Idag var jag inbjuden till en pressfrukost med det glutenfria bageriet
Kea, ett familjeägt bageri som ligger i Bromma. Man tackar ju inte nej till en tolv rätters avsmaknings-frukost direkt, frukostälskare som jag är ;)
Kea Bageris vision är att baka en så enkel produkt som möjligt för att
passa alla. Detta för att man ska slippa köpa flera olika sorters bröd, kakor och
tårtor för att alla i familjen eller på arbetsplatsen ska kunna njuta av det. Inköpet
blir enkelt och alla kan äta samma sak.
Ni som följer bloggen vet att jag redan bakar mycket glutenfritt, inte för att jag är glutenintolerant själv, utan för att jag dels gillar utmaningen med att baka med alternativa mjölsorter, dels för att jag försöker baka bakverk som ger mer näring än de som bakas på vetemjöl och socker.
Malin Nylén, som var med och anordnade frukosten, pratade just om detta, och vi kom in på varför många väljer att äta glutenfritt även fast de inte är intoleranta själva.
Jag tror att kolhydrathetsen (eller rättare sagt rädslan för kolhydrater), som faktiskt hållit i sig ett bra tag, gör att många väljer glutenfritt för att man tror att det är nyttigare. Det behöver absolut inte vara så dock. Många glutenfria bakverk innehåller precis lika mycket socker som vanliga bakverk, det enda som skiljer är att mjölet är glutenfritt. För er som är glutenintoleranta dock, är bagerier som Kea en guldgruva! Att kunna äta bröd och bakverk utan att oroa sig för att bli dålig är ju fantastiskt!
Men glutenfritt innebär inte att det per automatik är hälsosammare! Jag är inte glutenintolerant eller känslig men tycker som sagt att det är kul att baka med mjöl som innehåller mer näring eftersom det är någon som är viktigt för mig och som jag strävar efter: att få i mig så mycket näring som möjligt genom det jag äter.
För mig var den här morgonen en underbart fläkt av inspiration och det är kul att se vad man faktiskt kan baka med alternativa mjölsorter. Det fanns semlor, frukost-mackor, princesstårta, äppelkaka, fröknäcke, bärbakelser....you name it! Allt var jättegott och jag blev väldigt impad över kvaliteten på framförallt brödet! Glutenfritt kan ofta bli ganska torrt och kompakt, men detta var verkligen supergott!
En riktigt härlig frukost och jag kan verkligen rekommendera er att besöka Kea bageri!
Foto: Studio Emma