måndag 20 januari 2014

Low carb pistage citronoch kokosproteinmuffins

De flesta av er vet nog vid det här laget att jag inte är en av dem som är rädd för kolhydrater :) Jag äter en hel del kolhydrater utspritt över dagen men framförallt före och efter träning i och med att det är då de behövs som mest.

De flesta av mina recept är baserade på havremjöl, dels för att jag gillar smaken och dels för att konsistensen blir bra. Men ibland är det kul att experimentera med andra typer av mjöl och jag har länge velat testa att göra proteinmuffins med minimalt med kolhydrater, bara för skojs skull. Det svåra med low carb recept är att få dem fluffiga och saftiga utan att tillsätta en massa fett. Muffins baserade på mandelmjöl, ägg och smör/kokosolja blir goda men oftast väldigt kaloritäta.
De här muffinsen blev faktiskt riktigt bra redan vid första försöket. De går självklart inte att jämföra dem med vanliga muffins men de blev väldigt saftiga och luftiga trots att de är så kalorisnåla, och smakkombinationen är fantastisk!
Tänk på att recept med proteinpulver inte håller lika länge som vanliga bakverk och det är bra att frysa in de man inte äter på en gång. Jag gjorde en gång misstaget att låta några proteinmuffins ligga framme på diskbänken i en platspåse i två dagar. När jag öppnade påsen möttes jag av en lukt som var precis som när man låtit en shaker med proteinpulver ligga i väskan i några dagar....vet ni vad jag menar?? Yuk!

Så, njut av dem när de är nybakta och frys sedan in resten :)
Low carb pistage citron och kokosproteinmuffins
6 stycken

3 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 skopa (20g) whey complete vanilj
2 msk stevia sötströ (jag använder Ica's märke)
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 äggvita
2 msk lättkesella
1 tsk rivet citronskal
1 msk mandelmjölk (eller valfri mjölk/vatten)
25 g pistagenötter

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom pistagenötterna med en stavmixer. Smeten kommer vara ganska tjock. Tillsätt pistagenötterna och rör om tills allt blandats.
3. Häll smeten i silikonformar och grädda i ca 15-18 minuter. Övergrädda dem inte, då kommer de bli torra och kompakta. Ta ut och låt svalna.

Frys de du inte äter, muffinsen blir torra väldigt snabbt om de står framme!
Näringsvärde per muffins:
98 kcal
2 g kolhydrater
7,5 g protein
7 g fett

19 kommentarer:

 1. Hej Sanna :) Dessa måste jag prova. Har en burk pistasche smör i skåpet som jag inte riktigt vet vad jag ska använda till,. ska göra en smet och fylla muffisarna med. Har en fråga när du skriver att du äter kolhydrater innan eller efter träning . Är det ngn Max tid som man ska tänka på för att kroppen ska ta "upp" kolhydraterna bäst? // Kram L8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det optimala om du äter en stor måltid med kolhydrater innan träning är att äta den ett par timmar innan träning. Om du äter den för tätt inpå träningen kommer kroppen jobba med att smälta maten (mer blod till magen och mindre till musklerna).

   Radera
 2. Det här gillar jag, speciellt då de har lite mindre kolhydrater! Det ser så gott ut :)

  SvaraRadera
 3. Ser supergott ut! men jag undrar hur det funkar att baka med vanligt proteinpulvet då jag läst nånstans att det vanliga ej går att hetta upp utan man måste ha speciellt Bake Pro-pulver. Ser att flera av dina recept innehåller vanligt så ville bara fråga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligt proteinpulver går bra, det förstörs inte. Läs under fliken "om proteinpulver", har skrivit om det där :)

   Radera
 4. Hej! Du använder ofta havregryn i dina recept som mjöl, hur länge står sig eget mixat "havregrynsmjöl"? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis lika länge som vanliga havregryn...dvs länge :)

   Radera
 5. Hej Susanna! Jag undrar om du inte skulle kunna göra ett litet inlägg om styrketräning och muskeltillväxt? :) dina inlägg brukar alltid vara givande och jag tror ämnet är uppskattat! MVH cecilia, www.energylife.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jodå, det kan jag göra. Kommer så småningom :)

   Radera
 6. Hej Sanna! Tack för receptet - låter supergott! Tror du det går att göra muffinsen i micron? Har för tillfället ingen ugn.. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Har inte testat, men det borde funka :) Ca 1,5-2 min kanske...

   Radera
  2. Okej, tack, ska prövas så fort som möjligt! :)

   Radera
 7. Hej! Jag undrar om du har några bra tips på att gå upp i vikt på ett sunt sätt? (för att bygga muskler och äta sund mat) Kanske kan du skriva något om det? Finns nästan bara tips på internet om hur man går ner i vikt men inte upp i vikt.

  Hälsningar tjej 21år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vill man gå upp i vikt gäller det att äta lite mer helt enkelt. Jag äter i stort sett samma typ av mat året om, det enda jag justerar är mängden beroende på vad mitt mål är för tillfället. Så ät av samma mat du äter nu, men mer. Har du en hög förbränning och har svårt att äta mer kan det vara bra att byta ut fast föda mot flytande som tex proteinsmoothies med frukt, havre, nötter eller nötsmör i för att få upp kalorierna utan att behöva tugga så mycket.

   Radera
 8. De ser jättegoda ut :) måste man ha i whey? eller kan man skippa/byta ut? :)

  SvaraRadera
 9. Hej, vilken inspirerande blogg du har, jag vill springa ut i köket och baka allt! Jag har lite frågor gällande proteinpulver och träning, om du har tid att svara :)
  Jag tränar för tillfället styrka 4ggr/vecka, resten av veckan kör jag konditionspass 1-2 ggr (dans, step, spinning, etc). Mitt mål är att gå ner i vikt (eller snarare, minska på fettmängden), men eftersom jag tycker att det är roligare med styrketräning och har lite problem med knäna så är det lättare att lägga krutet på att bygga muskler snarare än att bränna fett.
  Men eftersom jag är vegan är det svårt att få ihop tillräckligt med protein, misstänker även att jag överlag har ätit för lite kalorier senaste veckorna. Hur mycket proteinpulver skulle man behöva äta/dag för att komplettera proteinmängden? Finns det veganska proteinpulver?
  Jag tränar nästan alltid tidigt på morgonen, men misstänker att det inte är optimalt att styrketräna innan man har ätit något. Är det helt "waste of time" att träna utan att äta innan? Skulle en halv banan innan träning fungera (förutsatt att jag äter ordentlig frukost efter).
  Tack!

  SvaraRadera
 10. Sanna, ska det inte vara bakpulver i dessa? Jag håller precis på att provbaka så jag tog 1 tsk. Vi får se helt enkelt :-s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, nu har jag smakat på dem. Smaken! ojojoj guuuud, denna smakkombination är helt fantastisk. Tyvärr hade jag dem inne aningens för länge, för de ser inte alls lika saftiga ut som dina. Smakar garanterat inte lika saftigt som dina heller. Längtar tills nästa gång jag ska göra dem, då ska jag få till det perfekt. Tack för ännu ett grymt recept! Hoppas att många provar att baka dessa.

   Radera
  2. Observant :) Jo det ska det vara, jag rättade till det nu, tack Monika!

   Kul att du gillade dem! Ja, när man bakar med kokosmjöl och whey måste man vara försiktig med att inte baka dem för länge, då blir de torra :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...