fredag 17 januari 2014

Crockpot Chili con carne

Jag vill först och främst bara tacka för alla fina kommentarer på min senaste inlägg om metabolic damage. Det är alltid läskigt att skriva om personliga saker men tack för ert stöd och era peppande kommentarer, de gör det hela betydligt lättare. Ni är bäst helt enkelt! :)

Om jag kan hjälpa någon från av drabbas av samma sak så är det värt det! Tyvärr så är många inskränkta i att diet ska vara hårt, det ska vara torsk, kokt kyckling och sparris, ju mer "hardcore" desto bättre. Jag pratade bara häromdagen med en tjej som fått ett kostschema från en PT, som enligt honom skulle göra så att hon låg 500-600 kcal minus (varför så mycket 500-600 på en gång undrar jag?). Jag räknade ut maten hon hade på schemat och det var ca 800-900 kcal (?!). Detta skulle hon äta varje dag plus 2 timmars promenad varje dag samt lite styrkeövningar hemma. Hon höll ändå ut i flera månader men klarade inte att hålla sig till schemat utan hetsåt då och då (hallå, sunt förnuft, det är inte så konstigt att hon inte kunde hålla sig till schemat!) och PT'n lade då ansvaret på henne och sade att hon inte hade karaktär nog och inte nådde sitt mål för att hon inte kunde hålla sig till schemat. Sånt här skrämmer mig!
Bara för att man vill komma i lite bättre form eller komma i favoritjeansen ska man inte behöva äta asketiskt, man ska inte behöva avskärma sig från vänner och familj och man ska inte behöva lägga all sin tid till träning.

En diet inför tävling däremot, är oftast tuff och många kommer behöva kämpa hårt med mycket träning och strikt kost. Det kan de flesta som gjort en tävlingsdiet instämma med. Det som kan bli farligt är att göra flera extrema tävlingsdieter där man hamnar långt under 1000 kcal och där man kör flera timmars träning per dag. Tar man inte hand om sin ämnesomsättning efter tävling och off-season kan det resultera i metabolic damage/adaptation och ett osunt förhållande till mat.

Som ni märker blir jag ganska uppe i varv av det här ämnet, det är bara det att jag stött på fler och fler kunder som hamnat i den här onda cirkeln och jag vill kunna hjälpa så många som möjligt att inte hamna där, med en skitkass ämnesomsättning, där det i princip är omöjligt att tappa fett, som resultat. Nu är långt ifrån alla PT's och coacher som jag beskrev ovan, thank god! Det gäller bara att läsa på om vem man anlitar så att man inte lägger sin hälsa i händerna på någon som inte vet vad de gör.

Ja ja, nog om detta och över till mat :)
Efter mitt inlägg om min nyfunna kärlek Crock poten är det fler som införskaffat en och önskat fler recept. Jag gjorde en fantastiskt god Chili con carne i Crock poten härom veckan som ni bara måste testa. Har ni inte en Crockpot går det lika bra att göra den i en stor kastrull, man måste bara hålla lite mer koll på plattan  :)
Crock Pot chili con carne
1 stor sats, ca 8 portioner

2 paket (ca 2x450g) 5% nötfärs (finns bara på ICA, det är deras Gott Liv serie)
2 burkar (2x400g) små vita bönor
2 tetra (2x500g) krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor grön paprika
2 röda paprikor
1 tsk finmalen chilipeppar (torkad krydda)
1/2-1 msk smoked paprika pulver
1 msk soja (glutenfri om du är intolerant)
2 msk tomatpuré
salt och peppar

1. Hacka lök och vitlök, lägg i botten av crock poten.
2. Skölj och hacka paprikan i större bitar. Lägg i botten.
3. Blanda ihop krossade tomater med alla kryddor. Häll i bönorna. Smula ner köttfärsen i blandningen och häll den över grönsakerna.
4. Lägg på locket och laga på HIGH i ca 2-3 timmar eller LOW i 4-5 timmar.

Gör du receptet i kastrull häller du i lök, vitlök samt tomatsåsen först. Sätt på medelhög värme och ha sedan i köttfärs, rör om ofta. Tillsätt kryddor och låt koka under lock i ca 10-15 minuter. Ha i bönorna och paprikan och låt småputtra under lock i ca 20 minuter.
Näringsvärde för hela satsen:
2768 kcal
274 g kolhydrater
273 g protein
60 g fett

Om man delar det i 8 portioner blir 1 portion:
346 kcal
34 g kolhydrater
34 g protein
7,5 g fett

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag blir så inspirerad av dina recept på zoats, muggkakor, pannkakor osv Mitt problem är att jag inte tål komjölksprotein och jag vet inte hur jag ska få i mig protein när jag inte använder vanligt proteinpulver (använder hampa men det smakar inte gott i bak!), inte keso, kesella el dyl. Finns det något annat jag kan använda? Eller kan man använda recepten som de är ändå eller blir frukosten/mellanmålet ofullständigt i näringssynpunkt?
  Hälsn Maddea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madde!

   Du kan köpa sojaprotein och använda istället för vassle, soja är ganska neutralt i smaken och får nästan samma konsistens som vassle.
   Det finns även äggprotein och risprotein som smakar hyfsat. Sedan är ju vanlig mat som kyckling/kött/fisk/ägg bra protienkällor :)

   Radera
 2. Vad anser du om superfoods? Är det något ni äter själva el rek era klienter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det mesta som handlar om superfoods handlar om att tjäna pengar. Alla extrakt och pulver som ska innehålla en massa antioxidanter osv är bara dyra. Våra svenska blåbär och vinbär innehåller tex mer antioxidanter än vad gojibär och andra superfoods gör.

   Det är inget vi rekommenderar till våra kunder utan kosttillskott är alltid frivilligt (om det inte är så att man har brist på något).
   Det enda jag själv dricker är ett pulver som heter Greens+ och detta för att jag läst forskning om just det pulvret och för att jag har druckit det i flera år och mår bra av det :)

   Radera
 3. Hej! Jag vet att du brukar använda proteinpulver när du gör t.ex. proteinpannkakor, men jag har hört att proteinet "förstörs" när den upphettas? Är det så eller använder du något speciellt proteinpulver som tål hetta? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nej proteinpulvret förstörs inte. Om du tittar under fliken "om proteinpulver" har jag skrivit om detta. Jag använder vanligt proteinpulver :)

   Radera
 4. Vad tycker du om periodisk fasta? Kan det orsaka metabolic damage? Har historik med hetsätning och svält. Har ätit allt från 500-3500 kalorier per en dag. Vill hitta något stabilt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej man kan inte säga att periodisk fasta orsakar metabolic damage, det beror mer på om man svält sig själv och samtidigt tränat mycket och hårt...under en längre period.

   Jag är själv inte så förtjust i periodisk fasta, jag mår som bäst när jag äter regelbundet under dagen, men all är olika och man måste hitta ett sätt som man känner att man kan hålla hela livet utan problem.

   Radera
 5. Testar detta nu! Om ca 4-5 timmar får vi resultatet! :)

  Mvh Oskar

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...