söndag 5 januari 2014

Klient före-efter: Emma

Alltför ofta kommer jag i kontakt med tjejer som på något sätt hamnat i en ond cirkel då det gäller träning och kost. Träningen har blivit mer som ett tvång, inte något som man mår bra av och kosten ger ångest och dåligt samvete istället för energi och njutning.

Det flesta vet ju att viktnedgång handlar om energi in - energi ut och teoretiskt så borde det ju vara så att ju mer man tränar och mindre man äter, desto mer går man ner i vikt. I verkligheten är det mer avancerat än så och kroppen fungerar inte som en robot som styrs efter en matematisk uträkning. Vi har hormoner som i allra högsta grad påverkar fettförbränning och ämnesomsättning och vid för mycket stress på kroppen (vid tex för mycket träning) kan det vi gör för att komma i form, motverka resultatet vi vill ha.

Många tränar på tok för mycket och använder träning som ett sätt att bränna så mycket kalorier som möjligt. Detta leder ofta till överträning, skador och till och med muskelförlust. Kroppen behöver vila och mer är inte alltid bättre!
Många drar ner på energiintaget för att man tror att ju mindre man äter, desto mer går man ner i vikt. Det slutar ofta med att man tar bort kolhydrater och/eller allt som räknas som "onyttigt". En så pass energisnål och restriktiv kost är inte hållbar i längden och många klarar inte av att stå emot hungern och suget vilket leder till att man (oftast på helgen) överäter "onyttig" mat, man får ångest och lovar sig själv att börja köra stenhårt med kost och träning på måndag. Många fastnar i det här beteendet och vet inte hur man ska sig ur det. Man vill komma i form men vågar inte träna mindre eller äta mer. Man har tappat fotfästet och balansen helt enkelt.

Detta var precis det min och Davids kund Emma hade gjort. Hon kontaktade oss och ville hitta ett hållbart förhållande till kost och träning. Vi har nu jobbat ihop i 12 veckor och jag fick en tår i ögat när hon skrev hur hon förändrat sitt synsätt på kost och träning under våra månader ihop, då hon uppdaterade sista gången. Förutom att hennes fysik har förändrats på ett positivt sätt, ha den stora förändringen har skett på insidan!
Det bör påpekas att på bilderna till höger (efter bilderna) äter Emma dubbelt så mycket kolhydrater som när vi började, hon tränar betydligt mindre, är starkare och har till och med gått ner i vikt under processen!

Jag har stor respekt för Emma som vågade lita på oss, kliva ur sin "comfort-zone" och fått ett mycket hälsosammare förhållande till kost och träning. 


Här kommer Emmas berättelse:

"För 3 månader sedan gjorde jag en fantastisk investering i mig själv som har gett mig ett mer balanserat, mer glädjefyllt, och mer energifullt liv. Jag bestämde mig att nu fick det vara nog. Jag ville bort från mitt ”allt eller inget” tänk där det slutade med att min kropp och mitt välmående fick djupa ärr.
Jag hade länge följt Sannas blogg: ”tasty-health” där jag gillade hennes sunda tänk. Tog till slut kontakt med Sanna och David via iformonline för att få stöd och hjälp i att göra en långsiktig förändring.

I min historik finns kaloriräkning, LCHF, GI, viktväktarna, periodisk fasta, Dukan… ja det mesta… Dessa dieter ledde bara till att jag tyckte mindre om mig själv, jag fick magsmärtor och mycket låg energi. Jag tränade ett tag 7 dagar i veckan vilket så småningom ledde till återkommande ryggbesvär och ischiaskänningar. Det slutade ofta med att jag fick vila i månader och endast göra rehabiliteringsövninar. Kunde inte förstå vad jag gjorde för fel… Min självkänsla sjönk och min självbild likaså. Det enda som jag kunde tänka mig fungera var att minska på maten ytterligare och öka på träningsintensiteten och träningsmängden. Jag fick dock inte några som helst resultat. Det slutade ofta med att jag proppade i mig godis, kakor och chips på helgerna för suget blev ofantligt stort.

När jag till slut fick sådana problem med ryggen att det ledde till en längre tids sjukskrivning där det enda jag kunde göra var att ligga raklång i flera dagar i streck så förstod jag att min kropp var totalt misshandlad….utav mig själv!

När jag fick kontakt med Sanna och David beslutade vi att göra en 12 veckors ”Kom i form-program” där både träning och kost ingick. När jag fick schemat på min träning och kost fick jag en chock: ”Ska jag äta så här mycket, och så här mycket kolhydrater!! Jag kommer smälla upp som en ballong!!” Men jag valde att lita på Sanna och David och släppa på min egen kontroll och överlämna det till några som kunde.
De första dagarna var jobbiga, ska inte ljuga…. Mest för att jag var rädd. Dessa dagar är dock ett minne blott. Efter ett par dagar ökade energin, det var ROLIGT att träna, jag var piggare på jobbet och sov mycket, mycket bättre. Jag vågade knappt ställa mig på vågen efter en vecka…Trodde att jag skulle ha gått upp flera kilon. Det visade sig att jag gått ner… GÅTT NER! Förstod ingenting. Dansade på toaletten av glädje. Kunde det vara så enkelt?! Kunde jag också få äta som andra, njuta och släppa på kontrollen utan att det skedde något extremt med kroppen?! Vid detta tillfälle förstod jag att Sanna och David visste vad de snackade om, tvekade inte en sekund på att fortsätta följa deras rekommendationer när det gällde kost och träning.

12 veckor senare: Vågen skulle jag kunna slänga ut genom fönstret för den har ingen betydelse längre i mitt liv. Jag vågar lyssna på min kropp, ge den bra näring när den är hungrig, ge den vila när den behöver och som tack ger kroppen mig glädje och energi.
Om jag skulle gå upp i vikt tänker jag: Toppen då har jag matat den med energi som kan ge mig mer muskler och kondition för att ge mig redskapen att orka i min vardag och lite till.
Jag kan titta på mina före och efter bilder och vara stolt över den förändring som skett på utsidan men mest nöjd är jag över de framsteg jag gjort mentalt. Jag vet bättre nu, jag vet att min kropp vill mig det bästa, den talar till mig och behandlar man sig själv som att det vore ens bästa vän får man tio gånger så mycket tillbaka.
Jag kan tillägga att jag är mycket starkare än vad jag någonsin varit trots att jag lägger mindre timmar på att träna per vecka.  Dessutom är min omgivning otroligt positiva till den förändring som jag gjort; jag petar inte i maten längre, är inte lika lättirriterad och har mer energi till roliga saker.

Mina tips: sluta vara rädd för att äta, behandla din kropp som den förtjänar och våga vila.

Jag är så glad att jag anlitade Sanna och David via iformonline; jag är så förvånad över de stora framsteg jag gjort under dessa 12 veckor som egentligen är en kort tid. Längtar över vad framtiden har att erbjuda, detta är bara början!"

Vill du ha hjälp med att hitta balans, komma i bättre form eller förbättra hälsan, kolla in på www.iformonline.se för mer information om tjänster och priser.
ERBJUDANDE! Om du köper ett Kom-i-form-program i januari bjuder vi på en extra månads coaching, dvs 4 månader (kost + träning) för 5000 kr. Kontakta oss på info@iformonline.se om du har frågor.

18 kommentarer:

 1. Heja Emma!!!
  Jag själv sitter i ungefär samma sits, körde på med LCHF ett tag och älskade det, men eftersom jag tränar mycket crossfit så tänkte jag prova med de bra kolhydraterna ett tag, och då spårade det ur. Och den form jag slitit mig till är idag som bortblåst.. Men som Batman säger "Varför ramlar vi ? För att lära oss att ställa oss upp igen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättevanligt att man sväller upp i början om man börjar äta kolhydrater om man kört lchf ett tag. Man måste långsamt introducera dem och ge kroppen en chans att anpassa sig.
   Kolhydrater är INTE farliga! :)

   Radera
 2. Shit vilka grymma resultat!! Vilken brud:) och vilket grymt upplägg ifrån er sida!! Härligt:)

  Till min fråga; just nu kör jag en "clean-bulk". Ligger på 2300-2600kcal/dag och kör endast styrka med målet att främst bygga en högre rumpa och snygga ben OCH i övrigt en stark, härlig kropp. Detta medför ju såklart att absen etc blir otydligare...
  Har endast "bulkat" sedan början av okt.

  Till sommaren vill jag åter vara mer definierad men helst inte tappa i vikt då det inte är mitt mål alls. Vill tappa i fett helst:) hur borde man gå till väga och hur långt innan sommaren bör man börja? Har inte alls mycket fett att ta bort och är naturligt smal:) jätte tacksam för svar! Du är fantastisk!! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)

   Det är alltid bättre att ha längre tid på sig att deffa så man kan göra små justeringar och inte behöva stressa. Det beror lite på hur mycket du har att tappa, men minst 12 veckor innan, helst längre.

   Vikt kommer du att tappa i och med att fett väger, så det går inte att komma ifrån, men målet är ju att behålla så mycket muskelmassa som möjligt :) Utgå från det du äter innan du börjar dieta och dra ner kalorierna långsamt vecka för vecka (eller varannan vecka) alt öka träningsdosen något. Utvärdera vecka för vecka hur kroppen svarar och justera kosten eller träningen därefter :)

   Radera
 3. Tränar också ca 5-7 dagar i veckan. Men nu blev jag sjuk och är hemma. Trodde jag skulle tappa massa muskler och lägga på mig fett. Men jag känner mig faktiskt smalare och tror jag tappat lite fett! plus att jag känner att jag har mer energi och är mer än taggad på att börja träna igen och längtar till att börja röra på mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, vila är verkligen bra för kroppen!!! :)

   Radera
 4. Hej
  Känner så väl igen mig i din berättelse Emma, jag är nu i det läget där kroppen sagt nej ordentligt med ryggproblem som gör att jag nu inte kan träna alls, kan ev bli rehabträning. Blir peppad av att läsa din berättelse, framför allt så ger det mig motivation att kliva utanför mitt kontrollbehov och ska nu ta hjälp med både kosten och träning :)

  Fortsatt lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till och grattis till ett klokt beslut :)

   Radera
  2. Du gör helt rätt :), kommer vara det bästa du gjort! Pepp, pepp :)!

   Radera
 5. Bra jobbat tjejen! Du har uppnått grymma resultat.
  Sanna: vilket fint jobb ni gör med era kunder!

  SvaraRadera
 6. Först av allt - grattis Emma! Starkt jobbat!

  Jag har själv lidit av ortorexi sedan tidiga tonåren med träning och minimalt med mat och uteslutande av kött.. Blev sedan gravid och började därefter med strikt LCHF (en period levde jag på bara skinka och smör....). Varje gång jag har testat att äta lite mer kolhydrater så har magen svullnat upp som om jag vore höggravid - detta har jag tolkat som att min kropp INTE ville ha kolhydrater i from av gröt, quinoa, bovetebröd och dyl (även om allt är glutenfritt). Jag har efter min sista graviditet helt tappat all ork och energi och bara att orka upp på morgonen är ett meck. Jag ligger på minus energimässigt och orkar heller inte att träna.. Jag har gjort egna juicer hemma för att snabbt få i mig energi, men med dåligt resultat... Jag vaknade upp här precis innan nyår då jag insåg att jag helammar och ändå enbart äter en tallrik mjölkfri yoghurt till frukost, fisk och rotfrukter till lunch och sallad och kött till middag, en grön juice och en hel chokladkaka varje kväll - det kanske är alldeles för lite?? Och anledningen varför valkarna på sidan bara ökar, medan mina ben, rumpa och armar håller på att försvinna.... :( Hursomhelst så lovade jag att börja ta hand om mig själv och börja äta frukost-lunch-mellis-middag-mellis.
  Mina frågor till dig Sanna är, om jag har förstört min ämnesomsättning kan då denna snabba ökning av kalorier och kolhydrater vara positivt för kroppen eller bör jag öka långsamt?
  Bör jag äta så frekvent även om jag är proppmätt när det är dags för mellanmål?
  Hur lång tid behöver kroppen få på sig att äta sig närd och få ordning på ämnesomsättningen innan jag kan börja träna?
  Hur kommer det sig att jag svullnar upp som en höggravid när jag imorse åt din morotskakegröt (med hirs och kokosmjölk)?
  Ert erbjudande om 4 månaders PT kan man köpa det i januari men starta i februari eller startar det så snart man bokat? Betalar man in hela summan direkt eller kan man dela upp kostnaden på två månader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tråkigt att höra att du har det så kämpigt med kosten. Att kroppen och magen sväller upp när du äter kolhydrater är helt enkelt av den anledningen att den inte är van att bryta ner kolhydrater på grund av att du uteslutit dem. Det tag några dagar, ibland veckor för kroppen att anpassa sig så det gäller att ha lite tålamod.

   Det låter på tok för lite om du ammar och jag förstår om du känner dig trött. Att äta så pass lite (kolhydrater) och sedan äta en chokladkaka på kvällen, som inte är bästa formen av näring direkt är inte heller det bästa för insulinkänsligheten. Det är otroligt mycket socker i en chokladkaka och du skulle må mycket bättre av att äta samma mängd kolhydrater men i form av havregryn, råris, sötpotatis osv.

   Visst kan det vara så att din ämnesomsättning sjunkit rejält av ditt mixtrande med maten och det bästa då är att öka på maten långsamt!
   Du bör äta regelbundet men du ska självklart inte proppa i dig om du inte är hungrig.

   Ja, du kan börja senare, vi sätter igång när du vill och är redo även om du köper programmet tidigare. Just nu betalar man allt på en gång men vi håller på att lägga upp en funktion med delbetalning men den kommer inte igång förrän om 2-3 veckor.

   Radera
  2. Tack snälla Sanna för feedback!
   Vad bra med delbetalningen! Då borde den vara klar innan 31 januari då?
   Bör man träna medan man försöker få ordning på maten eller bör man vänta till man mår bättre och har ätit mer under några veckor? Kosten före träningen? Eller är en kombination att rekommendera?
   Jag lyssnade på podden om Metabolic Adaptation och ni båda säger att 20 veckor med minskade kalorier/ökad träning kräver minst 20 veckor att långsamt öka maten - men vad gör man om man mixtrat med maten under 15 år från tidiga tonåren? Är man ett omöjligt fall då eller hur länge bör man räkna med att det tar att höja ämnesomsättningen?
   Kan du inte uppdatera hur det går för dig? Du har väl hållit på sedan i april förra året med att höja ämnesomsättningen? :)

   Radera
  3. Ja den borde vara igång innan 31:a januari, jag hoppas på det i alla fall.

   Om du har ork att träna så tycker jag att du kan börja köra lite lätt styrketräning.
   Tyvärr är det så att ju längre du hållit på att mixtra med maten, desto längre kommer det ta att få ordning på allt. Men det är väldigt individuellt och i visa fall svarar kroppen jättebra och i andra fall tar det längre tid.
   Jag gjorde precis en liten uppdatering :)

   Radera
 7. Imponerande Emma och bra coachat Sanna och David! :) När jag läste detta så kände jag att det träffade min situation mitt i prick. Jag tränar mycket och gärna och äter vad jag tror är sunt. Har flera gånger försökt steppa upp en nivå genom att reglera kosten men troligtvis äter jag fel för det har spårat ur efter några veckor. Jag är väldigt nyfiken på att kliva på ett Kom-i-form-program men vill veta lite mer vad det innebär. Lyckas dock inte hitta så mycket info på hemsidan. Kan du beskriva i stora drag vad programmet innebär? För jag kostdagbok innan vi börjar programmet? Hur ofta är det uppföljningar? Helt enkelt, hur blir programmet skräddarsytt för just mig? Tusen tack för en grym och inspirerande blogg! Hälsar Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, du fyller i en kostdagbok och även en livsstilsenkät så att vi får en bra bild hur du äter, tränar och lever nu. Därefter sätter vi upp ett rimligt mål och sedan skriver vi ett kost och träningsschema till dig.
   Det är uppföljningar varje vecka och vi justerar kost och eller träning om det behövs. Vi är tillgängliga via mail varje dag och svarar oftast inom ett par timmar om man har frågor eller behöver pepp :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...