fredag 5 juli 2013

Blåbär och zucchinibröd

Godmorgon på er!
Jag och David är på Davids föräldrars gård utanför Gävle där vi övernattat innan det är dags att bege oss upp mot Sundsvall och Tammerpokalen som är imorgon. Petra, Pernilla och Marcus (som alla ska tävla imorgon) skickade bilder igår och de ser helt fantastiska ut! Jag och David blev nästan lite tårögda när vi såg bilderna...de har varit så otroligt duktiga! (Man känner sig nästan som en stolt mamma, ha ha).

Jag som är en storstadstjej hade nästan lite svårt att somna igår kväll för att det var så tyst här, gården ligger verkligen på landet. Men det är väldigt stillsamt och rofyllt här och det var helt underbart att vakna och titta ut genom fönstret.
 Till och med Dexter (som annars är ganska "vaktig" och stressad) tycker det är skönt här :)
Vi tog en lugn promenad när vi vaknade och sedan var det dags för frukost. Hade inte med mig mina "vanliga" ingredienser och det fanns inte så mycket att hurra för i butiken som finns i närheten så jag fick improvisera lite med det jag hade.
Jag var sugen på något "brödigt" och det fick blir ett "Blåbär och zucchinibröd",ett recept jag testat några gånger och som jag verkligen gillar.
Zucchinibread är ganska vanligt i USA, precis som banana bread (som ni hittar mitt recept på HÄR) och man äter det egentligen som en söt kaka, men jag gillar att blanda sött och salt så det blev perfekt med det lite söta brödet tillsammans med keso, tomat och lite örtsalt.
Blåbär och zucchinibröd
1 limpa, 12 skivor

3 dl havregryn
2 skopor (40g) whey complete vanilj (eller naturellt proteinpulver. Det borde även gå att byta mot valfritt mjöl)
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
60 g finriven zucchini (krama ur vätskan)
4 äggvitor
1 dl valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)
25 g blåbär
Varlfritt: 1 tsk kanel
1 msk solrosfrön på toppen

1. Sätt ugnen på 175C.
2. Blanda hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och ha sedan i de blöta ingredienserna. Blanda ihop väl och häll sedan i en smord brödform.
3. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Brödet går bra att frysa, skiva gärna innan och ta fram de antalet skivor du vill ha. De passar utmärkt till mellanmål, till fikat eller som "bröd" till frukost.
Näringsvärde per skiva:
69 kcal
7 g protein
8 g kolhydrater
0 g fett
(det är 6 g fett i hela brödet)

I eftermiddag åker vi till Sundsvall och imorgon är det Tammerpokalen som gäller. Följ mig på Instagram (@tastyhealth) för bilder från tävlingen.

23 kommentarer:

 1. Det tar alltid lite tid att ställa om från stad till landet och tvärt om. När lugnet och stillheten väl infinner sig är det dock väldigt skönt, för att inte säga välgörande. Hoppas att ni får en fortsatt fin dag och att resan upp till Sundsvall går bra!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Det är otroligt att vi är så vana vid att det är ljud runt omkring oss att man har svårt att sova när det är för tyst :)

   Tack så mycket Ellinor, ha en fin kväll!

   Radera
 2. Skönt att få åka bort lite tycker jag! Kul kombination med zucchini och blåbär! Det såg jättegott ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag med, det är alltid roligt med lite miljöombyte :)
   Det var oväntat gott med blåbär i, jag har annars bara gjort det med zucchini.
   Trevlig kväll Marja!

   Radera
 3. Super bra blogg, tar väldigt ofta inspiration av dina recept, samt testar många av dom :D Detta var standard-bloggen när jag var rookie i hälsoköket, men idag brukar jag ofta försöka experimentera på egen hand :) Din blogg är väldigt lärorik och jag har lärt mig så mycket om hälsosam matlagning/bakning med proteinpulver här!

  Jag har några frågor som jag undrar om du kunde svara på :)! För det första så tycker jag dadlar är helt underbara i chokladiga bakverk, och bidrar med en fantastisk kladdighet. Frågan är, är de snabba eller långsamma kolhydrater? Sen undrar jag också om det faktiskt är så att honung förlorar alla sina fördelar om det bakas i ugnen, och är agave då ett bättre alternativ? Hur bra är egentligen agave? Du skulle gärna få berätta lite om sötningsmedel, det skulle vara intressant :)!!

  Tack för en helt fantastisk blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frida!

   Dadlar är snabba kolhydrater.
   Nej det borde det inte göra så länge man inte hettar upp det FÖR mycket så att det bränns :)
   Honung är ett mycket bättre alternativ i och med att det är ett naturligt livsmedel med många bra hälsoeffekter. Agavesirap är otroligt processat och skulle välja honung framför agavesirap utan tvekan :)

   Radera
  2. Okej, tack så hemskt mycket för svar :)!

   Radera
 4. Hej!
  Jag har sett att det skrevs lite om "myter" i ett tidigare inlägg och har hade verkligen uppskattat idéen med ett inlägg om det, hade varit kul! :D Jag följer ofta din blogg och tycker att den är jättebra! Jag har en fråga som kanske är lite konstig. När går man upp i vikt? Jag vet att det givna svaret är när man äter mer än vad man gör av med. Men samtidigt så kan de som måndag-fredag + söndag äter bra och tränar regelbundet ha en ätardag på lördagar där de trycker i sig rätt många kalorier, utan att öka i vikt. Så hur fungerar det? Är det antal kalorier per vecka som man inte får överskrida? (Har läst det på någon träningsblogg) Det är uppenbart att man inte går upp i vikt av en dag med ett kaloriöverskott, precis som man inte går ner i vikt av en dag med kaloriunderskott, så hur fungerar det egentligen? Hur länge måste man äta "dåligt"/för mycket för att gå upp i vikt och hur länge måste man leva på ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt? Kanske lite märkliga frågor men jag hade uppskattat ett svar, hehe :) Om det går att svara på, vill säga ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade jag också velat veta! Eller åtminstone bli lite klokare på.. Tanterna på mitt jobb gillar att prova alla möjliga dieter och bantningskurer (jag är själv en tant ha ha). Den nya trenden på mitt jobb är att äta normalt en dag och fasta dagen därpå för att sen äta normalt igen och så kör man så. Vilket gör att de går ner i vikt/håller sig på samma vikt oavsett vad de äter på den dagen då de äter. Hur fungerar detta? Varför håller de sig viktstabila och tom går ner i vikt trots otroligt onyttiga intag? Framförallt, vad gör detta med deras ämnesomsättning? Enligt dem själva så ökar ämnesomsättningen eftersom den aldrig hinner "vänja" sig och kroppen "chockas", stämmer det? Jag är inte så insatt i detta men mina döttrar är och det är därigenom jag hittat din sida. De vill alltid ha recept härifrån på kalas och liknande och jag får erkänna att jag var väldigt skeptisk till en början (jag visste knappt vad proteinpulver var för ett år sedan ha ha) men jag gillar dina bakverk oerhört! :-)

   Radera
  2. Hej!

   Ska se om jag kan få ihop ett inlägg om myter, det är ett bra förslag! :)
   Som svar på översta frågan:
   Du går upp i vikt om du regelbundet och under en längre period äter mer än du gör av med. Ofta brukar detta kunna synas på vågen/fett% efter en eller ett par veckor.
   Att de som har en ätardag per vecka inte går upp i vikt är antagligen för att de ligger på kaloriminus under veckans 6 andra dagar (säg 500 kcal minus x 6= 3500 kcal). Om de då sedan har en dag då de äter 3000-4000 kcal kommer de gå ungefär plus minus noll. Sedan är kroppen självklart inte så att den följer ett matematiskt system, men du kanske förstår vad jag menar? :) När de ligger på kaloriminus under veckan sjunker ämnesomsättningen något och äter de sedan ganska mycket mat under en dag så höjs förbränningen något dagen/dagarna efter samt att man får mer energi till att träna hårdare = bränna mer kalorier.

   Radera
  3. Som svar på andra frågan så är det en relativt ny trend att köra med periodisk fasta (efter programmet på vetenskapens värld). Om jag ska vara ärlig så har jag inte satt mig så mycket in i vad som händer med hormoner och liknande när man fastar, däremot så har jag läst flera forskningsrapporter som visar att man inte ska köra periodisk fast som kvinna. Vi löper större risk för att skada vår ämnesomsättning och endast 20% av de kvinnor man gjorde forskningen på visade ett positivt resultat på kroppssammansättningen. Hela 80% visade sig i slutändan gå upp mer i vikt än när man började....
   Jag tror stenhårt på att äta bra mat (råvaror från grunden), röra på sig, äta kalorisnål men näringstät mat och äta relativt regelbundet :)
   Alla letar hela tiden efter den "gyllene" vägen som gör att man går ner i vikt trots att man frossar i onyttigheter. Det finns ingen sådan väg och det är inte ett hälsosamt sätt att leva, att äta skräpmat som inte ger någon näring samtidigt som man försöker gå ner i vikt...det går ju inte ihop!

   Radera
 5. När du skriver "osötat äppelmos" i recepten, vilken sort/märke väljer du då? Det närmaste osötad jag hittat är Önos lågkalori men kanske kan du tipsa om någon annan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar under fliken "ingredienser" så finns en länk till det äppelmoset jag oftast köper (om jag inte gör eget).

   Radera
 6. I will try this one!
  Love ur Blog

  Joana, Portugal

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Tack för en bra blogg! Jag har några frågor som jag hoppas du kan svara på :-D
  1. Hur mycket avokado kan man äta i sin sallad? Den är väl rätt fet? Även om det är "bra fett".
  2. Räknas quornfileer som magert kött?
  3. Är quornfärs likvärdig nötfärs?
  4. När ska man egentligen dricka bcaa? Innan, under eller efter träning? Måste det vara på tom mage? Hur länge ska man vänta innan/efter man dricker proteinpulver? :)

  Tack på förhand! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ledsen för sent svar, kommentaren "gömde" sig i min mailbox.
   1. Det beror på hur mycket fett du äter resten av dagen, det baseras inte bara på en måltid.
   2. Ja
   3. Kalorimässigt ja, men det är helt olika amonisyraprofil i och med att quorn är vegetariskt och kött är...ja animaliskt.
   4. Man kan dricka både före, under och efter, samt mellan måltider om det skulle gå långt mellan måltiderna. Proteinpulver innehåller ofta bcaa så du behöver inte dricka båda samtidigt.

   Radera
 8. Har du hört talas om white flood? (Pwo) Är den förbjuden i Sverige? I så fall, varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det har jag inte. Om det är så att den är förbjuden i Sverige så är det antagligen för att den innehåller ett ämne som inte är godkänt inom EU (som till exempel DMAA).

   Radera
 9. hej ska göra detta brödet da vekar super
  något bra alt till bröd som är bra att köpa i affären även knäckebröd,har gått ner 15 kg nu så vill ej gå upp dem igen så undrar något som jag ej får i mig massa kcal. jordnöts smör e de okej att ha det i kokosbollar istället flr smöret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte riktigt din fråga, men visst kan du ha jordnötssmör i kokosbollar istället för smör. Jordnötssmör är däremot, precis som smör, väldigt energirikt och det gäller att hålla koll på portionsstorlekarna om du vill hålla koll på vikten. Även om du äter nyttigt så går det ju att äta för mycket kalorier....

   Radera
 10. 40g hur mkt i dl mått? och 25 gram blåbär i deciliter mått? e så dålig på detta med gram skulle uppskattas om du skrev allt i dl mått istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40 g är ca 1,5 dl och 25 g blåbär är ca 0,75 dl.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...