torsdag 4 juli 2013

Gör ditt eget pistagesmör

Jag älskar verkligen nötsmör! Jag använder det i stort sett varje dag, både i matlagning (typ i DETTA recept), i bakverk (typ DETTA) eller som topping på muggkakor eller på gröten.
Och nu pratar jag inte Skippys jordnötssmör eller Nutella (som ju kallas för nötkräm) utan naturella nötsmör som endast är gjorda av malda nötter och eventuellt lite salt. Nötter innehåller nyttiga fetter, lite protein (även om man inte kan räkna nötter som en proteinkälla) och är kolhydratssnålt. Det innehåller däremot mycket kalorier, runt 600 kcal per 100g, så även om det är nyttigt så måste man hålla koll på mängden man äter. Äter man med sked direkt ur burken är det lätt att man får i sig för mycket så jag brukar oftast mäta upp hur mycket jag ska äta.

Mina favorit-nötsmör är mandelsmör, vit mandelpasta och mandel & hasselnötssmör men nu på senare tid har jag sett att även pistagesmör dykt upp. Jag kollade affären jag handlar i  och såg att Renée Voltaire tillverkar det, men hörrni....kolla kilopriset!!!!
Nä, då är det betydligt billigare att göra eget och det är faktiskt väldigt enkelt.
Allt du behöver är:
Pistagenötter (jag köpte färdigskalade som är torrostade och saltade och jag använde 2 påsar och fick en stor burk med smör)
Matberedare
5-10 minuter av din tid
Du häller helt enkelt nötterna i matberedaren och börjar mixa på full effekt. Det tar upp till 10 minuter så ha tålamod. Först blir det ett mjöl, sedan lite klumpar och man ser att det bildas lite olja (denna är helt naturlig och inget du ska ta bort), och tillslut blir det ett krämigt smör. Det kan krävas att du då och då skrapar ner smöret från kanterna och att du kanske skakar om matberedaren lite grann så att bladen inte fastnar.
När du fått ett smör kan du förvara det i en glasburk i rumstemperatur i flera månader och använda när du behöver.
100 g pistagenötter innehåller:
627 kcal
17 g protein
8 g kolhydrater
62 g fett

1 msk brukar vara ca 15 g, så 1 msk pistagesmör innehåller:
94 kcal
3 g protein
1 g kolhydrater
9 g fett
 I det HÄR inlägget får du veta hur man gör kokossmör :)


10 kommentarer:

 1. Hej
  har en fråga om vart du har hittat påsarna med nötterna? Vet att det finns en variant på ICA Maxi men de här kanske är bättre.
  /Anders

  magrutor_2010@yahoo.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte dem på Coop där jag bor, men vilka pistagenötter som helst går bra :)

   Radera
 2. Har försökt med detta tusen gånger utan att lyckas - kanske är min matberedare för klen? Vilken modell använder du och hur stark är den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte. Jag har en vanlig matberedare från Braun. Det gäller dock att ha tålamod och hela tiden skrapa ner smöret/nötterna från kanterna. Det tog mig nog typ 10 minuter (vilket känns som en evighet) innan det blev till ett smör.

   Radera
 3. Hur länge håller smöret ungefär?
  /Elinn - elinnchanel.spotlife.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länge...minst ett halvår om inte mer.

   Radera
 4. Du är underbar Sanna! Älskar verkligen också nötsmör och pistagenötsmör låter ju för bra för att vara sant! Måste testas efter semestern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack söta du!
   Ja det var otroligt gott på gröten i morse kan jag lova.

   Kram

   Radera
 5. Hej,

  Ska man blötlägga nötter innan? Har läst lite här och där om det. Kan man göra samma sak med jordnötter? Är det samma hållbarhet, vet du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad du vill ha för typ av nötsmör. Jag rostar mina nötter innan men visst går det att blötlägga dem innan om du vill ha ett "raw" nötsmör).
   Vet inte hur det är med hållbarheten om du blötlägger dem.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...