fredag 10 januari 2014

Storhandling och tårtbakning

På fredagar brukar jag oftast åka och storhandla så att det finns mat hemma, då jag oftast fixar matlådor och bakar på helgerna. Senaste månaderna har jag varit riktigt dålig på att storhandla och småköpen blir många och dyra. Men idag tog vi tag i saken och åkte till Ica Kvantum och handlade. Jag får många frågor om vad jag använder för sötningsmedel, vaniljarom, vart jag gör av alla äggulor som jag inte använder i recepten, vad jag använder för kvarg/kesella osv.

Jag handlar oftast på Ica och min matkasse brukar oftast se ut såhär:
Massor med grönsaker, bär och frukt, avokado, sötpotatis, matkorn, linser, krossade tomater, färska och torkade kryddor, nötter, tonfisk, 5% nötfärs, kycklingfilé, äggvita på dunk (den innehåller ett e-ämne, stabiliseringsmedel, men personligen så bryr jag mig inte så mycket eftersom det nästintill aldrig är e-ämnen i något annat jag äter), vaniljarom, stevia sötströ, lättmjölk, minikeso, lättkesella....Sedan tillkommer det oftast lite grejer till bakningen som kokosmjöl, mandemjöl, bakpulver, kokosmjölk, sockerfri choklad osv. Lax och kött brukar jag köpa färskt så det handlar jag när det är extrapris :)
Jag hittade två nyheter!!!! Tonfisk på påse, riktigt smidigt att ha med sig i och med att man inte behöver krångla med att hälla av vatten. Jag köpte jämt såna här när jag bodde i USA eftersom man slipper allt kladd.. Santa Marias "Natural umami" var riktigt god, jag testade den till middagen idag. Jag gillar hela deras nya kryddkollektion!
Nu har jag mat så jag klarar mig i minst en vecka i alla fall :)

Imorgon fyller David år så jag är precis på gång att börja baka en tårta. Jag tänkte göra denna tårtbotten men fylla den med Nutella sötad med stevia och banan.
Tårta är ju ändå tårta och trots att jag tycker det är minst lika gott med "grädde" gjord på vispad äggvita blandat med kesella, tror jag inte David skulle uppskatta det så det får bli vanlig grädde. Man behöver ju inte äta världens största bit :)
Trevlig kväll på er!

23 kommentarer:

 1. Ser väldigt snarlikt ut mina storhandlingar ;) Är också förälskad i Santa Marias nya kryddkollektion, perfekt är man vill göra enkel och smakrik vardagsmat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wasabi sesam är ju sååå god på lax :)

   Radera
 2. Det där påminner lite om min matkasse! Åh, den där chokladkräm,en är ljuvlig... Jag önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den?!...syndigt god och passar riktigt bra i tårtor :)

   Radera
 3. hej jag har en fråga, jag ska köpa Micro whey Active protein pulver men vet inte hur det är eller vilken smak som är godast, användbarast osv. har du testat det proteinet eller har du bara nåt tips när det kommer till val av smak?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har aldrig testat det proteinpulvret så jag vet tyvärr inte hur det smakar :) Vanilj är ju alltid en klassiker och passar till det mesta.

   Radera
 4. Har du något tips om jag vill göra en crunchig smulpaj men inte använda så mkt fett? (t.ex. smör som man normalt blandar till smultäcket..)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta måste man ju ha lite fett för att det ska bli crunchigt. Jag brukar använda mandelmjöl och lite kokosolja :)

   Radera
 5. vad tycker du om pauluns granola ? (kakao & Hallon)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är jättegod! Och bra, så länge man äter den i rimliga mängder, men så är det ju med allt ;)

   Radera
 6. Hejsan! Jag är nyfiken på vad du tycker om St.Dalfour, Marmelader? De ska ju vara utan tillsatt socker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder väldigt sällan marmelader själv och även om det inte är tillsatt socker är det ju fortfarande fruktjuice (socker) i marmeladen. Den är betydligt bättre än vanlig marmelad och kan med fördel ätas lite då och då om man vill ha marmelad, men precis som med allt så bör det ätas med måtta :)

   Radera
 7. Hej! Hittade precis din blogg och den kommer jag komma tillbaka flera gånger. Skall testa overnight oats ikväll och har höga förväntningar :D
  Keep up the good work! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, I will :)

   Hoppas du gillar over night oats'en...så smidigt att förbereda kvällen innan! :)

   Radera
 8. Hej! Vilken fantastiskt blogg du har! Allt du gör ser så otroligt gott ut och du verkar ju ha en otrolig kreativitet i köket, plus att dina bilder är väldigt fina. :)

  En fråga dock, hur tänker du kring ekologisk mat och fairtrade produkter? Förutom att det är det bästa för natur, klimat och producenterna så har det väl även hälsofördelar? Har hört att tex mandlar ska vara riktigt hårt besprutade och att man ska satsa på ekologiska. skulle vara intressant och höra vad du tycker och tänker om det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!

   Jag är inte manisk med att allt måste vara ekologiskt men visst försöker jag köpa en hel del ekologiskt också, framförallt mjölk och kött och frukt/grönsaker. Rent näringsmässigt är det ingen större skillnad verkar forskningen visa men visst slipper man en hel del besprutning som inte är bra för kroppen.

   Jag köper mest ekologisk för naturen och djurens skull, men jag köper som sagt inte allt ekologiskt, det skulle inte vara ekonomiskt hållbart för mig.

   Radera
  2. Tack för att du tog dig tid att svara! :) Det är ju jättebra att köpa en del ekologiskt iaf. ingen kan göra allt men alla kan göra något. :)

   Radera
 9. Hej!
  Hur kommer du på alla dessa fantastiska recept? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ja du. Jag har liksom en massa recept i huvudet som jag vill testa och så experimenterar jag fram recept till det blir bra :) Hittar en hel del inspiration på nätet.

   Radera
 10. För några få dagar sedan hittade jag hit och har kollat igenom nästan varenda recept och dreglat och dagdrömt, haha, de verkar helt underbart goda, ser fram emot att börja testa många av dem!

  Däremot undrar jag lite angående att du verkar köra stenhårt på tex. lättmjölk, minikeso, lättkesella etc. Förstår att det är mindre kalorier i dem och såklart mindre fetthalt, men funderar (mediaskadad som man är), på om det verkligen är så "farligt" med normalfet mjölk, yoghurt, kvarg etc? Är det inte mer naturligt och mindre tillsatser i de "normalfeta" alternativen? Eller hur tänker du kring det, är det en personlig smaksak bara att du inte vill få i dig extra kalorier eller tycker du att normalfeta alternativ är direkt dåliga för hälsan?
  Superbra blogg och instagram, keep it up! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie!

   Kul att du hittade hit :)

   När det gäller fetthalten i produkterna jag använder så beror det främst på att:
   1. I lättvarianterna är det procentuellt mer protein per 100g, och eftersom jag äter dem för proteinets skull så känns det onödigt att betala lika mycket för mindre protein.
   2. Mejerifetter är inte den bästa typen av av fett och jag drar hellre ner på fettet i mejeriprodukter till förmån för att äta mer av avokado, olja, nötter, nötsmör osv som har betydligt fler bra hälsoeffekter. Sen är det inte "farligt" att äta normalfeta alternativ i rimliga mängder, men jag väljer att äta bättre fettkällor.
   3. Det blir mindre kalorier som jag kan lägga på annat som jag tycker om :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...