Just nu har vi en utmaning (som har en liten paus över sommaren) i småkakor.
Jag var lite sent ute med planeringen av mina kakor men jag lyckades knåpa ihop lite ingredienser efter att ha sett det här receptet och fick fram en sats med riktigt goda Chocolate chip-kakor. Kollegorna gíllade dem men de är definitivt inte de vinnande kakorna i och med att min kollega Malin slog på stort och bakade nyttiga biskvier som var helt fantastiskt goda. Receptet på dem ska ni få så småningom, jag måste bara prov-baka dem först.
De här kakorna är Paleo-vänliga, dvs de innehåller bara naturliga ingredienser (jag använde dock sockerfri mörk choklad i dem i och med att det var det enda jag hade hemma, men det funkar lika bra med cacaonibs eller liknande). Det går säkert att blanda i lite vassleproteinpulver i dem om man vill ha upp proteinhalten, men jag gillar dem som de är. Om man inte gillar choklad (om det nu finns någon som inte gillar choklad, ha ha) så går det lika bra att ha nötter eller torkad frukt i.
De är lite sega med en härlig mandelsmak och de är jättegoda att bjuda på till fikat. Se till att du förvarar dem i en glasburk då de svalnat eftersom de blir ännu segare och nästan fuktiga om de förvaras i platsburk.
Chocolate chip kakor (paleo)
10 kakor
Orginalrecept här
2,5 dl mandelmjöl (120g)
1 krm salt
1 krm bikarbonat
3 msk smält kokosolja
2 msk honung
1/4 tsk vaniljpulver
1 msk valfri mjölk (mandelmjölk för paleo)
0,5 dl (ca 4 rutor) hackad sockerfri mörk choklad (eller kakaonibs)
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och blanda sedan ihop de blöta ingredienserna i en separat skål. Blanda ihop torra och blöta ingredienser och fyll sedan en matsked med deg/smet. Lägg degen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och tryck till kakorna lite så de plattas till något.
3. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. De kommer kännas mjuka när du tar ut dem men stelnar något då de svalnar.
Näringsvärde per kaka:140 kcal
3 g protein
5 g kolhydrater
11 g fett
Men oj så enkla och goda kakor =) Mums !!
SvaraRaderaRiktigt enkla och riktigt goda :) Tog mig 15 minuter att göra dem tror jag...
RaderaDetta låter underbart! Chokladen i ser jättefint ut på bild dessutom ;)
SvaraRaderaJa allt med choklad har en tendens att se så himla gott ut. Dina kladdiga chokladkakor går inte av för hackor ;)
RaderaAlltid lika goda och lockande recept. Busenkla dessutom.
SvaraRaderaDessa skall jag verkligen prova framgent. Närmsta veckorna tänker jag dock njuta av alla franska delikatesser ;)
Kram
Tack Ellinor :)
RaderaÅh vad härligt, franska delikatesser låter inte helt fel....mums!
Kram
Lord have mercy! Gjorde precis de här kakorna. HIMMELSKT GODA! Fast mina blev inte alls lika höga och fina som dina utan flöt ut på plåten och blev typ 6-7 cm i diameter. Vad kan ha gått fel? Jag mätte alla ingredienser mkt noga. Men vilken konsistens! De blev spröda och sega på samma gång. Overkligt.
SvaraRaderaVisst är de goda?! Härligt sega men ändå lite krispiga :)
RaderaMätte du kokosoljan smält? Om du mäter den i fast form blir det lite för mycket och de smälter ut lite mer...
Den var nog i fast form.. ska prova idag igen med smält. Tack så mkt :)
RaderaFunkar det att ha kokosmjöl istället för mandelmjöl då mitt tog slut igår..?
SvaraRaderaGrymt härligt blogg förövrigt! =)
Nej det tror jag inte funkar tyvärr. Du kar inga mandlar hemma så du kan mala eget mandelmjöl? :)
RaderaTack!
Har precis bakat dem och de var ljuvliga ;)
SvaraRaderaVad kul att de blev bra! Jag har inte gjort dem på länge, måste nog ta och göra en sats :)
RaderaTänk att nyttiga kakor kan vara så goda! Perfekt till 1-åringens kalas med släkt och vänner! Tack för receptet!
SvaraRaderaJag håller med :)
RaderaKul att de gick hem på kalaset, då är det inte bara vi som gillar att äta nyttigt som gillar dem ;)