söndag 12 januari 2014

Tunna proteinpannkakor och födelsedagsfirande

Det var ju Davids födelsedag igår och det blev en riktigt fin dag!
Dagen började med att jag gick upp och fixade pannkaksfrukost. David fick önska vad han ville till frukost och jag hoppades innerligt att han inte ville ha samma frukost som förra året, då han önskade en köttbit. Kändes så konstigt att stå och steka en köttbit kl 05.30 på morgonen, men vad gör man inte för de man älskar?! Nu var det ju helg och vi kunde sova lite längre, men ändå, en köttbit är inte det jag är sugen på på morgonen. I år önskade han sig i alla fall pannkakor och jag jublade inombords. Han ville ha "riktiga" pannkakor, såna där tunna gjorda på mjöl, smör och socker men vi gjorde en liten kompromiss och jag fick göra dem på mitt sätt. Resultatet blev riktigt bra!!

Tunna proteinpannkakor
7 stycken

2 dl (132 g) bovetemjöl (eller dinkel, fullkorn, rismjöl, quinoamjöl...havremjöl funkar nog också, använd då ca 1,5 dl)
1 dl (30 g) whey complete vanilj
1 tsk salt
2 msk stevia strö
3 ägg
6 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
1 msk ghee (skirat smör, tål höga temperaturer utan att fettsyrorna förstörs) eller kokosolja eller vanligt smör

1. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer till en slät smet. Stek i en stekpanna, ca 1 min per sida.

Servera med frukt, bär och lite vaniljkesella (kesella 1% + 1 tsk vaniljarom + lite stevia sötströ).
Näringsvärde per pannkaka:
166 kcal
17 g kolhydrater
11,6 g protein
5,6 g fett
1,4 g fiber

Sedan åkte vi till gymmet och tränade. Det var det första passet på ca 5-6 veckor och jag kände mig för första gången på länge helt frisk och pigg. Känslan efteråt var obeskrivlig....förlåt om jag svär, men fan vad jag älskar att träna!! Nu kommer jag köra på så hårt jag kan och öka på maten lite till i ungefär en månad, sedan kommer jag göra en "mini-diet" för att se om kroppen svarar överhuvudtaget eller om den fortfarande inte vill släppa fett på grund av min skadade ämnesomsättning. Ska bli riktigt spännande och jag ska sätta mig ner och skriva ett inlägg om vad jag gjort hittills, hur det går och lite tankar kring hela processen. Har så mycket jag vill skriva och berätta men ska se om jag kan hålla det kort :)
Efter träningen kom Davids familj på besök och vi åt mat, en efterrätt som Davids mamma gjorde (jag måste lägga upp den på bloggen sen, riktigt gott) och sedan tårtan jag gjorde. Den blev så bra!!!! Jag gjorde denna botten men gjorde den i en mindre form så att den blev högre. Fyllningen blev Nutella sötad med stevia (köpt på Coop) och bananer.
Dekorerade med vispad mellangrädde och lite djungeldjur...ha ha!
På kvällen vad vi på Dansens Hus och såg Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Piece. Helt fantastisk!! Ni måste bara gå och se den om ni har möjlighet. Helt sjukt vad de kan göra med sina kroppar!
Nu är det dags att jobba lite med våra online-kunder innan sov-klockan ringer. Om du är intresserad av att få hjälp med din kost och träning, har vi plats för några fler kunder. Kika in på www.iformonline.se för mer information och om du köper Kom-i-form-paketet nu i januari får du en extra månad på köpet.

15 kommentarer:

 1. Hej

  Vad anser du om brustabletter, alltså t.ex. C- vitamin med citronsmak?
  Är dom nyttiga för en om man vill gå ner i vikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Äter du frukt och grönsaker så har du med största sannolikhet inte c-vitaminbrist och då är det väldigt onödigt att lägga pengar på sådana kosttillskott. Ett för stort intag av c-vitamin kan till och med få motsatt effekt.

   Men det är inte onyttigt, de flesta av dem är ju sockerfria....

   Radera
 2. Gud vad gott med proteinpannkaka!!
  Jag har gjort innan men då blev de jätte tjocka och inte alls lika goda.. Så ska nog testa ditt recept någon dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de här blev supergoda! Jag gillar de tjocka också men det är kul att variera sig :)

   Radera
 3. Hej! Jag hittade din blogg idag och blev väldigt inspirerad av alla dina recept. Jag har dock en fråga ang stevia. Jag vill helst inte använda sötningsmedel. Många av dina bakrecept innehåller ca 1 msk stevia. Smakar det skit om man skippar stevian? Om man tar en msk riktigt socker istället, tänker jag rätt att det blir ca 50 kcal mer per recept då? Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Stevian är ju till att få det sött så är du ok med att de är mindre söta så går det fint att skippa det.. har aldrig testat att skippa det så vet inte hur smaken blir.
   Jag har inte i huvudet vad 1 msk socker väger, men det låter rimligt :)

   Radera
 4. Du är så kreativ!

  Skulle du säga att det finns några generella riktlinjer för antal gram man ska äta av de olika energikällorna? (Kolhydrater, fett & protein). T.ex. 1gram protein per kilo kroppsvikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Alla är olika och har olika behov som beror på kön, muskelmassa, aktivitetsnivå, ämnesomsättning osv så det är svårt att kunna ge riktlinjer i form av antal gram. En bra fördelning däremot mellan de olika näringsämnena tycker jag är 30-40% protein, 30-40% kolhydrater och 20-30% fett.

   Radera
 5. Är bovetemjöl det "nyttigaste" mjölet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det skulle jag inte påstå. Men för de som är glutenintoleranta är det ett bra alternativ eftersom det är glutenfritt. Det är även lite mer fiber än tex vanligt vetemjöl.

   Radera
  2. Tack! Vilket skulle du säga är det "nyttigaste" mjölet/bästa alternativet? :-)

   Radera
 6. Tårtan ser riktigt god ut! Ungefär hur mycket banan respektive nutella är lagom för en tårta? Och blandade du ihop de ingredienserna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev kanongod :)
   Ja tog en medelstor mogen banan och ca 0,5 dl nutella, bredde först på lagret med nutella och sedan den mosade bananen :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...