Sidor

torsdag 30 april 2015

Skagen och lite nya fynd

Glad Valborg mina vänner!

Jag jobbar imorgon så det blir väldigt lugnt för mig. Jag hade tänkt träna nu ikväll men kroppen är helt mör efter att jag valt att cykla till och från jobbet två dagar i rad efter att inte ha tränat eller rört på mig på över 4 veckor (på grund av operation följt av en dunderförkylning). Det tar nästan 40 minuter enkel väg så det blir en rejäl sväng varje dag men det är riktigt skönt att cykla och slippa trängseln i tunnelbanan. Det kommer bli mer cykling framöver, perfekt sätt att få in mer vardagsmotion eftersom jag inte hinner träna lika mycket nu som jag gjort tidigare. Styrketräningen är fortfarande superviktig för mig (och det som är absolut roligast) och jag försöker få in 3-4 pass i veckan nu när jag jobbar mer, mot mina tidigare 5 pass per vecka. Men allt har sin tid och jag hoppas kunna få lite mer tid till träningen framöver :)

Istället för att hitta på något ikväll blir det en lyxmiddag med nyttig skagenröra på fullkornsbröd och sedan smal risotto med oxfilé.
I helgen blir det en massa bakning och experiment med mina nya fynd som jag hittade i veckan:
Kikärtsmjölet är ju inte direkt någon nyhet men grönärtsmjölet och linsmjölet har jag inte sett förut. Jag tänker mig dem som bas i pajer och bröd men ska googla runt lite efter inspiration. Har ni testat att baka med dem? Jag hittade dem på Ica Västermalmsgallerian (vid Fridhemsplan) men de finns säkert på fler ställen.
Man kan faktiskt alltid kan fråga den inköpsansvarige om de kan ta in livsmedel, de kanske inte alltid kan eller vill men man kan alltid fråga :)
Jag hittade också kokos-matlagningsgrädde i kyldisken. Jag köpte den för att jag gillar att testa nyheter men jag förstår inte riktigt vad skillnaden är mot att använda vanlig kokosmjölk. Men jag ska testa.

Önskar er en riktigt trevlig Valborg och första maj!

Ps. Ett litet valborgstips: Proteinbutiken har crazy weekend och rear ut mitt favoritprotein Whey Complete för 174 kr (ord.pris 269 kr)


tisdag 28 april 2015

Smal sötpotatisgratäng med nötfärsbiffar

Visste ni att sötpotatis är en ört? Det visste inte jag heller innan jag läste på lite om den, jag har alltid antagit att den är en rotfrukt.
Sötpotatis har blivit allt populärare i Sverige men är den verkligen så mycket bättre än vanlig potatis? Om man kollar på näringsvärdet per 100 g för respektive potatis ser det ut såhär:

NÄRINGSVÄRDE 100 G SÖTPOTATIS (RÅ)
Energi: 86 kcal
Protein: 1.6 g
Kolhydrater: 20.1
Fett: 0.1 g
Fiber: 3.0 g
Mineraler (mg): Kalcium: 30, Järn: 0.6, Magnesium: 25, Fosfor: 47, Kalium: 337, Zink: 0.3
Vitaminer: C: 2.4mg, Tiamin: 0.1 mg, Riboflavin: 0.1 mg, Niacin: 0.6 mg, B6 0.2 mg, Folat: 11 ug, Retinolekvivalenter: 709 ug, E: 0.3 mg, D:0 mg, K: 1.8 ug.
NÄRINGSVÄRDE 100 G VANLIG POTATIS (RÅ)
Energi: 70 kcal
Protein: 1.7 g
Kolhydrater: 16.4 g
Fett: 0.1 g
Fiber: 2.1 g
Mineraler (mg): Kalcium: 4, Järn: 4, Magnesium: 22, Fosfor: 43, Kalium: 379, Zink: 0.2
Vitaminer: C: 24 mg, Tiamin: 0.1 mg, Riboflavin: 0.03 mg, Niacin: 2.0 mg, B6 0.2 mg, Folat: 19 ug, B12: 0g, Retinolekvivalenter: 1 ug, E: 0.1 mg, D: 0 mg, K: 1 ug
Sötpotatis innehåller alltså lite mer kolhydrater och något mindre protein än vanlig potatis och sötpotatisen är något mer energirik per 100 g, även om de är hyfsat jämförbara. Sötpotatis innehåller dock lite mer fiber och har ett lägre GI-värde. Innehållet av vitaminer och mineraler skiljer sig åt då  sötpotatis har ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och C-vitamin. I övrigt är de ganska lika näringsmässigt vilket gör att det är fel att tro att sötpotatisen är mycket "nyttigare" än vanlig potatis.

Jag började äta mycket sötpotatis när jag bodde i New York och jag älskar den söta smaken, framförallt till kött och kyckling. Jag brukar ofta ugnsbaka sötpotatisklyftor, göra sötpotatismos eller gratäng, något jag blivit helt frälst vid på senare tid. Den här gratängen går såklart att göra med vanlig potatis, men testa att göra den med sötpotatis, det blir kanongott! 
Välj själv fetthalt på mjölk, Philadelphia och ost, det går till och med att använda kokosmjölk om du inte gillar vanlig mjölk. Den blir såklart krämigare ju högre fetthalt du använder, men jag tycker den blir fantastiskt god med de magra varianterna. Jag serverade gratängen med magra nötfärsbiffar och en sallad med tomat och avokado....en kanonkombo!
Smal potatisgratäng
4 portioner

600 g sötpotatis
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3,5 dl mellanmjölk (eller valfri fetthalt)
50 g Philadelphia extra light 3% (eller valfri fetthalt)
75 g riven Västan ost 10%

Nötfärsbiffar:
400 g nötfärs 5% fetthalt
1 ägg
1-2 tsk timjan
2 tsk lökpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala sötpotatisen och skär den i skivor. Finhacka lök och vitlök och fräs den i lite olivolja. Ha i mjölk, Philadelphiaost, salt, peppar och sedan potatisen och koka på svag värme i ca 10 min.
3. Häll upp allt i en smord ugnssäker form. Strö på ost.
4. Grädda sötpotatisgratängen mitt i ugnen ca 20 min, eller tills potatisen är mjuk.
5. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en skål och forma till 6 st biffar. Stek i stekpanna tills de är klara. Servera gratängen med biffarna och en sallad.

Näringsvärde för gratängen per portion (av 4 portioner):
230 kcal
37.4 g kolhydrater
13.2 g protein
3.7 g fett

onsdag 22 april 2015

Ny Questbar-smak!

Jag brukar oftast ha riktigt bra koll på nya roliga och hälsosamma produkter, butiker och restauranger eftersom jag älskar att gå runt på stan och spana efter nyheter och även googla runt i internetbutiker och bloggar efter saker jag kan använda till bakning och godsaker. Det är nästan farligt att släppa lös mig  påWhole Foods eller liknande butiker,  jag kan gå runt i timmar (jag menar bokstavligen timmar!) och kolla på alla olika livsmedel....galet! Är ni också så?!

Trots att jag brukar ha koll hade jag faktiskt missat den här nyheter, antar att det kanske är ett tecken på att det varit lite väl mycket jobb senaste tiden :)
Kolla!!!
En ny Questbar med minchokladsmak! Låter helt underbar och om man ska lita på de recensioner jag sett på Instagram ska konsistensen vara lite mjukare, precis som den senaste S'mores-smaken, och den ska vara riktigt chokladig med minchokladbitar i. Någon av er som fått tag i den och testat?

Nu är det bara snällt att vänta tills den kommer till Iherb.com eller till Sverige, vilket tyvärr brukar ta lite tid. Jag får köpa den i USA när jag ska dit i sommar helt enkelt!

söndag 19 april 2015

Ljuvlig hallon & jordgubbspaj (gluten- och laktosfri)

Om jag ska äta paj ska det vara smulpaj, antingen blåbärs- eller äppelpaj med glass eller hemgjord vaniljsås. Jag har aldrig varit ett fan av matiga pajer eller såna där söta pajer med tjock degig botten, men de ser alltid väldigt fint ut när man ser dem på caféer.
Jag har gjort två stycken recept (detta och detta) på pajer på bloggen, båda smulpajer såklart men jag tänkte att det var på sin plats att göra ett recept med en riktig botten också. Eftersom det snart är sommar är ju bär ett naturligt val och i det här receptet har jag blandat hallon och jordgubbar.
Till botten använde jag ett fettreducerat mandelmjöl som jag fick av min vän Kajsa som jobbat på Nutri-Nick. Det är superbra att ha som bas i pajdeg och även istället för mjöl i mjuka och hårda kakor. Det finns att köpa på Proteinbutiken och i vissa välsorterade livsmedelsbutiker. Det går att använda vanligt mandelmjöl, men använd lite mer (ca 5 dl) och tänk då på att det blir lite mer kalorier i pajen då.
Pajskalet är krispigt och håller ihop jättebra, även om jag kanske skulle gjort pajen i en mindre form så att skalet blev lite tjockare (så går det när man bara har en pajform hemma).
Här kommer i alla fall receptet, jag hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör.
Hallon & jordgubbspaj
1 paj, ca 12 bitar

Pajbotten:
2 msk Sukrin Gold
2 msk (28g) kokosolja
1 ägg
2 msk valfri mjölk (jag använde mandelmjölk)

Fyllning:
500 g hallon och jordgubbar
3 msk chiafrön
2-3 msk stevia sötströ
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 msk arrowrootpulver utspätt med 1,5 msk vatten

Smultopping:
2 dl (70g) havregryn
1 dl (40g) valnötter
2 msk (28g) kokosolja
2-3 msk agavesirap eller honung

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Ha i mandelmjöl, kokosolja och sötningsmedel i en matberedare och mixa tills allt är blandat. Ha i ägget och mjölken och mixa tills allt går ihop till en deg. Rulla till en boll med händerna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in en kavel med mandelmjöl och rulla ut degen till en ganska tunn cirkel som är lika stor som pajformen. Smörj in formen med kokosolja och tryck ner degen i formen. Hacka några hål i botten med en gaffel och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Ha i hallon, jordgubbar, sötningsmedel och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Tillsätt chiafrön och arowroot-blandningen och låt koka på låg värme i ca 10-15 minuter. Häll sedan fyllningen över botten.
4. Blanda alla ingredienser till toppingen i en matberedare och smula sedan allt över fyllningen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna och servera med lite glass, kokosgrädde eller vaniljsås.
Näringsvärde per bit:
204 kcal
10 g kolhydrater
13 g protein
11,6 g fett

onsdag 15 april 2015

Tacksamhet och läsarfråga

Mitt i all stress med mycket jobb och lite för lite träning (på grund av en operation jag gjorde för två veckor sedan), vaknade jag upp och kände en sådan enorm tacksamhet över att jag får jobba med och möta så många underbara människor varje dag! Jag har förstått att många bloggare beskriver att de får påhopp och kritik för mycket de lägger upp, men jag har verkligen inte fått annat än positiv feedback och kärlek från er. Det är helt otroligt hur mycket fina människor det finns som skriver peppande kommentarer, ger tips, önskar recept och som tackar för recept och inlägg jag skrivit....jag blir alldeles varm i hjärtat! Så tack snälla ni för att ni följt med mig under alla år som bloggen funnits och för alla fina kommentarer och mail, ni är underbara! Även om jag är ganska bra på att hålla motivationen uppe själv så blir jag otroligt inspirerad av alla era berättelser och så klart mina grymma klienters framsteg. Jag önskar jag kunde skriva om alla så att ni också kan inspireras av deras berättelser och livsstilsförändringar.

En av de jag verkligen inspireras av är min fina vän Kitty. Kitty började hos mig som kund för drygt två år sedan och gick efter ett par månader med i det första Team Proteinbutiken. Det blev ingen tävling det året men Kitty var med som hjälpcoach för Team Proteinbutiken året efter och utbildade sig också till kostrådgivare. Jag och Kitty klickade på en gång och det har varit så inspirerande att följa hennes utveckling från jojobantare till en kvinna med balans och livsglädje och hon blev nyligen två-barns mor. Jag älskar hennes sunda inställning till kost och träning: med tålamod och hårt arbete kommer man långt och det behövs inte extremdieter eller flera timmars träning varje dag. Jag måste bara dela med mig av hennes framsteg efter graviditeten och ni som vill kan följa henne på Instagram (@fatnessmorsan) och suktas av alla härliga recept och bilder.
Det är ca 6 veckor mellan bilderna och Kitty har som sagt inte kört någon extremdiet utan har följt så kallad "flexible dieting"/iifym....eller jag vet inte om man kan kalla det att hon gjort en diet överhuvudtaget. Hon har tränat hårdare (efter kroppens förmåga efter en graviditet) och legat på ett kaloriunderskott. Du är grym Kitty!

Apropå flexible dieting och IIFYM, fick jag en fråga från en läsare för ett tag sedan och tänkte att jag kunde svara på den i ett inlägg:

"Jag har en fråga till dig som jag funderat på: håller du dig fortfarande till IIFYM/flexible dieting? Är mest bara nyfiken då det känns som du är "friare" i ditt ätande etc. nu än förut. Kram :)"


SVAR: Både ja och nej :) Jag har kört med IIFYM i snart 1,5 år och har under den här tiden lärt mig vad det flesta livsmedel innehåller, vilket gör att jag sällan behöver väga och mäta det jag äter, jag har bra koll i huvudet ungefär hur mycket jag får i mig.
Mitt mål när jag började jobba med min coach Layne Norton (som jag fortfarande jobbar lite med) var att förbättra min ämnesomsättning efter att den blivit kört i botten av mina 8 år som tävlande i bodyfitness, med efterföljande jojobantning efter i princip alla dieter. Vi jobbade med iifym för att jag skulle lära mig att det inte finns några specifika livsmedel som du blir tjock av utan allt handlar om mängden du äter (jag kommer för övrigt skriva ett inlägg om detta lite senare). Det går att äta av allt men det gäller att tänka på mängden, något jag hade svårt för då jag följt kostscheman bestående av kyckling, fisk, sötpotatis, ris, grönsaker och lite nötter i typ 8 år.
Vi jobbade med att långsamt lägga till mer kalorier och det gick bra och jag kom upp i nästan 2700 kcal, men jag gick även upp en hel del i vikt (från 62 kg till 72 kg), något som var nödvändigt för att jag skulle kunna "träna upp" ämnesomsättningen. Efter vi kommit upp i den kalorimängden gjorde jag en liten diet, inget extremt och inga timmar med cardio varje dag och jag gick ner ca 10 kg och slutade på en kalorinivå som var högre än det jag åt innan jag började med Layne. Detta tyder på att ämnesomsättningen förbättrats av den reverse diet jag gjorde och jag har också märkt att min kropp inte är lika stressad längre. Förut kunde jag gå upp 2-3 kg vätska över en dag om jag åt några bitar pizza eller några godbitar, det finns inte på kartan längre.
I och med att min kropp mår så pass bra och jag inte har några planer på att tävla igen så känner jag inte att det är lika viktigt att följa en plan till 100%. Jag tränar fortfarande hårt, jag har kul när jag tränar, jag äter vad jag vill (vilket är den typ av mat ni ser på bloggen med inslag av lite godsaker som några godisbitar eller en glass då och då) och jag mår jäkligt bra. Vikten är stabil och jag är nöjd med kroppen. Ibland lägger jag in saker i Lifesum för att se ungefär hur mycket jag äter, men för det mesta äter jag på känn och det funkar hur bra som helst. Skulle jag vilja tighta till kroppen och toppa formen skulle jag vara mer strikt med mina macros och lägga upp och följa en plan, men just nu mår jag så bra ändå så jag fortsätter som jag gör och lägger antagligen in lite hårdare träning mot sommaren :)

lördag 11 april 2015

Helgmys, morotskakabollar och fiffigt tips

Det har åter igen gått lite för många dagar sedan jag uppdaterade bloggen. Jag sitter i skrivande stund och jobbar med den nya designen på bloggen som kommer vara modernare, snyggare, mer lättnavigerad och innehålla ett sökbart receptregister....äntligen! Jag vet att det kan vara lite svårt att hitta recept i det "register" som finns nu, så det nya kommer innehålla klickbara bilder på alla recept och det kommer att gå att söka efter tema mm. Jag längtar verkligen tills den "nya" bloggen är klar men det kommer dröja ett litet tag eftersom det tar tid att sitta och pilla med att föra över alla gamla recept och innehåll till den nya. Men det är på g!

Idag har jag varit tvungen att jobba framför datorn hela dagen, men jag tog mig tid att fixa en lyxfrukost som idag bestod av Lindahs hallonkvarg, fruktssallad, nötter, Havre & kesella-frallor, kalkon, mager ost, grönsaker och såklart kaffe med hemgjord cashewmjölk. Jag älskar långfrukost på helgen!!
Jag prenumererar själv inte på några dagstidningar, men mamma ringde och berättade att det var en notis om Pressology i SvD Perfect guide. Kul! Nästa vecka står jag i butiken på tisdag och onsdag så har ni vägarna förbi så vore det kul om ni kom in och hälsade :)
Mellan jobb med bloggen, online-kunder och receptskrivande till Tasty Health-appen så måste man ju äta (läs fika...he he) och favoritsnackset just nu är de här morotskaka proteinbollarna, så enkla att slänga ihop och smakar nästan precis som en mjuk och saftig morotskaka!
Morotskaka proteinbollar
1 sats, ca 10-15 bollar (beroende på hur stora du gör dem)

ca 100 g mandlar
10 dadlar
1 dl finriven morot
1 skopa whey complete vanilj
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

1. Ha i alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills det blir en deg (ha i mer mandlar eller proteinpulver om degen är för blöt) och rulla till bollar. Rulla i kokos och förvara i kylen.

Apropå snacks så måste jag bara tipsa om den här fiffiga muggen som jag fick av min kollega Petronella på min födelsedag.
Det är en mugg i hård plast med skruvlock från Saga form och i locket kan man förvara granola, nötter eller frukt/bär. Perfekt till overnight oats, kvarg/keso eller yogurt om man, som jag, inte gillar att müslin/granolan eller nötterna blir blöta eller sega av yoghurten/kvargen. Mycket fiffigt!! Jag tror de finns att köpa på Cervera och liknande affärer och jag ska köpa på mig några stycken så man kan förbereda overnight oats för ett par dagar som jag kan ha med till mellanmål på jobbet.

Nej nu är det dags för sen middag, idag blir det lamm ytterfilé med myntasås (lättkvarg, färsk mynta, vitlök och örtsalt) och ugnsbakade rotfrukter.
Ha en fin lördag kväll mina vänner!

tisdag 7 april 2015

Kommer ni ihåg Stina och Ove?

Tiden går för fort, jag hinner med att uppdatera om allt! :) Jag har några riktigt spännande projekt på g som, om de går i lås, kommer bli drömmar som blir verklighet! Jag kan inte riktigt säga något än, men så fort allt är spikat kommer ni bli de första att veta!!

Dagarna går i ett just nu och när jag inte jobbar på Pressology juice så har jag fullt upp med mina fantastiska online-klienter. Eftersom jag jobbar heltid och även jobbar mycket med Tastyhealth-appen och bloggen (som inom kort kommer få ett rejält ansiktslyft) så har jag inte kunnat ta på mig fler kunder senaste månaden, men jag hoppas på att kunna hjälpa fler under våren. På tal om kunder, kommer ni ihåg Stina och Ove, som vann 3 månaders coaching av mig i början av året? Jag lovade ju en uppdatering av hur det går för dem och de är nu inne på vecka 10 av totalt 12 veckor. Stina kommer åka på semester och vi avslutar vårt samarbete redan denna vecka, men kolla vilket bra resultat hon fått under dessa 10 veckor!
"I 10 veckor har jag följt ett kost- och träningsupplägg från Sanna. I början trodde jag det skulle vara väldigt tuff och jag skulle vara energilös men så fel jag hade. Energin var på topp och jag presterade bra på träningspassen varje vecka. Jag kände aldrig av hungern heller. Trots detta lyckades jag tappa i vikt varje vecka och bli tightare vilket var mitt mål med denna hjälp. Jag är otroligt glad för all hjälp jag har fått under dessa veckor och har aldrig mått såhär bra på länge. Det bästa med detta upplägg var att vi lyckades hitta något som vi kunde köra på från början till slut med bara lite extra cardio i slutet. Inga stora förändringar och det kändes väldigt skönt då jag älskar rutiner. Jag har lärt mig otroligt mycket under denna tid och jag tar med mig all kunskap jag har fått till att nå mitt nästa mål!

TACK FÖR ALL HJÄLP!"

Stina ville ha hjälp med att komma i bättre form och när jag gick igenom Stinas kostdagbok i januari såg jag att hon inte fick i sig tillräckligt med protein (en av orsakerna till sötsug på kvällarna) och hon behövde få lite bättre rutiner med maten. Stina går i skolan och äter skolmaten där så vi lade upp det så att hon åt frukost hemma, lunch i skolan, ett mellanmål och sedan middag hemma. Hon har inte ätit några kosttillskott (inte ens proteinpulver) utan vi har bara fokuserat på bra mat och då hon är i skolan gav jag rekommendationen att hon skulle äta 1/2 tallrik med grönsaker, 1/3 tallrik kolhydrater och 1/3 tallrik protein.
Stina har styrketränat 4 pass per vecka och vi började med att lägga in två HIIT-pass på ca 20 minuter och lade till ytterligare ett cardiopass på 30 minuter nu sista veckorna.
Det känns superkul att hennes kropp svarat så bra på det här upplägget och hon har gått ner 5,5 kg och minskat sitt midjemått med 9 cm!!
Jag är så stolt över dig Stina och du har verkligen gett 100%. 

Ove, denna andra vinnaren av coachingen är en riktig kämpe och har, trots en skada i axeln, följt både kosten och träningen (med lite modifikation) och hittat mycket bättre rutiner med kosten och träningen. Slutgiltigt resultat, sammanfattning och bilder kommer om två veckor :)

En annan av mina online-kunder, Martin aka Fitnessmat, är nu inne på dietvecka 5 av 16 och trots att vikten i princip stått stilla senaste 3 veckorna har det hänt väldigt mycket med fett% och på bilderna. Martin startade på 9,6% fett och låg på 8,1% denna vecka vilket är jättebra! Man ser klart och tydligt att det händer grejer när man tittar på bilderna, vilket är ytterligare ett bevis på att man inte enbart ska titta på vågen för att mäta resultat.
Grymt jobbat Martin och jag ser fram emot att se slutresultatet om 16 veckor!

Denna vecka börjar jag också hjälpa två killar, Paulo och Jerry, i deras satsning mot #ptfighten2015. 20 personer ska träna som professionella fighters inför en match och som efter 8 veckor ska gå en match mot varandra på Café Opera. Ni kan följa deras resa på deras instagramkonton @paulo_fagundez och @pappagold.

Nu ska jag fortsätta besvara denna veckas uppdateringar och jag önskar er alla en trevlig kväll!

torsdag 2 april 2015

Smaksättningsfavoriter just nu

Glad påsk mina vänner!
Nu tar jag ett par välbehövliga semesterdagar innan det är dags för att pressa juice på måndag igen till Pressologys butik som öppnade i tisdags på Nybrogatan 21. Jag kommer fira påsk hemma hos mamma i år och medan hon fixar den mesta av maten tänkte jag fixa lite påskgodis imorgon förmiddag.
Det var evigheter sedan jag gjorde en muggkaka, jag har varit inne i en "kvarg-med-bär och nötter"-period ett tag nu, men imorse blev det en  bananmuggkaka som jag gjorde på havregryn, banan, äggvita, cashewdryck, kokosmjöl, bakpulver och kanel. Receptet hittar ni här. Skålen ni ser ovan är den jag oftast använder till mina muggkakor och den är köpt på IKEA. Perfekt storlek och muggkakorna blir runda och fina utan att de svämmar över, vilket lätt kan hända om man använder en för liten skål eller mugg.

Till muggkakan gjorde jag en jordgubbssås genom att mixa lättkvarg, cream cheese extra light, lite cashewdryck och jordgubbspulver vilket ger en supergod och söt jordgubbssmak.
Bärpulver och grönsakspulver är storfavoriter i mitt kök just nu när det kommer till att smaksätta och sätta färg på kvarg och olika bakverk och sötsaker. Förutom smak och färg så tillför de även en hel del vitaminer och antioxidanter. Det är såklart alltid bäst att äta frukt och grönt i "naturlig form", men det är lite kul att använda de här pulvrena i matlagning och bakning tycker jag.

Jordgubbspulvret har jag köpt på 8T8 som ligger precis vid Mariatorget på söder och de har även blåbärspulver, passionsfruktpulver, hallonpulver, havtornspulver mm. Helt underbara!


Lingonpulvret köpte jag i somras när jag var på Rosendals trädgård på Djurgården, men det finns även här (där de har en massa olika bärpulver) och här. Blåbärspulver testade jag igår då jag blandande ner det i kvargen tillsammans med lite rivet citronskal, stevia och pekannötter, grymt gott!
Rödbetspulvret köpte jag på Whole Fords i London (där köpte jag även acaipulvret) men det finns bland annat att köpa här.

Förutom att smaksätta kvargen är de här pulvrena goda och nyttiga att ha i smoothies, i bakverk som muffins och mjuka proteinkakor och även i påskgodis som till exempel de här sockerfria marsipan pralinerna:
Nä nu ska jag nog faktiskt ta och börja med att göra lite påskgodis ändå, det här receptet är en stående favorit hos mig:
Vilket är ert favorit-godis recept att göra till påsk?