onsdag 15 januari 2014

Uppdatering om min metabolic damage

Eftersom jag skrivit en del om det och även pratat om det i en podcast för några veckor sedan tänkte jag att jag kunde berätta lite om hur det går i mina försök med att "bli frisk" från metabolic damage och jobba upp en bättre ämnesomsättning.
För er som precis hittat hit till bloggen så berättade jag om min "skadade" ämnesomsättning i inlägget Metabolic damage: min berättelse och vad är det egentligen? och berättade ganska ingående om det då jag var gäst i Veronicas podd, så lyssna gärna på podden för mer information.
Jag fick en större respons än vad jag hade väntat och MÅNGA av er läsare mailade och berättade om liknande historier och liknande problem. Metabolic damage eller metabolic adaptation kan alltså drabba de som under flera omgångar och under långa perioder dietat/bantat på lågkalori-dieter och mycket konditionsträning för att sedan snabbt gå upp i vikt efter dietperioden är slut. Det gäller framförallt fitness och bodybuilding-tävlande som kör en eller flera extremt tuffa dieter och som efter dieten inte tar hand om sin ämnesomsättning utan äter okontrollerat under flera dagar eller veckor efter tävling och lägger på sig fett snabbt, eller de som hela tiden jojobantar på lågkaloridieter för att sedan börja äta "normalt och går upp i vikt.

Jag har nu jobbat med att förbättra min ämnesomsättning i 10 månader och den är långt ifrån normal, men jag fortsätter kämpa. Jag pratar ofta med två av mina vänner som bor i USA som också anlitade samma coach som jag gjorde till mina första tävlingar (det var så vi träffades) och båda av dem har drabbats av metabolic damage! Det säger ju kanske en hel del om vad vår coach hade för metoder: samma diet för alla oavsett förutsättningar, extremt låga kalorier och extremt mycket lågintensiv cardio (jag pratar 2-3 timmar per dag). En av mina vänner berättade att hon precis varit och tagit blodprov och det visade att hennes hormoner var helt upp och ner, låg funktion på sköldkörteln, obalans mellan de kvinnliga könshormonerna (östogen/progesteron), höga halter av insulin trots ett lågt intag av kolhydrater (försämrad insulinkänslighet) mm. Jag har läst en hel del artiklar och bloggar och sett videos som gjorts av personer med metabolic damage och många påpekar just detta, att deras hormoner varit helt ur balans. Jag har inte tagit några blodprover än men planerar att göra det nu i början av året. Min vän Danyell, som driver företaget The Sweaty Betties har gjort flera videos på you-tube där hon pratar om metabolic damage och om hur hon jobbar med att "bli frisk".
Det jag har gjort hittills för att öka ämnesomsättningen är att göra en så kallad reverse diet eller omvänd diet. Det funkar precis på samma sätt som en diet där man långsamt och successivt minskar på kalorierna, bara det att man gör tvärtom. Jag har under 10 månader ökat kalorierna vecka för vecka och varje vecka har jag (och min coach Layne Norton) utvärderat hur kroppen svarat och justerat därefter. Rent teoretiskt så bör man inte gå upp så mycket i vikt om man ökar kaloriintaget långsamt och justerar efter hur kroppen svarar. Står man stilla i vikt ökar man lite till och utvärderar igen efter en vecka. Har man gått upp lite, håller man kaloriintaget stilla och låter kroppen anpassa sig. Om man har en dålig ämnesomsättning och har ätit, säg 1000 kcal per dag under en längre period och däremot ökar med 1000 kcal på en dag, då kommer man med all säkerhet gå upp i vikt, snabbt!! Små små ökningar över en längre period är nyckeln. Med ett ökat kaloriintag kan man också träna hårdare vilket oftast resulterar i en större muskelmassa vilket också gör att ämnesomsättningen ökar.

När jag började åt jag ca 1100 kcal (mer än så gjorde att jag upp i vikt blixtsnabbt) och körde 45 min-1 timme cardio per dag plus 5 dagars styrketräning. Jag åt bara så kallad "ren mat" eftersom jag gick upp i vikt av minsta lilla ökning av kalorier eller om jag åt någon som var "dåligt". Jag var ofta trött, hade svårt att bygga muskler och var ganska svag. Jag svällde upp som en ballong om jag åt något annat än det som stod på mitt kostschema.

Nu äter jag ca 2700 kcal, kör endast 2 stycken HIIT-pass á ca 20 minuter i veckan, jag är starkare än någonsin, är pigg och har energi, har lagt på mig en hel del muskler och jag kan till och med äta en glass här och där eller äta på restaurang utan att jag går upp ett gram...precis som det ska vara.
Men....det finns alltid ett men. Jag har gått upp ca 6 kg på 10 månader, vilket om jag ska vara ärlig, skrämde skiten ur mig i början. Det är aldrig kul att gå upp i vikt (om det inte är muskelmassa såklart), framförallt inte när ens mål alltid varit att vara i bra form. En del är självklart muskler men även en hel del fett, som framförallt satt sig på armar, rumpa och lår. Som tjej kan man räkna med att lägga på sig ca 150 g ren muskelmassa per månad om man gör allting "rätt", så 6 kg ren muskelmassa kan jag ju bara drömma om :)
Det är här det mentala kommer in. Ni förstår, det GÅR INTE att förbättra ämnesomsättningen och gå ner i vikt eller komma i form samtidigt, det går bara inte!! Visst, jag skulle kunna komma och hålla mig i form genom att i princip svälta mig själv och köra otaliga timmar cardio per dag, men jag vill inte leva så! Det gäller att ta tag i roten av problemet och se det hela på ett större perspektiv. Jag får helt enkelt acceptera att det är det här som krävs, att jag måste gå upp lite grann i vikt nu för att senare kunna äta en normal mängd mat, ha energi, kunna ha tid till annat än träning och kunna toppa formen utan att behöva svälta mig själv. Så visst, jag har gråtit några gånger, jag har tittat i spegeln och känt mig obekväm med min kropp men jag har tagit tag i de känslorna på en gång, accepterat dem och jobbat med att tänka positivt. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna äta såhär mycket, (över 320 g kolhydrater per dag är mycket mat!!) och träna såhär lite konditionsträning.
Om ca 1 månad kommer jag göra en "mini-diet" för att se om kroppen vill släppa på fettet och antagligen kommer jag sedan behöva göra flera cykler av Reverse diet varvat med korta dieter för att återställa ämnesomsättningen. Har jag otur kan det ta flera år och hur lång tid det tar att jobba upp ämnesomsättningen beror på hur länge man hållit på att jojo-banta eller kört extremt hårda dieter.
Något jag verkligen ser som något positivt är att jag lärt mig så jäkla mycket om metabolic damage, om ämnesomsättningen, om hur man förbättrar den och hur man genomför en diet på ett hälsosamt sätt. Det senare är det jag värderar högst, framförallt nu när jag och David coachar fitnesstävlande eftersom vi på bästa sätt kan försöka optimera våra atleters förutsättningar inför diet. Målet då man vill förbättra sin kroppssammansättning är ju att kunna äta så mycket kalorier som möjligt och köra så lite cardio som möjligt och ändå tappa fett. För att kunna göra detta måste man ta hand om sin ämnesomsättning och jobba med att försöka öka sin ämnesomsättnings kapacitet. Lyssna gärna på Layne Nortons video-log för mer info:
Något jag verkligen känner att jag vill få fram är att ni som någon gång vill tävla i en fysiktävling, läs på om coacher som ni funderar på att anlita! Det är trots allt er hälsa ni lägger i deras händer och även om det är superkul att tävla, så kommer ändå hälsan först. Metabolic damage är ingen lek! Jag önskar att jag vetat bättre då jag anlitade den coach som körde min och hundratals tjejers ämnesomsättning i botten.

Jag återkommer snart igen med en ny uppdatering om hur det går :) 

44 kommentarer:

 1. Wow! Fantastiskt jobb du har gjort! Jag har haft anorexi och bulimi i flera år följt av alla dieter som finns för att bli smal. Dock har det inte funkat och nu efter 10 år väger jag fortfarande mkt mer än jag vill och har en ämnesomsättningn som spårar så fort jag ätit mer än 1200kcal per dag, ... Även fast jag har tio kilo kvar att tappa tills jag är på min målvikt har jag försökt öka på kalorierna lite. Har insett att om jag inte tappat mina kilon de senaste 10åren kommer det nog inte hända om jag fortsätter på samma sätt som jag gjort i många år :( hoppas jag också får ordning på det här så jag slipper räkna kalorier och vara rädd för mat resten av mitt liv... Fortsätt att inspirera, din blogg är guld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att fixa, men det gäller att ha tålamod eftersom det tar tid :) Och tyvärr måste man slå bort tankarna på att gå ner i vikt då man försöker få ordning på sin ämnesomsättning. Det kommer man kunna göra sen, när ämnesomsättningen mår bra :)

   Radera
 2. Tack för att du delar med dig Sanna! Det är härligt att se hur positiv du ändå är :) Jag hoppas du kan tävla igen så småningom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker :)
   Ja det vore kul, men det är inte min första prioritet just nu, jag är glad om jag kan äta, träna och hålla en hyfsad form året runt :)

   Radera
 3. Wow så bra... jag levde också på 1100 kcal i nästan ett halvår och låg på underskott 1400 -1600 kcal halvåret innan så när jag väl började äta så gick jag upp 8 kg på en månad.. nu har allt stabbiliserat sig och jag har massor av energi..
  Trivs bättre nu även om jag tyckte jag var finare i kroppen då, men man kan ju inte vara i tävlingsform året runt ;)
  Tack Sanna för en super blogg/hemsida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, man måste ju räkna in hur man mår och hur kul är det att vara i toppform hela tiden om man inte har ork eller energi till något annat?
   Kul att du mår bättre :)

   Radera
 4. Wow vilket bra inlägg, jag uppskattar verkligen hur ärlig du är med hur du har mått under tiden. Ändock är ju 6 kilo inte en katastrof. Tror du att kanske 2 kilo av dem är muskler? Jag ser knappt någon skillnad på dina mage på de två bilderna, den är lika snygg även nu 10 månader senare.

  Tack för dina bra inlägg om detta, jag lär mig alltid så himla mycket av det du skriver. Du skriver det på ett sätt så att alla förstår, så att man kan ta det till sig och lära sig att göra rätt från början. Jag hoppas att du blir "frisk" så småningom, med tanke på hur du kämpar så borde du bli det. :)
  /Eleonor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej 6 kg är ingen katastrof men jag känner att både knän och leder påverkas och det är betydligt tyngre att springa :)

   Tack snälla, jag uppskattar det verkligen!! :)

   Radera
 5. Vilket fantastiskt inlägg! Stor medalj till dig. Modigt av dig att dela med dig av din historia. Vi känner med dig och du kommer att lyckas, men kroppen behöver sin tid för återställning och tillit på dig. Lycka till framöver och fortsätt med din kanonblogg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Om det kan hjälpa någon från att begå samma misstag är det värt det!

   Tack!! :)

   Radera
 6. Brukar aldrig kommentera inlägg.... Dock är det många jag tycker är bra och viktiga så det är inte det det handlar om. Men den här gången bara måste jag kommentera. Visa min uppskattning på något sätt. Håller med ovanstående personer och vill bara säga tack. Fortsätt vara den inspirerande människa du är. Det finns många människor i hälsobranschen men inte många som utstrålar sån trygghet, engagemang och glädje som du. Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tack, jag blir verkligen rörd. Jag uppskattar enorm att du tog dig tid att kommentera!

   Jag ska försöka så gott jag kan :)

   Radera
 7. Tack för att du delar med dig och hoppas du når ditt mål.
  Jag själv har gått på dieter och gått upp efteråt. Jag försöker oxå öka kcal intaget sakta, men hur länge ska man vänta innan man ökar? varannan vecka är det en bra start?
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det räckt med ca 50 kcal per vecka så länge vikten står stilla. Ökar den så brukar jag hålla stilla i ca 1-2 veckor tills det känns som allt stabiliserat sig :)

   Radera
 8. Tack Sanna att du delar med dig och är öppen och ärlig. Du är en inspiration både här och på instagram. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Du är lika inspirerande :) Älskar dina recept och bilder!

   Radera
 9. Superbra skrivet sanna :-D Har kännt mig i trygga händer hela tiden och håller fortfarande på att trappa upp koldraterna. Långsamt men säkert går det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra!
   Det kommer bli superbra Elaine, du är så duktig!

   Radera
 10. Precis så är det för mig med! Problemet är att jag har över 20 kilos övervikt och kämpar som en gris för att gå ner! Känns hopplöst att hitta rätt balans mellan kost och träning. Just nu ligger jag på 1500 kcal per dag och tränar sex dagar i veckan och ändå händer det inte mycket =(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog det som är problemet, att du försöker för mycket. Om du har en dålig ämnesomsättning kommer det vara svårt för dig att gå ner i vikt utan att svälta dig. Du kanske borde sikta på att bygga muskler vilket ökar ämnesomsättningen samt försöka få igång den. Tänk bort det här med att du vill gå ner i vikt, fokusera på att ta tag i problemet och se helheten. Gör det som krävs nu för att du sen kan hitta ett hållbart sätt som du kan hålla hela livet :)

   Radera
 11. Wow, du kämpar på! Önskar jag hade din disciplin!
  En fråga, eller kanske ett tips på inlägg framöver ;) är att jag undrar så mycket angående olika mjölsorter. Vilka är bäst och vilka är egentligen "sämst"? Är dinkel och grahamsmjöl bättre än vete? Jag har så mycket mjölsorter hemma; bovete, mandel, kokos, majs, dinkel, fullkornsdinkel, havre, kikärts.. och många fler. Egentligen vet jag inte riktigt när jag ska använda dem mer än när jag utgår från ett recept. Vilka går att byta mot varandra osv? Jag skulle älska att få lite ordning och kunskap kring detta och det känns som att du har koll! Hittar nämligen ingen bra sammanställning om detta på google..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips!
   Det kommer definitivt ett sådant inlägg så småningom :)

   Radera
 12. Hej!

  Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om vad du äter en typisk dag numera (ca 2700 kcal)? Jag behöver äta ungefär den mängden men tycker det är väldigt svårt att få i mig så mycket vilket gör att jag ofta hamnar i underkant och tappar när jag egentligen vill bygga muskler. Kan tänka mig att många andra är i samma situation, helt enkelt, förslag på bra mat när man vill bygga. Överallt står det ju om vad man ska äta om man vill gå ner i vikt, men det är ju inte situationen för många av oss.

  För övrigt, tack för en superbra och inspirerande blogg!

  *kramar* / Mona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mona!

   Jo det kan jag göra, jag vet att det är svårt att äta så pass mycket. Jag kan redan nu nämna att jag flera gånger per dag "dricker mina måltider" dvs gör skakes på proteinpulver, spenat, havre, bär/frukt och nötter/nötsmör för att slippa tugga all mat, det är svårt att äta över 300g kolhydrater från ris/qunioa/havregryn osv :)

   Kram

   Radera
 13. Kanske är det inte du som har ”dålig förbränning”. Kanske är det inte konstigt att din kropp ville lägga på sig mer fett. Jag tycker faktiskt att det verkar som att du har en väldigt märklig bild på vad ”bra form” är för något. Med tanke på t.ex. den här meningen: ” Det är aldrig kul att gå upp i vikt (om det inte är muskelmassa såklart), framförallt inte när ens mål alltid varit att vara i bra form.”

  Kroppen BEHÖVER fett. Det är inte hälsosamt att ha en så låg fettprocent att magrutorna syns. Det är inte ett dugg konstigt att en person som länge ätit för lite snabbt lägger på sig fett när denne börjar äta ordentligt. Kroppen vill lägga på sig fett, för kroppen mår bra av att ha fett på sig. Det är inte det minsta konstigt. Det konstiga och otäcka är nutidens ideal. Synen på vad hälsa och en bra form är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att du kanske har misstolkat vad jag menar när jag skriver bra form. En bra form för mig är när man kan springa 5 km utan att få ont i knäna för att man är för tung, att man ska må bra och inte få ångest av kost och träning, att se lite konturer på armar och ben...DET är bra form för mig. Att du tolkar det som att jag vill ha rutor på magen året runt får stå för dig.

   Mitt mål är inte eller har aldrig varit att ha rutor på magen året runt. Jag VET att det inte är hälsosamt, det behöver du inte påpeka för mig. Jag är inte rädd för att ha fett på kroppen, jag vet att det behövs för kroppens funktioner och för ens hälsa. Men att gå upp flera kilo fett trots att man är normalviktig och ligger på en hälsosam fett% är inte roligt och det gör det svårt för mig att springa och det gör ont i mina knän.

   Att du säger att det inte är ett dugg konstigt att man lägger på sig då man äter mer efter att ha ätit lite mat för länge tyder på att du inte riktigt vet vad metabolic damage är. Det handlar inte om att ämnesomsättningen anpassat sig då man ätit för sig lite under en period. Jag pratar om att hormonerna är i obalans, receptorerna är utslagna och allt man äter över 600 kcal gör att man går upp i vikt, trots att man ligger på en hälsosam fettprocent (säg 20% fett). Att då fortsätta äta skulle göra att jag antagligen skulle (i läkartermer) bli överviktig.

   Så JO, min ämnesomsättning är helt paj och tro mig, jag ligger långt över vad som räknas som normalt i fett%. Jag är väl medveten om vad som är hälsosamt och jag försöker hjälpa så många tjejer som fastnat i ortorexi-träsket som jag kan.

   Radera
 14. Wow Sanna vilket inlägg! Kämpa på!!!! Du är så fin! Jag har nog en mildare grad av det du beskriver och jag kämpar på med att förbättra min ämnesomsättning igen och det är mycket!! Tack vare dig jag kommit på rätt bana igen. Jag funderar och funderar eftersom jag i framtiden vill ha barn men inte riktigt lyckats än på 2 år. Tror du detta skadar/har skadat din fertilitet? Nu kanske du inte vill ha barn men det här oroar mig så himla mycket.. Vad tror du? Kram
  Finaste du ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emma!
   Om du legat lågt i fettprocent eller tränat väldigt mycket/ätit lite och stressat kroppen kan den absolut stänga av denna funktion. När jag släppte på kontrollen, började äta mer och träna mindre har alla funktioner kommit tillbaka och jag har kollat hos en gynekolog som menar att allt ska funka som det ska. Är du orolig så kan det definitivt vara läge att kolla upp det! Men det gäller att inte överdriva träningen och äta tillräckligt :)

   Radera
 15. Wow!! Du är så fantastisk!!

  En fråga, skulle du säga att detta är ett överdrivet cardioschema?

  Dag 1 - Powerwalk 60 min + axlar/triceps/biceps/rumpa + 20 min cardio

  Dag 2 - Ben/rumpa/vader/mage + 20 min cardio

  Dag 3 - Powerwalk 60 min + bröst/rygg/mage + 20 min cardio

  Dag 4 - Biceps/triceps/axlar/mage + 20 min cardio

  Dag 5 - Promenad 60 min + ben/rumpa/vader/mage + 20 min cardio

  Dag 6 - Rygg/bröst/axlar + 20 min cardio

  Dag 7 - VILA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)

   Det beror på vad syftet är, men det låter kanske lite mycket, det går ju att minska ner tiden och göra den effektivare genom att lägga in två till tre HIIT per vecka istället för powerwalksen, det är betydligt bättre för fettförbränningen.

   Radera
 16. Ska jag vara ärlig ser jag inte alls någon speciell skillnad på hur du såg ut när du åt 1100 kcal och 2700! Tycker du har en bra kropp som du borde vara jättestolt över :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :)
   Den har varit med om mycket min kropp så jag är mest glad att den återhämtat sig så bra. Jag känner i kroppen att det är ganska stor skillnad (tyngre att springa osv) men så länge jag mår bra så är det bara att fortsätta kämpa :)

   Radera
 17. Även jag vill ansluta mig till de som tackar dig för att du är så ärlig och modig som delar med dig av detta. Det är därför man gillar dig och läser din blogg (inte bara alla fantastiska recept som du delar med dig av :)

  Ser inte heller någon skillnad mellan bilderna! Du måste verkligen ha blivit starkare de senaste månaderna va? Med tanke på all bra näring som går rätt ut i musklerna tänker jag.
  Det är så otroligt inspirerande att läsa om din resa att reparera kroppen. Jag önskar dig all lycka och att kroppen hänger med under din"mini-diet" som tecken på att du blivit bättre.

  Fortsätt kämpa på Sanna! Vi är många som hejar på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har jag definitivt blivit, har aldrig varit såhär stark, vilket är superkul! Får bara hålla tummarna att kroppen svarar, trots det jag utsatt den för tidigare. Kroppen är häftig!

   Tack, det värmer verkligen!!
   Kram

   Radera
 18. Goodie, jag var inte den enda som funderar över var de "extra" kilona satt sig. Suverän kropp. Grattis till den utökade energin :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt sig som en jämnt lager överallt och lite extra stötdämpning där bak ;)
   Tack!

   Radera
 19. Detta var verkligen ett uppvaknande för mej. Men gäller detta även om du medicineras med Levaxin för hypotyreos? Går det verkligen att få upp ämnesomsättningen igen då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat mig och har inte hypotyreos så det är ingen medicin jag kan få utskrivet...

   Radera
 20. Hej Susanna! Hur vet man om ens ämnesomsättning är förstörd? Jag har inte ätit regelbundet eller ordentligt från att jag var 13 till att jag var 20. Jag cyklade mellan 2-4 mil per dag som vardagsmotion å i perioder dansade jag mycket eller tränade på friskis å svettis 8ggr/v. Jag åt i perioder endast morötter å vatten å hade jag sprungit 15km tillät jag mig äta 1ägg. Ja som du förstår var jag sjuk i ätstörningar. När jag var 20 blev jag inlagd på psykiatrin å gick då upp ca 25kg på bara några få månader. Jag har sedan dess gått ner allt utom 6kg. Det är fyra år sedan. Jag tränar fortfarande på att tillåta mig all mat å kan eg inte förbjuda mig någon mat, mer hitta en balans. Mycket inom hälsa och träning handlar om att räkna kalorier. Med min historia blir jag frenetisk i mitt kaloriräknande å istället för att få lugn blir jag mer stressad och det slutar med att jag tillslut är rädd för salt och vatten. Jag skulle vilja shape till min kropp på ett sunt sätt men trots otaliga försök står vågen på samma siffror å måttbandet visar samma. Jag äter mkt hälsosam mat å alltid från grunden. Jag tränar både styrka och kondition i lagoma doser. Ibland tänker jag att jag kanske äter för mycket, ibland tror jag däremot att jag äter för lite. Hur vet man? Kan min ämnesomsättning vara störd? Och hur vet man det? Kan man komma till lags med kropp och träning utan att räkna kalorier? Kan man gå ner i vikt å shapea kroppen utan att räkna?
  Tack också för en väldigt bra och inspirerande blogg!
  //Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna!
   Att ämnesomsättningen är nedsatt brukar man märka genom att man inte går ner i vikt/tappar fett trots ett extremt lågt energiintag samt mycket träning.

   Det går absolut att forma kroppen utan att räkna kalorier. Det är ju trots allt mat vi äter så om du ser till portionsstorleken kan du justera den istället för att väga och mäta allt.

   Radera
 21. Vet att jag har hamnat helt ur styr med viktnedgången, dum som ett spån i början trodde jag alla bodybuilders uteslöt fett ur kosten för o bli rippade o starka. Åt samtidigt ibland väldigt mycket mat men jag överdrev träningen också, hetsåt osv. varje vecka... det värsta jag någonsin varit med om var när jag åt mellan 3-4 tusen kalorier glass,chokladkaka,kakor o de som fanns i hemmet praktiskt taget.Det var innan ett benpass, nästan så ja spydde på plats.. försökte alltid kompensera mina överätningar. Hade en tid hos tandläkaren, de skulle fixa min visdomstand o bedövade mig, jag svimmade så de fick avbryta operationen, de kollade min puls o jag hade 37 som Gunde Svan i sina elit dar, pratade sakta o slumrigt, fick en macka och en frukt o sen blev jag pigg som attans. var ju väldigt smal, att dem inte skicka mig till ätstörningsenheten eller något :S. Gick från 78kg till 54kg 178cm 19årig man. Är nu 23 men jag har jojo bantat lite hit o dit efter det fast jag äter normalt nu. Har precis slutat med hetsätningarna det satt i länge o tog ett tag att bli av med. Undrar om min ämnesomsättning fortfarande är låg, det la på sig direkt på magen nu efter jag gick från 71-76 på min senaste deff. Ska ligga på balans ett år iaf, hoppas jag inte ser lika plufsig ut då, försöker sats på 3st HIIT pass i veckan och sen styrketräning på samma dagar, så får 4vilo dagar tillochmed.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Visst kan det vara så att din ämnesomsättning är påverkad av det du utsatt din kropp för och att du jojobantat/svält/hetsätit. Det är jättebra att du siktar på att låta kroppen få tid på sig att återhämta sig, det kan trots allt ta ett tag. Ha tålamod och var snäll mot kroppen så kommer det stabilisera sig så småningom.

   Lycka till!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...