tisdag 7 januari 2014

Vanilla almond fudge proteinbars

Nytt år och nya tag! Det är många som avgett nyårslöften om att börja träna, äta bättre eller komma i sitt livs form. Själv är jag alltid sparsam med nyårslöften utan sätter hellre upp mål för året och skriver ner saker jag vill uppnå.

Jag gav ett nyårslöfte i alla fall och det är att dricka mindre Cola light. Jajamän, jag dricker ofta och gärna Cola light och det är riktigt dumt! Jag är nämligen helt galen i kolsyra och tycker på något konstigt sätt att det släcker törsten bättre än vanligt vatten (weird I know). Är jag törstig är det lätt hänt att jag svänger in på en affär och hugger tag i en Cola light, när jag egentligen lika gärna skulle kunna dricka en Loka eller Ramlösa vilket jag tycker är minst lika gott. En dålig vana helt enkelt! Jag ser inget fel i att dricka en Cola Light här och där, jag gillar light bättre än vanlig cola eftersom jag inte vill dricka mina kalorier utan hellre lägger dem på mat mer mer näring. Att jag får i mig lite sötningsmedel stör mig inte heller, så länge det inte är aspartam, det är big no no för mig! Men när den där Cola Lighten här och där blir varannan dag, ja då måste jag säga stopp för mig själv. Så nyårslöftet i år är att MAX dricka 1 liten flaska (0,5 liter) Cola light per vecka.

Mer om sötningsmedel kommer i ett senare inlägg och jag och Fanny kommer antagligen ta upp det i vår podd eftersom många önskade att vi ska prata om det.

När det gäller det här med att börja äta sundare så tycker jag att ett av det viktigaste stegen är att börja äta regelbundet och lägga in mellanmål under dagen, helst proteinrika mellanmål. Detta för att förhindra att man blir för hungrig och överäter när man väl äter, för att undvika att blodsockret sjunker så att man blir sugen på sötsaker och för att undvika att man överäter på kvällen, vilket ofta sker om man har ätit för lite under dagen.
Det kan vara svårt att veta vad man ska ha med sig, och har man inte tillgång till kyl kan det vara krångligt att ha med sig proteinrika livsmedel som kesella, keso eller fågel/fisk/kött. Där kommer proteinbars in i bilden, framförallt hemgjorda proteinbars! Enkla att ha med, smakar gudomligt, man vet vad man får i dig och det ser inte lika konstigt ut att äta en bar till eftermiddagsfikat som om man skulle ta fram en matlåda med kyckling.
De här barsen blev fantastiskt goda! Jag gillar när de är lite sega och ger tuggmotstånd och de här blev verkligen "fudgy". Chokladen kan man ju göra som man vill med, jag gillar när chokladen bryter av mandelsmaken men de är minst lika goda utan.
Jag använde mitt favoritproteinpulver whey complete vilket ger en härlig vaniljsmak, så se till att det proteinpulver du använder är gott.
Vanilla almond fudge proteinbars
8 stycken

1 dl (35g) havregryn (glutenfria om du är glutenintolerant)
2,5 dl (110g) havremjöl (ca 3 dl hela havregryn som du maler i en matberedare)
3 skopor (90g) Whey complete vanilj
0,75 dl (75g) mandelsmör (eller valfritt nötsmör)
0,75 dl osötat äppelmos
0,8 dl osötad mandelmjölk (eller valfri vätska)

15 g sockerfri mjölk- eller mörk choklad
2 g (ca 1/2 tsk) kokosolja

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
2. Ha i mandelsmör, mandelmjölk och äppelmos o en skål och värm i micron i ca 1 minut. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll de blöta ingredienserna över de torra och rör runt ordentligt. Det kommer kännas som att du behöver tillsätta mer vätska, men ha tålamod, allt kommer blandas om du jobbar ordentligt.
3. Lägg platsfolie i botten av en medelstor form och låt en bra bit hänga över på ena sidan. Lägg i degen i formen, vik över den extra plastfolien och tryck sedan ut degen i botten. Ställ in i kylen i minst 2-3 timmar eller över natten.
4. Ha i chokladen och kokosoljan i en liten skål och smält dem i micron. Ringla över chokladen över degen. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat. Skär i 8 bitar och förvara dem i folie i kylen tills du behöver dem. De går att frysa.
Näringsvärde per bar:
177,5 kcal
13,5 g kolhydrater
13,5 g protein
8 g fett

27 kommentarer:

 1. Dom där barsen sen riktigt goda ut! En fråga: Har du något förslag vad man kan byta ut mandelsmöret mot om man har nötallergi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro att honung funkar bra, ca 0,5 dl kanske. Solrospasta (smör av solrosfrön) eller tahini brukar funka också om du tål det...

   Radera
 2. Cola light innehåller ju aspartam?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar att jag dricker light läsk, jag dricker cola zero som är sötad med sucralos :)

   Radera
  2. Var hittar du cola zero med sucralos? De på tex Ica innehåller ju aspartam? :)

   Radera
 3. Jag tycker också mycket om cola light/zero och skulle gärna dricka det varje dag! Däremot har jag för ett par år sedan också satt en gräns på just ½ liter i veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr är det ju så himla gott, och man behöver ju inte utesluta det helt...bara begränsa intaget :)

   Radera
 4. Åh, dom här ser fantastiskt goda ut! Säkert lika goda som alla dina andra underbara bars, tack! :D
  Håller med dig, bättre att sätta upp mål än löften! :)

  Kramar

  www.beautybyanna.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här är nästan snäppet godare ;)

   Kram och god fortsättning!

   Radera
 5. mm, dessa ska jag testa!
  aspartam är ju dåligt har man hört.. det jag äter dagligen är funlight i kvargen och kaseinpudding på kvällen. kan detta vara skadligt? (är 17)

  Har även en annan fråga till dig som jag behöver hjälp med. Jag har gjort om mitt kostschema nu för att jag vill bygga muskler ovh inte gå ner i vikt mer.
  hade tänkt:
  50% protein 35% kolhydrater 15% fett.
  eller 40 % protein, 40% kolhydrater & 20% fett

  är något av de bra eller hur ska jag lägga upp det? styrketränar 5-6 dagar i veckan, på vilodagarna skär jag ner på kollisarna och höjer kanske om jag kör kondition.

  Vill som sagt bygga muskler och hålla fett% nere

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga om det kan vara skadligt...viss forskning har ju visat att det kan ge cancer medan annan forskning säger att man måste äta stora mängder för att ligga i riskzonen. Ät med förnuft skulle jag vilja säga :)

   50% låter lite väl mycket, finns ingen anledning att äta så pass mycket. 35-40% protein är mer lagom.

   Radera
 6. De senaste året har jag också börjat dricka en del läsk (pepsi max för min del). Jag har märkt att när jag är sötsugen och går till kylskåpet så fungerar det jättebra att bara ta några klunkar läsk istället. Och ja, jag är konstig, men jag tycker att pepsin smakar allra bäst när den har stått öppen några dagar i kylskåpet och är så där lagom avslagen. Mums!

  Men jag har en fråga: Jag har aldrig mjölk hemma, för det slutar alltid med att den blir gammal och jag måste slänga den. Går det att ersätta mjölken med vatten istället i dina recept?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken vätska som helst borde funka, bara det att smaken blir lite vattningare ;) Men det finns ju små mjölkförpackningar du kan köpa :)

   Radera
 7. Hej! Jag undrar om man kan ersätta havregrynen med något annat? :) hälsningar Cecilia www.energylife.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på i vilket syfte du vill ta bort dem. Du kan byta mot boveteflingor eller quinoaflingor kanske?

   Radera
 8. Har provat detta recept två gånger och båda gångerna har det gått åt skogen! blir lite tvärtom, hemskt kladdigt och man måste lägga till mer torrt. vad kan vara fel? använder måtten som står...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekonstigt, det är ju så mycket torra ingredienser att det inte borde bli torrt. Och du tar havregryn + havremjöl? Vilket typ av proteinpulver?

   Radera
  2. tripple protein från wnt, som är ett wheyprotein med vaniljsmak. Men jag använde vanlig komjölk förresten!

   Radera
  3. Det borde inte göra någon skillnad. Det kan vara så att det är skillnad på proteinpulvrena vilket kan ge en annan konsistens, men det borde inte göra så stor skillnad. Och du använder 4 dl havregryn? Kan din skopa till proteinpulvret vara mindre så att det blir mindre än 90 g?

   Radera
  4. Ja 3 dl till mjölet och sedan 1 dl till. får prova igen och väga ingredienserna! tack för hjälpen, toppen blogg verkligen :)

   Radera
 9. tripple protein från wnt, wheyprotein med vanilj smak

  SvaraRadera
 10. Dessa är fantastiskt goda! Bakade dem precis men bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör och fick en Nötcreme-aktig känsla! 5/5!:)

  SvaraRadera
 11. Vill så gärna göra dessa men ekonomin tillåter inte. Vad kan jag ha istället för mandelsmör och äppelmos ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan göra eget mandelsmör genom att rosta mandlar och mixa i en matberedare :) Mycket billigare!
   Istället för äppelmos (kostar 13 kr för en burk Önos sockerfritt äppelmos) så kan du ta banan :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...