så småningom.
   Så vill du ner mer i vikt så måste du nog hålla ännu bättre koll på kalorierna och träna ännu lite mer.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, jag ska se vad jag kan göra med kalorierna och träningen. Jag behöver kanske inte nödvändigtvis gå ned i vikt heller, jag är 165 cm och väger för närvarande 67 kg. Jag ska försöka förändra kroppssammansättningen i första hand :-) tack återigen

   Radera
 5. För övrigt så ser salladen väldigt god ut, den ska jag pröva! Jag älskar kikärter och tonfisk :)

  SvaraRadera
 6. Ojoj, vilken skillnad! Stort grattis till så många följare! Jag förstår varför du har så många (jag är såklart en av dem)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det går att göra mycket med kroppen. Tack...och jag följer du till också ;)

   Radera
 7. Häftigt att se att kroppen kan återhämta sig så. Du ska ge dig själv en klapp på axeln att du har nått dit du är idag och att du haft tålamod, låtit det ta den tid det tar. Sen vill jag bara säga att alla andra där ute som har gjort samma resa är gryma och även den som slitit med att gå upp i vikt. Att uppnå en normalvikt för många är stort. Själv så är jag inte där än, men på god väg. Så skönt att känna sig lite stark igen. Och det är så häftigt att kroppen faktiskt kommunicerar med en, om den är trött, sliten , pigg osv. Väldigt häftigt.
  Jag har sagt det förut och jag säger det igen, BRA BLOGG!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska ge dig själv en rejäl klapp på axeln du med tycker jag :) Kroppen är helt fantastisk och den klarar väldigt mycket och man kan inte annat än
   vara glad varje dag för att allt fungerar som det ska :)

   Tack!

   Radera
 8. Sååå god sallad, och färdig på rekordtid! Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så :) Kul att du gillade den!

   Radera
 9. Hej! Jag undrar vad du har för tips till oss som är både mjölk känsliga OCH mjöl känsliga OCH soja känsliga?? Dina recept är jättebra men blir det lika nyttigt om man tar rismjölk eller mandelmjölk till proteinshake, eller ex majsmjöl att baka med, med tanke på det höga kolhydratsinnehållet? Är det värt att byta ut dryckerna och mjölsorterna eller har du andra tips till mig? :) Samt undrar jag om det går att dricka vassleprotein eller WHEY protein om man är mjölkallergiker? Jag har förstått att det är samma beståndsdelar i mjölken..?
  Må gott och tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hur menar du rismjölk eller mandelmjölk till proteinshake? Det är inte mycket protein i någon av de mjölksorterna så det räcker inte att bara dricka dem för att få i sig protein.
   I de flesta av mina recept kan du byta proteinpulvret mot mandelmjöl eller havremjöl (eller helst en blandning av båda). Men visst kan du använda majsmjöl, men kolhydrathalten blir, som du säger, högre.
   Vassle och casein kommer båda från mjölk så är du mjölkproteinallergiker kan du inte dricka dessa proteinpulver. Vissa som är laktoskänsliga/allergiker kan dricka vassle isolat och casein i och med att de i stort sett är laktosfria.
   Det finns äggvite-protein och fler växtbaserade proteinpulver du kan prova. Märket Sun Warrior är populärt.

   Radera
 10. Hej Sanna!

  Tusen tack återigen för ett otroligt bra (men så enkelt!) recept! :) Testade salladen i går och åt den till lunch också idag, den är ju supergod!!! Har bara en sak jag funderat över och tänkte direkt ställa frågan till dig: Skulle det vara möjligt att få veta de exakta mängderna av tonfisk och kikärtor du använde när du gjorde salladen/ kaloriräkningen?

  Gjorde min sallad idag på ca. 80g tonfisk, 60-70g kikärtor och åt en bit rågbröd till (cirka 35 g) – vad tror du, är det en ok kombination eller blir det för mycket kolhydrater i lunchen? Det skulle vara jättevänligt av dig och verkligen uppskattas enormt om du svarade denna fråga!

  Ha en härlig dag! :)
  - Ellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har ingen tonfisk eller bönor hemma just nu, men det står antal gram på förpackningarna. Det står i receptet ovan hur mycket, titta på förpackningen så går det ju att räkna ut hur många gram.

   Det låter absolut bra. Vad du äter till en specifik måltid spelar mindre roll, det som är viktigt är hur mycket du får i dig under hela dagen :)

   Radera
 11. Tack så mycket för svaret! Frågade efter mängderna först och främst för att det finns så många olika märken tonfisk och bönor (använder själv oftast GoGreens bönor men det finns ju ett antal olika märken som har förpackningar med lite olika mängder innehåll). I alla fall, tack så mycket för att du fann tiden att svara min fråga! Förstår nog att det inte är så noggrant med proportionerna mellan olika näringsämnen under en måltid, (har bara lite problem med att hålla normalvikten, har under en längre period varit underviktig, och p g a detta måste försöka hålla ganska bra koll på att få i mig tillräckligt med näring och energi under dagen och protein, fett och kolhydrater i lagom stora/ balanserade proportioner vid varenda måltid. :)

  För övrigt, gjorde ditt banana bread i förrgår och det blev faktiskt hur gott som helst – som en söt sockerkaka men med endast nyttiga ingredienser! Även min sambo (som normalt sett inte är så förtjust i alla mina nyttiga bakverk) gillade det och nu har hela brödet redan försvunnit, haha.. Tror att jag kommer få baka en annan sats snart:) Så tusen tack också för att ha delat med dig av detta underbara recept, du är toppen!!

  Kram, Ellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag använde Zetas kikärtor på tetra pak (den större varianten) och Icas tonfisk i vatten (den stora burken).
   Det låter smart att du har koll så att du får i dig tillräckligt :)

   Vad roligt att höra, banan-brödet är nog faktiskt ett av mina favoritrecept :)

   Kram

   Radera
 12. Salladen är jättegod och din arbetsinsats med din kropp är oerhört ambitiös. Synd bara att du ser mycket trevligare och mänskligare ut på din "före"-bild. (Som tyvärr de flesta som sysslar med kroppsbyggande tenderar att göra - duktiga på att träna och äta rätt är ni de flesta men tyvärr är resultatet inte vackert i de flestas ögon.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser definitivt inte ut som min efter-bild nu utan endast några veckor innan tävling. Jag både ser och känner mig välmående just nu :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...