onsdag 29 januari 2014

Reverse dieting

Jag hade egentligen tänkt lägga ut det här inlägget igår kväll, så fort jag hade tittat på videon jag kommer länka till nedan, men fick tänka om då en av våra hundar (den lilla odågan Dexter) åt en chokladkaka och vi var tvungna att åka in till djursjukhuset. De flesta vet kanske att hundar inte tål choklad och det beror på att det finns ett ämne som heter teobromin i choklad, som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Vi människor känner oss uppiggade (vid normal konsumtion), men hundar är känsligare och det kan få dödliga konsekvenser när både hjärna och hjärta blir överstimulerade.
Så Dexter fick en spruta som gjorde att kan mådde riktigt illa, fick upp allt maginnehåll och sedan fick vi vänta ett par timmar innan vi kunde åka hem. Vi som hade planerat en lugn hemmakväll! Lesson learned, och som Fanny kommenterade på min Facebook-status: Ät alltid upp choklad som du har hemma! Ha ha!

Så, inlägget kommer idag istället.
Jag skrev ju för några veckor sedan ett inlägg med en uppdatering om hur det går för mig med att försöka förbättra min ämnesomsättning. Jag nämnde ordet reverse dieting som en av de saker jag gör och jag förklarade lite snabbt vad det är, men jag skulle vilja förklara lite mer ingående eftersom jag fått många mail av läsare som velat veta mer hur de själva kan göra eftersom de hamnat i samma situation som jag.
Det finns tyvärr inte så mycket forskning på varken metabolic damage/adaptation eller reverse dieting, vilket är synd men kanske inte så konstigt. Begreppen blir dock större och större i USA (och resten av världen) i och med allt fler tjejer och killar som jojo-bantar, dietar, äter restriktivt och tränar extremt hårt drabbas. En anpassning av ämnesomsättning sker alltid när man drar ner på kalorierna och eller ökar träningsdosen, det är helt normalt. Det farliga blir när man sänker kalorierna mycket och snabbt, tränar extremt mycket och sedan efter dieten snabbt lägger på sig fett....för att sedan göra en ny diet för att försöka få bort fettet man lagt på sig. Till slut blir det i princip omöjligt att tappa fett. Jag har sagt det förut, något av det viktigaste att tänka på för en lyckad diet är att långsamt och successivt sänka kalorierna.
Som tur är har min coach, Layne Norton, precis släppt en video-log om just reverse dieting, och han förklarar det väldigt bra. Videon är ca 30 minuter lång men jag kan verkligen rekommendera er att kolla på hela då han visar upp resultat av några av sina kunder och det är riktigt intressant! Han förklarar både i denna och i tidigare video-logs om vad som händer rent fysiologiskt i kroppen då man dietar extremt hårt och snabbt och varför de flesta går upp mer i vikt efter dieten är över. Titta på videon och är det något ni inte förstår eller om har ni några frågor är det bara att kommentera detta inlägg så ska jag svara så gott jag kan.
För er som är intresserade av att läsa mer om metabolic damage har en kille som heter Scott Abel skrivit flera e-böcker om just detta. Ni hittar dem HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...