Och på tal om gott fika....det här är en av de godaste cheesecakes jag gjort! Jag lade ut en bild på min Facebook-sida och Instagram igår och frågande om någon kunde gissa smaken. Många gissade kokos och choklad, tror bara det var en som gissade rätt :) Det här är en cheesecake med krämig apelsinfyllning med en swirl av choklad och en seg nutellabotten. Kan inte bli så mycket bättre! Jag är en riktig "sucker" för kombon apelsin och choklad, kanske inte så konstigt att en av mina favoriter när det kommer till choklad är Romerska bågar?! Men vet ni? Den här cheesecaken är godare än romerska bågar ;)
Den är superenkel att göra, det enda som kan vara lite krångligt är att få till en snygg swirl. Jag fick faktiskt googla på hur man gör snygga virvlande swirls, jag brukar annars bara lyckas kladda ihop allt.
När det var ur världen var det bara att grädda den och sedan vänta i vad som kändes som en evighet för att få provsmaka den. Men det var värt väntan....så krämig, så mycket smak, så fräsch...
Nu ska jag sluta småprata, över till receptet!
Apelsin proteincheesecake med chokladswirl
8 bitar
Botten:
2 dl (70 g) hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
5 msk (75g) hasselnötssmör (eller mandelsmör)
2 tsk kakao
1 msk honung
2 tsk stevia sötströ
Fyllning:
200 g cream cheese 3% (eller valfri fetthalt)
500 g lättkvarg
1.5 dl flytande äggvita (motsvarar ca 4 stora äggvitor)
1 tsk vaniljarom
2 skopor (40g) whey complete vanilj
2 msk stevia sötströ
Rivet skal från 1/2 apelsin
1,5 msk kakao + 1 msk stevia sötströ
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten av en pajform med löstagbara kanter, jag använde en form som är 21 cm i diameter (lite mindre än en vanlig pajform).
3. Ha i de 5 första ingredienserna till fyllningen i en skål och mixa ihop med en stavmixer. Smaka av om det behövs mer sötning. Häll över 1/4 av smeten till en liten skål. Rör ner apelsinskalet i den stora skålen med smet och ha i kakao och eventuellt mer sötning i den lilla skålen. Smaka av båda!
4. Häll apelsinsmeten över botten och droppa sedan små klickar av chokladsmeten i apelsinsmeter. Virvla runt med en kniv tills det blir ett fint mönster, men blanda inte för mycket så att de båda smetarna blandas ihop helt.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Det kommer vara lite lös i mitten men grädda inte längre, den kommer sätta sig när den får stå i kylen ett tag. Bakar du cheesecaken för länge kommer den bara bli torr. Ta ut kakan och låt svalna ett tag. Ställ sedan in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
Näringsvärde per bit:218 kcal
19,3 g protein
7,9 g kolhydrater
13 g fett