fredag 31 januari 2014

Månadens gästrecept: Kladdiga mintchoklad proteinbrownies med kokos

Då var det dags för bloggens andra gästrecept och det var supersvårt att välja ut ett av recepten som kommit in, alla var verkligen jättebra!
Jag föll för denna kaka på grund av den lite ovanliga ingrediensen: potatis. Jag har bakat flera kakor med sötpotatis men aldrig vanlig potatis, vilket gjorde mig nyfiken att testa receptet som är gjort av Elaine Blückert. Elaine har fler nyttiga recept på sin blogg, där hon även bloggar om sin träning och tävlingar i body fitness (Elaine var medlem i Team Proteinbutikens utvecklingsteam 2013).
Jag testade att baka kakan och det blev supergod och väldigt saftig! Jag använde vassle istället för sojaprotein som står i receptet och detta resulterade att den behövde lite längre tid i ugnen och lite mindre vätska. Jag åt upp halva kakan innan jag hann blinka, det är ett bra betyg ;)
Over to you Elaine:
"Min första tanke var att jag ville baka något nyttigt. Tänkte att choklad är ju galet gott & det var precis vad jag var sugen på just då! Kom att tänka på brownie eller den klassiska kärleksmumsen. Men att äta en sockertät kaka är inget som intresserar mig. Ville också ha något som passade till mellis, med bra kolhydrater, lagom med fett och bra med protein.
Så jag funderade ut hur jag skulle kunna göra en nyttig variant och få in alla 3 näringsämnena på ett bra sätt. Först - vad kan jag ha i stället för smör?? Tog en titt i kylskåpet, såg min kokta potatis (som jag alltid har färdigkokt i kylen) och funderade om potatisen kunde ersätta smöret tillsammans med kesellan?  Och samtidigt vara som ett "bindningsmedel" då jag inte har något gluten i kakan, dessutom bidra med en fin saftighet. För att den inte skulle bli alltför torr tänkte jag att lite kokosolja kan också ersätta smöret.
Sedan experimenterade jag fram smakerna, mängderna och ingredienserna allteftersom och vad jag hade i skafferiet. 
Till och med min vän som inte är mycket för hälsosam livsstil tyckte dessa var goda!
Jag åt detta till mellis tillsammans med en klick keso, äpplemos (hemlagat, som jag också alltid har i kylen)
Ps. I och med att sojaproteinet binder mer vätska, skulle jag rekommendera att minska lite på mjölken om du bakar på vassle ;)"
Kladdiga choklad & mintproteinbrownies
6 bitar

20 gram (ca 2 msk) havremjöl (glutenfritt havremjöl av märket Provena)**
1 skopa chokladprotein (jag använde sojaprotein)**
10 gram (1 msk) kokosmjöl
2 rågade msk pofiber (finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker)
1 msk kakao
Lite lite salt
1 msk stevia strö

1,5 tsk bakpulver
10 gram smält kokosolja (ca 1 msk)
5 droppar pepparmintsolja

60 gram kokt potatis
75 gram kesella
Drygt 0,5 dl äggvita

1,5 dl osötad mandelmjölk

ca 1 msk riven kokos att strö över kakan

**Sannas kommentarer: jag använde egenmalt havremjöl (mal havregryn i matberedare)
**Jag använde vassleprotein i chokladsmak och tog lite mindre (ca 1 dl) mjölk

1. Blanda först de torra ingredienserna.

2. Mosa potatisen lätt med en gaffel och blanda sedan med kesella, äggvita och kokosoljan.
3. Mixa sedan ihop allt, inklusive mjölken och pepparmintsoljan, med en stavmixer. Häll i en smord form, inte för stor, för jag vill gärna få lite högre bitar. Strö över kokos å hackad mandel.
4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 - 25 minuter, lite högre än nedre delen av ugnen.
Näringsvärde per bit:
102 kcal
5 g kolhydrater
9 g protein
5 g fett

Om du har ett recept som du vill dela med dig av, maila det till mig manadensrecept@tasty-health.se mellan den 1-25 varje månad. Mer information finns under fliken "Månadens recept".

13 kommentarer:

 1. Ser riktigt god ut! Blev kakan saftig?

  Jag undrar skulle inte du kunna göra en ny lista där du recenserar de olika smakerna av questbars som du testat? :)

  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja den blev jättesaftig!

   Absolut, jag har testat alla utom den nyaste (cookies and cream) :)

   Radera
 2. Spännande ;) Måste testa!

  SvaraRadera
 3. hej, tack för en jättebra blogg!!:)
  jag såg att du har skrivit många inlägg om Metabolic damage. för några år sedan fick jag en ätstörning och gick ner från 65kg till 40kg. för att behålla vikten var jag så dum att jag under ca 1 1/2 år levde på ett dagligt kcalintag på ca 900-1000 och uteslöt nästan kohydrater+ tränade fotboll 3ggr i v/lågintensiv träning 1-2h dag.

  nu har jag nästan blivit frisk och har gått upp till ca 56kg. tränar fotboll 2ggr v, styrketränar 5ggr v+ dagliga promenader. Jag har alltså gått upp ganska mycket i muskler, vätska och fett.
  nu till mitt problem, så fort jag äter som en "normal" människa(el så mycket jag ska äta till förhållande till min aktivitetsnivå) runt 2000-3000kcal sticker vikten iväg och jag svullnar upp. eftersom jag har börjat styrketräna ganska mycket vill jag ju självklart bygga muskler, men samtidigt inte gå upp allt för mycket i fett.

  jag äter frukost, lunch, mellanmål, middag kvällsmål och håller mig till väldigt Clean mat med mycket protein. mitt dagliga kcal intag är ca 1500kcal, ungefär 110g kolhydrater, 150g protein, 35g fett.

  har du något tips på hur jag ska lägga upp kosten för att komma i balans och samtidigt kunna bygga muskler utan att lägga på mig allt för mycket fett? //MVH Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Antagligen har din kropp anpassat sig till den nivån och träningen du gör nu så för att tillslut komma upp i en högre kalorimängd måste du successivt öka kalorierna, vecka för vecka. Du kommer absolut gå upp i vikt om du från 1500 kcal helt plötsligt går över till att äta 200 kcal. Du måste låta kroppen vänja sig genom att långsamt över en längre period öka kalorierna, så lite som 50 kcal per vecka kan vara en bra start.

   Radera
 4. Jag brukar följa många instagram konton som har nyttiga recept och jag följer ett konto på engelska som ofta skriver i sin beskrivning "chocolate protein powder", betyder det att jag kan ta vilket som helst eller är det nåt speciellt som är vanligt att baka med? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej det tror jag inte eftersom alla proteinpulver agerar olika. Är det muffins eller liknande är det antagligen vassle hon använt. Fråga vettja :)

   Radera
 5. Ser mycket gott ut! Tre frågor: :)

  1. Tror du man kan ta sötpotatis i stället för vanlig potatis?
  2. Finns det ngt man skulle kunna ersätta pofibret med?
  3. Tror du det går att laga kakan i micron (kan man överhuvudtaget baka med proteinpulver i micron eller blir det förstört?)

  Tack för en jättefin blogg med kanonbra recept!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   1. Ja det tror jag.
   2. Ingen aning, testa mer havremjöl kanske.
   3. Det vet jag faktiskt inte. Proteinpulvret förstörs inte men den blir kanske inte lika saftig....

   Radera
 6. Istället för chokladprotein kan man ta mintchoklad istället? Behöver man fortfarande pepparmintsolja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert jättebra, du behöver nog inte pepparmyntsolja då :)

   Radera
 7. A taste and other qualities are firm and authenticated for the individuals. THz voice of the Beste aroma diffuser for falloffs. The chance shield for the terms for the signing of the norms for the tip for all challenges.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...